Την παραίτηση της Γκεοργκίεβα ζητά η αντιπολίτευση στη Βουλγαρία

Ο Γκεόργκι Παρβάνοφ, πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας επικρίνει την αλλαγή της υποψηφιότητας για τη θέση του ΟΗΕ [ABV]

To απογοητευτικά αποτελέσματα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα  στη επίσημη ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προκάλεσαν  τη διαμαρτυρία του κόσμου που βγήκε στους δρόμους της Σόφιας, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή της από το αξίωμα του Επιτρόπου. Στις 5 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέλεξε τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες ως Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με 13 ψήφους υπέρ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου.

Η Ιρίνα Μπόκοβα ήταν η αρχική υποψήφια της Βουλγαρίας. Η Μπόκοβα αντικαταστάθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου από τη Γκεοργκίεβα σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ακολούθησε εντολές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο Μπορίσοφ δήλωσε: «Η Ευρώπη απαίτησε» την αλλαγή υποψηφίων.

Παρά τις υψηλές προσδοκίες, η Γκεοργκίεβα ήρθε ένατη στην ψηφοφορία, κάτι το οποίο εξόργισε πολλούς Βούλγαρους πολίτες, λόγω της απερίσκεπτης απόφασης για αλλαγή των υποψηφίων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας(BSP) και μία μικρότερη κέντρο-αριστερή δύναμη, η «Εναλλακτική για μια Βουλγαρική Αναγέννηση» (ABV) ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου. Η αρχηγός του BSP Κορνήλια Νίνοβα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μπορίσοφ για την απόφασή του να αλλάξει υποψήφιο, γεγονός το οποίο κατά τη γνώμη της στέρησε από τη Βουλγαρία την πιθανότητα να έχει τη Μπόκοβα ως Γενική Γραμματέα.

«Αυτό έγινε υπό την  πίεση των ξένων, και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γκεοργκίεβα είχε την ευρεία υποστήριξη ήταν ψέματα», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του ABV και πρώην πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ δήλωσε ότι ο Μπορίσοφ θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να απομακρύνει τη Γκεοργκίεβα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως πρόσθεσε, στην ατζέντα βρίσκεται πλέον η διεξαγωγή ψήφου «μη-εμπιστοσύνης»  για «προδοσία κατά του εθνικού συμφέροντος», η οποία ελπίζει να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία θα διεξάγει προεδρικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου και η κίνηση Μπορίσοφ για την αντικατάσταση της Μπόκοβα από τη Γκιεοργκίεβα γεμίζει τη φαρέτρα της αντιπολίτευσης με έναν τέλειο συγχρονισμό, καθώς επίσημα η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου. Το κόμμα του Μπορίσοφ πρότεινε για υποψήφια τη νυν πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Ο ηγέτης του Πατριωτικού Μετώπου Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για την προεδρία, ζήτησε την παραίτηση της Γκεοργκίεβα, καθώς και την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ντάνιελ Μίτοφ. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την απομάκρυνση της Γκεοργκίεβα.

Το Πατριωτικό Μέτωπο είναι μια εθνικιστική δύναμη με 17 βουλευτές σε σύνολο 240 που στηρίζει την κυβέρνηση Μπορίσοφ. Το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS), μια πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί τους Βουλγάρους με τουρκική καταγωγή, ζήτησε την παραίτηση όλων όσων έλαβαν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για την αλλαγή των υποψηφίων.

«Γίναμε ο περίγελος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αρχηγός του DPS Μουσταφά Καρανταγιά.

Ο Σολομόν Πάσι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η αλλαγή των υποψηφιοτήτων ήταν «η μεγαλύτερη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας τα τελευταία 25 χρόνια», ενώ κατηγόρησε το Μπορίσοφ για ανικανότητα και επέμεινε ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Από την πλευρά του, ο Μπορίσοφ κατηγόρησε τη Μπόκοβα για «αυθάδεια» επειδή δεν απέσυρε την υποψηφιότητά της, μπλοκάροντας τις πιθανότητες της Γκιεοργκίεβα. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα παραιτηθεί, καθώς κανένας από τους πρωθυπουργούς με ανεπιτυχείς υποψηφίους για την θέση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα το έκανε.

 

X