The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο ‘GroKo‘ σε αναταραχή. H ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Andrea Nahles ταρακούνησε τη γερμανική πολιτική την Κυριακή (2 Ιουνίου), όταν ανακοίνωσε την παραίτησή της. Η κίνηση ακολούθησε μετά τα δραματικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τις τοπικές εκλογές στο βόρειο κράτος της Βρέμης, ένα σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο για πάνω από 70 χρόνια, το οποίο τώρα θα διευθύνεται από συντηρητικό.

Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον σημερινό και ιδιαίτερα μη δημοφιλές μεγάλο συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών του CDU/CSU (EPP) και του SPD. Οι φωνές στο πλαίσιο του SPD έχουν ήδη ζητήσει την παύση του «GroKo», όπως αποκαλείται ο συνασπισμός στη Γερμανία. Ωστόσο, τόσο η ηγέτης του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι η συμμαχία πρέπει να συνεχιστεί.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη παραίτηση έλαβε επίσης χώρα στη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Laurent Wauquiez, επικεφαλής του δεξιού κόμματος Les Republicains (LR), ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τα κακά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου το μέλος του ΕΛΚ σημείωσε ρεκόρ χαμηλού ποσοστού στο 8%.  (Aline Robert, Euractiv.fr)

Στην Αθήνα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει το κόμμα, κατηγορώντας την ηγέτη του, Φώφη Γεννηματά, ότι σκόπευε να μετατρέψει τους Έλληνες σοσιαλιστές σε προσάρτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η κίνηση αυτή αναμένεται να επιφέρει πολιτικές αναταραχές, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη δημιουργία αριστερού προοδευτικού συνασπισμού προκειμένου να σταματήσει η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), η οποία κυριάρχησε ξεκάθαρα στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

Η ΝΔ κέρδισε σε 12 από τις 13 περιφέρειες και μόνο η περιοχή της Κρήτης παρέμεινε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης εξελέγη ως ο νεώτερος δήμαρχος. Η συμμετοχή μειώθηκε στο 40%, έναντι 60% στον πρώτο γύρο πριν από μία εβδομάδα.

«Στην πολιτική όσο και στη ζωή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να κερδίζουμε και να γνωρίζουμε πώς να χάσουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να συνεχίσουν τον αγώνα για μια «σημαντική πολιτική αλλαγή» στις επόμενες εθνικές εκλογές. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr) Διαβάστε περισσότερα

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Τραμπ δίνει συμβουλές για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του κόμματος Brexit, Nigel Farage θα έπρεπε να διαδραματίσει ρόλο στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες. Σε μια συνέντευξη με τους The Sunday Times, ο Trump δήλωσε ότι η ΕΕ είχε μείνει «με όλες τις κάρτες» μετά τις διαπραγματεύσεις της Theresa May με την ΕΕ. Είπε επίσης ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα ήταν ένας «άριστος» ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Πανεπιστημίων, Sam Gyimah έχει γίνει ο 13ος υποψήφιος για την ηγεσία των Tory. Είναι ο μόνος που μέχρι στιγμής καλεί για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στο Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn κατηγόρησε τον Trump ότι παρεμβαίνει στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η συζήτηση για συνομοσπονδία αναβιώνει; «Προβλέπω έξι μήνες και ίσως νέες εκλογές», δήλωσε ο πρώην βουλευτής του CD&V, Eric Van Rompuy στην εφημερίδα De Zondag, υποδεικνύοντας ότι το βελγικό κοινοβούλιο θα χρειαστεί να προβεί σε σημαντική συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να μπορέσει να συζητηθεί η ιδέα της συνομοσπονδίας, την οποία υποστηρίζουν τα σεπαρατιστικά φλαμανδικά κόμματα. «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, με την πρόκληση της επιβίωσης του Βελγίου. Εάν το μπλοκάρισμα είναι συνολικό, δεν βλέπω άλλη επιλογή», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Jean-Luc Crucke απέρριψε την ιδέα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λέγοντας ότι «η λύση είναι ένα Βέλγιο με τέσσερις περιφέρειες» οι οποίες θα είναι «ισότιμες και ικανές να συνεργαστούν». (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Γαλλικό σχέδιο αλλαγής των κανόνων ανταγωνισμού. Λίγο πριν αναλάβει η νέα Επιτροπή της ΕΕ, με τη Margrethe Vestager να αναμένεται να είναι τουλάχιστον Επίτροπος της Δανίας, η Γαλλία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να συζητήσει τους κανόνες ανταγωνισμού. Μια ειδική έκθεση σχετικά με το θέμα αναμένεται τη Δευτέρα.

Η ιδέα είναι να ληφθούν υπόψη τα μελλοντικά μερίδια αγοράς των διεθνών ανταγωνιστών και όχι μόνο των χωρών της ΕΕ, σε μακροπρόθεσμη βάση, ώστε να προστατευθεί το υπόλοιπο της βιομηχανίας της ΕΕ. Η έκθεση επισημαίνει επίσης την ανάγκη ανανέωσης των πολιτικών για τις εμπορικές συμφωνίες και πολλές ιδέες για την άμβλυνση των πολιτικών ανταγωνισμού. Η αποτυχία της συγχώνευσης της Alsom-Siemens εξακολουθεί να είναι ανοιχτή πληγή για το Παρίσι. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE, πραγματοποίησε συνέντευξη με τη Vestager, η οποία δήλωσε ότι οι φιλελεύθεροι της ΕΕ έχουν στόχο οι γυναίκες να αποτελέσουν το 50% στη νέα Επιτροπή. Η Spitzenkandidat των φιλελεύθερων δήλωσε ότι μια γυναίκα «λείπει εδώ και πολύ καιρό» ως επικεφαλής της Επιτροπής.

«Εμείς οι γυναίκες δεν είμαστε μειοψηφία, είμαστε ο μισός πληθυσμός», δήλωσε η ίδια. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου. Ένα κρουαζιερόπλοιο 65.000 τόνων έπεσε πάνω σε ένα τουριστικό σκάφος σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα κανάλια της Βενετίας την Κυριακή. Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Veneto.

Η κυκλοφορία κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας αποτελεί μακροχρόνιο ζήτημα στην Ιταλία. Η δεξιά Lega κατηγόρησε τον εταίρο της στο συνασπισμό, Κίνημα Πέντε Αστέρων για την παρεμπόδιση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την εκφόρτωση πλοίων. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ / ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός τελειώνει. Η αναμενόμενη διάλυση του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού της Πολωνίας έχει γίνει πραγματικότητα. Το αγροτικό κεντρώο Πολωνικό Λαϊκό κόμμα (PSL/EPP) δήλωσε ότι θα σχηματίσει πολωνικό συνασπισμό και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με άλλες κεντρώες και μετριοπαθείς δυνάμεις με την ίδια ιδεολογία. Δεν είναι ακόμη σαφές ποια μέρη ή κινήματα θα προσελκύσει, αλλά το PSL έχει αρχίσει να στριμώχνει τις τοπικές αρχές και τους δημάρχους. Επίσης παραμένει ασαφής η θέση του Donald Tusk, σε περίπτωση που ο ίδιος αποφασίσει να επιστρέψει στην πολωνική πολιτική. (EURACTIV.pl)

Διάλυση του συνασπισμού του Άμστερνταμ; Το Κροατικό Κόμμα Συνταξιούχων, μέλος του συνασπισμού του Άμστερνταμ, μια εκλογική συμμαχία κεντροαριστερών φιλελεύθερων πολιτικών κομμάτων στην Κροατία, ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον συνασπισμό, ανέφερε το Jutarnji list. Ο συνασπισμός εξέλεξε μόνο έναν ευρωβουλευτή, τον Valter Flego από το IDS – ALDE. Υπάρχουν φήμες ότι το IDS θα εγκαταλείψει επίσης. Οι ηγέτες του συνασπισμού θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το μέλλον τους.

Η ψηφιοποίηση είναι πολύ φτωχή. Ο κροατικός ψηφιακός δείκτης, μια έρευνα για την ψηφιακή ετοιμότητα των κροατικών εταιρειών, δείχνει ότι το 59% πιστεύει ότι η ψηφιοποίηση των κροατικών εταιρειών είναι φτωχή ή πολύ φτωχή. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Αναθεώρηση της ιστορίας. Το κομμουνιστικό κόμμα στη ρωσική Δούμα πρότεινε ένα νόμο που θα χαρακτηρίσει την κατοχή της Τσεχοσλοβακίας από το 1968 ως δικαιολογημένη και θα δώσει στους στρατιώτες το καθεστώς των βετεράνων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας αντέδρασε, λέγοντας ότι κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της εισβολής είναι απαράδεκτη. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Pellegrini σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Ο Τσέχος πρωθυπουργός πλήρως εκτεθειμένος. Ένα σχέδιο έκθεσης ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο διέρρευσε, υποδηλώνει ότι η Τσεχική Δημοκρατία ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψει 17 εκατ. Ευρώ σε επιδοτήσεις της ΕΕ. Ο επιχειρηματικός όμιλος Agrofert, ο οποίος συνδέεται με τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, έλαβε αυτά τα χρήματα.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Μπάμπις έχει επέλθει σε σύγκρουση συμφερόντων επειδή εξακολουθεί να έχει επιρροή στην Agrofert μέσω καταπιστευματικού ταμείου και ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, έχει επίσης επιρροή στη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Εκτός αυτού, επισημαίνει επίσης ότι η Agrofert επωφελήθηκε από τη μεταφορά τεράστιων ποσών μεταξύ μεμονωμένων προγραμμάτων επιχορηγήσεων και κέρδισε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια κορώνες χάρη σε διάφορα τεχνάσματα και σε επιείκεια από κρατικούς επιθεωρητές.

Ο Μπάμπις δήλωσε ότι δεν παραβίασε κανένα νόμο και ότι η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα επιστρέψει τίποτα στις Βρυξέλλες. Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης σκέφτονται να ενεργοποιήσουν διαδικασία ψήφου μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο Πάπας επισκέπτεται τη Ρουμανία. Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στη Ρουμανία την Κυριακή, ζητώντας συγχώρεση, στο όνομα της Καθολικής Εκκλησίας, από τους Ρομά «για όλους εκείνες τις φορές στην ιστορία, που πραγματοποιήσαμε διακρίσεις σε βάρος σας, που σας κακομεταχειριστήκαμε ή που σας κοιτάξαμε λοξά». Απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Τρανσυλβανία, ο Πάπας είπε ότι Ούγγροι και Ρουμάνοι πρέπει να βάλουν στην άκρη τα προβλήματά τους και να « ζήσουν μαζί ως αδελφοί και αδελφές». (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Δημοσιογράφοι υπό επίθεση. Δημοσιογράφοι στη Βουλγαρία έχουν γίνει στόχος τις τελευταίες ημέρες. Ο ερευνητικός δημοσιογράφος Ρόσεν Μπόσεφ από την εβδομαδιαία «Capital» έλαβε πρόστιμο για αυτό που το δικαστήριο θεώρησε ως «συκοφαντία». Μια ομάδα δημοσιογράφων από τη Netinfo διαμαρτυρήθηκαν για πίεση σε βάρος τους. Η «New Broadcasting Group», που αγόρασε ο ολιγάρχης Kiril Domuschiev και ο αδελφός του Georgi νωρίτερα φέτος, κατέχει μερίδιο 70% στο Netinfo.

Άλλοι δημοσιογράφοι από τη Nova TV, που επίσης ανήκει στους αδελφούς Domuschiev, έλαβαν νέες προσφορές συμβάσεων, οι οποίες βασικά επιτρέπουν στον εργοδότη τους να χρησιμοποιεί το δημοσιογραφικό τους έργο μόνο αν του ταιριάζει. [Περισσότερα] (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Εμπιστευθείτε τα μέσα ενημέρωσης. Οι Βούλγαροι εμπιστεύονται κυρίως την τηλεόραση, ενώ ο γραπτός τύπος είναι το λιγότερο αξιόπιστο μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας. (Dnevnik.bg)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο Vučić σοκαρισμένος από τη σιωπή στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος» από τη σιωπή της ΕΕ σε σχέση με μια δήλωση του προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος αντιτάχθηκε στη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

«Η Συμφωνία των Βρυξελλών δεν υπογράφηκε από τον Άγιο Πέτρο, αλλά από την Catherine Ashton, αφήστε την ΕΕ να πει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή των συμφωνιών, ότι οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν νομική εξουσία», δήλωσε ο Vučić. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X