Τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες και Μπορέλ – Συζήτησαν για Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες [Commission]

Για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε ότι «ήταν μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για πολλά σημαντικά ζητήματα» καθώς ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το αποτέλεσμα του πρόσφατου ταξιδιού του στη Λιβύη, καθώς και για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις καταστάσεις στη Λευκορωσία και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στις 27- 28 Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα, οι δύο ισχυροί άνδρες της Ε.Ε. αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με «την ανησυχητική κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο μονομερούς δράσης που ενδέχεται να πυροδοτήσει επιπλέον εντάσεις και ανασφάλεια» ενώ Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη «όλα τα μέρη να εμπλακούν με καλή πίστη στην άμεση αποκλιμάκωση και να ακολουθήσουν σαφή πορεία προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις».

Για την κατάσταση στη Λιβύη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος χαιρέτισε την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός της 21ης ​​Αυγούστου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας προϋποθέσεων για μόνιμη συμφωνία ενώ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ για τη Διαδικασία του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Ο κ. Μπορέλ έκανε ακόμη λόγο για έντονη ευρωπαϊκή ανησυχία για την κατάσταση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και την άσκηση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στο Sahel και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την πλήρη και συνεχή υποστήριξη της ΕΕ στο έργο του Δικαστηρίου. Αναφορικά με την 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: «Καθώς γιορτάζουμε την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να είναι ένα απαραίτητο φόρουμ για πολυμερείς λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις».