The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EURACTIV]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Δείτε τις διαθέσιμες μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες: EnglishDeutschRomanianSpanishCzech.

 

ΑΘΗΝΑ

Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία τερματίζουν τα τέλη περιαγωγής: Η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν υπογράψει συμφωνία για τη σταδιακή μείωση των τελών περιαγωγής και την πλήρη κατάργησή τους μέχρι το 2021. «Ας κάνουμε τη συμφωνία των Πρεσπών μια λαϊκή συμφωνία», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Παππάς.

Η γεωργία ψηφιακά: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα. Οι τεχνολογίες Internet of Things (IoT), Space και Big Data θα αποτελέσουν τον πυρήνα της στρατηγικής, ενώ τα δεδομένα θα ανήκουν στο κράτος. Διαβάστε περισσότερα

(Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV Ελλάδος / Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Brexit Zealots: Το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού May «χειραγωγείται από τους Brexit zealots», θα πει σήμερα ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Sir John Major.

Παρέχοντας διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο κ. Major πρόκειται να επισημάνει τις οικονομικές συνέπειες ενός σκληρού Brexit, καθώς και τον κίνδυνο να καταρρεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Συμφωνία με τους Καταλάνους αυτονομιστές; Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, δήλωσε ότι δεν αποκλείει ένα μελλοντικό σύμφωνο με τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα στις 28 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα σέβονται το συνταγματικό πλαίσιο.

Σε συνέντευξη με τη δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία RTVE, ο Sánchez κατηγόρησε τους Καταλάνους αυτονομιστές ότι έφεραν τη «τρομοκρατία» στο διάλογο με τη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι «είπαν ψέματα» σε σχέση με την πιθανότητα να καταστεί η Καταλονία ανεξάρτητη. Την Τρίτη, η δίκη δώδεκα ηγετών των Καταναλανών αυτονομιστών συνεχίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες μετά από παράνομο περιφερειακό δημοψήφισμα, το οποίο τους επέτρεψε να ξεκινήσουν μια προσπάθεια μονομερούς αποχώρησης (EuroEFE.EA.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Μικρό βιβλιοπωλείο ξεκινά πόλεμο εναντίον της Amazon: To Le Quai de Mots, ένας μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στη Spinal της βόρειας Γαλλίας, θα ασκήσει αγωγή εναντίον του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου του αμερικανικού γίγαντα για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ιδιοκτήτης ελπίζει να υπερασπιστεί μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσω της δράσης του.

Σημαία της ΕΕ σε κάθε γαλλική αίθουσα διδασκαλίας: Η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της υποχρεωτικής παρουσίας ευρωπαϊκής σημαίας σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, παράλληλα με τη γαλλική σημαία. (Cécile Barbière -EURACTIV Γαλλία)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Προβληματισμένες οι αρχές για τους Γερμανούς αγωνιστές του Ισλαμικού Κράτους: Το γερμανικό δικαστικό σώμα δεν έχει καταλήξει στο τί θα πρέπει να κάνει με τους 1.050 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είναι Γερμανοί πολίτες και συνελήφθησαν στη Συρία και το Ιράκ. Οι νομοθέτες αναρωτιούνται εάν η Γερμανία θα πρέπει να τους φέρει πίσω στη χώρα ή όχι. Η επιστροφή τους είναι δυνατή μονάχα αν η ταυτότητα τους είναι σαφώς γνωστή στο εξωτερικό, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.

Ευνοιοκρατία: Τα τελευταία δέκα χρόνια, το συντηρητικό Κόμμα της Βαυαρίας CSU είναι σταθερά επικεφαλής του Υπουργείου Μεταφορών και έχει ευνοήσει συστηματικά την περιφέρεια μέσω της διάθεσης κυβερνητικών πόρων, ανέφεραν οι Πράσινοι σύμφωνα με τον Der Tagesspiegel. (EURACTIV.de)

 

ΒΙΕΝΝΗ

Ο Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ στην Ουάσινγκτον σήμερα και θα συζητήσει την απόσυρση 100 αυστριακών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία. Ο κ. Κούρτς αναμένεται επίσης να υποστηρίξει ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και να επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Λίγο πριν φύγει για την Ουάσινγκτον, ο Κούρτς συζήτησε τα θέματα αυτά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πολωνία-Σουηδία: Η Πολωνία ανακάλεσε τον πρέσβη της Σουηδίας όταν η Στοκχόλμη αρνήθηκε να εκδώσει τον Stefan Michnik, κατηγορούμενο από το Πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης για πολλαπλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη δεκαετία του 1950 για λογαριασμό του σταλινικού καθεστώτος. Η Σουηδία θεωρεί την υπόθεση ξεπερασμένη και πολιτική φύσεως, καθώς ο Stefan είναι αδελφός του Adam Michnik, αρχισυντάκτη της Gazeta Wyborcza, της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής εφημερίδας στην Πολωνία. (EURACTIV.pl)

 

ΡΩΜΗ

Δύσκολοι καιροί: Η οικονομία της Ιταλίας συγκεντρώνει σύννεφα, καθώς ο βιομηχανικός κύκλος εργασιών και οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 7,3% και 5,3% αντίστοιχα σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της ISTAT. Είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009 και επιβεβαιώνει ότι η Ιταλία έπεσε σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Ο Renzi έχει προβλήματα: Οι γονείς του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi έχουν τεθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό με κατηγορίες για απάτη και δόλια πτώχευση. Ο Σοσιαλιστής Renzi βρισκόταν στη διαδικασία πολιτικής επιστροφής, αλλά οι κατηγορίες ίσως αλλάξουν πλέον τα σχέδια του. (Gerardo Fortuna)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Οι γεωργικές επιδοτήσεις στο προσκήνιο: οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού διαβίβασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση των αγροτικών κεφαλαίων της ΕΕ στη Σλοβακία. Την Τρίτη, ένα μεγάλο σώμα αγροτών, διαμαρτυρόμενο για τη διαφθορά, τις απάτες με επιδοτήσεις της ΕΕ και την αδύναμη επιβολή του νόμου, έφτασε στη Μπρατισλάβα. Μια συνάντηση μεταξύ των αγροτών και του ηγέτη του ΕΛΚ Manfred Weber αναμένεται την Τετάρτη, καθώς ο ίδιος επισκέπτεται τη Σλοβακία κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιοδείας του στην ΕΕ. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Nord Stream 2: Ο αγωγός Nord Stream 2 θα σταθεροποιήσει τις τιμές της ενέργειας στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Τσέχο αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι τιμές της ενέργειας θα ήταν πολύ υψηλότερες εάν ο αγωγός δεν είχε κατασκευαστεί. Πρόσθεσε δε ότι ο αγωγός δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις με την Ουκρανία. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Διατάγμα αλλάζει τους νόμους περί δικαιοσύνης: Η κυβέρνηση της Ρουμανίας υιοθέτησε ένα νέο διάταγμα που αλλάζει τους νόμους που διέπουν τη δικαστική εξουσία. Η ρουμανική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ για τη νομοθετική πρωτοβουλία. «Δεν γνώριζα ότι αυτό θα συνέβαινε» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Οι βουλευτές θα κυρώσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ: Το βουλγαρικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο Talat Xhaferi, εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, αναμένεται να παραστεί. Από τη στιγμή που η Σόφια και τα Σκόπια υπέγραψαν διμερή συνθήκη τον Αύγουστο του 2017, η Βουλγαρία είναι ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ και της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η Αριστερά θέλει να περιορίσει τους μισθούς στις κρατικές επιχειρήσεις: ο Luka Mesec, ηγέτης του αριστερού κόμματος, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού, δήλωσε ότι οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών σε εταιρείες στις οποίες το κράτος έχει μετοχές πρέπει να μειωθούν. Η αντίδραση αυτή ήρθε ως απάντηση στον διευθύνοντα σύμβουλο της NLB, της μεγαλύτερης τράπεζας της Σλοβενίας, ο οποίος ζήτησε αύξηση στο μισθό του. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ο ηγέτης της GLAS απολογείται μετά από συγκρούσεις: η Anka Mrak-Taritaš, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος GLAS, ζήτησε συγγνώμη για την αποτυχία της να δηλώσει ότι έλαβε αμοιβή ύψους € 5.200 για συνεδρίαση σε εξεταστική επιτροπή στην οποία ορίστηκε η ίδια, κατά τη θητεία της ως υπουργού κατασκευών έργων. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία προτείνει οριοθέτηση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου: ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dačić δήλωσε ότι η οριοθέτηση των συνόρων ήταν η επίσημη θέση της Σερβίας για την επίλυση του ζητήματος με το Κόσοβο. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό δεν είχε ακόμη τεθεί υπό συζήτηση. Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί μια διαχωριστική γραμμή εκεί όπου θα ήταν πιο αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν διευκρίνισε εάν η οριοθέτηση θα σήμαινε αναγνώριση του Κοσόβου. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Ο άνθρακας προκαλεί προβλήματα υγείας στα Δυτικά Βαλκάνια: Το 2016, η ποσότητα διοξειδίου του θείου (SO2) που απελευθερώθηκε από τους 16 λιγνιτικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ίση με εκείνη που εκπέμπεται από όλους τους 250 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

X