The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Η Σοσιαλιστική Ομάδα στο ΕυρωΚοινοβούλιο (S&D) δεν σχεδιάζει να «δώσει έτσι απλά το πράσινο φως» για τη συντηρητική Γερμανίδα Ursula von der Leyen ως επόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ανώτερη πηγή της S&D στη EURACTIV.com.

«Η ατζέντα της θα πρέπει να έχει προοδευτικά στοιχεία», ανέφερε η πηγή.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ορίσει τη Γερμανίδα κεντροδεξιά von der Leyen (EPP) για να ηγηθεί του επόμενου εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Ωστόσο, εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα τίμημα, λένε οι ευρωβουλευτές.

Οι σοσιαλιστές στην Ευρωβουλή έχουν επικρίνει ιδιαίτερα το πακέτο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι ο υποψήφιος τους, Frans Timmermans, θυσιάστηκε μετά την ισχυρή αντιπολίτευση που εξέφρασαν οι λαϊκιστές και οι χώρες του Βίσεγκραντ.

«Ο υποψήφιος μας εκδιώχθηκε επειδή υπερασπίστηκε τις ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος δικαίου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπερασπιστούμε αυτές τις αρχές με ακόμη περισσότερη ενέργεια», δήλωσε χθες η ηγέτης της ομάδας της S&D, Iratxe García.

Μια επίσημη συζήτηση για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά η πηγή της S&D ανέφερε ότι οι αντιπροσωπίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Βρετανίας έχουν ήδη τεθεί ενάντια στην von der Leyen.

Η πηγή δήλωσε ότι η García είναι πιο κοντά σε μια συμβιβαστική λύση, προφανώς υπό την πίεση του Ισπανού Σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Pedro Sánchez, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει μια σίγουρη θέση για τον υπουργό εξωτερικών του, Josep Borrell, ως νέο Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο του πακέτου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η υπόλοιπη ομάδα είναι ακόμα αρνητική, αλλά έτοιμη να ακούσει και να δώσει την ευκαιρία να εξηγήσει το πρόγραμμά της», ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να ωθήσει την υποψήφια του ΕΛΚ προς μια πιο προοδευτική ατζέντα, ειδικά όσον αφορά τη μετανάστευση, την αλλαγή του κλίματος και τα κοινωνικά ζητήματα.

Ωστόσο, η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι παρά την αρχικά ισχυρή αντίσταση, οι σοσιαλιστές της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να μετριάζουν τη ρητορική τους.

Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση συνασπισμού. Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν τεθεί ενάντια στην καγκελάριο Angela Merkel, κατηγορώντας την ότι αποσύρθηκε από την αρχή του Spitzenkandidaten.

«Με την υποψηφιότητα της von der Leyen χωρίς την υποστήριξη του υπουργικού της συμβουλίου, η Μέρκελ παραβίασε σαφώς τους κανόνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – αυτός είναι ένας λόγος να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του SPD, Sigmar Gabriel στον Spiegel.

Αν και οι σημερινοί επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος αρνήθηκαν φήμες που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από το συνασπισμό με το CDU της Μέρκελ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Michael Roth του SPD, εξακολουθεί να ελπίζει για επιστροφή στο αρχικό πακέτο, το οποίο περιελάμβανε τον Frans Timmermans.

Η EURACTIV Γερμανίας αναφέρει ότι ο ίδιος θα χαρεί να δει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γυρίζει την πλάτη του στο Συμβούλιο, επιλέγοντας έναν από τους Spitzenkandidaten.

Από την άλλη πλευρά, η ηγέτης του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, δήλωσε ότι όταν ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ, Manfred Weber (CSU), συνειδητοποίησε ότι δεν είχε την πλειοψηφία, άφησε τα προσωπικά του συμφέροντα «για χάρη της Ευρώπης και της Γερμανίας» ώστε ο Timmermans να λάβει τη θέση στην Επιτροπή. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com / Florence Schulz, EURACTIV.de)

 

ΑΘΗΝΑ

Η κεντροδεξιά αναμένεται να φτάσει ψηλά. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ-ΕΛΚ) προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις, η ΝΔ έφτασε μεταξύ 36-40%, ακολουθούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5-29,5%, ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο με περίπου 7%. Για πρώτη φορά από το 2012, είναι πολύ πιθανό η Νέα Δημοκρατία να είναι σε θέση να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, αναφέρει η EURACTIV.gr. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Το νέο βιβλίο του Σαρκοζί. Σε κυκλοφορία από την περασμένη εβδομάδα, το νέο βιβλίο «Τα πάθη» του Νικολά Σαρκοζί έγινε γρήγορα το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις βιβλίο στη Γαλλία και ενίσχυσε τη δημοτικότητά του, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τον θεωρήσουν σωτήρα στο ζήτημα της κατάρρευσης του κόμματος Les Republicains. Οι εννέα δικαστικές διαδικασίες στις οποίες έχει υποβληθεί δεν φαίνεται να επηρέασαν τη δημοτικότητά του: σήμερα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, λίγο πίσω από το Nicolas Hulot.

Μια σύγχρονη πολιτική ανταγωνισμού. Οι υπουργοί οικονομίας της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν στο Πόζναν την Πέμπτη για να συζητήσουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Μετά την αποτυχημένη συγχώνευση της Alstom-Siemens, οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο ευέλικτη όσον αφορά τις συγχωνεύσεις στην ΕΕ προκειμένου να ανταγωνιστεί την Κίνα. Σε ένα κοινό έγγραφο, οι χώρες ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να διασφαλίσει ότι θα «ακουστούν τα πολιτικά αιτήματα του Συμβουλίου». (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ακροδεξιές προσβολές. Ο επίσημος λογαριασμός του ακροδεξιού κόμματος Vox δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο αποκαλεί τον επικεφαλής του κόμματος Ciudadanos, Albert Rivera «φοβισμένο» και «ξεδιάντροπο» και τον κατηγορεί ότι «φιλάει τον κ… του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron». Ο El Pais έγραψε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα υπό το φως των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στις περιφέρειες της Μαδρίτης και της Μούρθια για την επιλογή ενός νέου πρωθυπουργού και της πίεσης που ασκείται στο Vox για να υποστηρίξει τους υποψηφίους που επέλεξε το Λαϊκό Κόμμα (Π.Π.). Διαβάστε περισσότερα στον El Pais.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ / ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων. Μιλώντας στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Πόζναν, ο Πολωνός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Szymon Szynkowski vel Sęk δήλωσε ότι η Βαρσοβία υποστηρίζει την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, υποστηρίζει μια γρήγορη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

Η πλειονότητα των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων είναι υπέρ της ΕΕ. Το 56% των πολιτών και το 64% των εταιρειών στα Δυτικά Βαλκάνια υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Βαλκανικού Βαρόμετρου του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC). Το 2015, το 42% των πολιτών της περιοχής υποστήριζε την ένταξη στην ΕΕ. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Πόζναν, διαπίστωσε επίσης ότι το 61% της νεολαίας της περιοχής ήταν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η επιτροπή LIBE προσελκύει σλοβάκους ευρωβουλευτές. Οι Σλοβάκοι ευρωβουλευτές θα έχουν σχετικά ισχυρή παρουσία στην επιτροπή LIBE, όπου 3 από τους 13 ευρωβουλευτές θα είναι πλήρη μέλη. Δεν υπάρχουν μεγάλες προοπτικές προεδρίας της επιτροπής από τους Σλοβάκους ευρωβουλευτές. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

4 στους 21 ευρωβουλευτές στην επιτροπή IMCO. Η φωνή της Τσεχίας θα λείψει από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (AFET), αλλά 4 από τους ευρωβουλευτές της θα εργάζονται στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), 3 στον κλάδο Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και 3 στην Επιτροπή Γεωργίας. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Ρουμανία δεν βλέπει καμία χρήση του CVM. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μέλεσκανου δήλωσε ότι ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) δεν έχει νόημα στην ΕΕ, η οποία έχει έναν παγκόσμιο μηχανισμό για αποκλίσεις του κράτους δικαίου. Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία ζητούν εδώ και χρόνια να καταργηθεί ο CVM, αλλά τα χαμηλά σκορ στην καταπολέμηση της διαφθοράς ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει τον μηχανισμό και στις δύο χώρες. (EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ιστοσελίδα «Γυναίκες και ΜΜΕ». Η Πρόεδρος Kolinda Grabar-Kitarović καλωσόρισε τη νέα ιστοσελίδα «Γυναίκες και ΜΜΕ», λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα αυξήσει την εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της δημόσιας δραστηριότητας. Προειδοποίησε επίσης για τις ανησυχητικές έρευνες σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και των απόψεων των νέων για αυτό. Η κ. Grabar-Kitarović ανέφερε ότι η ιστοσελίδα θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και θα τις βοηθήσει να εξισορροπήσουν την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΟΦΙΑ

Επιδοτήσεις για πολιτικά κόμματα. Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς που έλαβαν πάνω από το 1% των ψήφων στις πιο πρόσφατες εκλογές από 11 ευρώ (5,5 ευρώ) σε 1 ευρώ (0,5 ευρώ) ανά έγκυρη ψηφοφορία. (Dnevnik.bg)

Σκλαβιά λαθραίων τσιγάρων. Ένας μεγάλος κλάδος παραγωγής λαθραίων τσιγάρων αποκαλύφθηκε στα χωριά Ryzhevo, Konare και Trud της περιοχής του Πλόβντιβ. Οι τηλεοπτικές λήψεις έδειξαν τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Trud που εκτιμάται ότι αξίζουν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορισόφ, οι «εργαζόμενοι» στα εργοστάσια ήταν κυρίως Ουκρανοί και Μολδαβοί, στους οποίους δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τη μονάδα. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X