Το ΕΛΚ έτοιμο να θυσιάσει το Βέμπερ για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

[Sofokleousin]

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο σχετικός νικητής των ευρωεκλογών, είναι πλέον έτοιμο να θυσιάσει την πολύ συζητημένη διαδικασία Spitzenkandidaten και μαζί της, τον επικεφαλής της υποψήφιο Manfred Weber, εφόσον κερδίσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως έμαθε η EURACTIV.

Σε μια συνεδρίαση της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πηγές ανέφεραν ότι οι συντηρητικοί συμφώνησαν ότι ο σοσιαλιστής Frans Timmermans δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε σε αυτό ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μέτρων με άλλες πολιτικές οικογένειες.

«Οι νομοθέτες του ΕΛΚ θα μπορούσαν να επανεξετάσουν τη γνώμη τους σχετικά με τη διαδικασία Spitzenkandidaten εφόσον έχουν την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ», ανέφερε μια πηγή.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι σε ένα τέτοιο σενάριο το όνομα του Michel Barnier είναι πιθανό να ξαναεμφανιστεί και ότι η κεντρώα πολιτική ομάδα Renew Europe του Emmanuel Macron υποστηρίζει το διορισμό του Barnier. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποστηρίξει «κάθε υποψήφιο που δεν θα έχει προσβάλει τους λαούς του νότου της Ευρώπης όπως έκανε ο Weber».

«Θα ήταν έγκλημα ενάντια στη νοημοσύνη, την κοινή λογική και την ευθύνη, να στερήσουμε τον μόνο πιθανό υποψήφιο που συνδυάζει τόσες πολλές ιδιότητες και χωρίς προφανή ελαττώματα», ανέφερε ένα άλλο παθιασμένο άρθρο στο Le Soir.

Μια πηγή του ΕΛΚ που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την καγκελάριο Μέρκελ και τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Joseph Daul, λέγοντας ότι η ετοιμότητά τους να εγκαταλείψουν την υποψηφιότητα του Weber έχει «σκοτώσει» την κεντροδεξιά ομάδα.

«Στην τελευταία μας εσωτερική συνάντηση, όλοι οι κεντροδεξιοί ηγέτες συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον Spitzenkandidat μας, Manfred Weber, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε η πηγή. «Δεν συμφωνήσαμε ποτέ να τον έχουμε ως πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ΕΕ».

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η επιτυχία του Weber ήταν αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τους Γερμανούς συντηρητικούς: «ο Weber θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο υπόβαθρο στη μετάβαση από τη Μέρκελ στην Annegret Kramp-Karrenbauer».

Η EURACTIV έμαθε επίσης ότι η Μέρκελ ήταν θυμωμένη με ανυπάκουους συντηρητικούς ηγέτες που αντιτάχθηκαν στο σχέδιό της να ορίσει τον Timmermans στην Επιτροπή ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μέτρων. Σε μια προ-σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, φέρεται να έφυγε από το δωμάτιο «χτυπώντας την πόρτα πίσω της».

Οι πηγές του ΕΛΚ εξέφρασαν φόβους την περασμένη εβδομάδα ότι η Μέρκελ θα υποκύψει στην πίεση από το Macron, στόχος του οποίου, σύμφωνα με αυτούς, δεν είναι να αντιταχθεί στην Weber αλλά να «σκοτώσει το ΕΛΚ». Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Μέρκελ παρότρυνε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, τα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι διπλωματικές και διαπραγματευτικές ικανότητες της Μέρκελ απέτυχαν. Αιφνιδιάστηκε από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένων επίσης ορισμένων μετριοπαθών του ΕΛΚ όπως ο Ιρλανδός Leo Varadkar.

Δεν ήταν σε θέση να επιβάλει το σχέδιο που είχε σχεδιάσει στο Βερολίνο λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και το οποίο έλαβε την υποστήριξη του προέδρου του EPP, κ. Daul, του Weber και των ηγετών των κομμάτων CDU και CSU, Kramp-Karrenbauer και Markus Söder.

Το «σχέδιο του Βερολίνου» έδινε στην Timmermans την κορυφαία θέση της Επιτροπής, εγκαθιστώντας τον Weber ως νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Der Spiegel ανέφερε τις δηλώσεις ενός διπλωμάτη της ΕΕ: ​​«Αυτή η σύνοδος κορυφής έχει αποδείξει ένα πράγμα, δίχως αμφιβολία: δεν ισχύει πλέον το ότι αν η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνήσουν σε κάτι, τότε το θέμα έληξε».

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα των Πρασίνων έβαλε ως υποψήφια για τη Προεδρία του Κοινοβουλίου τη γερμανίδα ευρωβουλευτή Ska Keller. «Δεν μπορεί να εναπόκειται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εναπόκειται στο Κοινοβούλιο και μόνο στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει για τον Πρόεδρό μας για δυόμισι χρόνια », δήλωσε η Keller. (Claire Stam, EURACTIV.de)

Ο Macron έδωσε την ευθύνη για την αποτυχία της συνόδου στην ομάδα του ΕΛΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΛΚ είναι βασικά υπεύθυνο για την «κακή εικόνα της Ευρώπης» και είπε ότι η αποτυχία ήταν αποτέλεσμα δύο διαστάσεων: η μία στο εσωτερικό του ΕΛΚ και η άλλη μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης.

Ο Macron επαίνεσε επίσης την προσπάθεια της Μέρκελ να πείσει τους άλλους ηγέτες του ΕΛΚ για την προτεινόμενη σμυφωνία μέτρων. «Έχει υπάρξει στενός συντονισμός με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία εργάστηκε εντός της οικογένειας του ΕΛΚ προκειμένου να βρει συμβιβασμό», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. (EURACTIV.fr)

Ομοίως, ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sánchez επέκρινε το ΕΛΚ για την αντίθεσή του στη «συμφωνία του Βερολίνου». «Ήμασταν πολύ κοντά, πολύ κοντά, αλλά το ΕΛΚ δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαν επιτύχει οι δύο Spitzenkandidaten», δήλωσε ο Sánchez σύμφωνα με τον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος έφυγε απογοητευμένος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε: «Ειλικρινά, όλοι πρέπει να ηρεμήσουμε και να αναλογιστούμε τον κίνδυνο ανοίγματος θεσμικής κρίσης μεταξύ του Κοινοβουλίου της ΕΕ και του Συμβουλίου. Πρέπει να το αποφύγουμε αυτό και να δείξουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». (Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE).

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την υποστήριξή του προς τον Timmermans και επέστρεψε στην Αθήνα για να προωθήσει τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου. Στη σύνοδο κορυφής σήμερα θα τον εκπροσωπήσει ο Sánchez (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr).

X