The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΠΡΑΓΑ

Ευρωπαϊκή επίθεση στα συμφέροντα της Τσεχίας. Ο πρωθυπουργός Andrej Babiš μίλησε σε συνεδρίαση σχετικά με το προσχέδιο έκθεσης ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο υποδηλώνει ότι ο Babiš έχει επέλθει σε σύγκρουση συμφερόντων.

Ο δεύτερος πλουσιότερος πολίτης στην Τσεχική Δημοκρατία κατηγορείται για κατάχρηση πόρων της ΕΕ. Ο Babis, το κόμμα του οποίου είναι συνδεδεμένο με το ALDE, είναι ύποπτος ότι εξακολουθεί να κατέχει τον όμιλο χημικών, τροφίμων και μέσων μαζικής ενημέρωσης της Agrofert, ο οποίος έχει λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει μεταβιβάσει επίσημα την κυριότητα σε καταπιστευματικά ταμεία ώστε να συμμορφωθεί με το νόμο.

Λόγω αυτής της υπόθεσης, η Τσεχία ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψει επιδοτήσεις ύψους 17,5 εκατ. ευρώ. «Ο αμφιλεγόμενος έλεγχος (είναι) μια επίθεση κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι τίποτα δεν θα επιστραφεί», δήλωσε ο Babis. «Οι ευρωπαίοι γραφειοκράτες περιφρονούν τους τσεχικούς νόμους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τσεχικού πρακτορείου ειδήσεων (ČTK), ο Ευρωπαίος Επίτροπος Günther Oettinger θέλει η τελική έκθεση ελέγχου να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, στο πλαίσιο της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής.

Περίπου 120.000 άνθρωποι πήραν στους δρόμους της Πράγας χθες ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού. Οι Financial Times ανέφεραν ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες του έθνους μετά την Βελούδινη Επανάσταση του 1989. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz/ Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Συνάντηση Trump και Corbyn: Μετά την παραδοχή από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Trump, ότι απέρριψε αίτημα για συνάντηση με τον Jeremy Corbyn, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει αναστροφή, λέγοντας ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συναντήσει τον ηγέτη των Εργατικών.

Στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμματισμένων διαμαρτυριών χθες, ο Corbyn απευθύνθηκε σε πλήθος του Λονδίνου και δήλωσε ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» από την επίθεση του Trump στο δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, τον οποίο ο πρόεδρος αποκάλεσε «τελείως αποτυχημένο».

Επιπλέον, την Τρίτη προέκυψε ότι ο Trump πραγματοποίησε μια ιδιωτική συνάντηση νωρίτερα την ίδια μέρα με τον αρχηγό του κόμματος Brexit, Nigel Farage και μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Εκλογές στη Δανία: Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δανίας αναμένεται να κερδίσει τις σημερινές γενικές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις στη χώρα υποδηλώνουν αύξηση της υποστήριξης μετά από μετασχηματισμό της στάσης του κόμματος για τη μετανάστευση μετά την εθνική ψηφοφορία του 2015.

Οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι, ωστόσο, είναι απίθανο να επιτύχουν πλειοψηφία, φτάνουν ψηλά στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν στο τέλος τεσσάρων ετών διακυβέρνησης από τον συνασπισμό του μπλε μπλοκ του Φιλελεύθερου Κόμματος (Venstre), της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Lars Løkke Rasmussen.

Οι σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο λόγω της οικειοποίησης ορισμένων από τις αντι-μεταναστευτικές ρητορικές που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συνώνυμο των αντιπάλων τους στο Λαϊκό Κόμμα της Δανίας. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το «GroKo» είναι κακό για τις επιχειρήσεις. Ο Dieter Kempf, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), δήλωσε ότι το συνεχιζόμενο πολιτικό «παζάρι» στο Βερολίνο βλάπτει το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. «Η οικονομική κατάσταση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο, πολλά προβλήματα δημιουργούνται εγχώρια», δήλωσε ο Kempf. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Κυκλική οικονομία, αλά γαλλικά. Πάνω από 650 εκατ. ευρώ καινούριων και μη ευπαθών προϊόντων απορρίπτονται ή καταστρέφονται κάθε χρόνο στη Γαλλία. Υπό το φως αυτών των «σκανδάλων των απορριμάτων», η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της καταστροφής μη πωλούμενων αγαθών, όπως ρούχα, οικιακές συσκευές, προϊόντα υγιεινής και ομορφιάς.

Το μέτρο, το οποίο παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Edouard Philippe ως «παγκόσμια πρώτο», απαιτεί από τους λιανοπωλητές να δωρίσουν αυτά τα προϊόντα ή να τα στείλουν προς ανακύκλωση, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν τα υλικά. Ανάλογα με τον τομέα, η ρύθμιση θα ισχύσει από το τέλος του 2021 ή το τέλος του 2023.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ακριβώς «παγκόσμια πρώτη» δράση, καθώς το πακέτο κυκλικής οικονομίας της ΕΕ έχει ήδη θέσει τις βάσεις, αν και η εστίασή του στα απόβλητα αποσκοπεί επίσης στην αποφυγή καταστροφής προϊόντων. Πολλές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στη Γαλλία έδειξαν ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης όπως η Amazon κατέστρεφαν τα εμπορεύματα αντί να τα αποστέλνουν πίσω. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο Τουσκ στη Μαδρίτη: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί την Πέμπτη στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sánchez. Πηγές της ΕΕ ανέφεραν στον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE ότι αναμένεται να συζητήσουν τις βασικές θέσεις της ΕΕ στην Επιτροπή και σε άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, λίγο πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στα μέσα Ιουνίου.

Ο Sánchez, του οποίου το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) συγκέντρωσε 20 από τους 54 ευρωβουλευτές στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δήλωσε ότι θέλει να οικοδομήσει μια «κοινωνικά δημοκρατική εναλλακτική λύση» ενάντια στις πολιτικές «περικοπών, επισφάλειας και έλλειψης ευκαιριών». Η Ισπανία θέλει να ανακτήσει την επιρροή στον πυρήνα της ΕΕ, στο πλαίσιο του Brexit. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Δοκιμή κατάπαυσης του πυρός: Μετά το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Κόντε, ο Luigi Di Maio του Κινήματος Πέντε Αστέρων και ο Matteo Salvini της Lega είχαν ένα «φιλικό» τηλεφώνημα για να μειώσουν τις εντάσεις. Ο Κόντε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι ηγέτες των δύο κυβερνώντων κομμάτων «συνέχισαν να μιλάνε ο ένας στον άλλο».

Ως πρώτο αποτέλεσμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε εν μέρει για τη μεταρρύθμιση του ιταλικού Κώδικα Προμηθειών, ο οποίος έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες. Ωστόσο, η νέα ισορροπία στην Ιταλία εξακολουθεί να φαίνεται εύθραυστη, καθώς μια τροποποίηση του κώδικα που πρότεινε η Lega οδήγησε για μια ακόμη φορά σε νέα πολιτική κρίση. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Εορτασμοί: Η Πολωνία γιόρτασε την 30η επέτειο από τις πρώτες εν μέρει ελεύθερες κοινοβουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά την επανάκτηση κυριαρχίας από τη Σοβιετική Ένωση. Οι κύριοι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν στο Γκντανσκ και όχι στη Βαρσοβία, επειδή το κυβερνών δεξιό κόμμα PiS πιστεύει ότι ο στόχος των εκλογών του 1989 ήταν μόνο να διατηρηθεί η επιρροή του κομμουνισμού με τη βοήθεια των πλέον εξέχοντων αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Στο Γκντανσκ, ο Ντόναλντ Τούσκ κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μείνουν ενωμένες και ισχυρές απέναντι στις κοινοβουλευτικές εκλογές σε λίγους μήνες. Το ζήτημα της επιστροφής του στην πολωνική πολιτική παραμένει ανοιχτό. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Συνταγματική πρόκληση: Οι Χριστιανοδημοκράτες (KDH, EPP), το κόμμα του οποίου η ευρωβουλευτής Miriam Lexmann βρίσκεται στην «λίστα αναμονής του Brexit», θα στραφούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο λόγος είναι ο φερόμενος άδικος μαθηματικός τύπος, ο οποίος καθορίζει ποια θητεία θα πρέπει να περιμένει. Το KDH έλαβε περισσότερες ψήφους από το κόμμα SaS (Ελευθερία και αλληλεγγύη, ECR), το οποίο θα κρατήσει και τους δύο ευρωβουλευτές, σε αντίθεση με το KDH, το οποίο θα έχει μόνο έναν μέχρι να πραγματοποιηθεί το Brexit. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΧΑΓΗ

Δυνατότητα φορολόγησης: Οι ολλανδοί νομοθέτες θέλουν να καθορίσουν μια ελάχιστη τιμή για το CO2 που δημιουργείται κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, οι υπουργοί έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να είναι πιο βιώσιμες, χάρη στην ελάχιστη τιμή των 12,30 ευρώ για κάθε τόνο άνθρακα που θα εκπέμπεται. Το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει σε 31,90 ευρώ το 2030 και να συμπληρώσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο επί του παρόντος προβλέπει την τιμή άνθρακα γύρω στα 24 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή αυτή υπόκειται σε διακυμάνσεις.

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κάνει περισσότερα για το κλίμα, η ολλανδική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου για την τιμολόγηση του άνθρακα και τη φορολόγηση της αεροπορίας. Η ιδέα είναι να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός κρατών μελών πρόθυμων που ενδιαφέρονται επίσης για τον καθορισμό μιας ελάχιστης τιμής άνθρακα. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Η Αθήνα καλεί το Βερολίνο: Ο Έλληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο παρουσίασε «ρηματική διακοίνωση» στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, καλώντας τη Γερμανία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτεί τις αποζημιώσεις του πρώτου και δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τον Απρίλιο, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για επίσημη αποζημίωση από τη Γερμανία για εγκλήματα πολέμου, μολονότι το Βερολίνο απέρριψε τα αιτήματα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν βάσεις για αποζημιώσεις.

Χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ: Η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της Ελλάδας. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις του 2,2% της Επιτροπής και του ελληνικού δημοσίου κατά 2,4%. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Μια νέα τριμερής συμμαχία: η Κύπρος και η Ελλάδα προσέγγισαν την Αρμενία για να σχηματίσουν νέα τριμερή συνεργασία, ακολουθώντας παρόμοιες εταιρικές σχέσεις που έχουν ήδη συναφθεί με περιφερειακούς γείτονες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ υποσχέθηκαν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση των δεσμών της Αρμενίας με το μπλοκ. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

 

ΣΟΦΙΑ

Προβλήματα με τις ψηφοφορίες προτεραιότητας: Σε σχεδόν 40% των εκλογικών τμημάτων (1.139 από 3.000 συνολικά) όπου υπήρχαν διαθέσιμα μηχανήματα ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές, οι ψηφοφορίες προτεραιότητας δεν αναφέρθηκαν σωστά. (Dnevnik.bg)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η στήριξη της Σλοβακίας στη Σερβία και η διαδρομή προς την ΕΕ: Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ και Προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι η Σλοβακία, ως φιλική χώρα, θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια και στήριξη στη Σερβία στο δρόμο της προς την ΕΕ. Η Σλοβακία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Σε συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić, ο Λάιτσακ ανέφερε ότι η σταθερότητα της Σερβίας και της περιοχής ήταν στενά συνδεδεμένη με την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Πρίστινα. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X