Το Αζερμπαϊτζάν ξεκινά ποινική έρευνα κατά φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν

Μπακού, Αζερμπαϊτζάν [Georgi Gotev]

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, κινείται σύμφωνα με πληροφορίες εναντίον των τοπικών υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στις 15 Αυγούστου ο Γενικός Εισαγγελέας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής έρευνας στο FETO, μια τουρκική ομάδα η οποία  κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η ομάδα συμπεριλήφθηκε επίσημα στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Τουρκίας νωρίτερα φέτος.

Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και η Άγκυρα έχει υποστηρίξει σταθερά το Μπακού στη σύγκρουση με αυτονομιστές υποστηριζόμενους από τη  Αρμενία για την αποσχισθείσα περιοχή της Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η FETO ασκεί επίσης επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και σε άλλες πρώην σοβιετικές τουρκόφωνες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

«Για την αποτροπή παράνομων ενεργειών στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν από τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ελτάρ Σουλτάνοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι αναμένεται να διωχθούν.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη κλείσει ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι επειδή μετέδωσε μια συνέντευξη με τον Γκιουλέν λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν ανακάλεσε την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού ANS βασιζόμενο σε μια μήνυση που κατατέθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο(NTRC). Βάσει νόμου,  επιτρέπεται στις αρχές να κλείσουν μέσα ενημέρωσης που θεωρείται ότι προβάλλουν εξτρεμιστική προπαγάνδα ή διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής, μεταξύ άλλων αδικημάτων.

«Το ANS πήρε θέση που είναι αντίθεση με τη στρατηγική σχέση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προσφέροντας στήριξη στο Φετουλάχ Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του, οι οποίοι οργάνωσαν τα αιματηρά γεγονότα που οδήγησαν σε πολλαπλούς θανάτους»,  ανέφερε σε δήλωσή του το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Εξηγώντας το κλείσιμο του καναλιού, το Μπακού είπε ότι ήθελε να «αποφύγει τις προκλήσεις που αποσκοπούν στην καταστροφή της σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν».

Εκπρόσωποι του σταθμού δήλωσαν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι αντιδημοκρατική και σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι η μόνη χώρα που φαίνεται να συνεργάζεται με την Τουρκία στην προσπάθειά της να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υποστηρικτές Γκιουλέν. Στις 11 Αυγούστου, η Βουλγαρία παρέδωσε στην Τουρκία τον φερόμενο ως υποστηρικτή του Γκιουλέν Αμπντουλάχ Μπουγιούκ, Τούρκο επιχειρηματία ο οποίος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα.