The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, πρώην δημοσιογράφος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), προκάλεσε κριτική όταν ξέσπασε εναντίον ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα και ιδιαίτερα στη γαλλική εφημερίδα Libération.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε μετά τις εθνικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, η Libération γράφει ότι με νέο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δυναστείες επέστρεψαν στην κυβέρνηση της χώρας. Σχολιάζοντας το άρθρο, ο Παπαδημητρίου δήλωσε ότι η Libération δεν αποτελεί σημαντική εφημερίδα και επιτέθηκε κατά ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα.

«Οι ανταποκριτές πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, έγραφαν για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει. […] Yπάρχει δυστυχώς μια πλέμπα δημοσιογράφων – ανταποκριτών οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -και χασισοκαπνό κιόλας- γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους».

Η Libération απάντησε λέγοντας ότι η επίθεση και οι ισχυρισμοί ήταν γελοίοι και μάλιστα κατηγόρησε τον Παπαδημητρίου για διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, καθώς ο ίδιος ανέφερε ότι η εφημερίδα ανήκει στον όμιλο Ρότσιλντ, τον οποίο άφησε το 2014.

Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Δυστυχώς, αυτή η επίθεση εναντίον ξένων ανταποκριτών δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Με διάταγμα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε υπό τον προσωπικό του έλεγχο την δημόσια ραδιοτηλεόραση καθώς και το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ».

«Η λογοκρισία, ο προσωπικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι πρακτικές αντίθετες προς τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ. Η Ελλάδα κατευθύνεται προς ένα καθεστώς στα πρότυπα του Όρμπαν», δήλωσε ο ίδιος στη EURACTIV.com.

Ο Κούλογλου δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λογοκρίνει ακόμη και την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, για τη συμφωνία αλλαγής ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Μέι κάλεσε τον Μητσοτάκη να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Μετά την τηλεφωνική συνομιλία, το γραφείο του Πρωθυπουργού είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε δήλωση στην οποία τονίζει ότι η Μέι «χαιρέτισε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Μιτσοτάκη να τηρήσει την εφαρμογή του».

Ενόσω αποτελούσε αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία αντιτίθετο έντονα στη συμφωνία των Πρεσπών και προσπάθησε να την εμποδίσει. Η εφαρμογή της συμφωνίας τώρα πιθανόν να θέσει το συντηρητικό κόμμα σε μια δύσκολη θέση απέναντι στους ψηφοφόρους του.

Εν τω μεταξύ, καταιγίδες έπληξαν χθες τη νύχτα στη Χαλκιδική, αφήνοντας 6 νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες, όπως αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Τουρίστες και παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο λόγος της von der Leyen για το Brexit. H προτεινόμενη πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι ελπίζει ότι τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία για την υποψηφιότητά της για την κορυφαία θέση της Επιτροπής την επόμενη βδομάδα, η von der Leyen δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι οι βρετανικές αρχές θα πρέπει ακόμα να «ξεκαθαρίσουν τη δική τους πλευρά των πραγμάτων στο Brexit». (Samuel Stolton, EURACTIV.com).

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μικρά βήματα. Το Parti Socialiste μαζί με την Green Ecolo κάλεσε τους γαλλόφωνους Φιλελεύθερους (MR) στη Βαλλονία για συνομιλίες σχηματισμού περιφερειακών κυβερνήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα και ενδεχομένως να σπάσουν το αδιέξοδο στο σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com).

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η Γαλλία θέλει αλλαγές στην ΚΑΠ. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 θα πρέπει να βοηθήσει τους αγρότες που έχουν έσοδα κάτω των 100.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με πρόταση που κατατέθηκε από τη γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Amélie de Montchalin.

«Θέλουμε να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στις γεωργικές επιδοτήσεις. Πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, θεωρούμε ότι ένας αγρότης έχει επαρκές εισόδημα για τον εαυτό του και δεν χρειάζεται πλέον την αλληλεγγύη της ΚΑΠ», δήλωσε στο σταθμό Europe 1.

Αυτό το ανώτατο όριο θα μπορούσε να αναπροσανατολίσει τα κονδύλια της ΚΑΠ σε αγρότες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο στις γεωργικές πρακτικές τους «Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες πρέπει να υποστηριχθούν (…) εάν τους ζητηθεί να αλλάξουν τις γεωργικές πρακτικές τους, να χρησιμοποιήσουν λιγότερα φυτοφάρμακα ή να διαφοροποιήσουν την παραγωγή τους για να είναι ανθεκτικές στις κλιματικές διακυμάνσεις», πρόσθεσε.

Ως πρώτος αποδέκτης των χρημάτων της ΚΑΠ, η Γαλλία αγωνίζεται να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της κοινής πολιτικής καθώς και τον πράσινο προσανατολισμό της. «Θα θέλαμε το 40% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ να αποτελεί προϋπολογισμό μετασχηματισμού, σε σχέση με το περιβάλλον», ανέφερε η ίδια. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Πολιτικό αδιέξοδο. Δύο εβδομάδες προτού το ισπανικό κοινοβούλιο διορίσει το νέο πρωθυπουργό Pedro Sánchez, οι σοσιαλιστές (PSOE) και οι αριστεροί Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν ακόμη σε κυβερνητική συμφωνία, αυξάνοντας τις πιθανότητες νέων εκλογών, σύμφωνα με τον El Pais. Οι Podemos πιέζoυν για αριστερό συνασπισμό με τους σοσιαλιστές και κατηγορούν τους σοσιαλιστές ότι προσπαθούν να επιβάλει μονοκομματική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές λένε ότι οι Podemos νοιάζονται μόνο για τις υπουργικές θέσεις.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Θα σπάσει ο συνασπισμός; «Και τα 16 μέλη του SPD έχουν καταστήσει σαφές ότι για βασικούς λόγους δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτή την πρόταση προσωπικού», δήλωσε η γερμανίδα ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών, Katarina Barley σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό μετά την συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών με την προτεινόμενη πρόεδρο της Επιτροπής von der Leyen στις Βρυξέλλες. «Υποθέτω επίσης ότι θα παραμείνει ως έχειν». Πολλοί ευρωβουλευτές, ανεξάρτητα από τη πτέρυγα, απογοητεύτηκαν από το ότι η υποψήφια πρόεδρος της Επιτροπής ήταν συχνά υπερβολικά ασαφής στις ακροάσεις της.

Πώς να πληρωθεί μια θέση. Από τη στενή ήττα από την Annegret Kramp-Karrenbauer στον αγώνα για την προεδρία του κόμματος του CDU, ο Friedrich Merz έχει αναφερθεί ως πιθανός διάδοχος της υπουργικής θέσης της Ursula von der Leyen. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Volker Rühe, πρότεινε ο Merz να έχει την ευκαιρία να αποκτήσει τη θέση εάν τελικά αυτή παραμείνει κενή. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Τα χρήματα του Πούτιν. Ο δικτυακός τόπος BuzzFeed δημοσίευσε ηχογράφηση που διέρρευσε, στην οποία τρεις Ιταλοί που συνδέονται με τη δεξιά Lega και τρεις Ρώσοι που φέρεται ότι βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο διαπραγματεύονταν τη μετακίνηση περίπου 65 εκατομμυρίων δολαρίων από μια ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία στο κόμμα του Σαλβίνι. Η συνάντηση χρονολογείται από το ταξίδι του Σαλβίνι στη Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο ίδιος είπε ότι «αισθάνεται σαν στο σπίτι του» στη Ρωσία. «Δεν έχω πάρει ποτέ ούτε ένα ρούβλι, ευρώ, δολάριο ή λίτρο βότκας από ρώσους», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Szydlo απορρίφθηκε. Η Beata Szydlo, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και σημερινή ευρωβουλευτής με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), απορρίφθηκε σε μυστική ψηφοφορία για την προεδρία της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τον Ryszard Legutko, έναν άλλο ευρωβουλευτή του ECR, οι σοσιαλιστές της ΕΕ βασικά εκδικήθηκαν για αυτό που συνέβη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Πολωνία τέθηκε ενάντια στην υποψηφιότητα του Frans Timmermans. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η Πρόεδρος ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Η πρόεδρος Zuzana Čaputová ξεκινά την ανάμειξη της εξωτερικής πολιτικής της με ισχυρή στάση απέναντι στην Κίνα. Συναντήθηκε με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών, Wang Yi στη Μπρατισλάβα την Τετάρτη και εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Σε αρμονία με την κοινή θέση της ΕΕ, εξέφρασα τις ανησυχίες και τους φόβους μου για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και την κράτηση δικηγόρων και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων», έγραψε η Čaputová στα κοινωνικά δίκτυα. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Πρωτοφανής υποστήριξη για το νομοσχέδιο «ελάφρυνσης χρέους». Όλοι οι παρόντες βουλευτές στην Τσεχική Κάτω Βουλή ενέκριναν ομόφωνα πρόταση που θα διευκολύνει τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι έχουν χρεωθεί ως παιδιά λόγω των γονέων τους, να απαλλαχθούν από το χρέος αυτό. Παρόμοιο καθεστώς ελάφρυνσης του χρέους ισχύει ήδη για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. (Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Aktuálně.cz)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη υποψήφιοι για την Επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Marjan Šarec (LMŠ-RE) δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει αυτό το μήνα σχετικά με τον υποψήφιο Επίτροπο της χώρας, ωστόσο τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Οι φήμες δείχνουν ότι η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών (S&D) Tanja Fajon είναι μια πιθανή ισχυρή υποψήφια. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΟΦΙΑ

Οικονομικές προβλέψεις. Ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει στο 3,3% το 2019 και στο 3,4% το 2020 σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το καλοκαίρι του 2019. Λόγω του εξασθενημένου εξωτερικού περιβάλλοντος, η οικονομία της Βουλγαρίας αναμένεται να επεκταθεί με βραδύτερο ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να διατηρήσει παρόμοιο ρυθμό ανάπτυξης το 2020.

Πολεμικά F-16. Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Άμυνας να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά οκτώ νέων αεροσκαφών F-16 στη τιμή των 1.256 δις δολαρίων. Η Βουλγαρία θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιά σοβιετικά MiG-29 και να βελτιώσει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία για τα Lockheed Martin F-16 Block 70 είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική προμήθεια της Βουλγαρίας από την πτώση της κομμουνιστικής κυριαρχίας πριν από περίπου 30 χρόνια. (Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Νέα κυβέρνηση πριν από τις 5 Αυγούστου. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κροατίας Gordan Jandroković δήλωσε ότι αναμένεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης πριν από τις 5 Αυγούστου. Ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Jutarnji list, δήλωσε ότι είναι πιθανό όλοι οι υπουργοί με εκκρεμή ζητήματα να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση: Gabrijela Žalac (ευρωπαϊκοί πόροι), Goran Marić (κρατικά περιουσιακά στοιχεία), Tomislav Tolušić (Γεωργία). Η αντιπολίτευση ζήτησε εκλογές, αντί για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Τα υψηλότερα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα από το 2000. Η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας (NBS) ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιουνίου τα ακαθάριστα και καθαρά συναλλαγματικά αποθέματά της βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000, όταν ξεκίνησε η παρακολούθηση αυτών των στοιχείων. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της NBS ανήλθαν σε 12,14 δισ. ευρώ, ήτοι 490,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η Β-Ε δεν θα εκδώσει Τούρκους. Η Προεδρία της Β-Ε δήλωσε ότι δεν έχει καμία εξουσία να επηρεάζει τη δικαιοσύνη όσον αφορά την έκδοση οκτώ Τούρκων πολιτών. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την έκδοσή τους επειδή, σύμφωνα με την Άγκυρα, ανήκουν στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το θέμα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Samuel Stolton]

X