Την παραπομπή της Γκεοργκίεβα στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά ευρωβουλευτής

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. [European Union]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ο ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάμπελ Μπάνερμαν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να ερευνήσει τα έξοδα ταξιδιού της αντιπροέδρου της Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τα τελευταία δύο χρόνια, περίοδο κατά την οποία – σύμφωνα με τον ίδιο – έκανε εκστρατεία για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Κάμπελ Μπάνερμαν, ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, κατέθεσε πρώτος κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Ιανουαρίου, με την οποία ζητά να μάθει το λόγο που η Γκεοργκίεβα πραγματοποιεί συχνά διεθνή ταξίδια με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την άποψή του, μια τέτοια δραστηριότητα δεν αντιστοιχεί στο χαρτοφυλάκιό της ως Επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό και το Ανθρώπινο Δυναμικό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε στις 15 Μαρτίου, λέγοντας ότι είχε ζητήσει από τους αντιπροέδρους να συντονίσουν τις εργασίες σε όλους τους βασικούς τομείς της Επιτροπής, το οποίο περιλαμβάνει την προώθηση των πολιτικών της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο. Όσον αφορά τη Γκεοργκίεβα συγκεκριμένα, τόνισε ότι συν-προέδρευε της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Χρηματοδότηση από το Μάιο του 2015.

Ωστόσο, ο Κάμπελ Μπάνερμαν δήλωσε στη EurActiv.com χθες (13 Οκτωβρίου) ότι ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος με την απάντηση αυτή.

«Έχω ζητήσει εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν ορισμένες δραστηριότητες που αναλήφθηκαν από την αντιπρόεδρο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ήταν συμβατές και δικαιολογούνται από το χαρτοφυλάκιό της «Προϋπολογισμός και Ανθρώπινο Δυναμικό», όπως επίσημες επισκέψεις στην πόλη της Νέας Υόρκης και την Αιθιοπία. Ακόμα δεν έχω πάρει καμία ξεκάθαρη απάντηση», είπε.

Ο βρετανός ευρωβουλευτής ανέφερε ότι υπάρχει «έντονη φημολογία» ότι Γκεοργκίεβα έκανε εκστρατεία για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια περίοδο τουλάχιστον δύο ετών, «όπως τουλάχιστον είχε ισχυριστεί Μόνιμος Αντιπρόσωπος».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκεναντί Γκατίλοφ δήλωσε ότι η Γκεοργκίεβα βρισκόταν σε επαφή με τη ρωσική πλευρά για την υποψηφιότητά της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε δηλώσει στη EurActiv στις 2 Νοεμβρίου 2015 ότι η Γκεοργκίεβα είχε πράγματι συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής  για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικό Γραμματέα.

Ωστόσο, η Ευρωπαία Επίτροπος έκανε επίσημα εκστρατεία μόνο για μία εβδομάδα, μετά την απόσυρση της μέχρι τότε επίσημης υποψηφίου Ιρίνα Μπόκοβα από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στις 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ορίσει την ίδια.

Εν τέλει, η Ευρωπαία Επίτροπος ηττήθηκε και στις 5 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέλεξε τον Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτέρες ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Η ψηφοφορία αποτέλεσε απογοήτευση για τη Γκεοργκίεβα, και ταπείνωση για Μπορίσοφ, ο οποίος είχε δεχθεί σφοδρή κριτική στη χώρα του για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Μπόκοβα.

Ο Κάμπελ Μπάνερμαν είπε ότι σε κάθε περίπτωση, «έγινε κακή χρήση των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών της ΕΕ», και ότι η εξέλιξη «εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη θέση [της Γκεοργκίεβα] εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Χρειάζεται επείγουσα διαβεβαίωση για το θέμα αυτό, και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η απαραίτητη διαβεβαίωση θα ήταν η υποβολή μιας πλήρους λίστας όλων των επισκέψεων της Επιτρόπου εκτός της ΕΕ και ενός πλήρους καταλόγου  των δαπανών που έγιναν από την Επίτροπο και το προσωπικό της στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για  άμεση εξέταση», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

X