Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τις αποδυναμωμένες τροποποιήσεις της Οδηγίας για τα όπλα

4983887496_479e0d770e_b-800x450 [LASZLO ILYES/Flickr]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στην Ολομέλεια χθες (14 Μαρτίου) τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τα πυροβόλα όπλα της ΕΕ, αλλά το συμφωνηθέν κείμενο απέχει πολύ από αυτό που είχε αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μυαλό της. Η EurActiv Γερμανίας αναφέρει.

Στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεδίωξε να κλείσει τα κενά στην ισχύουσα νομοθεσία της σχετικά με τα όπλα. Οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν χθες στην οδηγία του 1991 περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για τα αποχαρακτηρισμένα όπλα και τα ψυχολογικά τεστ στους υποψήφιους ιδιοκτήτες. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που εγκρίναμε ένα κείμενο το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντα των νόμιμων ιδιοκτητών όπλων και το οποίο έχει επίσης καλύψει κάποια νομικά κενά», δήλωσε η εισηγήτρια Vicky Ford (ΕΛΚ) μετά την ψηφοφορία. Επέμεινε ότι η αρχική πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιείχε «δυστυχώς, πολλά λάθη» και ότι έπρεπε να «ξαναγραφεί από την αρχή».

Το κείμενο το οποίο συμφωνήθηκε χτες επιτυγχάνει συμβιβασμό μεταξύ της βελτίωσης της ασφάλειας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των σκοπευτών, των κυνηγών και των συλλεκτών, η Ford εξήγησε.

Στον απόηχο των επιθέσεων του 2015 στο Παρίσι, η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα, το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η πρόταση της Κομισιόν περιελάβανε την απαγόρευση ορισμένων ημι-αυτόματων πιστολιών και την απαγόρευση κατοχής στρατιωτικών όπλων από συλλέκτες. Η πρόταση της για απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων αποτέλεσε ένα σοβαρό σημείο διαφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου.

Οι πολιτικές εκδόσεις των τυφεκίων ήταν «τα πιο επικίνδυνα όπλα», η Κομισιόν υποστήριξε και πρότεινε επίσης ανώτατο όριο στη μέγιστη χωρητικότητα των γεμιστήρων στις δέκα σφαίρες. Πολλοί ευρωβουλευτές απέρριψαν αμέσως αυτή την πρόταση, καθώς έκριναν ότι τα συμφέροντα των κυνηγών, σκοπευτών και άλλων τίθενται αδίκως σε κίνδυνο. Ακόμα και εκτός του  ευρωκοινοβουλίου υπήρξαν αντιδράσεις: το λόμπι της οπλοκατοχής κάλεσε τα μέλη του να στείλουν επιστολές στους ευρωβουλευτές τους. Η Επιτροπή υποστήριξε ότι υπήρχε μια «επιθετική ατμόσφαιρα» και ορισμένοι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι έλαβαν μηνύματα μίσους.

Τελικά, η αρχική πρόταση της Κομισιόν αποδυναμώθηκε σε ορισμένους τομείς. Τα ημι-αυτόματα όπλα τα οποία είναι παρόμοια με τις πλήρως αυτόματες εκδόσεις θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται για χρήση από τους σκοπευτές. Αυτό περιλαμβάνει την αμφιλεγόμενη έκδοση του τυφεκίου AR-15, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό του Ορλάντο πέρυσι. Το ανώτατο όριο χωρητικότητας του γεμιστήρα σε μόλις δέκα σφαίρες απορρίφθηκε και το Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να παραμείνει στις 20. Θα υπάρξουν περιορισμοί, αλλά δεν θα επηρεάσουν τους τωρινούς ιδιοκτήτες.

Τα όπλα τα οποία μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αυτά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Charlie Hebdo θα πρέπει τώρα να παίρνουν άδεια σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες όπως τα κανονικά όπλα. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Sven Giegold (Πράσινοι / EFA), δήλωσε ότι ενώ τα αυστηρότερα στοιχεία της επικαιροποίησης της οδηγίας είναι θεμελιωδώς «σωστά», δεν πηγαίνουν όσο μακριά όσο θα έπρεπε. Ο Giegold ισχυρίστηκε ότι τα συμφέροντα των κατασκευαστών όπλων μπήκαν σε προτεραιότητα σε σχέση με την ασφάλεια του κοινού.

Οι ισχυρισμοί ότι το ευρωκοινοβούλιο επηρεάστηκε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από το λόμπι των όπλων δεν είναι νέα. Πηγές της Επιτροπής δήλωσαν στη EURACTIV.de ότι το Κοινοβούλιο «επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα λόμπι της οπλοκατοχής και της αθλητικής σκοποβολής». Πριν από την έναρξη ισχύος της οδηγίας, το Συμβούλιο των Υπουργών πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σχετικά με το κείμενο. Μόλις το εμπόδιο αυτό ξεπεραστεί, τα κράτη μέλη έχουν 15 μήνες για να μεταφέρουν τις τροποποιήσεις στην εθνική τους νομοθεσία.

X