The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΧΑΓΗ

Σοκ από τα exit poll. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την Ολλανδία εκτιμούν ότι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται στην κορυφή με πέντε έδρες (αύξηση κατά δύο θέσεις από το 2014), καθώς η ακροδεξιά φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εκτιμήσεις.

Σε ένα exit poll που κυκλοφόρησε την Πέμπτη το βράδυ, το κόμμα του πρωθυπουργού Mark Rutte (ALDE) προβλέπεται να κερδίσει τέσσερις έδρες, ενώ το FvD του Thierry Baudet (ECR) είναι σε καλό δρόμο για τρεις. Το PVV του Geert Wilders (ENF) θα μπορούσε να καταρρεύσει σε μία μόνο θέση. Ο Rutte συνεχάρη τον επικεφαλής υποψήφιο του PvdA, Frans Timmermans, και ο Baudet παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε ο υποψήφιος για πρόεδρος της Επιτροπής να εμπνεύσει αυτή την υποστήριξη.

Οι Ολλανδοί Πράσινοι, οι οποίοι εκτιμάται επίσης ότι έχουν τρεις έδρες, χαιρέτισαν τα πρώτα αποτελέσματα. Ο αντίπαλος του Timmermans για την προεδρία της Επιτροπής, ο συμπατριώτης Bas Eickhout, δήλωσε ότι ήταν ένα «πολύ καλό αποτέλεσμα για την Πράσινη και προοδευτική Ευρώπη στις Κάτω Χώρες».

Το προκαταρκτικό αποτέλεσμα δεν πέρασε απαρατήρητο στις Βρυξέλλες: ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη φορολογία, Pierre Moscovici, το χαρακτήρισε «καταπληκτική και αξίωτη νίκη», καθώς επίσης «ενθαρρυντικό μήνυμα» προς άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ομοίως, ο επικεφαλής της S&D, Udo Bullmann, δήλωσε ότι ήταν μια σημαντική πρόοδος για τους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ και τον Timmermans.

Η προσέλευση έχει ήδη αναφερθεί ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιτυχία του PvdA, καθώς τα ext poll εκτιμούν ότι ήταν περίπου στο 40%: το υψηλότερο σε τρεις δεκαετίες.

Οι σοσιαλιστές της ΕΕ δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό στο επόμενο κοινοβούλιο μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή τους αριστερούς και τους πράσινους. Ο Timmermans κάλεσε πρόσφατα για έναν προοδευτικό συνασπισμό «από τον Τσίπρα έως τον Macron».

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV.com τον Σεπτέμβριο του 2018, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι μόνο μια τέτοια συμμαχία θα είναι σε θέση να εμποδίσει την «Αντάντ δεξιάς και ακροδεξιάς».

«Δεν νομίζω ότι το ΕΛΚ θα κερδίσει την πλειοψηφία μαζί με την ακροδεξιά. Επομένως, το ΕΛΚ πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να αρχίσει να συνεργάζεται με την αριστερά. Αυτή είναι πραγματικά η βασική απόφαση που πρέπει να πάρει το ΕΛΚ. Και προς το παρόν, είναι εντελώς διαιρεμένοι», δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής Eickhout στη EURACTIV. (Sam Morgan, EURACTIV.com, Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος) Διαβάστε περισσότερα

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Άρνηση ψήφου στους πολίτες της ΕΕ από το ΗΒ. Εκατοντάδες πολίτες της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους μετά την απομάκρυνσή τους από τις κάλπες και την άρνηση της δυνατότητας τους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Η Εκλογική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η «πολύ σύντομη προειδοποίηση» της κυβέρνησης σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις εκλογές είχε ως αποτέλεσμα διοικητικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε προβλήματα κατά την εγγραφή πολιτών της ΕΕ στη χώρα. Η καμπάνια «The3Million» δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε να αντιμετωπίσει «εκατοντάδες» ανθρώπους που είχαν καταθέσει παράπονα, αλλά το πρόβλημα μπορεί να έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους.

«Η κλίμακα αυτού του προφανούς προβλήματος πρέπει να διερευνηθεί», σχολίασε ο επικεφαλής του ALDE, Guy Verhofstadt. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εκλογική διαφήμιση. Το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang έχει τον μεγαλύτερο αριθμό οπαδών στο Facebook και το Instagram, κάτι που τους επέτρεψε να πλημμυρίσουν το Διαδίκτυο με ψευδείς ειδήσεις και ριζοσπαστική δεξιά προπαγάνδα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Avaaz. Στοχεύοντας κυρίως στη νεότερη γενιά, το κόμμα έχει δαπανήσει περίπου 400.000 ευρώ στην ψηφιακή διαφήμιση. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι κορυφαίοι πολιτικοί ζητούν ένα «Ευρωπαϊκό Ισλάμ». Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn και ο πρωθυπουργός του βόρειου κράτους του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, Daniel Günther ζήτησαν μια πιο προοδευτική μορφή του Ισλάμ προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η θρησκεία με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Πράσινες πολιτικές της τελευταίας στιγμής. Τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της ΕΕ, η κυβέρνηση του Macron αποφάσισε να επιταχύνει την οικολογική της πολιτική. Το πρόσφατα καθιερωμένο «συμβούλιο οικολογικής άμυνας» πρότεινε μια σειρά μέτρων με υψηλή συμβολική αξία, όπως το τέλος του «Montagne d’or», ενός έργου εξόρυξης χρυσού στη μέση του παρθένου δάσους στη Γαλλική Γουιάνα.

Γλυκόπικρες ειδήσεις ​​για τη γαλλική ζάχαρη. Ο γερμανικός όμιλος ζάχαρης Sudzucker, ο οποίος αγόρασε τη γαλλική Saint Louis Sucre το 2001, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα πουλήσει τις δραστηριότητές του σε Γάλλους αγρότες. Η ένωση ζαχαρότευτλων CGB ελπίζει να διατηρήσει 130 θέσεις εργασίας αγοράζοντας τα δύο εργοστάσια ζάχαρης στο Calvados και το Somme. «Η Γαλλία παράγει δύο φορές τη ζάχαρη που χρειάζεται, ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός», δήλωσε ο όμιλος, προσθέτοντας ότι ήθελε να μειώσει την παραγωγή. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

O Σάντεζ θα κυβερνήσει μόνος του; Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez σκοπεύει να κυβερνήσει μόνος του αλλά δεν αποκλείει σύμφωνο συνασπισμού με το αριστερό Unidas Podemos (UP), ανέφερε την Πέμπτη ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Ο Sánchez προτιμά να περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την Unidas Podemos θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα με βάση μια πρόταση «μαλακού συνασπισμού», σύμφωνα με την οποία το αριστερό κόμμα θα μπορούσε να πάρει μερικά βασικά υπουργεία. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Λιγότερες «μ…». «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η κυβέρνηση θα συνεχίσει, υπό έναν όρο όμως: περισσότερη δουλειά και λιγότερες μ…», ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio στο λογαριασμό του στο Facebook.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό, ο Matteo Salvini της Lega πρότεινε την αποποινικοποίηση των καταχρήσεων εξουσίας, διότι το να τιμωρούνται οι δημόσιοι αξιωματούχοι για αδίκημα, καθιστά τη δουλειά τους δυσκολότερη. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Δεν υπάρχει ευρώ; Ο Adam Glapiński, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας, δήλωσε ότι η Πολωνία δεν θα εισέλθει ποτέ στο μηχανισμό της Ευρωζώνης ή του μηχανισμού ERM II, όσο ο ίδιος είναι στην εξουσία. Ο ίδιος έχει αναλάβει τα καθήκοντά του από τα μέσα του 2016 και η θητεία του λήγει το 2022. Συνεπώς, ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση, θα έχει ακόμα την εξουσία να εμποδίσει την ένταξη στην ευρωζώνη. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Τα χρήματα της ΕΕ εκτρέπονται από την έρευνα στην κατασκευή δρόμων. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας και η Κομισιόν ενέκριναν τη μεταφορά 70 εκατ. ευρώ από την έρευνα στην κατασκευή δρόμων. Το υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τον ακαδημαϊκό κόσμο και τους ερευνητές, δεδομένου ότι τα χρήματα διατέθηκαν αρχικά για ερευνητικές δραστηριότητες των ΜμΕ, οι οποίες δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Το σκάνδαλο Strache θα ανοίξει τα μάτια μας. Η Τσέχα Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, ελπίζει ότι το σκάνδαλο με τον πρώην Αυστριακό Αναπληρωτή Καγκελάριο Heinz-Christian Strache θα επηρεάσει αρνητικά την υποστήριξη προς τα εθνικιστικά κόμματα στις επικείμενες εκλογές για την ΕΕ. «Ελπίζω ότι αυτό θα ανοίξει τα μάτια στους ανθρώπους», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η παραπληροφόρηση δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Ο αριθμός των περιπτώσεων παραπληροφόρησης στις ιστοσελίδες της Τσεχίας σχετικά με τις ευρωεκλογές δεν έχει αυξηθεί σημαντικά παρά τις προβλέψεις, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών Ασφάλειας της Πράγας. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά Homeland Union της αντιπολίτευσης (ΕΛΚ) θα πάρει το 27% των ψήφων, ακολουθούμενη από τις κυβερνώντες Αγρότες και την Πράσινη Ένωση (Πράσινοι/EFA) με 25% και τους Λιθουάνους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 13%. Το φιλελεύθερο Εργατικό Κόμμα (ALDE) παίρνει το 8%, το Δικαιοσύνη και Τάξη (EFDD) 7% και  οι Λιθουάνοι Φιλελεύθεροι (ALDE) 6%. (Angele Kedaitiene, EUnewslithuania.com)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η UDMR διαλύει τους δεσμούς με την κυβέρνηση. Το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία (UDMR / EPP) δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει καμία κυβερνητική πρωτοβουλία και μάλιστα θεωρεί το πρωτόκολλό του με τον κυβερνών συνασπισμό παγωμένο. Η UDMR δεν έχει μέλη στην κυβέρνηση PSD-ALDE, αλλά υποστήριξε τους νόμους που προώθησε ο κυβερνών συνασπισμός στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων αμφιλεγόμενων αλλαγών στη δικαιοσύνη και τον ποινικό νόμο.

Cretu: Η θέση της Ρουμανίας είναι στην S&D. Σε συνέντευξή της στο HotNews.ro, η Επίτροπος της ΕΕ, Corina Cretu δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει τίποτα για τυχόν διαπραγματεύσεις με την ομάδα ECR και επεσήμανε ότι η Pro Ρουμανία ανήκει στην S&D.

Για τη Pro Romania, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από τον πρώην Ρουμάνο Πρωθυπουργό Victor Ponta μετά την αποχώρησή του από το σοσιαλιστικό PSD, αναμένεται να πάρει 4 έδρες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το PSD 9. Ωστόσο, η Pro Romania δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ομάδας S&D, όσο το PSD παραμένει εκεί. (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ / ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κρίσιμη Αμερικανική Πράξη. Αμερικανοί γερουσιαστές από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους έχουν εισαγάγει πολυαναμενόμενη νομοθεσία που θα ενισχύσει τις αμερικανικές σχέσεις με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διμερής νόμος του 2019 για την ασφάλεια και την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο θα διευρύνει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε περιφερειακά ενεργειακά ζητήματα και θα βελτιώσει την αμυντική συνεργασία με τα κράτη της περιοχής. Διευκρινίζει επίσης ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα κλείσει τα μάτια απέναντι στην περιφερειακή επιθετικότητα της Τουρκίας ή την επιδίωξη πολιτικών που απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων της. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΣΟΦΙΑ

Δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές. Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ παίρνει το 31,1% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης είναι στο 26,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Alpha Research.

Το BSP προηγείτο οριακά στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Το τρίτο είναι το φιλελεύθερο Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (13,9%), ακολουθούμενο από το εθνικιστικό κόμμα VMRO (6%), το λαϊκιστικό «Volya» (4,1%) και το Κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία (4,2%). (Dnevnik – Συνεργάτης ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Περισσότεροι άνθρωποι θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με στοιχεία, 8.052 πολίτες ψήφισαν στις προεκλογικές ψηφοφορίες για τις ευρωεκλογές. Το 2014, ψήφισαν λιγότεροι από πέντε χιλιάδες άτομα την πρώτη ημέρα. Η Σλοβενία ​​έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Αναφορά σχετικά με το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Το Γραφείο της κυβέρνησης της Σερβίας για το Κόσοβο και τη Μετόχια θα υποβάλει στις 23 Μαΐου έκθεση στους βουλευτές σχετικά με το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ, από το 2013 έως το 2019. Η έκθεση θα υποβληθεί για τους σκοπούς της συνόδου του κοινοβουλίου της 27ης Μαΐου, κατά το οποίο ο Aleksandar Vučić θα απευθυνθεί επίσης στους βουλευτές. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

X