The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν τελικά να στηρίξουν την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ursula von der Leyen για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη (2 Ιουλίου).

Ωστόσο, επειδή δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στο να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ήδη εκφράσει την απογοήτευσή του.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στις επιλογές τους για πρόεδρο του Συμβουλίου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, θέσεις οι οποίες θα δοθούν αντίστοιχα στο Βέλγο Charles Michel, στη Γαλλίδα Christine Lagarde και στον Ισπανό Josep Borrell.

Για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται σήμερα ψηφοφορία. Οι υποψήφιοι είναι οι σοσιαλιστές David-Maria Sassoli (S&D), η Ska Keller (Greens/EFA), η αριστερή Sira Rego (GUE / NGL) και ο συντηρητικός Jan Zahradil (ECR).

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν πρότεινε κανέναν υποψήφιο και ο ηγέτης της ομάδας Manfred Weber δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για έναν σοσιαλιστή υποψήφιο να ηγείται της συνέλευσης της ΕΕ.

Για να ευχαριστήσουν την Ανατολική Ευρώπη, οι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν ο Σεργκέι Στάνισεφ, πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, να είναι πρόεδρος του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια να αντικατασταθεί από τον Weber.

Ο συνεργάτης ενημέρωσης της EURACTIV, Dnevnik.bg, ανέφερε ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως μια τόσο υψηλή θέση σε Βούλγαρο θα ήταν τιμή, παρόλο που «ο λαός του δεν τον συμπαθεί».

Ο Μπορίσοφ κατέστησε σαφές ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματός του GERB (ΕΛΚ) θα ψηφίσουν σήμερα για τον Στάνισεφ.

Ωστόσο, μια πηγή του S&D, της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε στη EURACTIV.com ότι η υποψηφιότητα του Στάνισεφ  ήταν απλά μια φήμη που κυκλοφόρησε από τους κύκλους του PES. «Είχαμε μια μακρά συνάντηση στην ομάδα του S&D για τον υποψήφιο μας, αλλά το όνομα του Στάνισεφ δεν έχει καν ανφερθεί», ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με την υποστήριξη του ΕΛΚ.

Ερωτηθείς για το κριτήριο της γεωγραφικής εκπροσώπησης, η πηγή απάντησε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα και το καθήκον να αποφασίσει για τον μελλοντικό πρόεδρο του. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει κανέναν υποψήφιο, εφόσον δεν ρώτησε το Κοινοβούλιο για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ».

Ερωτηθείς για τη στάση του S&D απέναντι στην Ursula von der Leyen, η πηγή δήλωσε: «Προς το παρόν υπήρξε έντονη αντίθεση από μια μεγάλη πλειοψηφία στην ομάδα». (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα.

 

Το Βίσεγκραντ γιορτάζει την ήττα του Timmermans

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Για τον Πολωνό Πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki, η Πολωνία «πέτυχε τους στόχους της». Η Βαρσοβία είχε έντονες αντιρρήσεις στην υποψηφιότητα του Timmermans, επειδή, ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επέκρινε την Πολωνία για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και τις ευρείες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού σώματος.

Ο Morawiecki είπε: «Ήμασταν μια ίντσα από την επιλογή ενός ακροαριστερού υποψηφίου που δεν καταλαβαίνει τις μεταρρυθμίσεις στις μετακομμουνιστικές χώρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία οδήγησε την προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός δεσμευτικού συνασπισμού.

Όσον αφορά την Ursula von der Leyen, ο Morawiecki είπε ότι υπάρχουν πολλά θέματα με τα οποία θέλει να συνεργαστεί μαζί της. «ΝΑΤΟ, Ρωσία, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Ο Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε ότι η Κεντρική Ευρώπη θα πρέπει να πάρει θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και είναι απίθανο να εννοούσε συγκεκριμένα την Πολωνία. Αλλά έστειλε επίσης μήνυμα στην Πολωνία:

«Εκείνοι που σκέφτονταν ότι μη επιλέγοντας τον Timmermans σημαίνει ότι η ΕΕ θα ενδιαφερθεί λιγότερο για την τήρηση του κράτους δικαίου, κάνουν λάθος», δήλωσε ο Tusk. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

«Καλό μήνυμα για τις γυναίκες». Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Peter Pellegrini χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen ως «καλό μήνυμα για την κοινωνία και όλες τις γυναίκες αλλά και για τα μικρά κορίτσια στο σχολείο, θα τους δώσει ενθουσιασμό και πεποίθηση ότι αξίζει να εργαστούν και ότι ακόμη και μια γυναίκα μπορεί να βρεθεί στο τιμόνι ενός τόσο σημαντικού θεσμικού οργάνου».

Ο Pellegrini ελπίζει ότι, δεδομένου ότι η συμφωνία ήταν ομόφωνη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο της ΕΕ θα υποστηρίξει το πακέτο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι λυπάται που το όνομα του Maroš Šefčovič δεν ήταν μεταξύ των υποψηφιοτήτων, αλλά ότι είναι ο υποψήφιος του V4 για την αντιπροεδρία στη νέα Επιτροπή. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Φιλί θανάτου. «Αν ήμουν ευρωσκεπτικιστής, θα άνοιγα ένα μπουκάλι σαμπάνια. Οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στην ΕΕ ένα φιλί θανάτου», δήλωσε ο Τσέχος Tomáš Zdechovský (ΕΛΚ) στην Τσεχική Δημοκρατία, στη EURACTIV.cz. «Είναι το τέλος των spitzenkandidats». «Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες δεν θα προωθήσουν καμιά υποψηφιότητα στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι η χθεσινή απόφαση θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον της ΕΕ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš είναι ικανοποιημένος με την επιλογή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ελπίζει ότι και οι 21 Τσέχοι βουλευτές θα υποστηρίξουν την Ursula von der Leyen. «Γνωρίζει την περιοχή μας. Για εμάς, είναι φυσικά καλύτερη επιλογή από τον Timmermans», δήλωσε ο Τσέχος Πρωθυπουργός. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο πρωθυπουργός Μarjan Šarec υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό των ηγετών της ΕΕ και δήλωσε ότι η διαδικασία Spitzenkandidat πρέπει να είναι πιο λεπτομερής. Ωστόσο, η Tanja Fajon, σλοβένα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής (S&D), απέρριψε τη συμφωνία λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτύχει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το SDS (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι ικανοποιημένο επειδή το ΕΛΚ πήρε την προεδρία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο Πρόεδρος υπό επίθεση. Ο Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, επικεφαλής του ALDE, κατώτερου συνεργάτη του PSD στο κυβερνών συνασπισμό της Ρουμανίας, επέκρινε τον πρόεδρο Κλάους Ιωάννης για την ταχεία αποδοχή των αποφάσεων άλλων. Ο Ταριτσεάνου επιτέθηκε στους ηγέτες της ΕΕ, λέγοντας ότι έστελναν ένα κακό μήνυμα στους πολίτες της Ευρώπης. «Είδαμε πώς διαπραγματεύονται οι αρχές: σας υποστηρίζουμε να είστε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν μας βάλετε στη Σένγκεν, αίρεται o Μηχανισμός Συνεργασίας και Ελέγχου για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (CVM)», ανέφερε ο Ταριτσεάνου, αναφερόμενος σε ένα ζωντανό βίντεο στο Facebook του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που μιλούσε με τον Frans Timmermans.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος εάν αυτά τα πράγματα συζητούνται στην λαϊκή. Αλλά, τουλάχιστον, πρέπει να εκτιμήσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αγωνίζεται να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα για τη χώρα του. Ο πρόεδρος μας είναι πολύ πιο σκληρός και πιο άκαμπτος: τίποτα για το Σένγκεν, τίποτα για τον CVM ή τη Μολδαβία, αλλά κατάφερε μετά από επιθετικές διαπραγματεύσεις να λάβει για τον εαυτό του το δικαίωμα να συμφωνεί αμέσως με οποιαδήποτε απόφαση των μεγάλων στις Βρυξέλλες» .

Ο Ιωάννης χαρακτήρισε τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ ως «αποδεκτό συμβιβασμό» για όλα τα κράτη μέλη, η οποία «διασφαλίζει τη σταθερότητα και την αποδοτικότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τον επόμενο θεσμικό κύκλο» (EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Καλή λύση. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Pleković (HDZ-EPP) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον συμβιβασμό. «Οι υποψήφιοι είναι μια πολύ καλή λύση για την Κροατία», είπε.

«Ο θεμελιώδης στόχος της Σοσιαλιστικής και Φιλελεύθερης Ομάδας ήταν κάποιος από την ηγεσία τους να γίνει ηγέτης της Επιτροπής. Για το ΕΛΚ, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Αυτό που έχει επιτευχθεί σήμερα σέβεται τη βούληση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Dubravka Šuica, ευρωβουλευτής του HDZ (EPP), δήλωσε ότι η ιδέα του Spitzenkandidats απορρίφθηκε και αυτό ήταν μια «προδοσία των ψηφοφόρων μας». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΟΦΙΑ

Ο Ράντεφ στην Κίνα. Σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταλιάν, που ονομάζεται επίσης ως «καλοκαιρινό Νταβός». Ο Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να προσπαθήσει να γίνει η οικονομική πόρτα της Ασίας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ενδιαφέρεται για έργα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», καθώς και για τη μορφή 17 + 1. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Αύξηση του κατώτατου μισθού. Από το 2020, η Λιθουανία σχεδιάζει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από 550 σε 607 ευρώ προ φόρων. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η πορεία της Σερβίας δεν αμφισβητείται. Ο Sem Fabrizi, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, δήλωσε ότι η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιταχθεί στη διεύρυνση έως ότου μεταρρυθμιστεί, θέτει υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. «Δεν θεωρώ ότι οι μεταρρυθμίσεις και η διεύρυνση θα πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά», δήλωσε ο Fabrizi. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Νομικά μέτρα κατά εταιρειών που εργάζονται για την Τουρκία. Η Κύπρος έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον τριών εταιρειών που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση αερίου από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κατονομάσουν τις εταιρείες, αλλά δήλωσαν ότι δεν ήταν τουρκικές, σύμφωνα με το Reuters (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X