«Το πρόβλημα στη Βοσνία δεν είναι εθνοτικό, είναι η διαφθορά» λέει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ

Η πίεση προς τους πολιτικούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προέρχεται από τους κατοίκους της. [EPA-EFE/FEHIM DEMIR]

ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Αμερικανός απεσταλμένος: 

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει εθνοτικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα συστημικής διαφθοράς και έλλειψης αξιοπιστίας των πολιτικών παραγόντων, το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία των κρατικών θεσμών, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, σε συνέντευξή του στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Σε αντίθεση με ορισμένους από τους δυτικοευρωπαίους πολιτικούς που υποστηρίζουν την εγκατάλειψη των εθνοτικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, ο ηγέτης των οποίων θα είναι ο νέος καγκελάριος, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ τόνισε ότι το συνταγματικό καθεστώς με τους τρεις συνιστώντες λαούς παραμένει το θεμέλιο της πολιτικής των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πολιτική συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι με την αλλαγή της δομής του Ντέιτον, δήλωσε ο Εσκομπάρ, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος συνεργάζεται με τους πολιτικούς παράγοντες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας, ώστε να ικανοποιηθούν και οι τρεις συνιστώντες λαοί της χώρας.

«Πρέπει να έχουμε έναν ζωντανό και πολιτικά ενεργό κροατικό πληθυσμό στη Β-Ε. Χωρίς αυτόν, το Ντέιτον δεν θα πετύχει, οπότε στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αισθάνονται ασφαλείς, ικανοποιημένοι και οικονομικά σίγουροι στη Β-Ε», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Η πίεση προς τους πολιτικούς της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προέλθει από τους κατοίκους της. Είναι σημαντικό να επιλέξουν πολιτικούς που επιδιώκουν να επιτύχουν λύσεις που θα ικανοποιούν όλους στη χώρα και όχι μόνο το κόμμα ή το λαό τους, πρόσθεσε ο Εσκομπάρ.

Κυρώσεις υπάρχουν, αλλά δεν θα στρέφονται κατά της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (δύο οντότητες, μία σερβική και μία βοσνιακό-κροατική) ή των πολιτών τους, αλλά κατά διεφθαρμένων προσώπων, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος είπε ότι ο Ντόντικ, ο οποίος προσπαθεί να αποδυναμώσει τους κεντρικούς θεσμούς του κράτους, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, αλλά είναι το πιο επίκαιρο πρόβλημα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.