Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποκάλυψε το εύρος των διώξεων στην Τουρκία

Άγκυρα. [Georgi Gotev]

Το εύρος και το βάθος των εκκαθαρίσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καταγράφηκε, με την αποκάλυψη στοιχείων και αριθμών από την Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία αποδεικνύουν  την έκταση της καταστολής.

Μια δεκασέλιδη έκθεση η οποία συντάχθηκε από τον Νορβηγό Ingebjørg Godskesen, ο οποίος ανήκει στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και την Εσσθονή Marianne Mikko εκ μέρους των Σοσιαλιστών,) παραθέτει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και συγκεντρωτικά δεδομένα σχετικά με τις εκκαθαρίσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι τουρκικές αρχές, οι οποίες απολαμβάνουν την ευρεία συναίνεση της κοινωνίας, επέρριψαν αμέσως τις ευθύνες στο  κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν για το πραξικόπημα. Στην συνέχεια οι κρατικές υπηρεσίες  και άλλοι κρατικοί θεσμοί εκκαθαρίστηκαν από στοιχεία πιστά στο κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως  τρομοκρατική οργάνωση το 2016, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Στον τομέα της εκπαίδευσης και μόνο, 15.200 μέλη του προσωπικού από τα 930.000 απολύθηκαν. Οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος 21.000 εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία (ως επί το πλείστων καθηγητές σε σχολεία του κινήματος του Γκιουλέν) επίσης ανακλήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αρκετά «Διατάγματα με Ισχύ Νόμου» ( «Kanun Hükmünde Kararname», KHK) δημοσιεύθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτά διευκόλυναν την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, δικαστών, μελών των  Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας.

Μια άλλη πρακτική συνέπεια των διαταγμάτων ήταν η εκκαθάριση συλλόγων και εταιρειών και η κατάσχεση και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Συνολικά 691 εταιρείες, οι οποίες πιθανολογείται ότι έχουν δεσμούς με το Κίνημα του Γκιουλέν (συμπεριλαμβανομένων γιγάντων όπως Boydak Holding, Kaynak Holding, Koza İpek Holding και Fi Yapı) έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (TMSF). Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το TMSF προσέλαβε τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παροχή συμβουλών σχετικά με την πώληση των δεσμευμένων πλέον εταιρειών.

Η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στα μέτρα που επηρεάζουν το κουρδικό κόμμα HDP, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης των συμπροέδρων του κόμματος Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, δέκα τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων Hayatın Sesi, Azadi, Jiyan, Van TV, TV 10, Denge και Zarok σταμάτησαν να εκπέμπουν μέσω Turksat, την εθνική δορυφορική πλατφόρμα, λόγω της «απειλής που αποτελούν για την εθνική ασφάλεια και της υποστήριξής τους σε τρομοκρατικές ομάδες ».

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, 12 τηλεοπτικά κανάλια (συμπεριλαμβανομένων των IMC TV, Hayatın Sesi, TV 10, Van TV, Jiyan TV, Azadi TV και Zarok TV) και 11 ραδιοφωνικοί σταθμοί έκλεισαν. Τα κτίρια του Denge TV, Birlik Medya TV και Van TV σφραγίστηκαν.

Στις 3 Οκτωβρίου 2016, η δορυφορική εταιρία με έδρα τη Γαλλία Eutelsat, αφαίρεσε το σήμα του Med NUCE TV (ενός τηλεοπτικού σταθμού που εκπέμπει στα κουρδικά από το Βέλγιο), ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη νομικής βάσης μιας τέτοιας απόφαση. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η Eutelsat SA δέχτηκε πίεση από το τουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να αφαιρέσει το σήμα του σταθμού, ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στο PKK από τις τουρκικές αρχές.

Το Εμπορικό Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2016 ότι το Newroz TV και το Med NUCE TV θα έπρεπε να ξαναρχίσουν τις μεταδόσεις, δηλώνοντας ότι το αρμόδιο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο του Βελγίου έχει την σχετική αρμοδιότητα για τη διακοπή του σήματος και όχι η  Eutelsat. Σύμφωνα με την ένωση τύπου, 2.500 δημοσιογράφοι έμειναν άνεργοι μετά την έγκριση των νομοθετικών διαταγμάτων.

Στις 6 Οκτωβρίου 2016, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ίδρυμα για τις Διαφημίσεις στον Τύπο , αρμόδια αρχή για τη διανομή των κρατικών αγγελιών σε εφημερίδες, ανακοίνωσε ότι δεν θα κατανείμει αγγελίες σε εφημερίδες οι ιδιοκτήτες των οποίων ή συνεργάτες τους ή στελέχη τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες τρομοκρατίας.

Οι Εφημερίδες οι οποίες δεν απολύουν δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κατηγορίες εντός πέντε ημερών, δεν θα δημοσιεύουν κρατικές αγγελίες, σύμφωνα με νόμο που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Εν ολίγοις, οι συντάκτες της έκθεσης κατέληξαν ότι μετά το πραξικόπημα:

πάνω από 125 000 άτομα απολύθηκαν

νομικά μέτρα λήφθηκαν κατά 92.607 υπόπτων, 39.378 εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί, ως μέρος της έρευνας σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος

3.673 δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν και 2.700 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

2.410 δικαστές και εισαγγελείς τέθηκαν υπό κράτηση, 769 υπό δικαστικό έλεγχο

177 εντάλματα σύλληψης εναντίον δικαστών και εισαγγελέων εκδόθηκαν, ενώ 122 δικαστές και εισαγγελείς απελευθερώθηκαν

177 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν και 11 επαναλειτούργησαν

πάνω από 140 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν

περίπου 1.800 οργανώσεις / ιδρύματα έκλεισαν

περίπου 2.100 σχολεία, κοιτώνες, και πανεπιστήμια έκλεισαν.

X