Το Ευρωκοινοβούλιο σε αντιπαράθεση με το Συμβούλιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν τελικά να στηρίξουν την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ursula von der Leyen για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη (2 Ιουλίου).

Ωστόσο, επειδή δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στο να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ήδη εκφράσει την απογοήτευσή του.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στις επιλογές τους για πρόεδρο του Συμβουλίου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, θέσεις οι οποίες θα δοθούν αντίστοιχα στο Βέλγο Charles Michel, στη Γαλλίδα Christine Lagarde και στον Ισπανό Josep Borrell.

Για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται σήμερα ψηφοφορία. Οι υποψήφιοι είναι οι σοσιαλιστές DavidMaria Sassoli (S&D), η Ska Keller (Greens/EFA), η αριστερή Sira Rego (GUE / NGL) και ο συντηρητικός Jan Zahradil (ECR).

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν πρότεινε κανέναν υποψήφιο και ο ηγέτης της ομάδας Manfred Weber δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για έναν σοσιαλιστή υποψήφιο να ηγείται της συνέλευσης της ΕΕ.

Για να ευχαριστήσουν την Ανατολική Ευρώπη, οι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν ο Σεργκέι Στάνισεφ, πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, να είναι πρόεδρος του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια να αντικατασταθεί από τον Weber.

Ο συνεργάτης ενημέρωσης της EURACTIV, Dnevnik.bg, ανέφερε ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως μια τόσο υψηλή θέση σε Βούλγαρο θα ήταν τιμή, παρόλο που «ο λαός του δεν τον συμπαθεί».

Ο Μπορίσοφ κατέστησε σαφές ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματός του GERB (ΕΛΚ) θα ψηφίσουν σήμερα για τον Στάνισεφ.

Ωστόσο, μια πηγή του S&D, της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε στη EURACTIV.com ότι η υποψηφιότητα του Στάνισεφ  ήταν απλά μια φήμη που κυκλοφόρησε από τους κύκλους του PES. «Είχαμε μια μακρά συνάντηση στην ομάδα του S&D για τον υποψήφιο μας, αλλά το όνομα του Στάνισεφ δεν έχει καν ανφερθεί», ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με την υποστήριξη του ΕΛΚ.

Ερωτηθείς για το κριτήριο της γεωγραφικής εκπροσώπησης, η πηγή απάντησε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα και το καθήκον να αποφασίσει για τον μελλοντικό πρόεδρο του. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει κανέναν υποψήφιο, εφόσον δεν ρώτησε το Κοινοβούλιο για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ».

Ερωτηθείς για τη στάση του S&D απέναντι στην Ursula von der Leyen, η πηγή δήλωσε: «Προς το παρόν υπήρξε έντονη αντίθεση από μια μεγάλη πλειοψηφία στην ομάδα». (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Ένας πόντος για τη Γερμανία, μια ήττα για την Ευρώπη

Η επιλογή της Ursula von der Leyen έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατικών βουλευτών (SPD) Jens Geier δήλωσε ότι η ομάδα του δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της υπουργού Άμυνας, Ursula von der Leyen. «Το ευρωπαϊκό τμήμα του SPD σίγουρα δεν θα συμφωνήσει με αυτή την πρόταση», δήλωσε ο ίδιος στο Στρασβούργο. Είπε επίσης ότι το αποτέλεσμα της ειδικής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν «απόδειξη ανικανότητας» για το Ευρωπαϊκπού Συμβούλιο και ζήτησε μια εναλλακτική λύση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στάθηκε στην «ευθύνη» του SPD να στηρίξει τη συμφωνία του Συμβουλίου. Τα ευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει τώρα να εργαστούν προκειμένου οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνήσουν στο πακέτο, είπε. «Και θα βοηθήσω την καγκελάριο Angela Merkel να προσπαθήσει να πείσει τον εταίρο του συνασπισμού της ότι αυτή η πρόταση είναι καλή», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στη Βαυαρία, ο ηγέτης του CSU, Markus Söder δήλωσε ότι η ήττα του Manfred Weber ήταν μια ήττα για τη δημοκρατία και την Ευρώπη. «Ο Manfred Weber θα ήταν ο νόμιμος Πρόεδρος της Επιτροπής, αυτός θα ήταν ο πιο δημοκρατικός τρόπος. Είναι πικρό το ότι η δημοκρατία έχει χάσει και ότι η πολιτική της πίσω πόρτας έχει κερδίσει», δήλωσε ο Söder.

Ωστόσο, το CSU υποστηρίζει το διορισμό της von der Leyens. «Φυσικά, είναι καλό για τη Γερμανία να διορίσουμε και πάλι τον Πρόεδρο της Επιτροπής για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες», είπε και πρόσθεσε: «Δεχόμαστε τις αποφάσεις από ευθύνη για τη χώρα και την Ευρώπη. Αυτό είναι ένας πόντος για τη Γερμανία, αλλά μια ήττα για την Ευρώπη».

Ο Söder επέκρινε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί εναντίον του Weber. (Claire Stam, EURACTIV.de)

Παρόμοια κατάσταση στο Παρίσι. Οι γάλλοι ευρωβουλευτές ήταν δυσαρεστημένοι με το πακέτο του Συμβουλίου της ΕΕ. «Το πακέτο αναγνωρίζει την αποτυχία της στρατηγικής Spitzenkandidaten. Και η ευθύνη για αυτή την αποτυχία ανήκει στον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

«Τώρα θα πρέπει να βρούμε μια θέση για τον Manfred Weber, άξια της εκστρατείας του», δήλωσε η ίδια πηγή στο Στρασβούργο. Νωρίτερα την ημέρα, ο Jean Leonetti, πρόεδρος της Les Republicains, είχε δηλώσει στο Twitter ότι o Macron θα πρέπει να υποστηρίξει τον Michel Barnier και κανέναν άλλο.

Από τη σοσιαλιστική πλευρά, οι επικριτές στράφηκαν σε απειλές σχετικά με την ψηφοφορία για το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όταν ο Τουσκ είπε ότι μια συμφωνία ήταν «όλο και πιο κοντά», η γαλλική σοσιαλιστική αντιπροσωπεία ρώτησε «από τον τοίχο;».

Η Nathalie Loiseau, από το κόμμα του Macron, υποστήριξε την γερμανίδα υπουργό Άμυνας, λέγοντας ότι ήταν εξαιρετική υποψήφια (EURACTIV.fr)

Στις Κάτω Χώρες, ο σοσιαλιστής υποψήφιος της ΕΕ, Frans Timmermans ήταν κοντά στο να διαδεχτεί τον JeanClaude Juncker, αλλά οι χώρες του Βίσεγκραντ μπλόκαραν την υποψηφιότητά του. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš και ο Orbán της Ουγγαρίας ισχυρίστηκαν αμφότεροι ότι τον είχαν απομακρύνει από τον αγώνα.

Η ηγέτης της S&D, Iratxe Garcia, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο να αποκλείσουν τον καλύτερο υποψήφιο απλά και μόνο επειδή έχει υποστηρίξει το κράτος δικαίου και τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez, του οποίου η πολιτική του οικογένεια ανέμενε να υπερασπιστεί τη θέση του Timmermans, στήριξε τον «ιδιαίτερα ισορροπημένο» συμφωνημένο κατάλογο ονομάτων. Ο Ισπανός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η μείωση του αριθμού των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και των διασπαστικών φιλελεύθερων δυνάμεων κατέστησε τις συνομιλίες για την εξουσία πολύ περίπλοκες.

Επόμενα βήματα. Ο Timmermans μπορεί τουλάχιστον να βασιστεί στη συνέχιση του ρόλου του ως ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι οι ηγέτες θα ενθαρρύνουν τη von der Leyen να προσφέρει στον «Ολλανδό» και τη συναδέλφο του Spitzenkandidat, Margrethe Vestager ρόλο αναπληρωτή.

Ο Macron δήλωσε ότι βασιζόταν σε αυτούς τους δύο για να λάβουν στις «υψηλότερες δυνατές ευθύνες» στο επόμενο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Η Von der Leyen δεν έχει ακόμη λάβει την ευλογία του Κοινοβουλίου και επί του παρόντος υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν θα λάβει αρκετή υποστήριξη για να πάρει τη δουλειά. Εάν η υποψηφιότητά της δεν στηριχθεί από τη Συνέλευση της ΕΕ, τότε το Συμβούλιο θα έχει ένα μήνα για να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο, σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Ο διάδοχος της Vestager. Η Ιταλία είναι ικανοποιημένη με το πακέτο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε πεπεισμένος μετά από ένα «μακρύ, ενδιαφέρον, ενθαρρυντικό και πειστικό» τηλεφώνημα που είχε με την ορισθείσα πρόεδρο της Επιτροπής σήμερα το πρωί. Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του για το πακέτο, ο Conte κέρδισε την αντιπροεδρία της Επιτροπής και το χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού. Το δεξιό κόμμα της Lega θα διορίσει τον Ιταλό Επίτροπο. «Έχουν πολλά πολύτιμα πολιτικά πρόσωπα. Δεν βλέπω καμία δυσκολία να βρω τον καλύτερο άνθρωπο για τη δουλειά», δήλωσε ο Conte. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Απροσδόκητος επιζών. Ο απερχόμενος Βέλγος Πρωθυπουργός Chárles Michel, ο οποίος αποφασίστηκε να αναλάβει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Donald Tusk, μπορεί να αποδειχθεί μια απροσδόκητη αλλά κατάλληλη επιλογή. Ωστόσο, δεν είναι καλά νέα για το αδιέξοδο του σχηματισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πίσω στο Βέλγιο και το δικό του κόμμα, το οποίο τώρα πρέπει να τον αντικαταστήσει. Από το 2014, ο Michel οικοδομεί ένα σταθερό ευρωπαϊκό δίκτυο, αναπτύσσοντας προσωπικές σχέσεις με πολλούς ομολόγους του στην ΕΕ κατά τις επίσημες επισκέψεις, μέσω ιδιωτικών γευμάτων ή ποτών μετά τις συνόδους κορυφής της ΕΕ. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com).

X