The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΧΑΓΗ

Πρόβλημα με τα Τίρανα. Το αίτημα της κυβέρνησης των Κάτω Χωρών να αναστείλει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για τους Αλβανούς εξετάζεται από την Επιτροπή, αφότου η πλειοψηφία του ολλανδικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του μέτρου.

Εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ δεν σχολίασε το πιθανό αποτέλεσμα της αξιολόγησης τη Δευτέρα. Οι ολλανδοί νομοθέτες υποστήριξαν μια πρόταση που υποστηρίζει ότι η αλβανική μαφία είναι ελεύθερη να μετακινείται σε όλη την Ευρώπη λόγω του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, το οποίο ισχύει εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Εάν η Επιτροπή συμφωνήσει με την ολλανδική αξιολόγηση, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να υπογράψει την αλλαγή των κανόνων θεώρησης, παρόλο που φαίνεται απίθανο ότι η Κομισιόν θα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, δεδομένου ότι πρόσφατα συνέστησε την έναρξη συνομιλιών ένταξης με την Αλβανία.

Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική έγνοια σε σχέση με τα Τίρανα αυτές τις μέρες. Διπλωματικές πηγές λένε ότι η Χάγη δεν είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

Εν τω μεταξύ, στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας κάλεσε τον ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τις ενέργειες της Πρίστινας. Συγκεκριμένα, ο Vyacheslav Volodin δήλωσε ότι η «εισβολή» της ειδικής αστυνομίας του Κοσόβου στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου ήταν μια «πρόκληση» με στόχο τον εκφοβισμό των Σέρβων και την επιβολή του ελέγχου της περιοχής με βία. Τόνισε ότι ο σερβικός λαός θα μπορούσε να υπολογίζει στη βοήθεια της Ρωσίας και στο μέλλον.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να δείξει τη στάση του. Όχι μόνο η εξουσία αλλά και η ειρήνη στα Βαλκάνια εξαρτάται επίσης από την αποφασιστικότητά του και από συγκεκριμένα βήματα», δήλωσε ο Volodin στο Σερβικό κοινοβούλιο. Πρόσθεσε: «Η απουσία σαφούς αντίδρασης από την ΕΕ στις προκλήσεις της Πρίστινας προκαλεί αμφιβολίες ως προς το αν είναι ικανή να μεσολαβήσει στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας». (Beta-EURACTIV.rs)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Συνομιλίες Τραμπ-Μέι: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα βρεθεί με την πρωθυπουργό Theresa May σήμερα, καθώς το ζεύγος συμμετέχει σε πρωινή συνάντηση με μέλη της βασιλικής οικογένειας, επιχειρηματικούς ηγέτες και πολιτικούς, καθώς και αργότερα σε διμερή συνάντηση στη Downing Street. Μια πιθανή εμπορική συμφωνία είναι υψηλά στην ημερήσια διάταξη των σημερινών συνομιλιών, μετά από κάποιες θετικές ανταλλαγές μεταξύ της Βασίλισσας και του Τραμπ σε κρατικό δείπνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ χθες το βράδυ.

Ωστόσο, μεγάλες διαμαρτυρίες κατά της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδήλωσης στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn θα απευθυνθεί σε διαδηλωτές στη διαδήλωση του Λονδίνου. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μια προσωρινή λύση. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) συζήτησε τη Δευτέρα για το διορισμό τριών ηγετών στελεχών μετά την παραίτηση της Andrea Nahles. Οι Manuela Schwesig, Malu Dreyer και Thorsten Schäfer-Gümbel, οι τρεις αντιπρόεδροι του κόμματος, αναμένεται να ηγηθούν του κόμματος προσωρινά έως ότου εκλεγεί ο διάδοχος της Andrea Nahles. Η Schwesig και η Dreyer είναι πρωθυπουργοί στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και στη Ρηνανία-Παλατινάτο αντίστοιχα, ενώ ο Schäfer-Gümbel είναι ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης ομάδας του SPD στο κρατικό κοινοβούλιο της Έσσης. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Το ΔΝΤ επικρίνει το γαλλικό χρέος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ακολούθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προέτρεψε τη Γαλλία να προβεί σε μια «φιλόδοξη διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια» για να θέσει το δημόσιο χρέος της σε μια «σαφή προς τα κάτω» πορεία. Στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της ετήσιας ανασκόπησης της γαλλικής οικονομίας, το ΔΝΤ σημειώνει ότι, ενώ η γαλλική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, παραμένει ανθεκτική και πλούσια σε θέσεις εργασίας, ιδίως χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας και τη φορολογία.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εντυπωσιακή πρόοδο» που παρατηρήθηκε από την εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν και έπειτα, το ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν και ακόμη και να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί για την επιτάχυνση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. (EURACTIV.fr)

 

ΡΩΜΗ

Ο Conte θέτει τους όρους. Ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte έβαλε το πεπρωμένο του στα χέρια των βουλευτών του ζητώντας μια ξεκάθαρη, σαφή και γρήγορη απάντηση από το Matteo Salvini της Lega και το Luigi Di Maio του Κινήματος Πέντε Αστέρων ως προς το αν θέλουν να τεντώσουν το νήμα ζωής της κυβέρνησης ή να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να ανταποκριθούν στην ατζέντα για την οποία και οι δύο δεσμεύτηκαν μόλις πριν από ένα χρόνο (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Ποιος είσαι εσύ;» Σε συνέντευξή του στον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE, ο Michael Creed, υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι για τον ιρλανδικό κλάδο των γεωργικών προϊόντων διατροφής, το Brexit έχει μια διάσταση που ξεπερνά το οικονομικό και εμπορικό εύρος. Υπάρχει και πάλι ένα σύνορο όπου ρωτάνε: «Ποιος είσαι;». (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Πολωνία και η Ρωσία μιλούν ξανά. Η πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita» ανέφερε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η Βαρσοβία και η Μόσχα μιλούν μεταξύ τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Προς το παρόν, πρόκειται μόνο για προκαταρκτικές συνομιλίες που διευκολύνθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ τα θέματα επικεντρώνονται σε ιστορικά ζητήματα και στα συντρίμμια του αεροσκάφους που συνετρίβη το 2010 στο Σμολένσκ, σκοτώνοντας τον πολωνό πρόεδρο και 95 άλλους ανθρώπους.

Επιπρόσθετα, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenski. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η πολιτική εκπαίδευση λειτουργεί με τους νέους. Όσο οι νέοι ψηφοφόροι έχουν αρκετές πληροφορίες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η στήριξή τους για ακραία κόμματα μειώνεται, έδειξε πειραματική προσομοίωση των ευρωπαϊκών «εκλογών» μεταξύ μαθητών λυκείου. Όταν τους παρασχέθηκαν ποιοτικές πληροφορίες και επιλογές ευρωπαϊκών κομμάτων, οι Πράσινοι σκόραραν καλύτερα, ενώ οι εθνικιστές έχαναν. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης. Το συντηρητικό Κόμμα Πολιτικής Δημοκρατίας της αντιπολίτευσης (ODS, ECR) προέτρεψε τον πρωθυπουργό Andrej Babiš να ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις τοπικές εκθέσεις των ΜΜΕ που υποδηλώνουν ότι ο Babiš έχει επέλθει σε σύγκρουση συμφερόντων. Ο Babiš είπε στο Τσέχικο Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Έλληνας Εβραίος δήμαρχος. Ο Μωυσής Ελισάφ, εξέχων γιατρός στην πόλη των Ιωαννίνων, έγινε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της χώρας, μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Οι θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Η Moody’s δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας παραμένουν θετικές λόγω των αναμενόμενων βελτιώσεων στη χρηματοδότηση και στον κίνδυνο των περιουσιακών στοιχείων. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο Ταριτσεάνου δεν μπορεί να διωχθεί. Η Ρουμανική Γερουσία δεν έχει καταργήσει την ασυλία του ομιλητή της, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του κόμματος του ALDE, κατωτέρου εταίρου στην κυβέρνηση του PSD. Οι εισαγγελείς ήθελαν να καταδικάσουν τον Ταριτσεάνου για δωροδοκία σε υπόθεση που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 10 χρόνια ενόσω ήταν πρωθυπουργός.

Τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα της Ρουμανίας (PNL/EPP) θα έχει 10 βουλευτές σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα PSD (PES) έχει 9 έδρες, αλλά ο ένατος βουλευτής θα μεταβεί στο Ευρωκοινοβούλιο μόνο μετά το Brexit. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Ρουμανία θα έχει συνολικά 33 βουλευτές ενώ σήμερα έχει 32.

Η Alliance 2020 USR PLUS (η νέα ομάδα του ALDE) θα έχει 8 ευρωβουλευτές, ενώ η UDMR, η PMP (και οι δύο μέρος του ΕΛΚ) και η Pro Romania θα έχουν από δύο. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Η Mariya Gabriel δεν θα λάβει την έδρα της στο ΕΚ. Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, Mariya Gabriel, ηγήθηκε του καταλόγου του GERB (ΕΛΚ) του Μπόικο Μπορίσοφ για τις ευρωεκλογές, και εξελέγη ευρωβουλευτής. Ωστόσο, τη Δευτέρα (3 Ιουνίου), η Gabriel ανακοίνωσε ότι παρόλο που έχει εκλεγεί, θα παραιτηθεί από την έδρα του ως ευρωβουλευτής. Πρόσθεσε ότι αν και υπήρχε ο κίνδυνος να μην είναι μέλος της νέας Επιτροπής, θα παραμείνει επίτροπος μέχρι το τέλος της θητείας της. Η Gabriel είπε ότι συμβουλεύτηκε τον Μπορίσοφ πριν από την κίνηση αυτή, ο οποίος αποδέχτηκε την ιδέα, όπως ανέφερε η ίδια. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

X