The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

merkel-800x450 [EPA/OLIVIER HOSLET]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21 Ιουνίου) σχετικά με τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, καθώς οι διαχωρισμοί σχετικά με τη διανομή βασικών θέσεων εμπόδισαν την πρόοδο. Οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 30 Ιουνίου για δείπνο εργασίας για να προσπαθήσουν να σπάσουν το αδιέξοδο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την υποστήριξή της για τη διαδικασία Spitzenkandidaten μετά τις διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που απέτυχαν να αποκτήσουν πλειοψηφία για τον υποψήφιο του κόμματός της, Manfred Weber. Οι συνομιλίες ήταν «έντονες αλλά φιλικές», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι όσο δεν εφαρμόστηκε πλήρως η διαδικασία Spitzenkandidaten, η ΕΕ «δεν ήταν ακόμη στο σημείο που θα ήθελα να δω». Όποιος και να πάρει την κορυφαία θέση, «θα πρέπει να βρούμε μια κοινή θέση με το Κοινοβούλιο», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν στη EURACTIV.com ότι οι επικεφαλής της κεντροαριστεράς S&D και της κεντρώας Renew Europe δήλωσαν στον Weber πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για να τον υποστηρίξει. (Εταίρος ενημέρωσης EURACTIV, EFE / Aline Robert, EURACTIV.fr/ Florence Schulz, EURACTIV.de/ Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk/ Bogdan Neagu, EURACTIV.ro) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ανίκανος να υπηρετήσει; Περίπου 150 ακαδημαϊκοί απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 13 Ιουνίου για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την υποψηφιότητα του Βέλγου Υπουργού Εξωτερικών Didier Reynders για γενικό γραμματέα του Συμβουλίου. Η επιστολή αποτελεί άμεση απάντηση στην απόφασή του να επαναπατρίσει έξι ορφανά από τα κέντρα υποδοχής Σύρων προσφύγων. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η «αξιοθρήνητη αποτυχία» του Corbyn στον αντισημιτισμό. Ο Jeremy Corbyn, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, κατηγορήθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν αντιμετώπισε ισχυρισμούς αντισημιτισμού στο κόμμα. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Toby Harris, απηύθυνε ομιλία στη Βουλή των Λόρδων, στην οποία δήλωσε: «Η αξιοθρήνητη αποτυχία του Εργατικού Κόμματος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον αντισημιτισμό τα τελευταία τρία χρόνια δεν μπορεί να αποδοθεί σε ανεπαρκή διάθεση καταγγελιών και στη λειτουργία συμμόρφωσης στην έδρα του Εργατικού Κόμματος, ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί από κατηγορίες για ανεπαρκείς ή ξεπερασμένες διαδικασίες – η αποτυχία είναι πολιτικής φύσεως. Είναι μια αποτυχία της ηγεσίας». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Απειλές θανάτου εναντίον πολιτικών. Το Κρατικό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών στο Βερολίνο ξεκίνησε έρευνες για απειλές θανάτου εναντίον της δημάρχου της Κολωνίας, Henriette Reker και του Andreas Hollstein, δημάρχου της Altena, μιας πόλης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Και οι δύο πολιτικοί έχουν επιβιώσει απόπειρες δολοφονίας τα τελευταία χρόνια. Η Reker ίσα που διέφυγε το θάνατο το 2015 όταν ένας ακροδεξιός ριζοσπάστης τη μαχαίρωσε στο λαιμό, ενώ ο Hollstein δέχθηκε επίθεση επίσης με ένα μαχαίρι το 2017.

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν πέσει θύματα πολιτικά παρακινημένων επιθέσεων. Τον Ιανουάριο, ένας πολιτικός του AfD χτυπήθηκε σοβαρά. Στις 2 Ιουνίου, ο πρόεδρος της επαρχίας της πόλης Kassel πυροβολήθηκε θανάσιμα στη βεράντα του. (Florence Schulz, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η κάνναβη πρέπει να νομιμοποιηθεί; Νέα ώθηση ξεκίνησε στη Γαλλία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Σε μια μελέτη, το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης καλεί σε επιτηρούμενη νομιμοποίηση. Ο Pierre Person, ο δεύτερος του κόμματος La République en marche (LRM), και η συνάδελφός του Aurélien Taché συγκαταλέγονται μεταξύ των υποστηρικτών της έκκλησης για ρυθμιζόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης. (EURACTIV.fr)

 

ΑΘΗΝΑ

Προς μία μονοκομματική κυβέρνηση; Σε τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία φθάνει μεταξύ 32,4-35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 23,2-27%. Δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα σαφές το πόσα κόμματα θα υπερβούν το κατώτατο όριο του 3%, δεν είναι επίσης σαφές εάν η ΝΔ θα μπορέσει να διαμορφώσει μονοκομματική κυβέρνηση. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ικανοποίηση από τη σύνοδο κορυφής. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αναγνώρισε τις «παράνομες» γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έξω από την Κύπρο και απείλησε με κυρώσεις εάν η Άγκυρα αρνηθεί να υποχωρήσει. (EURACTIV.com)

 

ΠΡΑΓΑ

Ο Babis «αλλάζει γνώμη». Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis συναντήθηκε χθες με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη σύνοδο κορυφής, αλλά παραιτήθηκε από τη συζήτηση ενός σχεδίου έκθεσης ελέγχου της Επιτροπής που ασχολείται επίσης με το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων του Babis, αποκαλώντας το επίθεση στην Τσεχική Δημοκρατία. Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος δεσμεύθηκε να θέσει το ζήτημα, αλλά δήλωσε ότι «άλλαξε γνώμη», καθώς δεν ήθελε να παρέμβει στη διαδικασία ελέγχου. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Χρήματα για νοσοκομεία, όχι μόνο γραφειοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάχθηκε στα σχέδια της Ρουμανίας να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ που προορίζεται για περιφερειακά νοσοκομεία για τεχνικές προετοιμασίες και όχι για πραγματική κατασκευή.

Στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, η ΕΕ χορήγησε 150 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τριών περιφερειακών νοσοκομείων στη Ρουμανία, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει αρχίσει ακόμα την κατασκευή. Όταν η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι το κόστος θα ήταν υψηλότερο, προκειμένου να μην χάσει τα χρήματα της ΕΕ, αποφάσισε να τα χρησιμοποιήσει για τεχνική τεκμηρίωση και να ζητήσει πρόσθετα κονδύλια στο επόμενο ΠδΠ για την πραγματική κατασκευή.

Ωστόσο, η Επίτροπος Corina Cretu δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν είχε λάβει ακόμη καμία νέα πρόταση, αλλά δήλωσε ότι «δεν είναι άνετη» με την διάθεση χρημάτων μόνο για χαρτιά και όχι για την υλοποίηση του έργου. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Έρευνα για τα εμβόλια. Σχεδόν οι μισοί Βούλγαροι (44%) αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της The Wellcome Global Monitor, της μεγαλύτερης μελέτης στον κόσμο για το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και νιώθουν για την επιστήμη και τις μεγάλες προκλήσεις για την υγεία. Στο ερώτημα «Είναι ασφαλή τα εμβόλια;» 35% των Βουλγάρων δεν συμφωνούν ούτε διαφωνούν, ενώ το 15% «διαφωνεί κάπως» και «διαφωνεί έντονα». Γενικά, η Ανατολική Ευρώπη είναι η πιο σκεπτικιστική περιοχή στον κόσμο όσον αφορά τα εμβόλια. (Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Ουγγαρία επιθυμεί μέρος του ΥΦΑ στο Krk. Ο Κροάτης υπουργός Ενέργειας Tomislav Ćorić και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδα εργασίας για την ανάλυση πιθανής συνεργασίας στις αγορές φυσικού αερίου. Ο Szijjarto επιβεβαίωσε ότι θα συμπεριληφθούν οι φορείς εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές. «Θα ήθελα να τονίσω ότι αντιμετωπίζουμε τη διαφοροποίηση ως ένα κρίσιμο ζήτημα. Ένας σταθμός LNG στο νησί Krk είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο και πιστεύουμε ότι αυτό το έργο θα είναι σημαντικό από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας της Κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το ΥΦΑ στην Krk, αλλά επιθυμεί τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας και διανομής.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Rick Perry δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει ότι το «Αμερικανικό Αέριο Ελευθερίας» θα περάσει από το Krk στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Κυβερνητική κρίση; Ο Λούκα Μέσεκ, ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Levica, υπαινίχθηκε ότι η στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το Levica δεν είναι μέλος της κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά την υποστηρίζει βάσει σχεδίου.

«Κανένα από τα έργα δεν υλοποιείται με τον τρόπο που συμφωνήσαμε, έτσι μετά από αυτό που συνέβη με την Abanka (ιδιωτικοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας που αγοράστηκε από τη δεύτερη μεγαλύτερη NKBM), αποφάσισα να θέσω το ερώτημα αν έχει νόημα η μελλοντική συνεργασία με την κυβέρνηση Marjan Šarec», είπε. Η απόφαση αναμένεται να παρθεί στα μέσα Ιουλίου. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σύνοδος στο Παρίσι δε θα γίνει. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι 99% σίγουρος ότι η σύνοδος κορυφής του Παρισιού μεταξύ των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσοβο, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, δεν θα διεξαχθεί, επειδή η αλβανική κυβέρνηση «δεν είναι έτοιμη να μιλήσει σχετικά με οτιδήποτε σημαντικό». (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos and Benjamin Fox]