The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΡΩΜΗ

Την ημέρα που ο Κινέζος Qu Dongyu εξελέγη νέος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), φήμες λένε ότι η Ιταλία μάλλον κάτι «ψάρευε».

Η Ρώμη είχε υποσχεθεί στους εταίρους της στην ΕΕ ότι η ψήφος της θα πήγε στη Γαλλίδα Catherine Geslain-Lanéelle, ενώ την ίδια υπόσχεση έκανε και στη διοίκηση Trump για το αμερικανικό «άλογο» στον αγώνα, τον Davit Kirvalidze της Γεωργίας. Αλλά τελικά, η ψήφος φαίνεται να έχει πάει στον Qu Dongyu.

Υπό από την πίεση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δημοσίευσε χθες το απόγευμα σημείωμα επιμένοντας ότι η αντιπροσωπεία της Ιταλίας ψήφισε υπέρ του υποψηφίου της ΕΕ. Το σημείωμα πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε αυτοπροσώπως από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Giuseppe Conte στον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν «βγαίνουν», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οποίες σημείωσαν ότι μία ή δύο χώρες της ΕΕ φαίνεται να λείπουν από την καταμέτρηση. Ωστόσο, όταν η Geslain-Lanéelle ορίστηκε ως η μοναδική υποψήφια της ΕΕ για την κορυφαία θέση του ΟΗΕ, διπλωμάτης ανέφερε ότι «ένας μεγάλος αριθμός», αλλά όχι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είχαν υποστηρίξει ανεπίσημα την υποψηφιότητα της.

Οι ΗΠΑ ανέμεναν περίπου 40 ψήφους για τον Kirvalidze στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τη La Stampa, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν 30 μέλη του FAO γύρισαν την πλάτη τους στον υποψήφιο της Γεωργίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι «η Ιταλία θέλει να γίνει και πάλι ο πρώτος εταίρος στην Ευρώπη» των ΗΠΑ, αλλά η Ρώμη άρχισε πρόσφατα να μετατοπίζεται προς το κινεζικό μπλοκ, καθιστώντας την έτσι την πρώτη χώρα της G7 που υποστηρίζει τη πρωτοβουλία της Κίνας «Ένα Δρόμος, Μία Ζώνη». (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το αδιέξοδο συνεχίζεται. Ένα μήνα μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, μόνο η γερμανόφωνη κυβέρνηση έχει σχηματιστεί, ενώ στην Βαλλονία, τις Βρυξέλλες και τη Φλάνδρα, η πλειοψηφία παραμένει αόριστη. Αν και οι αριθμοί για τη συγκρότηση κυβέρνησης είναι εκεί, το αδιέξοδο οφείλεται στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο: ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των αδύναμων παραδοσιακών κομμάτων και των ενισχυμένων κομμάτων στα δεξιά, καθώς και των πολιτικών δυνάμεων που αρνούνται να συνεργαστούν. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις» για ρωσική παρέμβαση στο Brexit. Ο επικεφαλής της Global Affairs του Facebook και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Nick Clegg, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για ρωσική παρέμβαση στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα του Brexit, απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε δεδομένα χρηστών για να επηρεάσει τις προθέσεις ψήφου.

«Παρόλο που καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι θέλουν να περιορίσουν την έκρηξη αυτή στη βρετανική πολιτική σε μια μορφή πλάνης ή συνωμοσίας από τη χρήση νέων κοινωνικών μέσων με αδιαφανή μέσα, φοβάμαι ότι οι ρίζες του βρετανικού ευρωσκεπτικισμού πηγαίνουν πολύ βαθιά», ανέφερε ο Clegg BBC Radio 4.

«Κατά πάσα πιθανότητα, τα τελευταία 40 χρόνια [οι Βρετανοί] έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από τα παραδοσιακά μέσα παρά από τα νέα» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Γερμανικές προσφορές στο Μακρόν. «Πρότεινα στον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να συζητήσουμε μελλοντικές διακρατικές λίστες» δήλωσε η επικεφαλής του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer στην εβδομαδιαία Der Spiegel.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η προσφορά της δεν θα παραμείνει έγκυρη εάν ο Γάλλος ηγέτης εξακολουθήσει να αντιτάσσεται στον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Manfred Weber.

«Χωρίς τους Spitzenkandidats, οι διεθνικοί κατάλογοι δεν έχουν νόημα», είπε. Πρόσθεσε ότι το κεντροδεξιό ΕΛΚ εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Weber και κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να επανεξετάσουν την αντίθεσή τους στον συντηρητικό υποψήφιο.

«Η αρχή του Spitzenkandidat είναι ένα βήμα προς μια πιο δημοκρατική Ευρώπη». Πριν από τις ευρωεκλογές, το Βερολίνο είχε απορρίψει την ιδέα των διεθνικών καταλόγων που προωθήθηκαν από το Παρίσι. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Κύμα καύσωνα. Ο γάλλος υπουργός Εθνικής Παιδείας Jean-Michel Blanquer αναγκάστηκε να αναβάλει τις τελικές εξετάσεις λυκείου λόγω του καύσωνα. «Πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια των μαθητών», δήλωσε ο Blanquer. Η νέα ημερομηνία για τις εξετάσεις είναι 1-2 Ιουλίου. (EURACTIV.fr)

Ο Medvedev στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe πραγματοποίησε χθες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Dmitry Medvedev, σε μια σπάνια επίσκεψη υψηλού επιπέδου σε μια εποχή παγωμένων δεσμών μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει να «ανοίξει ένα νέο χώρο για πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία».

 

ΑΘΗΝΑ

Εκλογές χωρίς ντιμπέιτ. Τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινή ημερομηνία για κοινή συζήτηση πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αρχικά, ένα ντιμπέιτ είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, αλλά λόγω μιας επιπλέον συνόδου κορυφής του Συμβουλίου στις 30 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άλλη ημερομηνία. Τελικά, το ντιμπέιτ ακυρώθηκε. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οι Βρετανοί και η Τουρκία. Η υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Πένυ Μόρντοντ, επισκέφθηκε την Κύπρο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων λόγω των τουρκικών δραστηριοτήτων γεώτρησης αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να μαλακώσει τη γλώσσα των ενδεχόμενων μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, με βάση έγγραφο που η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός της Λευκωσίας. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πολωνία κατά Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι οι αλλαγές στην πολωνική νομοθεσία που μείωσαν την ηλικία συνταξιοδότησης για τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου παραβίασαν τους κανόνες της ΕΕ. Το Δικαστήριο δήλωσε ότι ο νέος νόμος υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας της Πολωνίας και «δεν δικαιολογείται από θεμιτούς στόχους». (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Διπλή ποιότητα τροφίμων υπάρχει, αλλά όχι γεωγραφική διάκριση. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ (ΚΚΕρ) ανέλυσε σχεδόν 128 προϊόντα διατροφής σε 19 χώρες της ΕΕ και διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ταυτόσημα ή παρόμοια, αλλά έχουν διαφορετική σύνθεση. Οι αναλυτές, ωστόσο, δεν έχουν βρει ένα συνεπές γεωγραφικό μοτίβο.

«Τα νέα κράτη μέλη δεν υφίστανται συστηματική διάκριση, όπως ερμηνεύθηκε ευρέως», δήλωσε ο διευθυντής του ΚΚΕρ, Vladimír Šucha.

Οι κατασκευαστές τροφίμων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκθεση: «Ελπίζουμε ότι η δημοσίευση της έκθεσης του ΚΚΕρ θα προσφέρει διαβεβαίωση στους καταναλωτές, τις αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε η Mella Frewen, Γενική Διευθύντρια της FoodDrinkEurope.

Το σλοβακικό υπουργείο γεωργίας δήλωσε ότι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία δεν συμμετείχαν στις δοκιμές, παρόλο που εισάγουν πολλά προϊόντα διπλής ποιότητας στη Σλοβακία ή την Τσεχική Δημοκρατία.

Η διπλή ποιότητα των προϊόντων στην ΕΕ προκάλεσε ανησυχία στις Βρυξέλλες και έφτασε στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών των χωρών του Βίσεγκραντ, οι οποίοι επέμειναν ότι τα προϊόντα χαμηλής ποιότητας αποστέλλονται στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα παλαιότερα μέλη λαμβάνουν προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.

Ο Επίτροπος μετανάστευσης πρέπει να έρθει «από τα ενδότερα». Ο νέος Επίτροπος της ΕΕ για τη μετανάστευση θα πρέπει κατά προτίμηση να προέρχεται από χώρα που ασχολείται με τη μετανάστευση στην ξηρά, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Denisa Saková μετά από συνάντηση με τους ομολόγους της του V4 την περασμένη εβδομάδα. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Ο επόμενος επικεφαλής της Επιτροπής δεν πρέπει να μιλάει πολύ. «Είναι σημαντικό ότι οι Spitzenkandidats, μερικοί από τους οποίους δεν συμπαθούν τις χώρες του Βίσεγκραντ ή την επικράτειά μας, δεν κατάφεραν να πετύχουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Andrej Babiš, σύμφωνα με το Τσεχικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (CΤΚ). «Είναι ζωτικής σημασίας για την Τσεχία και το V4 ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει και να σχολιάζει την πολιτική. Αντ’ αυτού, το πρόσωπο αυτό πρέπει να εφαρμόζει κυρίως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Επιτροπή της Βενετίας κατά των αλλαγών στην νομοθεσία. Η Επιτροπή της Βενετίας, συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε τη ρουμανική κυβέρνηση να «μειώσει δραστικά» τη χρήση έκτακτων διαταγμάτων σε όλους τους τομείς του δικαίου. Αν και ανέλυσε ειδικότερα τις συχνές αλλαγές στη νομοθεσία του δικαστικού σώματος, ανέφερε ότι «η συνήθης χρήση εξουσιών έκτακτης ανάγκης είναι απαράδεκτη σε πολλά επίπεδα», επειδή επηρεάζει την ποιότητα της νομοθεσίας, διαταράσσει την ασφάλεια δικαίου, αποδυναμώνει τους εξωτερικούς ελέγχους της κυβέρνησης και αγνοεί την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών.

Πρώην ευρωβουλευτής θέλει να γίνει διαμεσολαβητής. Η Ρενάτε Βέμπερ θα μπορούσε να λάβει τη θέση του νέου Διαμεσολαβητή της Ρουμανίας, κατόπιν πρότασης του ALDE, ενός κατώτερου εταίρου του PSD στο κυβερνητικό συνασπισμό. Η Βέμπερ έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς το ALDE σημείωσε λιγότερο από το ελάχιστο όριο του 5% στις ευρωεκλογές το Μάιο. Ωστόσο, με μια μάλλον απόφαση- έκπληξη, ο κυβερνών συνασπισμός υποστηρίζει τον Mugur Isarescu, ο οποίος είναι ήδη ο πιο μακροχρόνιος κυβερνήτης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, με νέα θητεία στο πηδάλιο της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας. Στο παρελθόν, το PSD επιτέθηκε στις αποφάσεις του Isarescu, κατηγορώντας τον ότι δεν έκανε αρκετά για να στηρίξει το τοπικό νόμισμα και να χαμηλώσει τα επιτόκια. (EURACTIV.ro)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Η Ένωση Πατρίδας μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα Ένωση Πατρίδας (ΕΛΚ) θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές με 17% των ψήφων, ενώ θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα Ένωση Αγροτών και Πρασίνων (15%), το Λιθουανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (8%) και οι Εργατικοί (7%). Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2020. (Angele Kedaitiene, EUnewsLithuania)

 

ΣΟΦΙΑ

Σκάνδαλο των διαμερισμάτων. Η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς της Βουλγαρίας δεν διαπίστωσε παρατυπίες κατά τη διάρκεια της έρευνάς της σχετικά με τις αγορές πολυτελών διαμερισμάτων σε ευνοϊκές τιμές από πολιτικούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας της χώρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας και δύο αναπληρωτές υπουργοί παραιτήθηκαν μετά από αναφορές ότι αγόρασαν ευρύχωρα διαμερίσματα σε τιμές πολύ κάτω από την αξία τους στην ευρύτερη αγορά. Ο Τσβετάν Τσβετάνοφ, ο οποίος ήταν ο νούμερο δύο στο κυβερνών κόμμα, παραιτήθηκε από όλες τις ηγετικές θέσεις στο κεντροδεξιό κόμμα GERB (ΕΛΚ). (Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ο Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η επικεφαλής της Κροατίας για τις εξωτερικές υποθέσεις, Marija Pejčinović-Burić, είναι πολύ πιθανό να είναι η επόμενη γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, Jutarnji list. Αν πάρει τη θέση, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί γρήγορα, καθώς το Ζάγκρεμπ αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2020.

Υπό έρευνα ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Σύγκρουση συμφερόντων έχει ξεκινήσει μια υπόθεση κατά του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Lovro Kuščević με βάση έκθεση σχετικά με την παράλειψη του να καταχωρήσει ένα ακίνητο στο νότιο νησί Brač. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Dacic: Μη ρεαλιστικό το να είναι μόνο οι ΗΠΑ στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να εμπλέκονται μόνο οι ΗΠΑ στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας ή ότι θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Σερβία αναγνωρίζει ολόκληρη την επικράτεια του Κοσόβου. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για πιθανή αλλαγή στη μορφή του διαλόγου, ενώ δεν προβλέπεται η συμμετοχή άλλων χωρών στο διάλογο. Δεν είναι ρεαλιστικό να έχουμε μόνο τις ΗΠΑ και κανείς άλλον να μην συμμετέχει στον διάλογο», δήλωσε ο Ντάτσιτς. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X