The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[Photo: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΠΡΑΓΑ

Έγγραφο που θα παρουσιαστεί στην ΕΕ των 28, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της αξιοπιστίας της διεύρυνσης του μπλοκ, με τη σκέψη κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια, συντάσσουν δεκατρείς χώρες της ΕΕ, ως επί το πλείστον νέα μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Ιταλία και η Αυστρία.

Τα 13 κράτη είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Το έγγραφο θα πρέπει να παρουσιαστεί σε συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

«Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε μια πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε στη EURACTIV αξιωματούχος μιας από τις 13 χώρες.

«Είναι επίσης μια μορφή πίεσης, που σκοπό έχει να δείξει ότι το δίλημμα του εάν χρειαζόμαστε πρώτα μια εμβάθυνση της ΕΕ και τη διεύρυνση αργότερα, είναι τεχνητό και λάθος. Εκτός αν οι δύο διαδικασίες συμβαδίσουν, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ξανά τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά δυστυχώς με πιο απαιτητικό και οδυνηρό τρόπο και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο αξιωματούχος. (Ondřej Plevák, EURACTIV, Claire Stam, EURACTIV.de, Zoran Radosavljevic, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Διασφάλιση της πυρηνικής συνθήκης του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) κάλεσε το Ιράν να παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, ακόμη και αν τα οικονομικά πλεονεκτήματα δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες. Μιλώντας χθες στην Τεχεράνη, ο Μάας τόνισε ότι η συμφωνία είναι «εξαιρετικά σημαντική» για την Ευρώπη για λόγους ασφαλείας. Ο Ιρανός ομόλογός του, Mohammed Dschawad Sarif, προειδοποίησε ότι οι υποστηρικτές του «οικονομικού πολέμου» εναντίον του Ιράν δεν θα έπρεπε να αναμένουν «να παραμείνουν ασφαλείς». (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο αγώνας για την ηγεσία των Tory εντείνεται. Οι τελικοί 10 υποψήφιοι για την πρωθυπουργική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος έχουν επιβεβαιωθεί. Οι υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο πρώην υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, η τέως υπουργός Έστερ ΜακΒέι, η πρώην υπουργός αρμόδια για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ και ο Συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χάρπερ.

Ο Γκόουβ δέχθηκε κριτική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά την παραδοχή της χρήσης κοκαΐνης στο παρελθόν. Είπε την Κυριακή ότι «λυπάται βαθιά» για τα λάθη του. Τέθηκε επίσης εναντίον της υπόσχεσης του Μπόρις Τζόνσον να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα. «Ένα πράγμα που δεν θα κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός είναι να χρησιμοποιήσω το σύστημα φορολογίας και παροχών μας για να δώσουμε περισσότερες περικοπές στους φόρους για τους ήδη πλούσιους», δήλωσε ο Γκόουβ. «Οι φτωχοί πρέπει να έρχονται πρώτοι». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μειοψηφική κυβέρνηση μπροστά; Το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang δεν απέκλεισε τη δυνατότητα μιας μειοψηφικής βελγικής κυβέρνησης, δήλωσε η διαπραγματευτής Barbara Bad το Σαββατοκύριακο. «Εάν δεν υπάρχει κυβερνητική συμμετοχή, θέλουμε να σταθμίσουμε την πολιτική από την αντιπολίτευση», είπε, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το Vlaams Belang θα μπορούσε να δώσει στήριξη ανοχής σε μια μειοψηφική κυβέρνηση. Ωστόσο, ενώ η φλαμανδική εθνικιστική N-VA φλερτάρει με την ιδέα φλαμανδικής κυβέρνησης μειοψηφίας μόνο με το φιλελεύθερο Open VLD, με την ανοχή του Vlaams Belang, οι φιλελεύθεροι αρνήθηκαν ήδη έμμεσες συνεργασίες με την ακροδεξιά. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Επίτροπος αλά ιταλικά: ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte πραγματοποίησε βραδινή συνάντηση με τους δύο υφισταμένους του, Luigi Di Maio και Matteo Salvini, για να συζητήσει  το πώς να αποφύγει την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Ιταλίας, καθώς και τον διορισμό του νέου Ιταλού Επιτρόπου. Την ημέρα πριν από τη συνάντηση, ο Conte προειδοποίησε για τους κινδύνους να αψηφήσουν την Επιτροπή. «Εάν η διαδικασία ενεργοποιηθεί, θα βλάψει την Ιταλία», είπε.

Και οι δύο κυβερνώντες εταίροι ενδιαφέρονται για τα πολύτιμα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων όπως ο ανταγωνισμός ή η βιομηχανία. Σε συνέντευξή του στη EURACTIV, ο πρώην πρωθυπουργός Mario Monti πρότεινε στην κυβέρνηση να προτείνει έναν συνεργάσιμο υψηλόβαθμο πολιτικό. «Η Ιταλία χρειάζεται κάποιον που να ξέρει πώς να διαπραγματευτεί και να αποφύγει περιττές συγκρούσεις», είπε. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η ανεκτική πολιτική μετανάστευσης δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα: η κυβέρνηση της Ισπανίας διατηρεί μια «μοναδική» μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ, συνεχίζοντας να αποδέχεται τους φτωχούς, αλλά η πολιτική αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει επ ‘αόριστον, δήλωσε ο Αμερικανός -γεννημένος στη Κούβα- κοινωνιολόγος Alejandro Portes, νικητής του βραβείου Princess of Asturias του 2019 για τις κοινωνικές επιστήμες.

Ο Portes δήλωσε στον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες η Ισπανία διατηρεί μια «πιο ανεκτική» μεταναστευτική πολιτική και συνεχίζει να δέχεται όσους φτάνουν. «Είναι μια μοναδική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να διαρκέσει επ ‘αόριστον», σημείωσε.

Ο αναλυτής επεσήμανε ότι η μεταναστευτική κατάσταση στην ΕΕ έχει οδηγήσει σε διαφορετικές αντιδράσεις ανάλογα με τη χώρα: για παράδειγμα, η Γερμανία είναι ένα ανοιχτό έθνος με ισχυρή οικονομία, ενώ η Ουγγαρία έχει κλείσει τις πόρτες της για τη μετανάστευση.

«Για πολλές χώρες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση: στην Ευρώπη, είναι η μετανάστευση που προέρχεται από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αυτή που προέρχεται από το Μεξικό, αλλά από την Κεντρική Αμερική», τόνισε ο Portes. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Συμφωνία με τις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, η Πολωνία θα υπογράψει μια σημαντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία θα αναβαθμίσει το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία για «διαρκή αμερικανική παρουσία στην πολωνική επικράτεια». Περίπου 1.300 επιπλέον αμερικανοί στρατιώτες λέγεται ότι έρχονται στην Πολωνία και η Βαρσοβία θα πληρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής υποδομής που θα χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί.

Όλα αυτά υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν την ασφάλεια της Πολωνίας και ολόκληρης της περιοχής εν όψει της ρωσικής απειλής. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Stratfor, αμερικανικό think-tank επικεντρωμένο στην ασφάλεια, η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην Πολωνία μπορεί να οδηγήσει σε δράση-απάντηση από τη Ρωσία. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Τι κρατάει τους Σλοβάκους από τις εκλογές; Παρόλο που περισσότεροι Σλοβάκοι πήγαν να ψηφίσουν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η προσέλευση ήταν και πάλι η χαμηλότερη στην ΕΕ, στο 22%. Ο κοινωνιολόγος Michal Vašečka δήλωσε στη EURACTIV.sk ότι μόλις μια μειοψηφία Σλοβάκων είναι πλήρως αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Σε αντίθεση με την Πολωνία ή τη Ρουμανία, οι Σλοβάκοι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία στη χώρα τους κινδυνεύει. «Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι Σλοβάκοι αισθάνονται πολύ λιγότερο την ανάγκη συμμετοχής στις ευρωεκλογές επειδή δεν αισθάνονται ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να σώσουν κάτι», πρόσθεσε. Από την άλλη πλευρά, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν υψηλότερη, καθώς πολλοί Σλοβάκοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές και οι λαϊκιστές θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο υπουργός Εξωτερικών στηρίζει την ολιγαρχία της Μολδαβίας: Ενώ η ΕΕ εξέφρασε την υποστήριξή της στον κυβερνητικό συνασπισμό που σχηματίστηκε από το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο της Μολδαβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Teodor Meleşcanu υποστήριξε, αντίθετα, την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Το κόμμα, το οποίο ελέγχεται από τον ολιγάρχη Vlad Plahotniuc, λέει ότι η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη φιλοευρωπαϊκή ACUM της Maia Sandu είναι παράνομη. Ο Meleşcanu δήλωσε ότι οι εκλογές στις 6 Σεπτεμβρίου είναι «η μόνη λύση» για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον Ρουμάνο πρεσβευτή να συναντηθεί με ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος. (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

Είναι επίσημο. Μετά από μήνες εικασιών για πρόωρες εκλογές και ένα ποσοστό ήττας της τάξεως του 9,5% στις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επισήμως από τον Προκόπη Παυλόπουλο το βράδυ της Δευτέρας τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εθνικών εκλογών, «για να ανανεωθεί η δημόσια εντολή». Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Τσίπρας δεν είχε προγραμματίσει εκλογές «αλλά το επέβαλαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών». (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κώδικας για τη σεξουαλική παρενόχληση. Τρία συνδικάτα υπέγραψαν κώδικα δεοντολογίας για τη σεξουαλική παρενόχληση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο και κρατικό χώρο εργασίας, σε μια προσπάθεια να συμπεριληφθούν πολύ λεπτομερείς περιγραφές σε συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με το Philenews, εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV.gr. Αυτό θα αποτελέσει μέρος συλλογικών συμφωνιών που υπογράφονται από τα μέλη των συνδικάτων. Πέρυσι, από τις 1.830 καταγγελίες σε σχέση με εργασία που υποβλήθηκαν, μόλις 17 αφορούσαν την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας, μια κατηγορία που περιλαμβάνει καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΣΟΦΙΑ

Χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων. Η Transparency International εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία της για την «αμφιλεγόμενη, χαοτική και αντιδραστική προσέγγιση» για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Την Πέμπτη, η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού ενέκρινε το σχέδιο του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ για επικαιροποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει την περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα σε 1 λεβα (περίπου 50 σεντς ευρώ) ανά ψηφοφορία από το τρέχων ποσό των 11 λέβα. (Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Για μια θέση στην Ευρωβουλή. Δύο εβδομάδες μετά την απόκτηση μίας έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ανθρώπινη Ασπίδα, ένα αντι-συστημικό κόμμα, ευθυγραμμισμένο με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, διαλύθηκε επισήμως. Το κόμμα, το οποίο είχε τρέξει με ευρωσκεπτικιστική κατεύθυνση, διαλύθηκε με λόγο την απόδοση της έδρας. Ο πρόεδρος του κόμματος Ivan Vilibor Sinčić και η σύζυγός του- που επίσης αποτελεί μέλος- είχαν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται για τις Βρυξέλλες αλλά άλλαξαν γνώμη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προτρέποντας άλλα μέλη να εγκαταλείψουν το κόμμα και κατηγορώντας το ζευγάρι για «κατάχρηση» του.

Ο Juncker στο Ζάγκρεμπ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ αυτό το Σαββατοκύριακο και δήλωσε ότι θα ήθελε να δει την Κροατία να εντάσσεται στη Σένγκεν και στην ευρωζώνη το συντομότερο δυνατόν. Είπε ότι η χώρα έχει προχωρήσει πολύ από οικονομικής και δημοσιονομικής άποψης λόγω βασικών μεταρρυθμίσεων. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Μικρή πιθανότητα συνόδου κορυφής. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν «πολύ πιθανό ή σχεδόν εντελώς πιθανό» η συνάντηση των περιφερειακών ηγετών την 1η Ιουλίου στο Παρίσι να μη πραγματοποιηθεί, επειδή ήταν μάλλον απίθανο η ηγεσία του Κοσόβου να άρει τους δασμούς εισαγωγής στα σερβικά αγαθά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Είπε ότι εκπρόσωποι της Σερβίας θα συμμετάσχουν σίγουρα στη συνάντηση εάν λάβουν πρόσκληση, αλλά πρόσθεσε ότι πίστευε ότι οι όροι για τη διοργάνωση της συνάντησης δεν ήταν σωστοί. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic / Sam Morgan]

X