The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

H ακροδεξιά κλειδί στην εκλογή των δημάρχων. Ορισμένες πολιτικές συμφωνίες βοήθησαν το Σάββατο τη δημιουργία περισσότερων από 8.000 δημοτικών συμβουλίων στην Ισπανία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δήμαρχοι εκλέχθηκαν χάρη σε συμφωνίες με την ακροδεξιά Vox, η οποία έγινε βασικός παράγοντας για τη διευκόλυνσή τους, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Αυτό συνέβη και στη Μαδρίτη, όπου το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε το γραφείο του δημάρχου μετά από τέσσερα χρόνια αριστερής κυριαρχίας, χάρη σε ένα σύμφωνο με τους φιλελεύθερους Ciudadanos (Πολίτες, C’s) και την υποστήριξη της Vox.

Ο Jose Luis Martinez-Almeida, ο κύριος υποψήφιος του ΡΡ στις περιφερειακές εκλογές (και ευρωπαϊκές) του Μαίου, είναι από το περασμένο Σάββατο ο νέος δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας, χάρη σε μια σύνθετη «αμφίδρομη» σύμβαση που σφυρηλατήθηκε μετά από περίπλοκες διαπραγματεύσεις με την C και Vox. (EuroEFE.EURACTIV)

Εν τω μεταξύ, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε στον ηγέτη της Καταλανικής Ρεπουμπλικανής Αριστεράς (ERC), Oriol Junqueras, την άδεια να βγει από τη φυλακή προκειμένου να παρευρεθεί σε τελετή της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (JEC) στις 17 Ιουνίου, όπου θα ορκιστεί ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ο El Pais.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Απουσία Johnson. Στην πρώτη από πολλές μελλοντικές τηλεοπτικές συζητήσεις, πέντε από τους έξι υποψηφίους για την θέση του επόμενου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν σε ένα έντονο ντιμπέιτ το βράδυ της Κυριακής.

Ο επόμενος, πιθανότατα, πρωθυπουργός, Boris Johnson, αποφάσισε να αποφύγει το ντιμπέιτ, αντιμετωπίζοντας την οργή ορισμένων από τους άλλους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Jeremy Hunt. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brexit, είπε: «Αν η ομάδα του δεν του επιτρέψει να συζητήσει φιλικά με πέντε συναδέλφους, πώς θα το κάνει με 27 χώρες της ΕΕ;» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Δεν είναι!» Στις συνομιλίες κυβερνητικού σχηματισμού στο Βέλγιο, ο Elio Di Rupo, αρχηγός του γαλλόφωνου Parti Socialiste (PS), απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με φλαμανδούς εθνικιστές. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κυβερνήσουμε χωρίς το N-VA, αλλά με τα τέσσερα άλλα κόμματα στη Φλάνδρα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του πληθυσμού της Φλάνδρας», δήλωσε ο Di Rupo.

«Θα αγωνιστούμε στο τέλος, ώστε να υπάρξει συνασπισμός χωρίς το N-VA», πρόσθεσε. Ο Di Rupo πρότεινε επίσης μια αμφιλεγόμενη λύση μετάβασης για την επέκταση της απερχόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης μειοψηφίας στους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους για μια ετήσια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ώστε να αποφευχθεί μια μακρά πολιτική κρίση. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δεξιά τρομοκρατία; Μέλος της δεξιάς εξτρεμιστικής κοινότητας συνελήφθη μετά τη δολοφονία του προέδρου της περιφέρειας του Kassel, Walter Lübcke, ανέφερε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 16 Ιουνίου. Ο Lübcke, 65χρονος εξέχων τοπικός πολιτικός και μέλος του CDU, ήταν ανοιχτός υποστηρικτής της ένταξης των προσφύγων στη Γερμανία. Βρέθηκε πυροβολημένος στο κεφάλι στις 3 Ιουνίου, γεγονός που κλόνισε ολόκληρη τη χώρα, η οποία εντείνει τις προσπάθειες να αποδειχθεί εάν ο δράστης έχει σχέση με την ακροδεξιά κοινότητα.

Ουδετερότητα του κλίματος. Η Γερμανία υποστηρίζει επίσημα την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν. Τώρα τα κράτη μέλη είναι τουλάχιστον 18, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα το Συμβούλιο της ΕΕ να υποστηρίξει τον κλιματικό στόχο αργότερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό, με τη σειρά του, θα δώσει στο μπλοκ ηγετικό ρόλο σε σχέση με το κλίμα, λίγο πριν από μια κρίσιμη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

 

ΡΩΜΗ

Μαχητής της ΕΕ. Ο Alberto Bagnai, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της ιταλικής Γερουσίας, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η ΕΕ αναζητούσε ένα «περιστατικό» με την Ιταλία και έχει υιοθετήσει μια στάση «μαφίας» απέναντι στη Ρώμη με εκβιασμούς. Ο Bagnai είναι γνωστός ευρωσκεπτικιστής από τη δεξιά Lega και φήμες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, θέση που σήμερα είναι κενή, ή ακόμα και να αντικαταστήσει τον υπουργό οικονομίας Giovanni Tria σε περίπτωση ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ / ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οι εντάσεις με την Άγκυρα κλιμακώνονται. Η Ελλάδα και η Κύπρος αποφάσισαν να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εάν αυτή προχωρήσει σε δραστηριότητες γεώτρησης στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), μέσα από το οποίο ο Έλληνας ΠΘ συνομίλησε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Τσίπρας είπε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και τον διεθνή νόμο στην περιοχή «πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν κυρώσεις». Η ΕΕ, ιδιαίτερα η Γαλλία, και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει αυστηρά την Άγκυρα ενάντια σε τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή. (Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Προεδρικοί υποψήφιοι; Αν και οι προεδρικές εκλογές αναμένεται το 2020, τα δυνητικά ονόματα των υποψηφίων της αντιπολίτευσης έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται. Ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να μείνει πίσω από τον Andrzej Duda, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν σαφή ένδειξη ότι ο Duda μπορεί να κερδίσει.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Onet.pl, ορισμένα άλλα ονόματα έχουν εισέλθει στη συζήτηση: ο Rafał Trzaskowski, δήμαρχος της Βαρσοβίας, η Hanna Zdanowska, δήμαρχος του Łódź, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στην Πολωνία, και ο Bartosz Arłukowicz, πρώην υπουργός υγείας, και νεοεκλεγής ευρωβουλευτής. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο νέος πρόεδρος ορκίστηκε. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, ανέλαβε επίσημα εξουσίατο Σάββατο. «’Εχω έρθει να υπηρετήσω, όχι να κυβερνήσω», δήλωσε η 45χρονη δικηγόρος στην εναρκτήρια ομιλία της. Ενστερνίστηκε επίσης ένα φιλοευρωπαϊκό αφήγημα λέγοντας ότι τίποτα καλύτερο δεν θα μπορούσε να συμβεί στη Σλοβακία από το να ανήκει σε μια κοινότητα που συνδέει την οικονομική ευημερία με την κοινωνική αλληλεγγύη και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Τόνισε επίσης τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

 

ΠΡΑΓΑ

Κυβερνητικός συνασπισμός σε αναμονή. Οι Σοσιαλδημοκράτες (CSSD) θα αφήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό τους με το κίνημα ANO του πρωθυπουργού Andrej Babis, εάν αυτός καταδικαστεί για υπόθεση απάτης. Εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας οργής, ο δισεκατομμυριούχος Babis, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα, διώκεται λόγω κατηγοριών για απάτη με επιδοτήσεις της ΕΕ στην υπόθεση «Stork Nest». (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ρουμάνοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ για τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ. Ευρωβουλευτές από συνδεδεμένα με το ΕΛΚ κόμματα της Ρουμανίας πιστεύουν ότι ο Manfred Weber έχει τις καλύτερες πιθανότητες να γίνει ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Agerpres. Στις τελευταίες ευρωεκλογές, το PNL, το PMP και το UDMR εξέλεξαν 14 από τους 33 Ρουμάνους ευρωβουλευτές.

Επίσης, δήλωσαν ότι είναι σημαντικό ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης (επίσης από την οικογένεια του ΕΛΚ) και το κυβερνών κόμμα PSD (σοσιαλιστές της ΕΕ) να ξεκινήσουν γρήγορα τις συνομιλίες προκειμένου το Βουκουρέστι να αποκτήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Επιτροπή. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης αποσύρει την παραίτηση της. Η Κορνέλια Νίνοβα, ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), απέσυρε την παραίτησή της σε συνέδριο του κόμματος την Κυριακή (16 Ιουνίου). Πριν από δύο εβδομάδες, η Ninova είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτούνταν λόγω της ήττας του BSP στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ (συνδεδεμένο με το ΕΛΚ) νίκησε στις εκλογές με 31%, ακολουθούμενο από το BSP στο 24%. Αντιπρόσωποι στο Κογκρέσο χειροκρότησαν τη Νίνοβα για την απόφασή της να παραμείνει. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Προεδρικές εικασίες. Η συζήτηση για τον διάδοχο της προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκάρμπαρ Κίταροβιτς έχει ήδη ενταθεί. Σύμφωνα με έρευνα, ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς θα είναι υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (S&D), με τις εκλογές να διεξάγονται τον Ιανουάριο του 2020. Η Κροατία αναλαμβάνει τότε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν ήταν σαφές εάν η Γκάρμπαρ-Κιταρόβιτς θα έτρεχε και πάλι ως υποψήφια του HDZ (ΕΛΚ): «Μιλάμε πάρα πολύ για τις εκλογές και τις προεκλογικές εκστρατείες στην Κροατία».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μιλάνοβιτς, ο οποίος διεξάγει την καμπάνια του «σιωπηλά» για μήνες, και η Γκάρμπαρ-Κιτάροβιτς, η οποία έχει μεγαλύτερη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους, θα μπορούσαν να είναι οι δύο κύριοι αντίπαλοι. Το SDP θα μπορούσε να επιβεβαιώσει επίσημα την υποψηφιότητα του Μιλάνοβιτς τη Δευτέρα. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ειδική κατάσταση. Ο Hasim Mekić, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του βοσνιακού εθνικού συμβουλίου, ο οποίος εκπροσωπεί τη βοσνιακή εθνική μειονότητα στη Σερβία, έχει απευθύνει στην ΕΕ, στον ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης αίτημα να χορηγηθεί ειδικό καθεστώς στην επαρχία Σαντζάκ, καθώς και ένα πρότυπο για την επίλυση του ζητήματος των Βοσνίων και του Σαντζάκ.

Ο Mekić δήλωσε ότι οι Βόσνιοι δεν δέχονται τη «δύσκολη και αβέβαιη θέση» τους και ότι χρειάζονται «αποτελεσματικούς μηχανισμούς και θεσμούς προστασίας για να εξασφαλίσουν τη βιολογική επιβίωση και την πολιτική ύπαρξη στο Σαντζάκ» Το αίτημα είχε σταλεί προηγουμένως στις κυβερνήσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, τα κράτη στο έδαφος των οποίων βρίσκεται η επαρχία του Σαντζάκ. (BETA.rs/EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X