Θέμα κυρώσεων βάζει η κυβέρνηση μετά την πρόκληση του Oruc Reis

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

«Ο Πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική navtex νοτίως του Καστελλόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου, όπως είπε ο κ. Πέτσας, έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Borrell, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στην Κύπρο.

Ερωτηθείς αν μετά την έξοδο του Ορούτς Ρέις η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική διαλόγου, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Η στρατηγική μας δεν αλλάζει, οι διερευνητικές επαφές είναι μέσα στην στρατηγική μας, περιμένουμε την Τουρκία να δούμε πώς θα κινηθεί. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής». Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, όπως είπε, «η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όσα έλεγε, διαψεύστηκαν. Έκανε το αντίθετο από αυτό που κάποιοι στην Ε.Ε. πίστευαν ότι θα έκανε. Επομένως είναι απέναντι από όλη την Ευρώπη και ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό».

Η Τουρκία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν έχει ούτε συνέπεια, ούτε συνέχεια, γι’ αυτό το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι σημαντικό όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων».

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Από σήμερα το πρωί μπήκε σε εφαρμογή ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό, με βάση τον οποίο κάθε πολίτης θα γνωρίζει ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του… Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι πολλά. Και αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, όχι η λήψη νέων».

Από πλευράς της η Πολιτεία, όπως είπε, «εντείνει συνεχώς τους ελέγχους της, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Σημειώνω ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Οκτωβρίου 2020, από τα κλιμάκια της ΔΙ.Μ.Ε.Α., της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, του ΣΕΠΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έχουν πραγματοποιηθεί 413.343 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, έχουν διαπιστωθεί 14.832 παραβάσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7.083.430 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας συνολικού ύψους 5.265 ημερών».

Για το σύστημα υγείας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο επέκτασης της λειτουργίας 161 Κέντρων Υγείας και 42 Περιφερειακών Ιατρείων, είτε σε 24ωρη βάση, είτε έως τις 10 το βράδυ, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά κορονοϊού και να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Υπήρξαν για τον σκοπό αυτό, εκπαίδευση προσωπικού, προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονες.

Παράλληλα, προχωρά η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με νέες Μονάδες Εντατικής θεραπείας. Ήδη από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν 50 νέες Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και θα ακολουθήσει η παράδοση επιπλέον κλινών προκειμένου να φτάσουμε από τις 565 που ήταν το 2019 στις 1.200 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Πέτσας είπε: «Σε λίγες ώρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα απαγγείλει τις ποινές στην ηγεσία και τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στους δράστες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τους εμπλεκόμενους στην εγκληματική δραστηριότητά της. Έτσι, βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη, η οποία απέδειξε ότι όχι μόνο η κοινωνία, αλλά και η δικαιοσύνη άντεξαν.

Ότι οι Θεσμοί και η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυροί. Ότι νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα. Και, όσον αφορά την παράταξή μας, όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή».

X