The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

H Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen (VDL) αντιμετωπίζει μια κρίσιμη ψηφοφορία την Τρίτη (16 Ιουλίου), καθώς επιδιώκει να πείσει τουλάχιστον 374 νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να την στηρίξουν και να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αντίθεση προέρχεται κυρίως από το λεγόμενο προοδευτικό στρατόπεδο: τους σοσιαλιστές (S&D), τους αριστερούς και τους πράσινους. Αυτές οι ομάδες ήθελαν έναν εκ των spitzenkandidats των ευρωεκλογών για ηγέτη της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, αλλά επίσης δεν είναι πεπεισμένοι για τη δέσμευση της VDL όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα, τη μετανάστευση και τα κοινωνικά ζητήματα.

Οι γερμανοί σοσιαλιστές (SPD) στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν εναντίον της von der Leyen. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δυο μεγάλοι του SPD μίλησαν υπέρ της στο Βερολίνο. Σε συνέντευξή του στο Bild am Sonntag, ο πρώην επικεφαλής του SPD Sigmar Gabriel είπε ότι θα μπορούσε να γίνει καλή πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τον τρόπο με τον οποίο προτάθηκε η υποψηφιότητα της.

Ομοίως, σε συνέντευξή του στον Welt am Sonntag, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Otto Schily επαίνεσε τις ικανότητες της VDL και επέκρινε τους 16 ευρωβουλευτές του SPD οι οποίοι θα την καταψηφίσουν την Τρίτη. Το κεντροδεξιό CSU και CDU επέκρινε επίσης τους ευρωβουλευτές του SPD για τη στάση τους και τους κάλεσε να δείξουν υπευθυνότητα. (Doris Pundy,EURACTIV.de, Gerardo Fortuna, EURACTIV.com, Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr, Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk, Ondřej Plevák, EURACTIV.cz, Tea Trubić, EURACTIV.hr, Angele Kedaitiene– Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos).

Διαβάστε περισσότερα.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Περίπλοκη» η συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Η διαδικασία της επικύρωσης του εμπορικού συμφώνου ΕΕ-Mercosur θα είναι «πολύπλοκη» λόγω της δυσαρέσκειας του γεωργικού τομέα της ΕΕ και της εσωτερικής πολιτικής χωρών όπως η Γαλλία, η Αργεντινή και η Βραζιλία, δήλωσε ο Carlos Malamud, ειδικός στις σχέσεις Λατινικής Αμερικής-ΕΕ από το think tank Elcano, σε συνέντευξη του στον εταίρο της EURACTIV, EFE. Ο Malamud προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια για να εγκριθεί το εμπορικό τμήμα της συμφωνίας και έως πέντε έτη για τον πολιτικό διάλογο και τη συνεργασία. (EFE).

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέος σκοπός. Από το 2020, η πρώην τοποθεσία της παλαιάς έδρας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα φιλοξενήσει τη δίκη των κατηγορουμένων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 22ας Μαρτίου 2016, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Koen Geens. Η τριετής έρευνα για τις επιθέσεις ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 και η ακριβής ημερομηνία της δίκης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com).

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Νέος υπουργός δημόσιας διοίκησης. Στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς έχει προτείνει τον Ivan Malenica ως υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, αφού ο πρώην συνάδελφός του, Lovro Kuščević, αναγκάστηκε να παραιτηθεί εν μέσω σκανδάλων με ακίνητα. Αν επιβεβαιωθεί, ο Malenica (33) θα είναι ο νεώτερος υπουργός της Κροατίας.

Ο Πλένκοβιτς έχει ακόμα να συμπληρώσει αρκετές άλλες θέσεις-κλειδί. Η EURACTIV Κροατίας αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει νέους, φιλοευρωπαϊκούς και μετριοπαθείς υποψήφιους, προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους αντάρτες του κυβερνώντος κόμματος. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η USR επιλέγει τον υποψήφιο της. Η Save Romania Union (USR) επέλεξε τον πρόεδρό της Dan Barna, ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η USR αποτελεί μέρος της Συμμαχίας 2020 USR PLUS μαζί με το PLUS, κόμμα του πρώην Επιτρόπου της ΕΕ Dacian Ciolos, που δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιο του για τις εκλογές. Η συμμαχία θα επιλέξει ποιος από τους υποψηφίους θα τρέξει για Πρόεδρος, ενώ ο άλλος θα είναι ο υποψήφιος για τη θέση του Πρωθυπουργού. (EURACTIV.ro)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Νέο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης. Η Πλατφόρμα των Πολιτών (PO / EPP), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, παρουσίασε το πρόγραμμά του για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο. Τα «έξι του Schetyna», αναφέρονται στο όνομα του αρχηγού του κόμματος και είναι μια απάντηση στα «5 του Kaczynski», ένα πακέτο υποσχέσεων κοινωνικών δαπανών που παρουσιάστηκαν νωρίτερα από το κυβερνών κόμμα.

Οι βασικές προτεραιότητες είναι: αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, υψηλότεροι μισθοί, βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, διατήρηση του χρηματικού μπόνους για τους ηλικιωμένους, μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και παροχή καθαρού αέρα και νερού. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σε συνέντευξή του στο RedaktionsNetzwerk Deutschland, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χέικο Μάας, ζήτησε μια νέα συμφωνία για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα. Οι χώρες που επιθυμούν να καλωσορίσουν τους μετανάστες θα πρέπει να αποφασίσουν για έναν «δεσμευτικό μηχανισμό διανομής», δήλωσε ο πολιτικός του SPD. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά και να εξασφαλίσει ότι θα δέχεται πάντα ένα σταθερό μερίδιο των διασωθέντων ατόμων». Ο εταίρος συνασπισμού CDU και το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης AfD επιχείρησαν να επικρίνουν τις παρατηρήσεις του.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο Macron στο Βελιγράδι. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα ξεκινήσει σήμερα (15 Ιουλίου) διήμερη επίσκεψη στη Σερβία, την πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου μετά από 18 χρόνια. Αναμένεται ότι η ατζέντα των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Aleksandar Vučić θα καλύψει την οικονομική συνεργασία, την παύση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, καθώς και την προοπτική της ΕΕ για τη Σερβία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Η υπογραφή περίπου είκοσι συμφωνιών έχει ανακοινωθεί.

Σερβική εταιρεία θα οικοδομήσει φράχτη στα σλοβενικά-κροατικά σύνορα. Η Σλοβενία ​​θέτει «προσωρινά τεχνικά εμπόδια» σε τμήμα 40 χλμ. στα σύνορα με την Κροατία, προκειμένου να σταματήσει τη ροή των μεταναστών και η δουλειά έχει δοθεί σε μια σερβική εταιρεία, ανέφεραν υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβενίας στην εφημερίδα Vecernji List. Κροατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν στις 12 Ιουλίου ότι η εταιρεία LEGI-SGS με έδρα το Βελιγράδι επιλέχθηκε σε διαγωνισμό και είναι έτοιμη να εγκαταστήσει το φράχτη για περίπου 4,8 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί αντιπροσωπεία μιας γερμανικής εταιρείας. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X