The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Jean-Claude Juncker (αριστερά) και Michel Barnier (δεξιά), με τη Πρώτη Πρόεδρο της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, 11 Ιουνίου 2019.

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Θρίλερ ο αγώνας για την ηγεσία των Tory. Καθώς ο αγώνας για την θέση του επόμενου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου εντείνεται, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon έριξε τα πυρά της εναντίον της τρέχουσας εκστρατείας των Συντηρητικών για τη θέση της Theresa May την Τρίτη, αποκαλώντας την «ταινία τρόμου» (horror show) και υποστηρίζοντας ότι ένα σκληρό Brexit θα «μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα της Σκωτίας να γίνει ανεξάρτητη».

Σε αποκλειστική συνέντευξη με τη EURACTIV, η Sturgeon δήλωσε ότι το σενάριο που θέλει τη Σκωτία που να εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο θα μετατραπεί σε ζήτημα επείγουσας ανάγκης εάν λάβει χώρα ένα σκληρό διαζύγιο με την ΕΕ. (Samuel Stolton, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα.

 

 ΛΟΝΔΙΝΟ

Πού είναι ο Μπόρις; Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δέχθηκε πίεση την Τρίτη, καθώς αντίπαλοι του στους Συντηρητικούς τον κατηγόρησαν ότι «κρύβεται από τον έλεγχο».

Παρά το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στην εκστρατεία ηγεσίας, ο Τζόνσον έμεινε απροσδόκητα μακριά από το προσκήνιο, επιλέγοντας αντ’ αυτού να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ.

«Οι άνθρωποι πρέπει να δουν ποιοι είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία και αυτοί πρέπει να εξεταστούν σωστά», δήλωσε η πρώην ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Andrea Leadsom σε εκδήλωση στο Westminster την Τρίτη. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προεκλογικές διαδικασίες και ευκαιρίες να εξετάσουμε τους υποψηφίους» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Βεστάγκερ; Νάιν, ντάνκε. Το μελλοντικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το SPD, Katarina Barley, λέει ότι η φιλελεύθερη Margrethe Vestager δεν θα πρέπει να θεωρείται ως η επόμενη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε μια συνέντευξη με τον Γερμανό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SWR την Τρίτη, η Barley επαίνεσε την Επίτροπο Ανταγωνισμού αλλά πρόσθεσε ότι η Vestager δεν έθεσε υποψηφιότητα ως Spitzenkandidat στις ευρωεκλογές και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι μόνο ένας Spitzenkandidat θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Jean-Claude Juncker. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Πράξη 2 για τον Macron: Ο πρωθυπουργός Edouard Philippe θα παρουσιάσει το πολιτικό ημερολόγιο και τα νομοθετικά σχέδια της διοίκησης Macron στις 12 Ιουνίου, δήλωσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος Sibeth Ndiaye. Η ομιλία θα επικεντρωθεί στην «Πράξη 2» της θητείας της Προεδρίας της Macron, σε μια προσπάθεια ανανέωσης της εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση αποδυναμωμένη από την κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» και την απογοητευτική επίδοση της δεύτερης θέσης του κόμματος LREM του Macron στις ευρωεκλογές.

Η επόμενη ομιλία του Macron ενώπιον του κοινοβουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε τον Ιούνιο ούτε και τον Ιούλιο, δήλωσε η Ndiaye, και έχει αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο Τραμπ εναντίον του γαλλικού κρασιού: «Η Γαλλία μας χρεώνει πολύ για το κρασί και παρόλα αυτά εμείς χρεώνουμε πολύ λίγα για το γαλλικό κρασί», δήλωσε ο Τραμπ στην τηλεόραση του CNBC, προσθέτοντας ότι οι αμερικανοί παραγωγοί οίνου παραπονιούνται ότι τα γαλλικά κρασιά φτάνουν στα αμερικανικά ράφια «για το τίποτα». Ο πρόεδρος της γαλλικής επιτροπής κρασιού αντέδρασε στις απειλές για νέο φόρο, λέγοντας ότι ήταν ένα «ευρωπαϊκό ζήτημα». «Οι δασμοί στον οίνο καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ισπανός ΥΠΕΞ: Οι πολίτες απαιτούν μια «πιο πολιτική» Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Josep Borrell πιστεύει ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών από τις ευρωεκλογές του Μαΐου για μια «πιο πολιτική Ευρώπη», ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE, την Τρίτη.

«Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι (…) θέλουν μια πιο πολιτική Ευρώπη» δήλωσε ο Μπορέλ στον EFE κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στην Κένυα. Οι Ευρωπαίοι «θέλουν μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν με κανόνες που θα γράφονται εκ των προτέρων, αλλά με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε σημαντικά θέματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής του ευρώ ή ο ρόλος που θα έχει στον κόσμο. Και, φυσικά, όταν οι άνθρωποι κάνουν ένα πολιτικό αίτημα, δεν μπορούν να λάβουν μια τεχνοκρατική απάντηση», δήλωσε ο Borrell. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Ώρα για συμβιβασμό. Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη» να αποφύγει την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς. Ωστόσο, συμφώνησε με τους Luigi Di Maio και Matteo Salvini ότι δεν θα ληφθούν μέτρα λιτότητας για να ευχαριστήσουν τις Βρυξέλλες.

Ενα βήμα πιο κοντά. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, μια συμβουλευτική ομάδα του Συμβουλίου της ΕΕ, συμφώνησαν με την Επιτροπή ότι δικαιολογείται μια διαδικασία κατά της Ρώμης. Η γνώμη του ECOFIN δεν προδικάζει καμία απόφαση των υπουργών της ΕΕ να κινήσουν διαδικασία. Μια παρόμοια σύσταση έγινε το Νοέμβριο. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Επιχειρήσεις στην Πολωνία. Σύμφωνα με τελευταία έκθεση της ΕΥ, η Πολωνία είναι ο ηγέτης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όσον αφορά την ελκυστικότητα των επενδύσεων και η έκτη στην Ευρώπη. Το 2018, 272 άμεσες ξένες επενδύσεις (FDIs) έφθασαν στην Πολωνία. Οι περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις αφορούσαν τη βιομηχανία ανταλλακτικών αυτοκινήτων, τις μεταφορές και την εφοδιαστική, καθώς και τον τομέα της χημικής παραγωγής. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Οικονομική «κακή διάθεση». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό οικονομικών Peter Kažimír, τώρα κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας (NBS), η τράπεζα προβλέπει οικονομική επιβράδυνση που συνδέεται με την εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης και του «παγκόσμιου παγώματος». Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ύφεση ή υποτίμηση, είπε, απλά μια «κακή διάθεση». (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Ρουμανία μετακινείται στη Μολδαβία: Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας απέστειλε δήλωσή του την Τρίτη λέγοντας ότι η «βούληση του πολίτη» είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια νόμιμη πολιτική διαδικασία, σηματοδοτώντας τη στήριξη της Ρουμανίας στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση συνασπισμού στο Κισινάου, μια εμφανής επίπληξη για τον υπουργό Εξωτερικών Teodor Melescanu, ο οποίος υποστήριξε τη Δευτέρα την έκκληση για πρόωρες εκλογές που υποστηρίχθηκαν από την πρώην κυβέρνηση. Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Melescanu, η πρωθυπουργός Viorica Dancila παρατήρησε ότι «ίσως κάποιοι μίλησαν πολύ νωρίς» και ότι η Ρουμανία χρειάζεται να έχει μια ενιαία θέση για ένα «τόσο σημαντικό θέμα» (EURACTIV.ro)

 

ΠΡΑΓΑ

Απαιτήσεις για τον Τσέχο Επίτροπο. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš θέλει η Τσεχική Δημοκρατία να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου ή της εσωτερικής αγοράς στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υπουργός Εξωτερικών Tomáš Petříček συμφωνεί αλλά υπογράμμισε ότι το χαρτοφυλάκιο καινοτομίας ή ψηφιακής οικονομίας θα ήταν επίσης καλό. Ο Petříček είπε στην τσεχική τηλεόραση ότι η σημερινή Επίτροπος Věra Jourová είναι «ένας από τους πιο σοβαρούς υποψήφιους» με πιθανότητα να λάβει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Τετράμηνη καθυστέρηση πληρωμής από το Δημόσιο: Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να περιμένουν σχεδόν τέσσερις μήνες προτού πληρωθούν από το κράτος, το οποίο αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση πληρωμών από τη σουηδική εταιρεία Intrum.

Ανησυχίες για τον προϋπολογισμό: Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα χάσει τον προϋπολογισμό της για το τρέχον έτος ως αποτέλεσμα των νέων δεσμεύσεων για δαπάνες που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup την Πέμπτη (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Κύπρος θα επιβάλει ρυθμίσεις στην AirBnB: Η Κύπρος θα ρυθμίσει εφαρμογές όπως η Airbnb, αφού η Επιτροπή Εμπορίου του Κοινοβουλίου ολοκλήρωσε τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να περάσει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, και το οποίο προβλέπει την εγγραφή των χώρων σε ειδικό μητρώο, την πληρωμή φόρων και άλλα πρότυπα για την αξιοποίηση διαμερισμάτων και δωματίων. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

 

ΣΟΦΙΑ

Δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας: Η Βουλγαρία σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας που συνοψίζει τις ψηφιακές επιδόσεις της Ευρώπης και παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Μόνο το 29% των Βουλγάρων έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 57% στην ΕΕ. Μόνο το 11% των ατόμων έχουν δεξιότητες άνω των βασικών, το οποίο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου όρου της ΕΕ. (Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Αναμονή ανατροφοδότησης: Το κυβερνών Κροατικό Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει εξήγηση για την κακή του απόδοση στις εκλογές της ΕΕ, ρίχνοντας μέχρι στιγμής τις κατηγορίες στο φαινόμενο του «μαύρου κύκνου». Τα μικρότερα κέντρα του κόμματος παρέδωσαν την ατομική τους ανάλυση αποτελεσμάτων και τώρα αναμένονται σχόλια από την Προεδρία. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Κατάσταση του έθνους. Η απερχόμενος πρόεδρος Dalia Grybauskaite εξέδωσε την τελευταία ετήσια ομιλία της για την κατάσταση του έθνους στο κοινοβούλιο την Τρίτη, εστιάζοντας στην επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης πολιτικού πολιτισμού στη Λιθουανία. Επίσης, επικεντρώθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και, για πρώτη φορά, στη κλιματική αλλαγή. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση προς υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ, ζητώντας να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

 

(Επιμέλεια: Benjamin Fox)

X