Το Βερολίνο αγνοεί Τουρκία και χορηγεί άσυλο σε Τούρκους αξιωματικούς

h_53479923-800x450 [Cem Turkel/ EPA]

Περισσότεροι από 400 Τούρκοι κρατικοί αξιωματούχοι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Παρά την επιμονή της Άγκυρας να μην του παραχωρηθεί, το Βερολίνο έπραξε το αντίθετο σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο εταίρος του EURACTIV Der Tagesspiegel αναφέρει.
Η θέση της Άγκυρας είναι σαφής: Ο υπουργός Άμυνας Φίκρι Ισίκ ζήτησε από τη Γερμανία τον Ιανουάριο να απορρίψει τις αιτήσεις ασύλου από Τούρκους στρατιώτες. Πρόσθεσε ότι αν οι γερμανικές αρχές αποδεχτούν αυτές τις αιτήσεις, θα υπήρχαν «πολύ σοβαρές συνέπειες». Το Βερολίνο αγνόησε εν πάση περιπτώσει αυτήν την απειλή και μάλιστα ορισμένοι Τούρκοι στρατιωτικοί έλαβαν άσυλο. Είναι μια απόφαση που έχει επιδεινώσει την ήδη τεταμένη γερμανο-τουρκική σχέση.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποθέσεις ασύλου των Τούρκων με διπλωματικά διαβατήρια έχουν επιλυθεί θετικά». Το υπουργείο αρνήθηκε να παράσχει ακριβείς αριθμούς ή περισσότερες λεπτομέρειες για μεμονωμένες περιπτώσεις, αναφέροντας ανησυχίες για την προστασία δεδομένων.
«Οι διαδικασίες ασύλου εξετάζονται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τα ατομικά κριτήρια προστασίας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Παρά τη λήψη απόφασης σε ατομική βάση, είναι ένα πολιτικό ζήτημα για τη Γερμανία εάν χορηγεί άσυλο σε Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολιτικές διώξεις στην πατρίδα τους.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε ότι όποια και αν είναι η απόφαση θα ληφθούν υπόψη οι συνέπειες του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου έτους.
Ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, έχει αυξηθεί στη Γερμανία. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, 2.130 Τούρκοι υπήκοοι υπέβαλαν αιτήσεις. Για ολόκληρο το έτος 2016, υποβλήθηκαν 5.742 αιτήματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες (9 Μαΐου) ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στον τουρκικό πληθυσμό της να ψηφίσει σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα που προτείνει την αποκατάσταση της θανατικής ποινής.

X