The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΠΑΡΙΣΙ / ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο Μακρόν αναζητά συμμάχους. Μια άτυπη διάσκεψη κορυφής σήμερα (28 Μαΐου) θα φέρει σε επαφή τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις σχετικά με τους νέους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ήδη κάνει επαφές με άλλους ηγέτες της ΕΕ για την οικοδόμηση μιας «προοδευτικής» πλειοψηφίας στην ΕΕ. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη Δευτέρα υποδέχθηκε τον ηγέτη των Σοσιαλιστών της Ισπανίας και πρωθυπουργό Pedro Sánchez. Ο Sánchez, του οποίου το σοσιαλιστικό κόμμα κατοχύρωσε 20 από τους 54 ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι επιθυμεί να οικοδομήσει μια «κοινωνική δημοκρατική εναλλακτική» ενάντια στις πολιτικές «περικοπών, επισφάλειας και έλλειψης ευκαιριών». Σήμερα, ο Μακρόν θα γευματίσει μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλς Μισέλ και άλλους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο πρώτο της σχόλιο μετά τις ευρωεκλογές για την ΕΕ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί μια γρήγορη συμφωνία για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θέλουμε να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό, επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναντηθεί στις αρχές Ιουλίου και φυσικά θα ήταν επιθυμητό εάν υπήρχε ήδη μια πρόταση σε εκείνο το σημείο», δήλωσε. (EURACTIV.fr, EuroEFE.EURACTIV.es, EURACTIV.hr, Aneta Zachová EURACTIV, Sam Morgan, EURACTIV.com, (Claire Stam, EURACTIV.de) Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Corbyn υπό πίεση: Ο ηγέτης της εργατικής τάξης Jeremy Corbyn βρίσκεται υπό πίεση από συναδέλφους βουλευτές προκειμένου να διευκρινίσει τη στάση του σχετικά με το Brexit, μετά από μια καταστροφική για το κόμμα του νύχτα στις ευρωεκλογές. Οι Εργατικοί ήρθαν τρίτοι με λιγότερο από το 15% των ψήφων, εξασφαλίζοντας μόνο 10 ευρωβουλευτές.

Η σκιώδης υπουργός εξωτερικών Emily Thornburry ξέσπασε κατά του Corbyn για την έλλειψη αποφασιστικότητας στην υιοθέτηση μιας στάσης στο Brexit. «Θα έπρεπε να είχαμε πει απλά ότι κάθε συμφωνία που θα βγει από αυτή την κυβέρνηση θα πρέπει να τεθεί σε επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα και ότι το Remain θα πρέπει να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο και ότι η Εργατική θα προωθήσει την Παραμονή», ανέφερε.

Η EURACTIV καταλαβαίνει ότι ο Corbyn θα μπορούσε να βρεθεί υπό περαιτέρω πιέσεις από τους μπροστάρηδες των Εργατικών τις επόμενες εβδομάδες, όπως ο αναπληρωτής ηγέτης Tom Watson και ο σκιώδης Υπουργός για το Brexit, Keir Starmer, οι οποίοι υποστηρίζουν αμφότεροι μια επιβεβαιωτική ψηφοφορία. Οι φήμες δείχνουν ότι αν ο Corbyn δεν διευκρινίσει τη θέση του γρήγορα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόκληση ηγεσίας.

Από την πλευρά του, ο Corbyn συσπειρώνεται για γενικές εκλογές. «Η προτεραιότητα νομίζω για αυτή την κυβέρνηση και σε αυτή τη στιγμή είναι, νομίζω, να ζητήσει γενικές εκλογές ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε το μέλλον. Νομίζω ότι είναι μια απαίτηση που πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο ισχυρά», δήλωσε τη Δευτέρα. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Μαύρη Κυριακή». Μετά την αποδοχή της παραίτησης του πρωθυπουργού Σαρλς Μισέλ, ο Βασιλιάς του Βελγίου ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων, υποδεχόμενος τον αρχηγό της συντηρητικής Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας N-VA (ECR), Bart De Wever ως αντιπρόσωπο του πρώτου κόμματος, ακολουθούμενο από τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Elio Di Rupo. Το Παλάτι έχει παραμείνει σιωπηλό ως προς το αν ο βασιλιάς θα υποδεχθεί επίσης την ακροδεξιά Vlaams Belang, η οποία ήρθε δεύτερη. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το SPD βαθιά κάτω. Οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας ζήτησαν συνάντηση κρίσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική τους μετά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των εκλογών. Οι αριστεροί του κόμματος προειδοποίησαν ότι ήρθε η ώρα να διαλύσουν τον όποιο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ. Οι σοσιαλιστές σημείωσαν 15,8% – πολύ πίσω από τα πράσινους στις ευρωεκλογές, αλλά τα πράγματα επιδεινώθηκαν την Κυριακή, καθώς νικήθηκαν στο βόρειο κράτος της Βρέμης για πρώτη φορά σε 73 χρόνια. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΒΙΕΝΝΗ

Ο Κούρτς έξω. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έγινε ο πρώτος καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας που απομακρύνεται από το αξίωμα του με ψήφο μη εμπιστοσύνης για σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ήδη διαλύσει τον συνασπισμό του με την ακροδεξιά. Η κίνηση εναντίον του Κουρτς και του υπουργικού συμβουλίου του είναι το τελευταίο επακόλουθο από το λεγόμενο σκάνδαλο της Ίμπιζα. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΡΩΜΗ

Επιστολή από Βρυξέλλες. H Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters. Η Ρώμη κινδυνεύει από επιβολή προστίμου ύψους 3,5 δισ. Ευρώ επειδή παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος και το διαρθρωτικό έλλειμμα το 2018, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Περιμένω να διαβάσω την επιστολή από την ΕΕ, αλλά πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη ότι χθες (26 Μαΐου) οι άνθρωποι ψήφισαν για αλλαγή και ανάπτυξη», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός σε αναταραχή. Ο «Ευρωπαϊκός Συνασπισμός» (EC), μια νεοσύστατη φιλοευρωπαϊκή συμμαχία, ξεκίνησε το παιχνίδι της αποδοχής ευθυνών μετά την ήττα της στις ευρωεκλογές από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα PiS. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε 3 έδρες, το συντηρητικό Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα (PSL / EPP) δεν είναι σίγουρο αν θα συνεχίσει με το Συνασπισμό, ενώ άλλα προοδευτικά κόμματα έχουν παρόμοιες σκέψεις. Ο Grzegorz Schetyna, ηγέτης της EC, δεν κατέστησε σαφές ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για το κίνημα. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Άδικα μαθηματικά; Η Σλοβακία υποτίθεται ότι διαθέτει έναν επιπλέον ευρωβουλευτή (14 αντί 13) ως αποτέλεσμα του Brexit. Όπως συμβαίνει, ο μαθηματικός τύπος που χρησιμοποιείται για την ανακατανομή των καθισμάτων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Οι Χριστιανοδημοκράτες (KDH, EPP) θα «χάσουν» προσωρινά έναν από τους δύο εκλεγμένους ευρωβουλευτές παρά το ότι κέρδισαν περισσότερες ψήφους από τη SaS (ECR), η οποία έλαβε επίσης δύο έδρες βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών. Ενώ το κόμμα θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή είναι άδικη, η ενδιαφερόμενη ευρωβουλευτής, Miriam Lexmann, δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω ότι περιμένω με ανυπομονησία το Brexit να συμβεί, διότι βλέπω έναν υψηλότερο σκοπό στο να μην συμβεί καθόλου». (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΣΟΦΙΑ

Οι Σοσιαλιστές επιστρέφουν στο Κοινοβούλιο: Μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, οι Βουλευτές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) της αντιπολίτευσης αναμένεται να επιστρέψουν στην Εθνική Συνέλευση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι σοσιαλιστές βουλευτές εγκατέλειψαν το κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της ηγέτιδος τους, Kornelia Ninova. Η κίνηση επικρίθηκε, μεταξύ άλλων από τον πρώην ηγέτη του BSP και τον σημερινό ηγέτη του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), Σεργκέι Στάνισεφ. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Σοσιαλιστής ηγέτης στη φυλακή. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε να στείλει τον Liviu Dragnea,, τον ισχυρό πρόεδρο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), στη φυλακή για τρεισήμισι χρόνια για υπόθεση διαφθοράς που περιλάμβάνε ψεύτικες θέσεις εργασίας για υπαλλήλους κομμάτων. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

Θρίλερ με τη ΜέΡΑ25. Δεν υπάρχει ακόμη τελικό αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα εκκρεμεί μία έδρα: στο 89% των ψηφοδελτίων, το ΜέΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κερδίζει σήμερα μία θέση στον επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, με 3,01% . Το 3% είναι το ελάχιστο όριο.

Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου αντί για τις 30 Ιουνίου. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα περισσότερα σχολεία χρησιμοποιούνται ως κέντρα ψηφοφορίας και καταλαμβάνονται μέχρι τις 2 Ιουλίου για τις ετήσιες εξετάσεις. Η καθυστέρηση μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να αποφασίσει για την επόμενη ηγεσία του δικαστικού σώματος, καθώς και για τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο της ΕΕ. Η Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ), η οποία αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, αντέδρασε έντονα σε ένα τέτοιο σενάριο. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Νέα εποχή. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, ένας Τουρκοκύπριος εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Niyazi Kızılyürek παίρνει μία από τις δύο έδρες του αριστερού κόμματος ΑΚΕΛ. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο Βούτσιτς συγχαίρει τον Orban και τον Daul. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγχαίρει τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν για το αποτέλεσμα του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Ο Ορμπάν δήλωσε ότι θα αναπτύξει περαιτέρω σχέσεις με τη Σερβία. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

X