Thessaloniki Summit: Σε αναζήτηση νέων πρωτοβουλιών για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας

Greek, Turkish and E.U. Flags [ΑΝΑ - ΜΡΑ]

Στην ανάγκη λήψης πολυμερών πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα αναφέρθηκαν οι ομιλητές στη διαδικτυακή συζήτηση “The Eastern Mediterranean in Crisis”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του “Thessaloniki Summit 2020”.

Κοινός τόπος μεταξύ των ομιλητών αποτέλεσε η ανάγκη διαμόρφωσης νέων συνθηκών διαλόγου εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου για την επίλυση των διμερών διαφορών καθώς και η πεποίθηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη δυτική σφαίρα επιρροής. Ακόμη, έκαναν λόγο για την ανάγκη ύπαρξης συνθηκών σταθερότητας και προβλεψιμότητας αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων στην περιοχή ενώ αναγνώρισαν την πολυπλοκότητα που διαμορφώνουν στη διαχείριση των διμερών ζητημάτων μια σειρά από περιφερειακές κρίσεις στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Για έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Atlantic Council, Damon Wilson, επισημαίνοντας τη σημασία διαμόρφωσης ενιαίας στρατηγικής ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους δρώντες, κράτη και περιφερειακούς ή διακρατικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπάρξει ουσιώδης διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη κοινής πλεύσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Wilson σχολίασε ότι «το ΝΑΤΟ έχει πλήρη ενημέρωση για τις αναταραχές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή» και συμπλήρωσε ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αμερικανική υποστήριξη σε θέματα πολιτικής, στρατηγικής και ενέργειας αλλά και στην ενεργό παρουσία της Ουάσιγκτον στα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή.

Damon Wilson: «Το ΝΑΤΟ έχει πλήρη ενημέρωση για τις αναταραχές στην περιοχή […] οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τ. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της Άγκυρας ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μιλώντας για ανάμειξή της στο Αιγαίο, την Κύπρο, τη Λιβύη, το Ιράκ καθώς και την παρουσία της στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Αναφερόμενος σε «σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή τόσο επί προεδρίας Τραμπ αλλά και επί προεδρίας Ομπάμα», εστίασε στη σημασία δημιουργίας μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας που θα είναι πιο ισχυρή και ομογενοποιημένη από τον υφιστάμενο πυλώνα [Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)] της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι διαφορές μας με την Τουρκία θα πρέπει να είναι ευρωτουρκικές», σημείωσε ακόμη ο τέως υπουργός και κατέληξε: «Θέλουμε να υπάρχουν κυρώσεις, όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και μια θετική ατζέντα στις διμερείς ευρωτουρκικές επαφές».

Στον αντίποδα, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Affari Internazionali, Nathalie Tocci, παρουσίασε ως καταχρηστική την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς η Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει αμφότερα τα κράτη και, υπό αυτό το πρίσμα, είναι θεσμικά αναρμόδια να παρέχει ουσιαστικό πλαίσιο διαλόγου. Από εκεί και πέρα, η κ. Tocci στάθηκε στον «σταθεροποιητικό ρόλο» της παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη αλλά και τη διαμόρφωση πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο που, σύμφωνα με την ίδια, αποκλείουν την Άγκυρα από την εξίσωση. Τέλος, επεσήμανε ότι οι διενέξεις στην περιοχή θα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διμερούς διαλόγου και, εν συνεχεία, να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και τους υπόλοιπους δρώντες.

Ινώ Αφεντούλη: «Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από κοινού, μέσα από μία πολυμερή προσέγγιση που θα οδηγήσει σε προσοδοφόρο αποτέλεσμα (win-win) για αμφότερες τις πλευρές».

Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε το έμπειρο στέλεχος της διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, Ινώ Αφεντούλη, που παράλληλα έκανε λόγο για πολλαπλά προβλήματα στην περιοχή που απαιτούν την ενεργό παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ βρίσκονται στην περιοχή οπότε, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούμε να τους αποκλείσουμε από το να διαδραματίσουν έναν σταθεροποιητικό ρόλο» ανέφερε σχολιάζοντας προηγούμενη τοποθέτηση ενώ συμπλήρωσε πως «τα ζητήματα στην περιοχή διαμορφώνονται εξαιτίας της πολλαπλότητας των προβλημάτων και της αβεβαιότητας της κατάστασης». «Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από κοινού, μέσα από μία πολυμερή προσέγγιση που θα οδηγήσει σε προσοδοφόρο αποτέλεσμα (win-win) για αμφότερες τις πλευρές», κατέληξε.

Τα μηνύματα Δένδια – Χριστοδουλίδη

Σημειώνεται ότι σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Δένδιας στάθηκε σε τρεις νέους καθοριστικούς παράγοντες που, όπως σχολίασε, προσθέτουν νέα δυναμική στη σχέση των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου: το εύρος των τουρκικών προκλήσεων, το εκτενές χρονικό πλαίσιο της ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας με τις παρεμβάσεις της σε Κύπρο, Συρία, Αρμενία, Βόρειο Ιράκ, και Λιβύη. Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε μια αντιπαραβολή των μονομερών και παράνομων, όπως ανέφερε, ενεργειών της Τουρκίας με τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που διαμορφώνονται στην περιοχή και αναφέρθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, τις τριμερείς διασκέψεις Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, τη συμφωνία Ουάσιγκτον και Λευκωσίας για το Kέντρο Εκπαίδευσης CYCLOPS, την ανάπτυξη του East Med Gas Forum (EMGF) καθώς και την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν.