The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

theCapitals_06062019_babis-800x450 [EPA/VASSIL DONEV]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΣΟΦΙΑ

Ολλανδός υπουργός «Μπλοκ-άρει» την ένταξη της Βουλαρίας στη συμθήκη Σένγκεν: Οι Κάτω Χώρες μπλοκάρουν και πάλι την ένταξη της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν λόγω διαφθοράς. Αλλά αυτή τη φορά παρουσιάσθηκε επίσης ένα άλλο πρόβλημα: η εμπορία ανθρώπων, το τράφικινγ – human trafficking.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επισήμως τη Βουλγαρία για να γίνει μέλος της ελεύθερης περιοχής διαβατηρίων του Σένγκεν. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει τα τεχνικά κριτήρια για την ένταξη. Οι Κάτω Χώρες, ωστόσο, παραμένουν ο ισχυρότερος αντίπαλος της ένταξης της Βουλγαρίας και, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη (5 Ιουνίου) στη Βουλγαρία, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ επανέλαβε την αντίθεσή του.

«Έχουμε ακούσει την επιθυμία σας να ενταχθείτε στη Σένγκεν, αλλά ελπίζω ότι καταλαβαίνετε ότι ο λαός της Ολλανδίας γνωρίζει τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι αδιάλλακτος πριν μπορέσουμε να επιτρέψουμε τη Βουλγαρία στη Σένγκεν , δήλωσε ο Stef Blok.

Οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι οι Κάτω Χώρες έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψιν τα σκάνδαλα σχετικά με τα κόλπα δωροδοκίας για την απόκτηση βουλγαρικών διαβατηρίων και το θεωρούν ως επιχείρημα κατά της ένταξης της Βουλγαρίας στη Σένγκεν. Ο πρώην πρόεδρος της κρατικής υπηρεσίας για τη Βουλγαρική Διασπορά, Πετάρ Χαραλαμπιέφ, είναι ακόμα υπό κράτηση και κατηγορείται για αυτήν την υπόθεση. [Περισσότερα] (Krassen Nikolov, EUelectionsBulgaria.com)

Ορισμός για την ΕΤΕπ. Η βουλγαρική κυβέρνηση όρισε τη Λιλιάνα Παβλόβα για τη θέση αντιπροέδρου και μέλους της Επιτροπής Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η Παβλόβα ήταν ένας από τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές. Εάν εγκριθεί η υποψηφιότητά της, θα την αντικαταστήσει ο Emil Radev. (Dnevnik.bg)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Χάνκοκ στην αντισημιτική σειρά Corbyn. Ο Ματ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας και υποψήφιος ηγέτης των Torys, του κόμματος των συντηρητικών, προκάλεσε διαμάχη ισχυριζόμενος ότι ο Τζέρεμι Κορμπίν θα είναι «ο πρώτος αντισημιτικός ηγέτης ενός δυτικού έθνους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» αν ο Εργατικός κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Οι παρατηρήσεις του για την 75η επέτειο της D-Day προκάλεσαν μια ισχυρή απάντηση από το Εργατικό Κόμμα, το οποίο δήλωσε ότι «πολλοί υποψήφιοι στο διαγωνισμό ηγεσίας του Συντηρητικού έχουν κατηγορηθεί για ρατσισμό, ισλαμοφοβία, ομοφοβία και μισογυνισμό, ένας από τους οποίους μπορεί να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. «(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μια οριακή υπόθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε το Βέλγιο για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών του, αλλά η χώρα ξέφυγε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του υψηλού της χρέους. Σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ, Pierre Moscovici, το Βέλγιο είναι «υπερβολικά μια οριακή υπόθεση» για να δικαιολογήσει μια αναφορά στην ποινή του προϋπολογισμού. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Καμία βιασύνη. Σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Zeit, ο συν-αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων, Robert Habeck, δήλωσε ότι επιθυμούσε να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός μέχρι το τέλος της τρέχουσας εντολής του, που έχει οριστεί για το 2021. Εάν ο συνασπισμός ή το GroKO, όπως είναι γνωστό στη Γερμανία, καταρρεύσει πριν από το τέλος της θητείας, τότε θα υποστηρίξει νέες εκλογές αντί να σχηματίσει νέο συνασπισμό με τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερους (FDP) και τους συντηρητικούς (CDU / CSU). (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

«Γαλλική ομάδα». Η υπουργός Εξωτερικών για θέματα ΕΕ Amélie de Montchalin ελπίζει να συγκεντρώσει γάλλους ευρωβουλευτές σε μια κοινή εθνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικεντρωθεί στις γαλλικές προτεραιότητες. Μαζί με τον πρωθυπουργό Edouard Philippe, θέλει να συγκεντρώσει όλους τους γάλλους ευρωβουλευτές την Παρασκευή για να παρουσιάσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Καθώς το ακροδεξιό κόμμα National Rally – NR κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα κληθούν και αυτοί επίσης. Αλλά η κίνηση δεν είναι δημοφιλής στα άλλα πολιτικά κόμματα. Ο νεοεκλεγμένος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Raphael Glucksmann έχει ήδη πει ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση και δεν θα «συνεργαστεί με το National Rally» (EURACTIV.fr)

Η Κομισιόν επαίνεσε τη Γαλλία. Το έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 3,1% του ΑΕΠ, πάνω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αυτή η απόκλιση ήταν προσωρινή και επαίνεσε το Παρίσι για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα παρακολουθείται στενά και ιδιαίτερα οι προγραμματισμένες δαπάνες της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.

 

ΡΩΜΗ

Τα παιδιά πρώτα, οι αριθμοί ακολουθούν. Η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πειθαρχική δράση για το υπερβολικό χρέος της Ρώμης. Και οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού απέκλεισαν οποιαδήποτε διορθωτική ενέργεια για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Εξαιρούν την εισαγωγή νέων φόρων ή την απόσυρση δύο εμβληματικών μέτρων: μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και βασικό εισόδημα.

«Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να παραμείνουμε εντός των παραμέτρων που έχουν τεθεί, αλλά αν το παιδί μου πεινάει και για να τον ταΐσω, πρέπει να ξανασυζητήσω μια παράμετρο, ο γιος μου έρχεται πρώτος», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα). «Η Ιταλία είναι μια σοβαρή χώρα που τηρεί τις υποσχέσεις της», δήλωσε ο επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο (Κίνημα 5 Αστέρων), κατηγορώντας το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ότι αύξησε το χρέος τα τελευταία χρόνια. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

‘Όχι’ σε Grybauskaite; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Πολωνία διστάζει να στηρίξει την προσπάθεια της πρώην Λιθουανικής Προέδρου Dalia Grybauskaite για κορυφαία θέση στην ΕΕ. Η Πολωνία και άλλα κράτη V4 έχουν ήδη υποσχεθεί να υποστηρίξουν τον Μάρος Σεφτσόβιτς.

Kopacz στο EPP. Η Ewa Kopacz, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και τώρα ευρωβουλευτής, ψηφίστηκε ως αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ρομά ευρωβουλευτής συμμετέχει στο ΕΛΚ. Η Σλοβακία στέλνει για πρώτη φορά έναν Ρομά ευρωβουλευτή, τον Πέτρο Πολλάκ (OĽaNO) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην ομάδα του ΕΛΚ και όχι στο ECR, η οποία ήταν η ομάδα του προκάτοχού του στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

Ο Pollák, πρώην πληρεξούσιος της κυβέρνησης για τις κοινότητες των Ρομά, θα είναι μόνο ο 6ος Ρομά νομοθέτης της ΕΕ. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Οι Πράσινοι του ΕΚ ζητούν εξηγήσεις. Η Ομάδα των Πρασίνων / ΕΕΣ στο κοινοβούλιο της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τους Τσέχους Πειρατές, έχει στείλει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την εικαζόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα πρέπει να ελέγξει αμέσως όλες τις επιδοτήσεις της ΕΕ που πηγαίνουν στην Agrofert για να διαπιστώσουν εάν αντιπροσωπεύουν απαράδεκτη ενίσχυση εμπλεκομένου του Μπάμπις, δήλωσε ο επικεφαλής της Πράσινης Ομάδας Philippe Lamberts (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Τσέχος Πρωθυπουργός επιτίθεται στους «ευρωκράτες» για υποψίες κακοδιαχείρισης κονδυλίων της ΕΕ

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ένα σύμφωνο υπέρ της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να υπογράψουν ένα εθνικό σύμφωνο που στοχεύει στην εδραίωση της πορείας της Ρουμανίας στην ΕΕ. Η κίνηση έρχεται μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με ένα πρόσφατο δημοψήφισμα για θέματα δικαιοσύνης. Τα κόμματα συμφώνησαν να ενσωματώσουν γρήγορα στη νομοθεσία τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, κατά το οποίο οι Ρουμάνοι ψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία κατά της χάριτος των καταδικασμένων για διαφθορά και κατά της αλλαγής της ποινικής νομοθεσίας μέσω έκτακτων κυβερνητικών διαταγμάτων. (EURACTIV.ro)

ΑΘΗΝΑ

Αμφιβολίες για το ελληνικό πλεόνασμα. Η Ελλάδα έκανε ένα λογικό ξεκίνημα στην περίοδο μετά τη διάσωση, αλλά η μεταρρυθμιστική προσπάθειά της έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεσή της για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διερωτώνται εάν η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, ειδικά μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων αντι-λιτότητας από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν το επιχείρημα της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ και επέμειναν ότι η χώρα θα επιτύχει ένα πλεόνασμα 4,1%.

Ελληνικό μέλος για την ομάδα ECR. Η υπερεθνικιστική φιλορωσική Ελληνική Λύση, νεοφερμένη στην ελληνική πολιτική, προσχώρησε στη συντηρητική ομάδα ECR. Το κόμμα, το οποίο έλαβε το 4,2% των ψήφων, καθ’ έκλπηξη όλων, αποτελείται από έναν ευρωβουλευτή, τον ηγέτη του, Κυριάκο Βελόπουλο. (Θεόδωρος Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η συμφωνία αερίου συνδέεται με τις τιμές του πετρελαίου. Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπογράφηκε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις εταιρίες ενέργειας Shell, Delek και Noble για την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου από την περιοχή «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα έσοδα της χώρας θα συνδεθούν με τις τιμές του πετρελαίου. Ο κ. Λακκότρυπης εξήγησε ότι με ένα μέσο σενάριο με μεσαία τιμή πετρελαίου, η Κύπρος θα λάβει 9,4 δισ. δολάρια για 18 χρόνια ή 520 εκατ. δολάρια ετησίως από τη στιγμή εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που προβλέπεται για το 2024 ή το 2025. Το ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται σήμερα στα € 21,5 δισεκατομμύρια. Μια ακόμη συμφωνία με τις ENI-TOTAL αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. (Θεόδωρος Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Προβλήματα για το Συντηρητικό Κόμμα. Το κάπως απροσδόκητο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών της ΕΕ άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας στο κυβερνών κόμμα HDZ της Κροατίας, του οποίου η δεξιά τάση υπογραμμίζει τώρα έντονα την ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας (Karla Juničić, EURACTIV.hr)

Διαβάστε τη συνέχεια: Η ευρωπαϊκή ψηφοφορία δημιουργεί αναταραχή στο κυβερνών κόμμα της Κροατίας

 

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο Σεράρ δεν θα είναι πρόεδρος κόμματος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Μίρο Σεράρ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για  πρόεδρος του κόμματος SMC (ALDE) στο συνέδριο του φθινοπώρου, αλλά θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Το κόμμα πήρε μόλις το 1,6% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές στην ΕΕ, έναντι 35% το 2014. Ο πρωθυπουργός Marjan Šarec (LMŠ-ALDE) κάλεσε άλλα τρία φιλελεύθερα κόμματα στην κυβέρνηση να ενωθούν υπό την ηγεσία του. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ο Orbán θέτει την επιστημονική έρευνα υπό κρατικό έλεγχο. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει στείλει μια αμφιλεγόμενη νομοθετική πρόταση στο κοινοβούλιο που επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο της έρευνας στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών (MTA). Ο υπουργός Καινοτομίας Λάσλο Πάλκοβιτς παρουσίασε το νομοσχέδιο αργά την Τρίτη, παρά τις έντονες επικρίσεις της ΜΤΑ και των δημόσιων διαδηλώσεων.

Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, θα δώσουν τον οικονομικό έλεγχο των ερευνητικών ιδρυμάτων στην κυβέρνηση Orbán. Ο Πάλκοβιτς δήλωσε ότι οι αλλαγές θα εξασφαλίσουν «κατανομή πόρων βάσει πόρων» και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Φορολογικά προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Λιθουανία να αποδώσει καλύτερα όταν πρόκειται για τη συλλογή των φόρων. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ανέφερε επίσης ότι το Βίλνιους θα πρέπει να βελτιώσει τη χρηματοδότηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, λόγω των χαμηλών κοινωνικών δαπανών, της αύξησης της φτώχειας και του αποκλεισμού, των ανισοτήτων στην περιφερειακή ανάπτυξη. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μειώνεται με τον Βούτσιτς. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και η διοίκηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σερβία «είχαν μεγάλη επιτυχία στην καταστολή της κριτικής δημοσιογραφίας, χαράζοντας μια πορεία για τις λαϊκιστικές δυνάμεις αλλού», δήλωσε το Freedom House στην έκθεσή του για την ελευθερία και τα μέσα ενημέρωσης για το 2019.

«Και οι δύο ηγέτες έχουν ενοποιήσει την ιδιοκτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στα χέρια των φίλων τους, διασφαλίζοντας ότι τα μέσα με την ευρύτερη εμβέλεια υποστηρίζουν την κυβέρνηση και καταγγέλλουν όσους θεωρούνται αντίπαλοί της», πρόσθεσε η έκθεση.

Η συντάκτρια της έκθεσης, Sarah Repucci, δήλωσε ότι η παρακμή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης μετά την έλευση στην εξουσία του Aleksandar Vucic «είναι ένας λόγος σοβαρής ανησυχίας» (Beta-EURACTIV.rs)

***

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Μπέντζαμιν Φοξ]

X