Το Ιράν συνδέει το ζήτημα των δεξαμενόπλοιων με την πυρηνική συμφωνία στη συνάντηση της Βιέννης

EU director Helga Schmid (L) and Iranian Deputy-Foreign Ministers Abbas Araghchi (R) attend an extraordinary JCPOA Joint Commission meeting at the Palais Coburg, in Vienna, Austria, 28 July 2019. [EPA-EFE/Florian Wieser]

Απεσταλμένοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν συναντήθηκαν για συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Αυστρίας την Κυριακή (28 Ιουλίου), ένα μήνα μετά από μια παρόμοια συνάντηση που απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για τη διάσωση του εύθραυστου πυρηνικού συμφώνου.

Η συνάντηση έκτακτης ανάγκης με τα συμβαλλόμενα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015 με μεγάλες δυνάμεις ήταν «εποικοδομητική», δήλωσε την Κυριακή (28 Ιουλίου) ο Ιρανός αξιωματούχος Abbas Araqchi, αλλά σημείωσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να μειώνει τις πυρηνικές δεσμεύσεις της εάν οι Ευρωπαίοι δεν κατορθώσουν να διασώσουν το σύμφωνο.

Το Ιράν καταδίκασε την Κυριακή την κατάσχεση ενός ιρανικού πετρελαιοφόρου από τη Βρετανία ως παραβίαση μιας πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αφότου τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας συναντήθηκαν στη Βιέννη με σκοπό να τη διασώσουν.

Οι βρετανικές αρχές είχαν συλλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο έξω από το βρετανικό έδαφος του Γιβραλτάρ στις αρχές Ιουλίου, ισχυριζόμενες ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ για τη Συρία.

Ένα δεξαμενόπλοιο με βρετανική σημαία κρατήθηκε στη συνέχεια από το Ιράν μαζί με το πλήρωμά του στο Στενό του Ορμούζ στις 19 Ιουλίου, κίνηση η οποία θεωρήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο ως εκδίκηση.

Σε σχόλια προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi, συνέδεσε τα δεξαμενόπλοια με τις συζητήσεις σχετικά με την πυρηνική συμφωνία, γνωστή ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

«Δεδομένου ότι το Ιράν δικαιούται να εξάγει το πετρέλαιο του σύμφωνα με την JCPOA, κάθε εμπόδιο στο δρόμο για την εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράν είναι στην πραγματικότητα εναντίον του JCPOA», ανέφερε ο Araghchi.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν – συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών των ΗΠΑ για την πλήρη αποτροπή τους – τέθηκε στη συνάντηση.

«Νομίζω ότι η ατμόσφαιρα ήταν εποικοδομητική και οι συζητήσεις ήταν καλές, δεν μπορώ να πω ότι επιλύσαμε τα πάντα», σημείωσε.

H Helga Schmid, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) ανέφερε σε δήλωσή της ότι εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο, λέγοντας μόνο ότι «οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της JCPOA».

Η δήλωση πρόσθεσε ότι τα ιρανικά πυρηνικά έργα στο Αράκ και στο Fordow είχαν «ισχυρή υποστήριξη» από τους συμμετέχοντες και είπε ότι μια άλλη συνάντηση «θα συγκληθεί στο εγγύς μέλλον».

Οι Ευρωπαίοι αξιολογούν επί του παρόντος πιθανές απαντήσεις για την κατάσταση του στενού του Ορμούζ, με αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία που έχουν ήδη δώσει μια αρχική υποστήριξη σε βρετανικό σχέδιο για μια ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή που θα εξασφαλίσει την ασφαλή ναυτιλία μέσω του στενού.

Το Βερολίνο δεν απέκλεισε ακόμη τη δυνητική συμμετοχή της Γερμανίας σε μια τέτοια αποστολή, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η νέα υπουργός Άμυνας, Annegret-Kramp Karrenbauer, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις για μεγαλύτερη γερμανική στρατιωτική εμπλοκή στον Κόλπο.

Ένας ανώτερος Γερμανός διπλωμάτης στο Βερολίνο δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας ήταν σε στενή επαφή με τους Βρετανούς και τους Γάλλους ομολόγους του, τον Χαντ και τον Jean-Yves Le Drian, προκειμένου να «συμβάλει στην ασφάλεια» του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στη θάλασσα.

X