Την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Μέση Ανατολή ζητεί η ΕΕ

mogherini_euractiv

Την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ζητεί η ΕΕ, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας.

Το Ισραήλ θα πρέπει να καταβάλει «κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει την έγκαιρη επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η ΕΕ. Παράλληλα, καλεί την Παλαιστινιακή αρχή να επιδιώξει «θετικά βήματα» για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επιθυμεί την πιο στενή εμπλοκή των αραβικών κρατών στο έργο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΕ επέλεξε τον βετεράνο Ιταλό διαπραγματευτή Φερνάντο Τζεντιλίνι ως ειδικό εκπρόσωπό της στη Μέση Ανατολή.

Αν και η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, «οι καταστροφικές συνέπειες» για τους αμάχους της περσινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας «υπογραμμίζουν τις σημαντικές προκλήσεις που συνοδεύουν την ευθύνη του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές», τονίζεται στην έκθεση. Την ίδια στιγμή, η απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση ανέστειλε ένα σχέδιο κατασκευής εκατοντάδων κατοικιών σε έναν εβραϊκό οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξαιτίας της έντασης που έχει δημιουργηθεί με την Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε  ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Για την Ουκρανία, η Κομμισσιόν σημειώνει ότι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν το 2014 σε μια πολύ δύσκολη χρονιά στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και στρατιωτικό πλαίσιο των ένοπλων συγκρούσεων. Η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η επακόλουθη αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας υπήρξαν σημαντικές προκλήσεις για την κρατική υπόσταση και κυριαρχία της χώρας όσο και την εδαφική ακεραιότητά της, επισημαίνεται στην σχετική έκθεση για την Ουκρανία. Τονίζεται ακόμα ότι επιδεινώθηκε σημαντικά η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν στην Κριμαία και Σεβαστούπολη μετά την παράνομη προσάρτηση και στις περιοχές που ελέγχονται από παράνομες ένοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και των προσφύγων έχει αυξηθεί και υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο, ενώ οι προσπάθειες της Ουκρανίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εσωτερικά εκτοπισμένους αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Για την Μολδαβία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το 2014 υπήρξε μια περίοδος γενικής πολιτικής σταθερότητας για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Η κυβέρνηση συνέχισε να εργάζεται σταθερά για την ευρωπαϊκή ατζέντα. Στις 27 Ιουνίου 2014 υπεγράφη  η Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης και  της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (ΑΑ / DCFTA) και η προσωρινή εφαρμογή της ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Στις 28 Απριλίου 2014, η κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων τέθηκε σε ισχύ και περίπου 360.000 άτομα ταξίδεψαν ελεύθερα στην ΕΕ. Αναγνωρίζει ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας  αντιμετώπισε μια δύσκολη κατάσταση το 2014 με την κρίση στην Ουκρανία και το εμπορικό εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρ ‘όλα αυτά, οι εξαγωγές της Μολδαβίας προς την ΕΕ αυξήθηκαν μετά την εφαρμογή της DCFTA τον Σεπτέμβριο, τονίζεται στην έκθεση.

Euractiv