Το άτακτο Brexit απειλεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τζόνσον

Την πρώτη του δοκιμασία στην κάλπη αντιμετωπίζει ο Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη (1 Αυγούστου) σε παράλληλες εκλογές που θα μπορούσαν να μειώσουν την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, καθιστώντας πιο δύσκολη την ψήφιση του σχεδίου του για το Brexit.

Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών του Τζόνσον εκτιμά ότι θα χάσει την έδρα του Brecon και του Radnorshire της Ουαλίας από έναν φιλοευρωπαίο υποψήφιο.

Αντιμετωπίζει ήδη έντονη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο των 650 εδρών για το σχέδιό του να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί στις 31 Οκτωβρίου.

Τελεσίγραφο Τζόνσον για το Brexit από τη βάση πυρηνικών υποβρυχίων στη Σκωτία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα (29 Ιουλίου) ότι το «διαζύγιο» του Brexit ήταν νεκρό και προειδοποίησε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επαναδιαπραγματευθεί, η Βρετανία θα φύγει στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Η νίκη για τους φιλελεύθερους δημοκράτες στο Brecon θα ενθάρρυνε αυτούς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ορισμένους Συντηρητικούς που έχουν δεσμευτεί να πράξουν ό, τι χρειάζεται για να σταματήσουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών Sajid Javid ανακοίνωσε την Τετάρτη (31 Ιουλίου) ένα επιπλέον ποσό ύψους 2,1 δισ. Λιρών (2,3 δισ. Ευρώ) για προετοιμασία για την προοπτική μη συμφωνίας, με την εμφάνιση κοινοβουλευτικής αναμέτρησης όταν οι βουλευτές θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο.

Τα πρόσθετα μετρητά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ξεκινήσει μια δημόσια εκστρατεία ενημέρωσης και να «επιταχυνθούν οι προετοιμασίες στα σύνορα, να στηριχθεί η ετοιμότητα των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα κρίσιμων φαρμάκων», ανέφερε μια κυβερνητική δήλωση.

Ο Τζόνσον απομακρύνει όσους δεν πιστεύουν σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον ότι παίζει εκ του ασφαλούς.

X