The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι ΗΠΑ θέλουν να επαναπροσδιορίσουν την «ασύμμετρη» σχέση τους με την ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν το Brexit λάβει χώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο σύστημα προτύπων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Γκόρντον Σόντλατ.

«Επειδή το πραγματικό αντικείμενο εδώ είναι η Κίνα, ο πραγματικός στόχος είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και να δημιουργήσουν μαζί ένα παγκόσμιο σύστημα στο οποίο θα θέτουμε τα πρότυπα συμπεριφοράς και η Κίνα θα ακολουθεί το παράδειγμά μας και όχι το αντίστροφο», δήλωσε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στη Μαδρίτη την Τετάρτη, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV.com τον περασμένο μήνα (17 Ιουνίου), ο Σόντλατ είχε δηλώσει ότι η Αμερική δεν θα μπορούσε να έχει στενούς δεσμούς ασφάλειας, πληροφοριών και τεχνολογίας με την Ευρώπη, εκτός εάν η ΕΕ διακόψει τις σχέσεις της με τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei και αγκαλιάσει τη «δυτική τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία». Ο Σόντλατ πρόσθεσε ότι από την εκλογή του Donald Trump, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει από τις Βρυξέλλες συμπεριφορά «καλύτερου φίλου» που δικαιολογείται από επτά δεκαετίες διμερούς συμμαχίας.

«Οι συζητήσεις για τα ζητήματα που μας απασχολούν ήταν πολύ δύσκολες», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Είπε επίσης ότι εμπιστεύτηκε ότι η ηγεσία της επόμενης Επιτροπής και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων θα συμβάλει στην «ευθυγράμμιση» της διμερούς σχέσης. (Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE).

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η τελευταία πρόσκληση του Macron για την κορυφαία θέση της ΕΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επιθυμεί συμφωνία για την κορυφαία θέση της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες. «Ο στόχος είναι ότι αυτές οι υποψηφιότητες να γίνουν την Κυριακή […] διότι διαφορετικά σημαίνει ότι μπαίνουμε σε έναν κύκλο θεσμικών δυσλειτουργιών», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στον Τύπο κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία για τη G20.

Η επιλογή ενός από τους «spitzenkandidaten» ήταν «δεν είναι πλέον μια επιλογή» δήλωσε ο Macron. «Θέλουμε μια ομάδα που να είναι συνεπής, να έχει τις καλύτερες δεξιότητες και να ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική που έχουμε εφαρμόσει», δήλωσε ο Macron.

Πηγές του ΕΛΚ ανέφεραν στη EURACTIV.com ότι η «αντιδραστική» συμπεριφορά του Macron κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν ότι η στρατηγική του δεν αφορούσε προσωπικά τον Weber, αλλά μέρος ενός σχεδίου «να σκοτώσει το ΕΛΚ».

«Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να παραμείνουμε μαζί επειδή θέλει να επαναλάβει σε επίπεδο ΕΕ αυτό που έκανε στη Γαλλία», ανέφεραν οι πηγές.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι το ΕΛΚ φοβάται ότι ο Macron ενδέχεται να υποστηρίξει τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier και αυτό μπορεί να διαιρέσει την πολιτική τους οικογένεια.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΕΛΚ για τη δολοφονία της διαδικασίας spitzenkandidaten, διότι επέλεξε ως υποψήφιο τον Manfred Weber, μια «αυστηρά κομματική επιλογή που διαιρεί την Ευρώπη».

Η Γαλλία υποστηρίζει την «οικολογική και κλιματική έκτακτη ανάγκη». Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη το βασικό άρθρο ενός νόμου για την ενέργεια και το κλίμα που ενισχύει τους ενεργειακούς στόχους της χώρας. Το άρθρο προωθεί την «οικολογική και κλιματική επείγουσα κατάσταση». Το άρθρο περιλαμβάνει σχέδια για την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2050 και μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων κατά 40% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το προηγούμενο 30%. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com / EURACTIV.fr/ Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κλείνοντας ένα κεφάλαιο. Η έρευνα σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου 2016, η οποία διήρκεσε τρία έτη και τρεις μήνες, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον εισαγγελέα. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα οριστεί η ημερομηνία για τη δίκη. Οι επιθέσεις άφησαν 32 νεκρούς και 340 τραυματίες στο Zaventem και στο σταθμό του μετρό Maelbeek. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις της Ουαλίας. Λεπτομέρειες σχετικά με ένα νέο ταμείο για την αντικατάσταση της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ για την Ουαλία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ θα κυκλοφορήσουν το 2020, δήλωσε υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι λεπτομέρειες του Ταμείου Κοινής Ευημερίας δεν θα δημοσιευθούν μέχρι το επόμενο έτος, δήλωσε ο υφυπουργός για το Brexit, Kwasi Kwarteng, ζητώντας από τον υπουργό του Brexit της Ουαλίας, Jeremy Miles, να χαρακτηρίσει την οπισθοδρόμηση «εξωφρενική». Οι λεπτομέρειες αναμενόταν να δημοσιευτούν πριν το τέλος του 2018. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Καθορισμός του νόμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τους όρους της για να αποφύγει την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. «Μπορεί να βρεθεί λύση, αλλά η Ιταλία πρέπει να δείξει ότι θα σεβαστεί τους κανόνες στο μέλλον», ανέφερε μια πηγή της Επιτροπής στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Στην Οσάκα για τη G20, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Μόλις ένα μίλι μακριά. Το πλοίο διάσωσης Sea-Watch προσπάθησε να αποβιβαστεί στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, αλλά οι ιταλικές αρχές διέταξαν την κυβερνήτη του πλοίου να σβήσει τους κινητήρες μόλις ένα μίλι μακριά. Η κυβέρνηση της Ιταλίας κατηγόρησε τις Κάτω Χώρες για παράνομη συμπεριφορά, καθώς το Sea-Watch είναι πλοίο με σημαία Ολλανδίας. Ωστόσο, η ολλανδή υπουργός μετανάστευσης Ankie Broekers-Knol απάντησε ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τους μετανάστες. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Γεώτρηση υδρογονανθράκων έξω από την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει υπογράψει κοινοπραξία με την Exxon Mobil, την Total και τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, αυτό θα αυξήσει τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου. «Έργα όπως η εξερεύνηση του ενεργειακού πλούτου της ExxonMobil, της Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας πέρα ​​από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, την αύξηση του γεωπολιτικού της ρόλου και την προσέλκυση περισσότερων αμερικανών επενδυτών», δήλωσε ο Pyatt. Ο γάλλος πρεσβευτής Christophe Chantepy χαιρέτησε επίσης τα νέα.

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Νέα μεταναστευτική διαδρομή με τη σιωπηρή έγκριση της Τουρκίας. Η Κύπρος βλέπει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τρίτες χώρες που φθάνουν από την Τουρκία, με τη σιωπηρή έγκριση της Άγκυρας, δήλωσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (27 Ιουνίου) ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Συγκριτικά, το 2018 ο αριθμός ήταν 2.000, ενώ το 2017 ήταν μόνο 137. Ένας πολύ μικρός αριθμός μεταναστών έφτασε με βάρκα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία διέσχισε την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του κατεχόμενου Βορρά.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Εισαγωγές άνθρακα. Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς άνθρακα από τη Donbass, μια ουκρανική περιοχή όπου συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού. Τα τελευταία δύο χρόνια η Πολωνία εισήγαγε πάνω από 300.000 τόνους. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ένα φιλοευρωπαϊκό νησί της Κεντρικής Ευρώπης. Οι τρεις ανώτατοι συνταγματικοί αξιωματούχοι, η Πρόεδρος Zuzana Čaputová, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Andrej Danko και ο πρωθυπουργός Peter Pellegrini, υπέγραψαν κοινή δήλωση, δεσμευόμενοι για τον φιλοευρωπαϊκό και φιλοατλαντικό προσανατολισμό της χώρας. Βασίζεται στην πρώτη δήλωση που υπογράφηκε το 2017. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Σλοβακίας να μιλήσει με μία φωνή από κατανοητές αξίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε η Čaputová. (Marián Koreň, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Η έκθεση ελέγχου τελικά έφτασε. Ένα σχέδιο έκθεσης ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš επηρεάζει την κατανομή των επιδοτήσεων της ΕΕ που έφθασαν επισήμως στην Τσεχία. Σύμφωνα με το Τσεχικό Υπουργείο Γεωργίας, η Πράγα έχει τώρα δύο μήνες για να αντιδράσει. Ο Babiš, ο δεύτερος πλουσιότερος Τσέχος, είναι ύποπτος ότι εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης του γίγαντα χημικών προϊόντων Agrofert, ομάδας τροφίμων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι έχει μεταβιβάσει επίσημα την ιδιοκτησία σε αξιόπιστα κεφάλαια για να συμμορφωθεί με το νόμο.

Ανησυχητική αύξηση των εκπομπών από τις μεταφορές. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Τσεχική Δημοκρατία μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το 1993, αλλά οι εκπομπές από τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά 80%. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ευχαριστημένοι με το νέο πρόσωπο του PSD. Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dancila δήλωσε ότι το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) εκτιμά την φιλοευρωπαϊκή στάση και την αλλαγή της πολιτικής προσέγγισης της νέας ηγεσίας του PSD. Η Dancila συναντήθηκε με τους ηγέτες του PES, οι οποίοι μείωσαν τις σχέσεις τους με το ρουμανικό κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα νωρίτερα αυτό το έτος λόγω προσπαθειών της κυβέρνησης να αποδυναμώσει το κράτος δικαίου.

Ο πρώην ηγέτης του PSD Liviu Dragnea είναι τώρα στη φυλακή και η Dancila δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πλέον για την αλλαγή νόμων περί δικαιοσύνης. «Μαζί είμαστε ισχυρότεροι και το κόμμα του οποίου ηγούμαι είναι αποφασισμένο να ενισχύσει τη σχέση του με την κοινωνική δημοκρατική οικογένεια της ΕΕ», δήλωσε η Dancila. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Ποσοστό ΝΕΕΤ. Στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την Eurostat, 20,9% των ατόμων μεταξύ των νέων 20-34 ετών δεν εργάζονταν ούτε βρίσκονταν κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης και κατάρτισης (NEET) το 2018. Η Βουλγαρία συγκαταλέγεται στις τρεις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά NEET: Ιταλία 28,9% και Ελλάδα 26,8%. Για τις γυναίκες ηλικίας 20-34 ετών, το ποσοστό NEET ήταν 26,2%, έναντι 15,9% για τους άνδρες ηλικίας 20-34 ετών. (Dnevnik.bg)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Σουηδικές τράπεζες και οικονομική κρίση. Η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού εξέδωσε τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της για την οικονομική και δημοσιονομική κρίση 2008-2012. Σύμφωνα με αυτά, η λιθουανική τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας, ιδίως των μεγάλων σουηδικών τραπεζών, το οποίο συνέβαλε στην ενίσχυση της κρίσης. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Μεγάλη υπερηφάνεια. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, την Πέμπτη, συγχαίρει τη Marija Pejčinović Burić για την εκλογή της για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διεθνής, πολιτική και διπλωματική επιτυχία για την Κροατία, δήλωσε ο Πλένκοβιτς. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

KFOR: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανθρωπιστικής κρίσης στο Βόρειο Κόσοβο. Ο κ. Vincenzo Grasso, εκπρόσωπος της δύναμης του Κοσόβου (KFOR), μια διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να πληγεί το βόρειο Κόσοβο από ανθρωπιστική κρίση. Οι αρχές της Σερβίας και οι Σέρβοι αντιπρόσωποι του Κοσόβου ανέφεραν έλλειψη τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών που προκύπτουν από δασμούς για τα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία. Η κυβέρνηση του Κοσόβου στις αρχές της Πρίστινα αρνείται τις εκθέσεις. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Benjamin Fox]

X