The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΠΑΡΙΣΙ

Με λυμένη τη γλώσσα η Loiseau: Η Nathalie Loiseau, η οποία είχε ηγηθεί της εκστρατείας για το κόμμα LREM του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, έκανε μια «αξιοσημείωτη» είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (12 Ιουνίου). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με Γάλλους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων απέρριψε σχεδόν όλους τους συμμάχους της. «Μια πολιτική αυτοκτονία» το χαρακτήρισε ένας ευρωβουλευτής, καθώς αυτή η δήλωση ήρθε σε μια στιγμή που η Loiseau στοχεύει στην προεδρία της νέας φιλελεύθερης ομάδας. Σύμφωνα με την ίδια, ο σημερινός ηγέτης της ομάδας, Guy Verhofstadt είναι γεμάτος απογοητεύσεις και η Sophie in’t Veld «έχασε όλες τις μάχες όπου έχει ηγηθεί». Εν τω μεταξύ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Spitzenkandidat για το EPP, συγκρίθηκε με ένα «εκτόπλασμα» που «δεν πέτυχε ποτέ σε τίποτα».

Τέλος, η Loiseau επιτέθηκε στον Jean Arthuis, ένα από τα πιο σεβαστά μέλη της γαλλικής οικογένειας του ALDE, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «ξινό άνθρωπο». Ο Arthuis απάντησε ειρωνικά στο Twitter. «Αναγνωρίζω την πολιτική νοημοσύνη της Nathalie Loiseau και την ειλικρίνεια των αρνήσεών της. Υπόσχεση εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Η Loiseau έχει ήδη βιώσει μεικτές αντιδράσεις στη Γαλλία και έχει κατηγορηθεί για παλαιότερες συνδέσεις με την ακροδεξιά και για τάσεις ομοφοβίας. (EURACTIV.fr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Παρέκκλιση. Ο πληθυσμός στην Ανατολική Γερμανία υποχώρησε στο επίπεδο του 1905. Ταυτόχρονα, υπάρχουν περισσότεροι κάτοικοι από ποτέ άλλοτε που ζουν στην περιοχή της τότε Δυτικής Γερμανίας, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου ifo που κυκλοφόρησε την Τετάρτη (12 Ιουνίου). «Η διαίρεση εντός της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι εντελώς υποτιμημένη, ενώ απαιτεί πολιτική προσοχή», δήλωσε ο Felix Rösel, συντάκτης της μελέτης. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΡΩΜΗ

Ειλικρινής ο Conte. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι η Ιταλία θέλει να κάνει μια κρίσιμη συμβολή στη μεταρρύθμιση των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ. «Θέλουμε να τους εφαρμόσουμε, αλλά έχει έρθει καιρός να τους συζητήσουμε ξανά», είπε. Ο Conte πρόσθεσε ότι έστειλε ήδη ένα σχέδιο επιστολής στα θεσμικά όργανα της ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.

Ωστόσο, ο ηγέτης της Lega και αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini επιμένει ότι η απερχόμενη Επιτροπή είναι «παλιά και έχει χάσει την εξουσιοδότηση της από εκατομμύρια ψήφους και δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Conte βλέπει την Angela Merkel ως εξαιρετική υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής, «αλλά από όσο γνωρίζω, δεν θέλει αυτή τη δέσμευση». Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θα επιδιώξει οικονομικό χαρτοφυλάκιο, αλλά όχι τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων». (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Πολωνία καθυστερεί στην ψηφιοποίηση. Η Πολωνία κατατάσσεται στην 25η θέση από τις 28 της ΕΕ στην ψηφιακή οικονομία και στην κατάταξη της ψηφιακής κοινωνίας που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη περιλαμβάνουν τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, την ψηφιακή υποδομή και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Ο Duda ακόμα μπροστά. Ο Πρόεδρος Andrzej Duda είναι πρώτος στις τελευταίες προεδρικές δημοσκοπήσεις. Εάν οι εκλογές γίνουν σήμερα, θα λάβει το 46%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, είναι δεύτερος με 31% και τρίτος ο Robert Biedron με κάτι παράπάνω από 6%. Οι εκλογές αναμένονται το 2020. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Εν αναμονή εκλογών: Μετά τη νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές ως συνασπισμός, η Προοδευτική Σλοβακία (ALDE) και η Spolu (EPP) ανακοίνωσαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις γενικές εκλογές που προγραμματίζονται για το Μάρτιο του 2020. Τη Δευτέρα, το νέο κόμμα του απερχομένου προέδρου Andrej Kiska θα παρουσιαστεί επίσημα. Αναμένεται να είναι πιο συντηρητικό από τη συμμαχία PS/Spolu. Υπάρχουν επανειλημμένες προσπάθειες ενσωμάτωσης όλων αυτών των πολιτικών σχεδίων και αυτό μπορεί να συμβεί πριν από τις εκλογές. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Κυβέρνηση αντιμέτωπη με ψήφο μη εμπιστοσύνης: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ρουμανίας ζήτησαν ψήφο μη εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση PSD-ALDE, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περιορισμένες. Προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση, θα χρειαστούν 234 ψήφοι, αλλά μπορούν να βασίζονται σε κάτι περισσότερο από 200 προς το παρόν. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 18 Ιουνίου.

Ο Ιωάννης ζητά από την ΕΕ να λύσει τη Μολδαβική κρίση: Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ και τον επικεφαλής της Επιτροπής Jean Claude Juncker να προσδιορίσουν επειγόντως μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ συγκεκριμένες ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση της τρέχουσας πολιτικής και συνταγματικής κρίσης στη Μολδαβία. Η Ρουμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια υποστήριξης του ευρωπαϊκού χάρτη πορείας της Μολδαβίας, γράφει ο Ιωάννης σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ. (EURACTIV.ro)

 

ΠΡΑΓΑ

Τα προβλήματα του Πρωθυπουργού αποδυναμώνουν τη θέση της Τσεχίας στην ΕΕ: Η Γερουσία εξέφρασε ανησυχίες ότι οι υποψίες γύρω από τον Πρωθυπουργό Andrej Babis, που συνδέονται με την υποτιθέμενη κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων, αποδυναμώνουν την τσεχική θέση στις διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρίως εκείνες που αφορούν τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ. Είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια επιτροπή 12 μελών, η οποία θα αντιδράσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020 στις εκθέσεις της Κομισιόν σχετικά με τις επιδοτήσεις της ΕΕ για την Agrofert, που προηγουμένως ανήκε στον Babis. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Διπλή επίθεση: Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον κυβερνήτη της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προέβλεψε ότι ο ετήσιος στόχος του 3,5% για πλεόνασμα δεν θα επιτευχθεί λόγω των κυβερνητικών μέτρων κατά της λιτότητας, λέγοντας ότι «δεν είναι θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις μπακαλικής». Επίσης, επιτέθηκε στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Klaus Regling για την κριτική του στο ίδιο πακέτο μέτρων, καθώς και για την εκτίμησή του σχετικά με το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της το 2015. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε επίσης στον Regling πριν από λίγες μέρες, λέγοντας ότι η εκτίμησή του ήταν «ανοησία» και ότι «αν ήταν μαθητής μου, θα τον έκοβα».

Κατεδαφίζοντας το τοίχο μνήμης: Μια ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει την ταχύτερη RAM στον κόσμο μετά από 10 χρόνια εργασίας. Αποθηκεύει φως αντί ηλεκτρικού ρεύματος, επιλύοντας έτσι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα- γνωστό και ως «τοίχο μνήμης». Η ιδέα του «Τείχους Μνήμης» βασίζεται στην ιδέα ότι οι μονάδες επεξεργασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών (CPU) προχωρούν τόσο γρήγορα, ώστε αυτό θα αφήσει τη μνήμη (RAM) στάσιμη, κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, και τις υπολογιστικές ανάγκες σε κίνδυνο. Αναφέρεται ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν διπλάσιες ταχύτητες από τις ταχύτερες κάρτες μνήμης που κατασκευάζονται σήμερα από παγκοσμίου φήμης εταιρείες όπως η Intel και η IBM, αλλά η λύση εξακολουθεί να είναι σε μορφή πρωτοτύπου και σε πειραματική φάση. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Καταπολέμηση της υγείας και του ανταγωνισμού: Η Κυπριακή Αρχή Ανταγωνισμού διεξήγαγε έρευνα εναντίον του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, των τοπικών ιατρικών κεφαλαίων και των ιδιωτικών ιατρών λόγω κατηγοριών ότι παραβίασαν το νόμο περί ανταγωνισμού. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απάντησε με θλίψη ότι δεν ρυθμίζεται από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και ότι οι γιατροί δεν πρέπει να υποχρεώνονται να δεσμεύονται σε κρατική οργάνωση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε διεξοδική ενημέρωση σχετικά με την έρευνα, αλλά δήλωσε δημοσίως ότι θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής είναι ατυχής και περιττή. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

 

ΣΟΦΙΑ

Εμπιστοσύνη στις ειδήσεις: Στη Βουλγαρία, μόνο το 40% των ανθρώπων εμπιστεύονται τις ειδήσεις και το 31% εμπιστεύονται τις ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με την αναφορά Digital News 2019 του Ινστιτούτου Reuters. Η ακραία πόλωση των μέσων ενημέρωσης και η επιστροφή του ελέγχου από τα πολιτικά κόμματα έχει καθορίσει τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρει η έκθεση. «Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κάθε πολιτικό κόμμα είχε τη δική του εφημερίδα. Σήμερα το καθένα έχει δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η τηλεόραση παραμένει μια σημαντική και υψηλής επιρροής πηγή ειδήσεων στη Βουλγαρία. Οι σύνδεσμοι μεταξύ των σταθμών και των πολιτικών κομμάτων κυμαίνονται από κοινούς επιχειρηματικούς δεσμούς και συμφέροντα μέχρι την άμεση ιδιοκτησία ». (Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Φίλοι και Εχθροί: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) έχει προγραμματίσει για τις 8 Ιουλίου ακρόαση σχετικά με τη μήνυση της Σλοβενίας για τη διασυνοριακή διαδικασία διαιτησίας κατά της Κροατίας. Η μήνυση κατατέθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια της θητείας του πρωθυπουργού Miro Cerar. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η Κροατία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου σε αυτό το θέμα. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο Djurić καταγγέλλει τους εορτασμούς στην Πρίστινα: Ο διευθυντής του Σερβικού Γραφείου για το Κόσοβο και τη Μετόχια, Marko Djurić, δήλωσε την Τρίτη ότι ο εορτασμός στην Πρίστινα για την 20ή επέτειο από την άφιξη διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κόσοβο ήταν σαν ένας άσχημος και κυνικός «χορός από βαμπίρ» που διοργανώθηκε από τον Γουέσλι Κλάρκ, διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατά τη στιγμή της παρέμβασης στη Σερβία, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. (Beta / EURACTIV.rs)

 

(Επιμέλεια: Benjamin Fox)

X