The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ ΠΑΡΙΣΙ

Παρά το πλήγμα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Manfred Weber δεν παραιτείται.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag (23 Ιουνίου), δήλωσε ότι επιδιώκει την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου και προειδοποίησε κατά της επιστροφής της «διπλωματίας της πίσω πόρτας».

«Τώρα εξαρτάται από τους ευρωβουλευτές», είπε, υποστηρίζοντας τη διαδικασία Spitzenkandidat, λέγοντας ότι συμβάλλει στον «επείγοντα αναγκαίο εκδημοκρατισμό της ΕΕ». (EURACTIV.fr/ Claire Stam, EURACTIV.de/ Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΧΑΓΗ

Αρκετά με τα δημοσιονομικά εργαλεία. Ο πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε μετά τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν θα υποστηρίξει ποτέ» νέα δημοσιονομικά μέσα που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης από ξαφνικές οικονομικές συγκρούσεις. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, είπε στη EURACTIV ότι υπάρχουν ήδη αρκετά μέσα και ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η Ισπανία θέλει περισσότερα.

Αναμονή για ένα σχέδιο. Η ολλανδική κυβέρνηση διατάχθηκε από δικαστήριο πέρυσι να αναβαθμίσει σημαντικά τον κλιματικό στόχο της για το 2020. Οι περιβαλλοντικές ομάδες εξακολουθούν να περιμένουν τη διοίκηση του Rutte να αποκαλύψει πώς σκοπεύει να επιτύχει περικοπές εκπομπών κατά 25% σε διάστημα 18 μηνών. Ο αρχικός στόχος ήταν 17%. Αντί για μια στρατηγική, η πράσινη ομάδα που κέρδισε τη δικαστική υπόθεση εναντίον της κυβέρνησης προτίθεται να υποβάλει σήμερα το δικό της, 40 σημείων σχέδιο. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το προβάδισμα του Τζόνσον έπεσε. Το προβάδισμα του Μπόρις Τζόνσον καταρρίφθηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς το πλεονέκτημα των 27 πόντων έπεσε περισσότερο από το μισό, καταλήγοντας στους 11, σε δημοσκόπηση μεταξύ των μελών των Συντηρητικών.

Η πτώση οφείλεται ευρέως στο γεγονός ότι ο Τζόνσον βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης το Σάββατο, μετά από αναφορές για αναταραχή μεταξύ του ίδιου και της συντρόφου του, Carrie Symonds, στο σπίτι της οποίας κλήθηκε η αστυνομία για ένα περιστατικό. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές σε εκδήλωση το Σάββατο, αλλά μια αναφορά από τις αρχές του Λονδίνου αναγνώρισε ότι η αστυνομία «παρέστη και μίλησε με όλους τους ενοίκους της διεύθυνσης, οι οποίοι ήταν όλοι ασφαλείς και καλά», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξαν αδικήματα ή ανησυχίες εμφανείς στους αξιωματικούς και δεν υπήρχε λόγος για αστυνομική δράση» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Γιατρός σε διαθεσιμότητα λόγω ψεύτικων ειδήσεων για εμβόλια. Για ένα χρόνο απαγορεύτηκε η άσκηση επαγγέλματος σε Ισπανό γιατρό λόγω διάδοσης «μη υποστηριζόμενων αξιώσεων, κατά επιστημονικών στοιχείων, σχετικά με την προέλευση και την αιτία της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού», σύμφωνα με τον EL PAÍS.

 

ΡΩΜΗ

Η αναστροφή της Lega. Σύμφωνα με τον Giancarlo Giorgetti, βετεράνο μέλος της Lega και δεξί χέρι του Matteo Salvini, το να εκδοθούν mini-BOTs για να αποπληρωθεί το χρέος της Ιταλίας δεν είναι «ένα εύλογο εργαλείο». Ο Giorgetti έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος Ιταλός Επίτροπος.

Η αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα για ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς το «μίνι» κρατικό ομόλογο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως παράλληλο νόμισμα. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξέφρασε την «έκπληξή» του για τη στροφή του Giorgetti, δεδομένου ότι πριν από μία εβδομάδα ο Salvini υποστήριξε πλήρως μια τέτοια ιδέα. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Συμφωνία με την Εxxon Mobil. Η Ελλάδα θα υπογράψει σύμβαση αυτή την εβδομάδα με τον ενεργειακό κολοσσό Εxxon Mobil για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου νότια και δυτικά της Κρήτης, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας. Η κίνηση έρχεται υπό το πρίσμα της αυξημένης έντασης με την Άγκυρα λόγω των γεωτρήσεων αερίου έξω από την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

Αυτοδυναμία Νέας Δημοκρατίας; Δύο εβδομάδες πριν από την εθνική ψηφοφορία, άλλες τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει με μεγάλο περιθώριο. Η ΝΔ φτάνει μεταξύ 34,8% και 38%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,4-28%. Το ΚΙΝΑΛ έχει την τρίτη θέση με 6-8%, ακολουθεί το ΚΚΕ και τέσσερα κόμματα προσπαθούν να υπερβούν το κατώτατο όριο του 3% με δημοσκοπήσεις μεταξύ 2 και 4%: η Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση, η Ένωση Κεντρώων και η ΜέΡα25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Το κύριο ερώτημα παραμένει αν η ΝΔ θα έχει τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα έχουν έδρα. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Θλιβερές στιγμές: Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Πρόεδρος της Βουλής και ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στο νησί, Δημήτρης Χριστόφιας απεβίωσε το Σάββατο, όντας ο τελευταίος σειράς ιστορικών ηγετών που διαμόρφωσαν τη πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες. Η Κύπρος βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος και η κηδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, μέρα η οποία κηρύσσεται εθνική αργία. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Φτηνά στην Πολωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2018, η Πολωνία ήταν μία από τις φθηνότερες χώρες της ΕΕ. Σε σύγκριση με το 2017, οι τιμές των βασικών προϊόντων είτε αυξήθηκαν ελάχιστα είτε παρέμειναν ίδιες. Κατά μέσο όρο, τα τρόφιμα και τα ποτά κοστίζουν το 69% του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι στο 71%. Μεταξύ των φθηνότερων στην ΕΕ είναι επίσης οι ιατρικές υπηρεσίες (35% του μέσου όρου της ΕΕ), η στέγαση (37%) και η εκπαίδευση (43%). (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Περίπου 300.000 άνθρωποι διαμαρτύρονται. Η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση μετά την επανάσταση του 1989 έλαβε χώρα στην Πράγα την Κυριακή, με τους Τσέχους να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Andrej Babiš και του νέου υπουργού Δικαιοσύνης. Οι διαδηλωτές βλέπουν τον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο Babiš ως απειλή για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της Τσεχίας. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Μια εκπληκτικά καλή προεδρία. Η Ρουμανία κατόρθωσε να κλείσει περισσότερους από 90 φακέλους κατά τη διάρκεια της πρώτης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Klaus Iohannis. «Λίγοι είχαν μεγάλες προσδοκίες όταν η Ρουμανία ανέλαβε την προεδρία, πολλοί ανέμεναν ότι η απόδοση μας στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν μέτρια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Iohannis όμως δεν ανέφερε ότι ήταν ο πρώτος που επέκρινε την σοσιαλιστική κυβέρνηση για την έλλειψη προετοιμασίας τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας από τη Ρουμανία την 1η Ιανουαρίου. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Η αντιπολίτευση πλήττει το σχέδιο για μείωση επιδοτήσεων πολιτικών κομμάτων. Το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ για περικοπή των δημοσιονομικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα βρίσκεται υπό επίθεση τόσο από την κεντροαριστερή όσο και από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση. Ο Μπορίσοφ πιέζει για μείωση της επιδότησης από 11 λέβ (5,5 ευρώ) ανά έγκυρη ψηφοφορία που λήφθηκε κατά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές σε 1 λέβ (0,5 ευρώ) και υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα πολιτικά κόμματα, όπως στις ΗΠΑ. Το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) καταδίκασε έντονα την κίνηση και ο αρχηγός του κόμματος «Δημοκρατική Βουλγαρία» Ραντάν Κάνεφ δήλωσε ότι αυτό θα ήταν «επιστροφή στις πιο σκοτεινές στιγμές», που ισοδυναμεί με «νομιμοποίηση της πολιτικής ρακέτας πάνω από τις επιχειρήσεις». (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Τραγουδιστής της ποπ θέλει να γίνει πρόεδρος. Ο Μίροσλαβ Σκόρο, δημοφιλής ποπ τραγουδιστής, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας, λέγοντας ότι η πρώτη του κίνηση είναι να αλλάξει το σύνταγμα και να δώσει περισσότερη εξουσία στον πρόεδρο, είτε μέσω του κοινοβουλίου είτε μέσω δημοψηφίσματος. Διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 2007 έως το 2011 με το HDZ (EPP) και αντιτίθεται στην ιδέα μιας ομοσπονδίας της ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Σκόρο μπορεί να λάβει περίπου 15% στον πρώτο γύρο.

Η Κίνα θέλει το ινστιτούτο Brodarski. Ο υπουργός Οικονομίας Darko Horvat είπε ότι η μεγαλύτερη κινεζική ναυπηγική εταιρεία δεν έχει καμία σοβαρή πρόθεση να αγοράσει ή να ξεκινήσει μια στρατηγική συνεργασία με το ναυπηγείο 3. Maj, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο Όμιλος Ναυπηγικών Βιομηχανιών της Κίνας ήθελε να έχει κοινά έργα με το Ινστιτούτο Brodarski με έδρα το Ζάγκρεμπ: ένα Ινστιτούτο εφαρμοσμένων τεχνικών επιστημών στους τομείς των θαλάσσιων και οικολογικών τεχνολογιών. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία εκτός της λίστας FATF. Στις 21 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σερβία βρέθηκε εκτός του καταλόγου χωρών με «συστημικές ελλείψεις» στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF).

Πρώτος σταθμός βάσης 5G. Στις 21 Ιουνίου, η εταιρεία Telenor ξεκίνησε τον πρώτο σταθμό βάσης 5G της στη Σερβία στο Science and Technology Park του Βελιγραδίου. Ο σταθμός θα είναι διαθέσιμος σε εγχώριες και ξένες εταιρείες, start-ups και φοιτητές τεχνικών σχολών. Η Huawei είναι εταίρος στο έργο. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Δημιουργήστε κυβέρνηση, ξεκινήστε τις μεταρρυθμίσεις! Οκτώ μήνες μετά τις γενικές εκλογές, ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών Miroslav Lajčak, ο οποίος προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κάλεσε τα πολιτικά κόμματα στη Β-Ε να δημιουργήσουν κυβέρνηση και να εντατικοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

X