The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το Βέλγιο θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ ημερησίως, για όσο καιρό η ευρωπαϊκή οδηγία για την ανάπτυξη γρήγορου διαδικτύου στην περιφέρεια των Βρυξελλών δεν εφαρμόζεται πλήρως, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος υποχρεώνεται να καταβάλει πρόστιμο για παράβαση σε πρώτο βαθμό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού στηρίου ήρθε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτεθεσε μήνυση πριν από δύο χρόνια κατά του Βελγίου επειδή δεν ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία μια οδηγία της ΕΕ από το 2014, με στόχο την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε όλο το μπλοκ.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είχε ζητήσει αρχικά μια ημερήσια ποινή ύψους 54.639 ευρώ, αλλά στη συνέχεια μείωσε το αίτημα της. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com).

 

ΠΑΡΙΣΙ

Σχέδιο για τα φάρμακα. Ένα νέο εθνικό σχέδιο για τη βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα στη Γαλλία θα τεθεί σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Agnès Buzyn, το σχέδιο θα αντιμετωπίσει την «αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων». Σύμφωνα με μια έρευνα, ήδη το 25% των Γάλλων δεν έχει λάβει θεραπεία λόγω έλλειψης φαρμάκων. Μεταξύ των θεραπειών που είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων συμπεριλαμβάνονται ορισμένα εμβόλια, αντιβιοτικά, φάρμακα κατά της νόσου του Πάρκινσον και κάποια φάρμακα κατά του καρκίνου, σύμφωνα με την υπουργό. Το 2017, 538 αναφορές σχετικά με διαταραχές ή ζητήματα στον εφοδιασμό εντοπίστηκαν στη Γαλλία από τη Γαλλική Εθνική Μονάδα Φαρμάκων (ANSM), έναντι 44 το 2008. (EURACTIV.fr)

 

ΡΩΜΗ

Σύγχυση για τη μετανάστευση. Ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini διαμαρτυρήθηκε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση ενώ η υπουργός Άμυνας Elisabetta Trenta τον κατηγόρησε ότι επέτρεψε την αναστολή της επιχείρησης Σοφία, τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ που αποσκοπεί στη διακοπή των πρακτικών των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο. Ο ιταλός πρωθυπουργός Conte κάλεσε σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να αποφευχθούν «επικαλύψεις και παρεξηγήσεις» μεταξύ των διαφόρων υπουργείων για τη μετανάστευση. Εξάλλου, η εθνική επιτροπή για την τάξη και τη δημόσια ασφάλεια υπό την προεδρία του Σαλβίνι αποφάσισε ότι στρατιωτικά σκάφη από το Ναυτικό και την οικονομική αστυνομία θα απασχολούνται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της «υπεράσπισης» των ιταλικών λιμανιών. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καθαρός νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής, ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα σήμερα το μεσημέρι. Αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες, αλλά ο αριθμός των τελευταίων είναι ασυνήθιστος στην ελληνική πολιτική: πάνω από 20. Η συντηρητική κυβέρνηση περιλαμβάνει τουλάχιστον επτά μέλη σοσιαλδημοκρατικού υπόβαθρου, σε σαφή προσπάθεια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) να δείξει άνοιγμα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ (S&D), το οποίο ανέστειλε δύο από τα μέλη της για την ένταξή τους στη συντηρητική κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έλαβε μόλις το 8,2% των ψήφων, βρίσκεται υπό πίεση τόσο από τη δεξιά (ΝΔ) όσο και από την αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) για κυριαρχία στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με δεύτερο πλοίο γεώτρησης. Ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων με το όνομα Yavuz, έφθασε τη Δευτέρα έξω από τις ακτές της Κύπρου. Χθες το βράδυ, η Τουρκία εξέδωσε νέο NAVTEX, σύμφωνα με το οποίο το Yavuz θα λειτουργήσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με τη βοήθεια τριών υποστηρικτικών σκαφών. Το Yavuz συνοδεύει πλέον το Fatih, ένα άλλο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων που βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού σε αναζήτηση φυσικού αερίου. Η Κύπρος κατήγγειλε ήδη την επιθετικότητα της Τουρκίας στον ΟΗΕ και εξέδωσε διεθνές ένταλμα για όλους όσους βοηθούν την Τουρκία στις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Federica Mogherini προειδοποίησε χθες την Τουρκία για τη νέα προγραμματισμένη επιχείρηση γεωτρήσεων της στα βορειοανατολικά της Κύπρου. Δήλωσε ότι «η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου αποτελεί σοβαρή ανησυχία», σημειώνοντας ότι «είναι μια περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», κατέληξε. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Κατά τη διάσκεψη κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Πόζναν, η Πολωνία συντάχθηκε με τη Γαλλία και τη Γερμανία και υπέγραψε διακήρυξη σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ. Σκοπός της είναι να καταστήσει πιο δύσκολο το να εμποδίζεται η δημιουργία εθνικών πρωταθλητών. Στην περίπτωση της Πολωνίας, αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ευκολότερο να συγχωνευθούν δύο κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες – η Orlen και η Lotos. Την περασμένη εβδομάδα η Orlen, η μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπέβαλε επίσημα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την έγκριση της συγχώνευσης. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ναι στο σχέδιο της Κροατίας να υιοθετήσει το ευρώ. Η Κροατία βρίσκεται σε καλή πορεία, αλλά πρέπει να ασχοληθεί με το χρέος της που υπερβαίνει το όριο του 60%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ladislav Kamenický (SMER-SD, PES) στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Η Σλοβακία, το μοναδικό μέλος του Eurogroup από την περιοχή του Visegrad, έχει ήδη βοηθήσει τη Βουλγαρία διμερώς στην προηγούμενη προσφορά της, προσφέροντας έναν εμπειρογνώμονα για τη διαδικασία ένταξης στην «αίθουσα αναμονής» του ευρώ, το ERM-2. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Η Παλαιστίνη εμπιστεύεται την Ευρώπη: Ο Υπουργός Εξωτερικών Tomáš Petříček συναντήθηκε με τον παλαιστινιακό ομόλογό του Ρίγιαντ αλ Μαλίκι για να συζητήσει τη μελλοντική τους συνεργασία. Ο Αλ Μαλίκι δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι διαβεβαιώθηκε ότι η τσεχική πρεσβεία θα παραμείνει στη Τελ-Αβίβ και δεν θα μετακομίσει στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε προτείνει ο Τσέχος πρόεδρος Miloš Zeman. «Δεν εμπιστεύομαι τους Αμερικανούς, αλλά τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Αλ Μαλίκι σε συνέντευξή του στην τσεχική υπηρεσία ειδήσεων.

Οι Τσέχοι πηγαίνουν για πυρηνικά: Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο κατασκευής νέου πυρηνικού σταθμού Dukovany II με τον όμιλο CEZ Group ως κύριο επενδυτή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικρίνει την Τσεχική Δημοκρατία για το ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξη όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Αστυνομία και στρατός στα σύνορα με την Κροατία. Μετά από κοινές περιπολίες με την Ιταλία στα σύνορα, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μάριαν Σάρετς ανακοίνωσε ότι περισσότερη αστυνομία και στρατός θα τοποθετηθούν στα «πράσινα» σύνορα με την Κροατία, μετά από αυξημένες ροές μεταναστών. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη Σλοβενία ​​θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με την ανάπτυξη του Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στην περίπτωση της Κροατίας, στα σύνορά της με τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο υπουργός άμυνας, Karl Erjavec, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να «νιώθουν ασφαλείς» οι πολίτες. Φέτος, 5.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στη Σλοβενία, οι μισοί από τους οποίους έχουν επιστραφεί στην Κροατία και περίπου 130 διακινητές ανθρώπων έχουν συλληφθεί. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Ρουμανία εξακολουθεί να θέλει προσωρινό Επίτροπο: η πρωθυπουργός Viorica Dancila απέστειλε επιστολή στον Jean Claude Juncker, ανακοινώνοντας την αντικατάσταση από τη Ρουμανίας της πρώην Επιτρόπου Corina Cretu, η οποία ανέλαβε την έδρα της στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας προτείνει τον Ioan Mircea Pascu ως προσωρινό Επίτροπο, αν και ο Juncker δήλωσε ότι δεν θέλει τα κράτη μέλη να αντικαταστήσουν τους Επιτρόπους που κέρδισαν έδρες ως βουλευτές

Η Ρουμανία επιθυμεί τα χαρτοφυλάκια της πολιτικής ενέργειας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος ή της γειτονίας στην επόμενη Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSD. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Σκάνδαλο με την προστασία μυστικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ: Η στρατιωτική εισαγγελική αρχή κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας «Στρατιωτικής Πληροφόρησης» Plamen Angelov και τον προκάτοχό του Svetoslav Daskalov ότι εξέδωσαν περισσότερες από 500 εγκρίσεις για πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά παράβαση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την περίοδο Απρίλιος 2016 – Μάιος 2019, η πρόσβαση σε πληροφορίες με την ένδειξη «απόρρητο» και «άκρως απόρρητο» εγκρίθηκε από αξιωματικό και όχι από την ηγεσία των στρατιωτικών πληροφοριών, όπως απαιτείται από το νόμο. Δεν είναι σαφές ποιος απέκτησε πρόσβαση στο απόρρητο και τι είδους πληροφορίες έλαβε. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ποιος φταίει; Τα ΜΜΕ. Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και πολιτικός γραμματέας του HDZ (ΕΛΚ), Lovro Kuščević παραιτήθηκε και από τις δύο θέσεις εξαιτίας υποθέσεων με μη δηλωμένα ακίνητα. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι αυτό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά «όλες τις περιπτώσεις στα ΜΜΕ». Ο Kuščević πρόσθεσε ότι είναι «υπεύθυνος πολιτικός» και ότι «αυτή η αρνητική αντίληψη των μέσων ενημέρωσης έχει αντίκτυπο στο κόμμα και στην κυβέρνηση». Ο Kuščević θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο ως βουλευτής. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Η Κροατία θα εργαστεί για τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι υπουργοί Εσωτερικών Davor Božinović της Κροατίας και Suleyman Soylu της Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών ακαδημιών των δύο χωρών, λέγοντας ότι ήταν ικανοποιημένοι από τη συνέχιση της εντατικοποίησης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπόριου ναρκωτικών. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε στον υπουργό Soylu ότι η Κροατία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πρώτο εξάμηνο του 2020, θα συνεχίσει να πιέζει για εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Νέες εξουσίες στην τοπική αστυνομία: Το Σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τη δημοτική αστυνομία, παρέχοντας μεγαλύτερες εξουσίες στους αξιωματικούς και επιτρέποντας στους δήμους να δημιουργήσουν τη δική τους αστυνομία. Μέχρι στιγμής, η δημοτική αστυνομία έχει λειτουργήσει μόνο στις πόλεις. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι ρόλοι της αστυνομίας περιλαμβάνουν την εξακρίβωση της ταυτότητας των προσώπων που έχουν βεβαιώσει πλημμέλημα, την έκδοση αδικημάτων κατάχρησης, την υποβολή αιτημάτων για την κίνηση διαδικασιών πλημμελήματος, και την κατάργηση. Οι αξιωματικοί θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν εγγραφές βίντεο και ήχου, να φέρουν χειροπέδες, γκλομπ και σπρέι πιπεριού και, όταν εγκρίνεται γραπτώς από αρμόδιους αρχηγούς της αστυνομίας, να φορούν τόσο στολές όσο και πολιτικά. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Ο Ερντογάν έρχεται με σύγκρουση στο αεροδρόμιο: ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν έφθασε στο Σεράγεβο τη Δευτέρα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, και αμέσως μετά την άφιξη του, ήρθε σε σύγκρουση με τη βοσνιακή συνοριακή αστυνομία. «Ήταν επιθετικοί, ενεργώντας σαν να ήταν στη δική τους χώρα. Δεν σέβονται καθόλου τους νόμους μας. Υπήρξαν ωθήσεις και σμπρωξίματα και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τη διαδικασία και τον τακτικό έλεγχο. Όλοι άξιζαν να συλληφθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της Βοσνιακής Συνοριακής Αστυνομίας, Ζόραν Γκαλίτς. Το Jutarnji, εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, αναφέρει ότι οι σωματοφύλακες του Ερντογάν άρπαξαν τα όπλα τους και ότι ίσα που αποφεύχθηκε μια άμεση σύγκρουση με την αστυνομία των συνόρων. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan, Alexandra Brzozowski]

X