The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

O Yuri Korchagin [interview with EURACTIV’s partner EFE]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Σε συνέντευξή του με τον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE, παραμονές του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ισπανία Yuri Korchagin, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό.

«Θέλουμε μια ενωμένη, ευημερούσα, προβλέψιμη και σταθερή Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεν μας ενδιαφέρει κανενός είδους σύγκρουση ή απρόβλεπτη κατάσταση στη γειτονιά μας. Οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις έχουν την προέλευσή τους στην κοινωνία των χωρών τους», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης.

Πρόσθεσε ότι μερικές φορές λέγεται ότι στη Ρωσία υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις.

«Αλλά αυτά που διαβάζω, ακόμη και στον ισπανικό Τύπο, είναι κατά 90% πράγματα που προκαλούν το ρωσικό γέλιο ή το φόβο, διότι αν σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ίσως δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Εάν αποφασίσουμε ότι ολόκληρος ο ευρωσκεπτικισμός τροφοδοτείται από τη Ρωσία, τότε δεν θα λύσουν ποτέ αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο κ. Korchagin πρόσθεσε ότι η Μόσχα ελπίζει ότι οι νέοι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου θα είναι «πιο αντικειμενικοί» στις σχέσεις του μπλοκ με τη Ρωσία και επιθυμούν να ανακληθούν σύντομα τα «καταναγκαστικά μέτρα» της ΕΕ κατά της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. (EUROEFE.EURACTIV.es, Dnevnik.bg, Lucia Yar, EURACTIV.sk, Željko Trkanjec, EURACTIV.hr) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Χάος Συνασπισμού 2.0; Το Βέλγιο δεν μπορεί να βιώσει άλλη μια μακροπρόθεσμη περίοδο χωρίς ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως συνέβη στις 541 ημέρες του 2010-11, δήλωσαν οι συντονιστές Didier Reynders και Johan Vande Lanotte, αφότου ο Βέλγος βασιλιάς έδωσε την εντολή διαπραγμάτευσης μέχρι τις 17 Ιουνίου.

«Είναι σημαντικό να διεξαγάγουμε συζητήσεις για τη γρήγορη σύσταση κυβέρνησης», δήλωσε ο Reynders, υπογραμμίζοντας μια «υποβαθμισμένη οικονομική κατάσταση» λόγω της εμφάνισης του Brexit και των αναγκών του Βελγίου να συμφωνήσει για έναν εθνικό προϋπολογισμό. Ένα πιθανό χρονικό πλαίσιο για τη νέα κυβέρνηση που θα τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ήττα για τους Brexiteers. Το κόμμα Brexit του Nigel Farage υπέστη ήττα στην Πέμπτη, όταν οι Εργατικοί κατέλαβαν την διεκδικούμενη θέση του Peterborough σε μια επαναληπτική εκλογή. Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι το κόμμα Brexit θα αξιοποιήσει τη δυναμική του από τις ευρωεκλογές, αλλά νικήθηκε, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, με τους Συντηρητικούς να έρχονται τρίτοι. Ο Farage έφυγε από την καταμέτρηση μέσω μιας πίσω πόρτας, λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος. (Ben Fox, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αστυνομικές έφοδοι για σχόλια μίσους στο διαδίκτυο. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Εγκλημάτων (BKA) πραγματοποίησε την Πέμπτη (6 Ιουνίου) δεκάδες επιδρομές εναντίον υπόπτων διαδόσεων μηνυμάτων μίσους στο Διαδίκτυο. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους ύποπτους δράστες ότι αποστέλλουν δημόσα παρακίνηση για τέλεση εγκλημάτων, προσβάλλουν δημόσιους αξιωματούχους ή διαδίδουν αντισημιτικές προσβολές στο Διαδίκτυο. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΡΩΜΗ

Ειρήνη στη Ρώμη. Μετά από μια «χρήσιμη, θετική και εγκάρδια» συνάντηση στη Ρώμη, οι δύο πρωθυπουργοί της Ιταλίας Matteo Salvini και Luigi Di Maio έγραψαν σε κοινή δήλωση τους ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει».

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κυβερνώντων κομμάτων μετά από δύο μήνες. Ωστόσο, διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα του ελλείμματος: το Κίνημα Πέντε Αστέγων και ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte θέλουν να τηρήσουν τους κανόνες, ενώ η Lega δεν διστάζει να τους παραβιάζει. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Συστάσεις για την Πολωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στην Πολωνία να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία πρόσφατα μειώθηκε στα 65 για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν τη Βαρσοβία ότι πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συνταξιούχοι δεν θα πέσουν στην παγίδα της φτώχειας. Τέλος, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανέφερε ότι πρέπει να ενισχύσει τη συμμετοχή στην αγορά, η οποία παραμένει χαμηλή παρά τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας. (EURACTIV.pl)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η αύξηση του ΑΕΠ επιβεβαιώθηκε. Η οικονομία της Ρουμανίας αυξήθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Οι περισσότεροι οικονομικοί κλάδοι αυξήθηκαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, αλλά η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε κυρίως από το λιανικό εμπόριο, τον τομέα της πληροφορικής και τις υπηρεσίες, σύμφωνα με το ινστιτούτο στατιστικών INS.

Σύμφωνο υπέρ της ΕΕ. Το PSD, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα στη Ρουμανία, θέλει να υπογράψει το σύμφωνο υπέρ της ΕΕ που προτάθηκε από τον πρόεδρο Κλάους Ιωάννης, αλλά θέλει επίσης να συμπεριληφθούν και άλλα πράγματα, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Viorica Dancila.

Ενώ το σύμφωνο που πρότεινε ο Ιωάννης αναφέρεται μόνο στο σύστημα δικαιοσύνης, ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος κατά της διαφθοράς, το PSD επιθυμεί να προσθέσει ζητήματα που σχετίζονται με διπλές προδιαγραφές ποιότητας της ΕΕ, μια ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων, διαφορές μεταξύ νομοθεσίας σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και να ενισχύσει τη θέση της Ρουμανίας στην ΕΕ. (EURACTIV.ro)

 

ΠΡΑΓΑ

Εν αναμονή της 2ης έκθεσης ελέγχου της Κομισιόν. Πριν από το δεύτερο σχέδιο έκθεσης ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με καταγγελόμενη απάτη με επιδοτήσεις της ΕΕ, το τσεχικό κρατικό ταμείο αγροτικής παρέμβασης (SZIF) θα σταματήσει να πληρώνει επιδοτούμενα σχέδια σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον πρωθυπουργό Andrej Babis και τον υπουργό γεωργίας Miroslav Toman. Η πρώτη έκθεση, η οποία τόνισε ότι ο Babis είχε επέλθει σε σύγκρουση συμφερόντων, έχει ήδη προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους Τσέχους.

Παράδεισος μεθαμφεταμίνης. Εννέα στα δέκα (264 από τα 298) εργαστήρια μεθαμφεταμίνης που ανακάλυψε η αστυνομία στην ΕΕ το 2017 βρίσκονταν στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά. Πρόκειται κυρίως για μικρά εργαστήρια που λειτουργούν από τοπικούς χρήστες και αντιπροσώπους. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Βιασμός και νέος ποινικός κώδικας. Μετά από σχεδόν 70 χρόνια, η Ελληνική Βουλή ενέκρινε νέο ποινικό κώδικα, με τη δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται στον ορισμό και την τιμωρία του βιασμού. Το αρχικό νομοσχέδιο συνάντησε έντονη κριτική από τις ΜΚΟ και τουςνομικούς σχετικά με το ζήτημα, αλλά τελικά ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης υπέβαλε τροπολογία που διευκρινίζει ότι ο βιασμός είναι σεξουαλική πράξη χωρίς συγκατάθεση – που δεν συνδέεται απαραίτητα με τη βία – και παραμένει κακούργημα.

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την ψήφο λέγοντας ότι είναι μια νίκη για τις γυναίκες. Η Ελλάδα έγινε η ένατη από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισε ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση είναι βιασμός.

46 + 12 προκλήσεις. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία παραβίασε την Τετάρτη 46 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Επιπλέον, τουρκικά F-16 διέπραξαν 12 παραβάσεις του νόμου περί εναέριας κυκλοφορίας του FIR της Αθήνας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαλείψει τις εντάσεις μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή.

Επιπλέον, μετά από συνάντηση του Κύπριου Προέδρου και του Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία να απέχει από παράνομες ενέργειες σε ύδατα όπου η Κύπρος έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα. (Θεόδωρος Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Πρωτοβουλία Τριών θαλασσών. Η σύνοδος ολομέλειας μιας διήμερης συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών πραγματοποιήθηκε σε ορεινό θέρετρο της Σλοβενίας την Πέμπτη πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους Πολωνούς και Κροάτες προέδρους Andrzej Duda και Kolinda Grabar-Kitarović, την οποία χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump. Ο ίδιος έστειλε τον Υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι στη συνάντηση, συστήνοντας στην Ευρώπη να βασιστεί στις ΗΠΑ για ενέργεια.

Ο Πέρι δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει μια εξαιρετική μικρή αγορά για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (η Σλοβενία ​​φιλοξενεί το πυρηνικό εργοστάσιο Krško, το οποίο κατέχει από κοινού με τη Κροατία), οι οποίοι, όπως είπε, είναι το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας. Είπε ότι η διάδοση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ήταν ο μόνος τρόπος επίτευξης κοινών στόχων για την αλλαγή του κλίματος. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία θα υπογράψει συμφωνία με την EAEU την 1η Οκτωβρίου. Οι υπουργοί εμπορίου της Σερβίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) συμφώνησαν στις 6 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη ότι μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Σερβίας και της EAEU θα υπογραφεί την 1η Οκτωβρίου στο Σότσι. Η EAEU αποτελείται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και το Κιργιστάν. Η Σερβία μπορεί από μόνη της να επιτύχει συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου μέχρις ότου γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, καθώς οι συμφωνίες αυτές δεν θα ισχύουν από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Ο Βούτσιτς απορρίπτει την κριτική της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε τα πρόσφατα ευρήματα της αμερικανικής ΜΚΟ Freedom House για την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία λέγοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα νέο». Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και η διοίκηση του Βούτσις «είχαν μεγάλη επιτυχία στην εκδίωξη της κριτικής δημοσιογραφίας, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο μονοπάτι για τις λαϊκιστικές δυνάμεις σε άλλα μέρη», ανέφερε η έκθεση. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά: Sarantis Michalopoulos και Sam Morgan]

[Επιμέλεια στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

X