Την εγκατάσταση βαρέως οπλισμού στην ανατολική Ευρώπη εξετάζουν οι ΗΠΑ

obama_phone

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποθηκεύσουν βαρύ στρατιωτικό οπλισμό σε χώρες της βορειοανατολικής Ευρώπης για να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους από την ρωσική απειλή, σύμφωνα με τους New York Times. Εάν η πρόταση αυτή εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν βαρύ στρατιωτικό οπλισμό στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει απόφαση για το αν και το πότε θα μεταφέρουμε αυτό το υλικό», απαντάει το Πεντάγωνο.

Την είδηση επιβεβαίωσε πάντως το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας  πως η Βαρσοβία διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση αποθηκών αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Πολωνία. Το πολωνικό υπουργείο ανέφερε στο Twitter πως ο υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ έλαβε διαβεβαιώσεις, κατά την διάρκεια επισκέψεως  που πραγματοποίησε τον Μάιο στην Ουάσιγκτων, ότι η απόφαση για την εγκατάσταση των αποθηκών θα ληφθεί σύντομα. «Είναι ένα ακόμη βήμα για την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Πολωνία και την περιοχή», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Θα προεγκαταστήσουμε σημαντικό υλικό», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σχολιάζοντας το δημοσίευμα των New York Times, στο οποίο αναφέρεται ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να αποθηκεύσει άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα για μια δύναμη που αντιστοιχεί σε 5000 στρατιώτες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του δημοσιεύματος. Η πρόταση, με την οποία επιδιώκεται να καθησυχαστούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, αναμένεται να εγκριθεί από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ και από τον Λευκό Οίκο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί αυτόν τον μήνα στις Βρυξέλλες, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με τον οπλισμό. «Στη διάρκεια των λίγων τελευταίων ετών, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αυξήσει την προεγκατάσταση υλικού για εκπαίδευση και ασκήσεις στους συμμάχους και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν. «Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εξετάζουν ποια είναι η καλύτερη τοποθεσία για να αποθηκεύσουν αυτό το υλικό, σε διαβούλευση με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο ίδιος. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει απόφαση για το αν και το πότε θα μεταφέρουμε αυτό το υλικό».

 EurActiv με Reuters

X