The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ρητορική μίσους στο διαδίκτυο: Οι γάλλοι βουλευτές υιοθέτησαν σκληρή νομοθεσία κατά της διαδικτυακής ρητορικής μίσους. Το νομοσχέδιο, το οποίο έλαβε υποστήριξη από όλα τα κόμματα, επιδιώκει να ενδυναμώσει τους συγγραφείς μηνυμάτων και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Snapchat κ.λπ.). «Αυτό που δεν είναι ανεκτό στο δρόμο δεν πρέπει πλέον να είναι ανεκτό στο Διαδίκτυο», δήλωσε η Laetitia Avia, βουλευτής της La République en marche.

Το κείμενο απαιτεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες να διαγράφουν εντός 24 ωρών τα μηνύματα που είναι «εμφανώς παράνομα από άποψη φυλής, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή αναπηρίας». Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο ρυθμιστής μπορεί να επιβάλει διοικητική ποινή ανώτατου ύψους 4% του κύκλου εργασιών των «επιταχυντών περιεχομένου».

Το γαλλικό νομοσχέδιο φαίνεται πιο σκληρό από αυτό που ψηφίστηκε το 2018 στη Γερμανία, σύμφωνα με το οποίο οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ σε ιστότοπους που δεν αφαιρούν αμέσως την ρητορική μίσους.

Εν τω μεταξύ, η Υπουργός Μεταφορών, Elisabeth Borne ανακοίνωσε την εισαγωγή νέου φόρου στις πτήσεις που αναχωρούν από τη Γαλλία. Θα ισχύει για όλες τις πτήσεις που αναχωρούν από τη Γαλλία, εκτός από την Κορσική, τις υπερπόντιες και τις πτήσεις με ανταπόκριση, δήλωσε η Borne.

Αυτός ο νέος οικολογικός φόρος θα είναι 1,50 ευρώ για τις οικονομικές θέσεις για εσωτερικές και ενδοευρωπαϊκές πτήσεις, 9 ευρώ για πτήσεις business class, 3 ευρώ για πτήσεις οικονομικής θέσης εκτός της ΕΕ και 18 ευρώ για πτήσεις business class  εκτός  της ΕΕ. Η απόφαση λήφθηκε μετά από συνάντηση του νέου Συμβουλίου Οικολογικής Άμυνας, που δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τον Emmanuel Macron. (EURACTIV.fr)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι Βέλγοι είναι μπερδεμένοι. Μετά την υποψηφιότητα του Charles Michel για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αγώνας για τον επόμενο Βέλγο Επίτροπο μετατράπηκε σε ντέρμπι ανοιχτού ανταγωνισμού. Καθώς οι δύο προηγούμενοι Επίτροποι ήταν ολλανδόφωνοι, η υποψηφιότητα θα είχε πιθανότατα μεταφερθεί στο γαλλόφωνο Michel. Αλλά χωρίς καμία ομοσπονδιακή κυβέρνηση στον ορίζοντα, δεν είναι σαφές ποιος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα πληρωθεί η θέση. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com).

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Μάχη ηγετών. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, Jeremy Hunt και Boris Johnson, αντάλλαξαν λεκτικές προσβολές στην τελευταία τηλεοπτική συζήτηση τους την Τρίτη, με τον Hunt να κατηγορεί επανειλημμένα τον Τζόνσον ότι παρακάμπτει ερωτήσεις σχετικά με το αν θα παραιτηθεί εάν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως είχε υποσχεθεί. Ο Hunt προειδοποίησε επίσης ότι η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί με κάποιον που τους είχε «προσβάλει δικαιολόγητα», χτυπώντας περαιτέρω τον αντίπαλο του. Ο Johnson, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο πιο πιθανός νικητής του αγώνα, υπερασπίστηκε, εν τω μεταξύ, την υπόσχεσή του να απομακρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, λέγοντας ότι θα ήταν «απολύτως ηττοπαθές να μην τεθεί μια σκληρή προθεσμία» (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αναφορές ευαίσθητων δραστηριοτήτων (SARs) για ξέπλυμα χρημάτων και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Το 2018, ο αριθμός των αναφορών ύποπτων δραστηριοτήτων αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε 77.252 σε σύγκριση με το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU) που παρουσιάστηκε στην Κολωνία την Τρίτη (9 Ιουλίου). Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκθέσεων αυξήθηκε έντεκα φορές σε δέκα χρόνια. Η άνοδος οφείλεται στις νομικές αλλαγές και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των παρόχων υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρει η έκθεση. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το δικαστήριο ακυρώνει τα αντι-οικολογικά σχέδια των συντηρητικών. Το δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάσισε να αναστείλει την απόφαση του δημάρχου του νέου Λαϊκού Κόμματος να σταματήσει προσωρινά το καθεστώς χαμηλών εκπομπών της πόλης και να επαναφέρει τα πρόστιμα για είσοδο στην κεντρική ζώνη χαμηλών εκπομπών της Μαδρίτης, ανέφερε ο El Pais.

Με την υποστήριξη του Ciudadanos (Πολίτες) και του ακροδεξιού κόμματος Vox, ο συντηρητικός δήμαρχος José Luis Martínez-Almeida αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τα πρόστιμα για οχήματα που εισήλθαν στην κεντρική περιοχή, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση από τους κατοίκους της Μαδρίτης, πολλοί από τους οποίους βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

 

ΡΩΜΗ

Νέος υπουργός ΕΕ. Ο Lorenzo Fontana, πρώην ευρωβουλευτής της δεξιάς Lega, πρόκειται να γίνει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μια θέση που παραμένει κενή από τον Μάρτιο. Ο Fontana είναι σήμερα υπουργός Οικογένειας και είναι γνωστός για την υποστήριξη της «παραδοσιακής ιδέας της οικογένειας».

Ισχυρισμοί για σεξισμό. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα La Repubblica, ο αναπληρωτής υπουργός ισότητας των φύλων Vincenzo Spadafora περιέγραψε ως σεξιστικές τις πρόσφατες λεκτικές επιθέσεις του υπουργού Εσωτερικών, Matteo Salvini εναντίον της καπετάνισσας του Sea-watch, Carola Rackete. «Αν ήμουν στη θέση του, θα προτιμούσα να παραιτηθώ από το να είμαι στην ίδια κυβέρνηση με έναν επικίνδυνο σεξιστή», απάντησε ο Σαλβίνι. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο Μητσοτάκης υπό επίθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη (ΕΛΚ) για την απόφασή του να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη των μυστικών υπηρεσιών, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αντιλαμβάνεται τη δημόσια ενημέρωση και την εθνική ασφάλεια ως κομματικά λάφυρα», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε επίσης το γεγονός ότι από τη νέα 51μελή κυβέρνηση, μόλις 5 είναι γυναίκες.

Περισσότερη διαφάνεια. Εν τω μεταξύ, ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να απαγορεύσει στους υπουργούς του την πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού με οποιαδήποτε δημόσια σύμβαση, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους συζύγους όσο και τα παιδιά των κυβερνητικών αξιωματούχων. Επιπλέον, δεν θα επιτρέπεται σε κανένα μέλος της κυβέρνησης να ασκεί παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Huawei επενδύει στην Πολωνία. Η Huawei επιθυμεί να επενδύσει 750 εκατ. Ευρώ στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Πολωνία. Αλλά θέλει επίσης να είναι βέβαιη ότι οι λειτουργίες της θα μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά. Σε ένδειξη καλής θέλησης, η Πολωνία, η οποία παραμένει ισχυρός σύμμαχος της Αμερικής, απελευθέρωσε έναν από τους δύο άνδρες που κρατούνται για φερόμενη κατασκοπεία εκ μέρους της Κίνας. Ο άλλος, Κινέζος πολίτης, παραμένει υπό κράτηση, προς το παρόν. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Όρια διπλωματίας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, δια βίου διπλωμάτης και πρώην ευρωβουλευτής, Eduard Kukan (ΕΛΚ) ξέσπασε στο Facebook εναντίον του προέδρου της Επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Σλοβακικής Βουλής, Ľuboš Blaha (Smer-SD). Η πρόσφατη προσωπική συμπεριφορά του Blaha ώθησε τον Kukan – διάσημο για την ήπια στάση του – να χαρακτηρίσει τον Blaha ως «μ… Ιακωβίνο» και «απαίσιο». Ο Blaha είναι γνωστός για τις «δηλητηριώδεις» αναρτήσεις του στο Facebook, το έντονα φιλο-ρωσικό και αντι-ευρωπαϊκό αφήγημα του και τη διάδοση συνωμοσιών. Έχει δεχθεί μήνυση από τη σλοβακική εταιρία λογισμικού ασφαλείας, Eset για δυσφήμιση. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Οι Τσέχοι εισαγγελείς γνωρίζουν ήδη. Οι τσέχοι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τη δική τους νομική ανάλυση της πρότασης ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον Τσέχο πρωθυπουργό Andrej Babiš και την υποτιθέμενη σύγκρουση συμφερόντων. Ο γενικός εισαγγελέας Pavel Zeman δήλωσε τον Ιούνιο ότι ο έλεγχος περιέχει σοβαρές διαπιστώσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ποινικές διαδικασίες, διατάσσοντας μια ειδική νομική ανάλυση του εγγράφου. Ωστόσο, τα ευρήματά τους είναι απόρρητα. «Η αξιολόγηση έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω σχόλια», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς. (Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Καμία πρόοδος στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Η Ρουμανία έχει σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων και την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την αμφιλεγόμενη δικαστική της μεταρρύθμισή, σύμφωνα με το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, GRECO.

Δεδομένου ότι το GRECO θεωρεί ότι το χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης της Ρουμανίας είναι «μη ικανοποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο», η χώρα θα εξακολουθήσει να υπόκειται στη διαδικασία μη συμμόρφωσης. To GRECO ζήτησε από τις ρουμανικές αρχές να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Μηχανική ψηφοφορία. Η δυνατότητα ψηφοφορίας με μηχανή στις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα καταργηθεί, εάν γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο τροποποίηση του εκλογικού κώδικα που πρότεινε το κυβερνών δειξό κόμμα GERB. Σύμφωνα με την πρόεδρο της νομικής επιτροπής και μέλος του GERB, Άννα Αλεξάντροβα, η τροποποίηση υπαγορεύθηκε από την ανάλυση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την ψηφοφορία που διεξήχθη σε 3.000 εκλογικές έδρες στις τελευταίες ευρωεκλογές. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η μηχανική ψηφοφορία θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις προεδρικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. (Dnevnik.bg)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ανέβαλε την Τρίτη ψηφοφορία για τροποποιήσεις σε σχέδιο νόμου που θα απαγόρευε την αποθήκευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε υπόγειους σχηματισμούς πετρωμάτων. Η επιτροπή περιβάλλοντος του λιθουανικού κοινοβουλίου πρότεινε την απαγόρευση της αποθήκευσης του CO2 σε φυσικές κοιλότητες. Ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας και αειφόρου ανάπτυξης, Virgilijus Poderis (Λιθουανοί Αγρότες και Ένωση Πρασίνων), προτείνει μια εναλλακτική λύση που επιτρέπει την αποθήκευση CO2 σε κοιλότητες βαθύτερα από 1 χλμ.

Ο νόμος για την αποθήκευση CO2 είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), μια τεχνολογία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση των εκπομπών από βαριές βιομηχανίες. Το λιθουανικό κοινοβούλιο θα συμβουλευτεί περαιτέρω τους επιστήμονες και θα περιμένει την επίσκεψη του αμερικανικού υπουργού ενέργειας, Rick Perry το φθινόπωρο. Οι αμερικανικές εταιρείες «8 Rivers Capital» και «Net Power» υπέγραψαν μνημόνιο με την κυβέρνηση της Λιθουανίας για την κατασκευή σταθμών παραγωγής φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με CCS. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το «μεταξωτό παραπέτασμα» είναι ακόμα εδώ. Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκάρμπαρ-Κιταρόβιτς δήλωσε πρόσφατα ότι παρόλο που το σιδηρούν παραπέτασμα είχε εξαφανιστεί, υπήρχε τώρα «ένα μεταξωτό ή βαμβακερό παραπέτασμα» που διαιρεί τη δυτική και την ανατολική Ευρώπη όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, την υποδομή και τη νοοτροπία. Η Γκάρμπαρ-Κιταρόβιτς είπε ότι τα εμπόδια αυτά πρέπει να εξαλειφθούν και παροτρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στη συνοχή και τη συνδετικότητα της Ευρώπης. Τόνισε τη σημασία της Πρωτοβουλίας Τριών Θάλασσών, η οποία στοχεύει στην εξίσωση των προτύπων των παλαιών και νέων μελών της ΕΕ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι ηλικιωμένοι ψηφίζουν υπέρ των Προοδευτικών. Οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί με χαμηλό και μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Γραφείου Κοινωνικών Ερευνών (BIRODI). Από αυτούς που υποστηρίζουν τους Προοδευτικούς και τον αρχηγό τους; Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το 58,7% είναι άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και 32,6% ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X