The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο σχετικός νικητής των ευρωεκλογών, είναι πλέον έτοιμο να θυσιάσει την πολύ συζητημένη διαδικασία Spitzenkandidaten και μαζί της, τον επικεφαλής της υποψήφιο Manfred Weber, εφόσον κερδίσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως έμαθε η EURACTIV.

Σε μια συνεδρίαση της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πηγές ανέφεραν ότι οι συντηρητικοί συμφώνησαν ότι ο σοσιαλιστής Frans Timmermans δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε σε αυτό ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μέτρων με άλλες πολιτικές οικογένειες.

«Οι νομοθέτες του ΕΛΚ θα μπορούσαν να επανεξετάσουν τη γνώμη τους σχετικά με τη διαδικασία Spitzenkandidaten εφόσον έχουν την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ», ανέφερε μια πηγή.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι σε ένα τέτοιο σενάριο το όνομα του Michel Barnier είναι πιθανό να ξαναεμφανιστεί και ότι η κεντρώα πολιτική ομάδα Renew Europe του Emmanuel Macron υποστηρίζει το διορισμό του Barnier. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποστηρίξει «κάθε υποψήφιο που δεν θα έχει προσβάλει τους λαούς του νότου της Ευρώπης όπως έκανε ο Weber».

«Θα ήταν έγκλημα ενάντια στη νοημοσύνη, την κοινή λογική και την ευθύνη, να στερήσουμε τον μόνο πιθανό υποψήφιο που συνδυάζει τόσες πολλές ιδιότητες και χωρίς προφανή ελαττώματα», ανέφερε ένα άλλο παθιασμένο άρθρο στο Le Soir.

Μια πηγή του ΕΛΚ που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την καγκελάριο Μέρκελ και τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Joseph Daul, λέγοντας ότι η ετοιμότητά τους να εγκαταλείψουν την υποψηφιότητα του Weber έχει «σκοτώσει» την κεντροδεξιά ομάδα.

«Στην τελευταία μας εσωτερική συνάντηση, όλοι οι κεντροδεξιοί ηγέτες συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον Spitzenkandidat μας, Manfred Weber, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε η πηγή. «Δεν συμφωνήσαμε ποτέ να τον έχουμε ως πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ΕΕ».

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η επιτυχία του Weber ήταν αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τους Γερμανούς συντηρητικούς: «ο Weber θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο υπόβαθρο στη μετάβαση από τη Μέρκελ στην Annegret KrampKarrenbauer».

Η EURACTIV έμαθε επίσης ότι η Μέρκελ ήταν θυμωμένη με ανυπάκουους συντηρητικούς ηγέτες που αντιτάχθηκαν στο σχέδιό της να ορίσει τον Timmermans στην Επιτροπή ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μέτρων. Σε μια προ-σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, φέρεται να έφυγε από το δωμάτιο «χτυπώντας την πόρτα πίσω της».

Οι πηγές του ΕΛΚ εξέφρασαν φόβους την περασμένη εβδομάδα ότι η Μέρκελ θα υποκύψει στην πίεση από το Macron, στόχος του οποίου, σύμφωνα με αυτούς, δεν είναι να αντιταχθεί στην Weber αλλά να «σκοτώσει το ΕΛΚ». Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Μέρκελ παρότρυνε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

Διαβάστε περισσότερα.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι πιθανότητες για τον Michel. Ο απερχόμενος Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των ονομάτων που αναφέρθηκαν για την αντικατάσταση της Φεντερίκα Μογκερίνι ως Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια «ωραία έξοδο» από τη βελγική κυβέρνηση, εάν λάβει το νεύμα. Η εξασφάλιση της θέσης θα προωθήσει τον Michel ως μεσολαβητή σε επίπεδο ΕΕ, ανέφεραν οι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com).

 

ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ

Η ομάδα του V4 διαφωνεί έντονα με την υποψηφιότητα του Frans Timmermans, ο οποίος διεξήγαγε μια πικρή μάχη ενάντια στους σημερινούς ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για παραβίαση του κράτους δικαίου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι οι χώρες του V4 και η Ιταλία ενδιαφέρονται να επιλέξουν υποψηφίους που να είναι αποδεκτοί από όλους και που δεν «διαιρούν» την ΕΕ.

Αλλά άλλοι πιστεύουν ότι ο Timmermans δεν θα ήταν τόσο κακός. Ο πρώην ευρωβουλευτής της S&D Dariusz Rosati δήλωσε ότι η αναστολή της συνόδου κορυφής της ΕΕ «είναι πολύ επικίνδυνη». Ο Ολλανδός, ανέφερε, δεν είναι «κακός υποψήφιος για την Πολωνία», προσθέτοντας ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ θα μπορούσαν τελικά να χάσουν στη ψηφοφορία ή να αναγκαστούν να δεχτούν τον «χειρότερο υποψήφιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλύτερο για την Πολωνία να αποδεχθεί τον Timmermans, αλλά σε αντάλλαγμα για κάποιες άλλες παραχωρήσεις. (Mateusz Kucharczyk, EURACTIV.pl)

Η Σλοβακία, το μόνο μέλος του V4 του οποίου το κυβερνών κόμμα SMERSD ανήκει στη σοσιαλιστική οικογένεια, φαίνεται να αναλαμβάνει το ρόλο του αγγελιοφόρου. «Ήμουν σίγουρα ένας διαμεσολαβητής, ένα πρόσωπο επαφής», είπε ο πρωθυπουργός Πελεγκρίνι και επανέλαβε τις ανησυχίες του V4 για τον Timmermans. «Προς το παρόν, οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κόκκινες γραμμές και ποιοι συνδυασμοί δεν είναι δυνατοί», είπε.

Για τη Σλοβακία, η ποιότητα ενός υποψηφίου είναι πιο σημαντική από το εάν αποτελεί Spitzenkandidat, αλλά θα πρέπει να «χτίσει γέφυρες, να ενώσει και να καταστείλει τις συγκρούσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο Πελεγκρίνι. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

Η θέση της Τσεχίας παραμένει σαφής και απλή: ο Timmermans δεν θα πρέπει να ηγηθεί της επόμενης Επιτροπής. Ερωτηθείς για τη δική του πρόταση για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš δήλωσε ότι το V4 κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να αναφέρει ονόματα. Συγχρόνως, αντιτάσσεται σθεναρά σε όλους τους Spitzenkandidaten, αλλά, από την άλλη πλευρά, είπε ότι αν το σύστημα εφαρμοστεί, τότε προτιμά τη Margrethe Vestager. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Η Georgieva έξω. Η Βουλγάρα υποψήφια Kristalina Georgieva είναι εκτός του αγώνα για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. «Οι φιλελεύθεροι δεν συμφωνούν με αυτό. Για αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Μπορίσοφ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του V4 την πρότειναν τώρα για την κορυφαία διπλωματική θέση της ΕΕ που θα αντικαταστήσει τη Μογκερίνι. (Dnevnik.bg)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Η Λιθουανία θα προτιμούσε περισσότερο τον Weber ως επόμενο επικεφαλής της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως, σύμφωνα με το Βίλνιους, επειδή κέρδισε τις εκλογές για την ΕΕ. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Ρωσία επιθυμεί επίσης να επενδύσει στην Κροατία. «Κανείς δεν μπορεί να επενδύσει στην Κροατία τόσο όσο η Ρωσία, ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ, αλλά η Κροατία θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσει τις απαραίτητες επενδυτικές προϋποθέσεις», ανέφερε ο Πρέσβης της Ρωσίας Anvar Azimov.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2019, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 132% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018. Η Κροατία εξήγαγε το προηγούμενο έτος 147,7 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ οι εισαγωγές έφθασαν τα 450,9 εκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα ενδιαφέρεται επίσης πολύ για την κροατική αγορά. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΑΘΗΝΑ

Το σωστό μήνυμα. Το Eurogroup στις 8 Ιουλίου θα συζητήσει για την ελληνική οικονομία, ως μέρος της τρίτης έκθεσης για την ενισχυμένη εποπτεία, σύμφωνα με μια πηγή του Eurogroup που μίλησε στον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μόλις μία ημέρα μετά τις γενικές εκλογές, η πηγή δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος να παραδοθεί το «σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ρωσία και Κίνα οι απειλές. Μέλη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που εργάζονται στη Σλοβακία, κυρίως με διπλωματική κάλυψη, προσπάθησαν να προσλάβουν εργαζόμενους στα κεντρικά όργανα της κρατικής διοίκησης, των δυνάμεων ασφαλείας και στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας (SIS).

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η έκθεση δεν δίστασε να κατονομάσει ξένους δράστες που έγιναν μέρος υβριδικών απειλών. Εκτός από τη Ρωσία, το SIS ανέφερε ότι οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών έδειξαν ενδιαφέρον, εστιάζοντας στις τεχνολογίες πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών. «Μέχρι στιγμής, η Σλοβακική Δημοκρατία δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο πιο έντονων, ειδικά επικεντρωμένων υβριδικών εκστρατειών από κρατικούς ή μη κρατικούς φορείς, ούτε έχει αντιμετωπίσει πιο επιθετικά μέσα απειλών», ανέφερε το SIS.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE ανέφερε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Γκόρντον Σόντλαντ δήλωσε πως ο πραγματικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι η Κίνα. «Ο πραγματικός στόχος είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και να δημιουργήσουν μαζί ένα παγκόσμιο σύστημα όπου θα θέτουμε εμείς τα πρότυπα συμπεριφοράς και η Κίνα θα ακολουθεί το παράδειγμά μας, όχι το αντίστροφο».

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Φράχτης στα σύνορα με την Ιταλία. Ο Massimiliano Fedriga, πρόεδρος της FriuliVenezia Giulia (μια αυτόνομη περιοχή γύρω από την πόλη της Τεργέστης στα σλοβενικά-ιταλικά σύνορα) και μέλος της Lega του Salvini, δήλωσε ότι οι μεικτές συνοριακές περιπολίες που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα δεν είναι η τελική λύση, αλλά μόνο η αρχή. «Εάν είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι για άλλες λύσεις», δήλωσε, αναφέροντας τη δυνατότητα ενός φράχτη στα σύνορα με τη Σλοβενία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Όλα τα καταστήματα κλειστά στο Βόρειο Κόσοβο. Όλα τα καταστήματα σε τέσσερις δήμους κατοικημένους από Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο, έκλεισαν την 1η Ιουλίου λόγω δασμών ποσοστού 100% που επιβλήθηκαν από την Πρίστινα για τα αγαθά που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από επτά μήνες. «Οι επιχειρηματίες στο Βόρειο Κόσοβο αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα καταστήματα στο Βόρειο Κόσοβο σε αλληλεγγύη με τους συναδέλφους που πωλούν τρόφιμα, και οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την Πρίστινα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ράντος Πέτροβιτς του Συνδέσμου Επιχειρηματιών του Βόρειου Κοσόβου. Ο Πέτροβιτς ανέφερε επίσης ότι οι επιχειρηματίες στο Βόρειο Κόσοβο περιμένουν την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Πίεση στη Σερβία, ενθάρρυνση στο Κόσοβο. Η πίεση που ασκεί η Δύση στη Σερβία είναι προφανής, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της ενθαρρύνουν το Κόσοβο να διατηρήσει υψηλή την ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο νέος Ρώσος Πρέσβης στη Σερβία Alexander Botsan-Kharchenko, σύμφωνα με τον ιστοχώρο ειδήσεων Sputnik. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Διαφοροποίηση της παροχής αερίου. «Η Β-Ε διαθέτει σήμερα μόνο μία πηγή προμήθειας φυσικού αερίου (μέσω της Σερβίας με ρωσικό αέριο) και πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για την παροχή εναλλακτικών πηγών. Το κράτος πρέπει να επιλέξει την πιο ευνοϊκή επιλογή προμήθειας προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα παραμείνουν χωρίς αυτή τη σημαντική ενεργειακή πηγή», δήλωσε ο Peter Duffy, Διευθυντής αποστολής της USAID στη Β-Ε. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

 

X