The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com. 

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο Liviu Dragnea, ο αμφιλεγόμενος ηγέτης του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, δεν βλέπει κανένα κίνδυνο για τη δημιουργία μιας ακροδεξιάς συμμαχίας μετά από συνάντηση εθνικιστών υπό την ηγεσία του Salvini το περασμένο Σάββατο στο Μιλάνο.

«Αυτό που είδα είναι μια ομάδα κομμάτων που υποστηρίζουν έναν αυξανόμενο ρόλο των χωρών τους σε σχέση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε ο Dragnea.

«Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να κατανοήσουν την αιτία και οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να σκεφτούν εάν οι υψηλόμισθοι γραφειοκράτες της ΕΕ εργάζονται πραγματικά για αυτούς ή για τον θεσμό», πρόσθεσε.

Ο Dragnea απέφυγε το ερώτημα εάν το κόμμα του PSD θα μπορούσε να ενταχθεί στην ακροδεξιά συμμαχία εάν επιδεινωθεί η σχέση με το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). Η PES έχει παγώσει τις σχέσεις της με το PSD λόγω των ανησυχιών για το κράτος δικαίου και μια απόφαση για το στάτους του PSD ως μέλος στην ομάδα αναμένεται σε συνέδριο τον Ιούνιο. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος σοσιαλιστής της ΕΕ ανέφερε χθες στη EURACTIV.com ότι ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο οποίος έχει αποχωρήσει από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και δημιούργησε το δικό του κόμμα «ProRomania», είναι «πλήρως αναξιόπιστος».

«Εγκατέλειψε το σοσιαλιστικό κόμμα, μετά προσπάθησε να επιστρέψει και τώρα εντάσσεται στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές», ανέφερε η πηγή.

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV στις 3 Απριλίου, ο Πόντα δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ του σοσιαλιστή Spitzenkandidat, Frans Timmermans στη Ρουμανία. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΒΙΕΝΝΗ

Πρόταση μη εμπιστοσύνης. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς θα αντιμετωπίσει μια πρόταση μη εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, δήλωσε ο νομοθέτης Peter Pilz: «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει και ότι θα καταφέρω να διασφαλίσω ότι ο Κούρτς δεν θα είναι πλέον καγκελάριος την Τρίτη», δήλωσε ο Pilz στο Reuters. Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την κίνηση. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Χαμηλή προσέλευση, μεγάλη ανησυχία. Ο ευρωσκεπτικιστής Nicolas Dupont-Aignan (Debout La France-ECR) ζήτησε από τους Γάλλους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές στην ΕΕ με την παραδοχή ότι «είναι αντιφατικό να διαδηλώνουμε στη βροχή κατά τη διάρκεια του έτους και στη συνέχεια να μην ψηφίσουμε». Ο πρόεδρος Emmanuel Macron κάλεσε επίσης τους πολίτες να ψηφίσουν, ενώ ακόμη και το ριζοσπαστικό αριστερό κανάλι «Le Media» δημιούργησε μια ειδική εκπομπή υπέρ των εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Marine Le Pen θα φτάσει το 23,5% των ψήφων, ακολουθούμενο από το LREM του Macron στο 23% και το κεντροδεξιό Les Republicains με 12,5%. Ο Dupont Aignan ανέρχεται στο 4,5%, η ριζοσπαστική αριστερά και οι πράσινοι στο 8%, ενώ οι σοσιαλιστές αναμένεται να μην εκλέξουν ευρωβουλευτές με 4%. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Στραβό ξεκίνημα στην ορκωμοσία. Στην τελετή ορκωμοσίας μετά τις ισπανικές κοινοβουλευτικές εκλογές, αρκετοί σεπαρατιστές Καταλάνοι πολιτικοί άλλαξαν τη διατύπωση των όρκων τους για να δηλώσουν την πίστη τους στο αποτέλεσμα του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Οκτωβρίου 2017, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EPA-EFE.

«Υπόσχομαι, επειδή ο νόμος το απαιτεί από εμένα, να είμαι πιστός στη δημοκρατική εντολή της 1ης Οκτωβρίου και στον λαό της Καταλονίας», είπαν πολλά μέλη της Ρεπουμπλικανής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) όταν ορκίστηκαν στο Σύνταγμα. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σκάνδαλο πλήττει το κόμμα N-VA. Η καταγραφή μιας συνομιλίας που διεξήχθη το 2016 μεταξύ του προέδρου της συντηρητικής Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA), του δήμαρχου της Αμβέρσας, Bart De Wever και του τότε Υπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης, Theo Francken, προκάλεσε καταιγίδα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Ένας δημοσιογράφος διείσδυσε στη συνάντηση εργασίας και δημοσίευσε ένα άρθρο εκείνη την εποχή, αλλά οι ηχογραφήσεις έγιναν γνωστές την Τρίτη (21 Μαΐου) και αξιοποιήθηκαν τόσο από τον Τύπο της Ολλανδίας όσο και από το γαλλόφωνο τύπο. Στην ηχογράφηση, ο De Wever προχωρεί σε συμφωνίες με τον Francken για να διοργανώσει επιδρομές στους μετανάστες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αεροσκαφών τσάρτερ επαναπατρισμού. Από το Δεκέμβριο, το Βέλγιο διαθέτει τεχνική κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του N-VA από το συνασπισμό, λόγω της αντίθεσής τους στο Σύμφωνο Παγκόσμιας Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η N-VA αναμένεται να είναι ο μεγάλος νικητής των ομοσπονδιακών εκλογών στο Βέλγιο, που πραγματοποιούναι ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΧΑΓΗ

Πράσινα ομόλογα. Η Ολλανδία έγινε η πρώτη από τις έντεκα χώρες με πιστοληπτική ικανότητα triple-A, που εξέδωσαν πράσινο ομόλογο, λέγοντας ότι αυτό θα δώσει προτεραιότητα σε πόρους που μπορούν να αποδείξουν τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια. Ενώ αρχικά αναμενόταν να ανέλθει στα 6 δισ. Ευρώ, οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι τα βιβλία παραγγελιών έχουν ήδη εκλείψει 20 δισ. Ευρώ. Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία έχουν ήδη ξεκινήσει παρόμοια ομόλογα.

Είναι μια τουριστική παγίδα! Οι ολλανδικές αρχές θα περιορίσουν την προώθηση του τουρισμού, καθώς οι πεδιάδες τουλίπας, οι ανεμόμυλοι και τα κέντρα των ολλανδικών πόλεων πασχίζουν να ανταποκριθούν στον τεράστιο αριθμό των επισκεπτών. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι τουρίστες πρέπει να ενθαρρύνονται να επισκεφθούν λιγότερο δημοφιλή μέρη της χώρας και σε διαφορετικές περιόδους του έτους. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Απόρριψη των πρωτοβουλιών της Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια συζήτησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη σύσταση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής, ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Konrad Szymanski δήλωσε ότι η Βαρσοβία επιθυμεί να ενισχυθούν σημαντικά τα εθνικά κοινοβούλια.

«Θα θέλαμε να έχουν την εξουσία να απορρίπτουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε, προτείνοντας έναν «μηχανισμό κόκκινων καρτών» του είδους που είχε προηγουμένως υποστηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Το SMER στην κορυφή των δαπανών. Σύμφωνα με την Transparency International Slovakia (TIS), το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα SMER-SD διεξάγει τη μεγαλύτερη, πιο δαπανηρή και λιγότερο διαφανή εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Έχοντας ξοδέψει περισσότερα από 654.000 ευρώ, το SMER-SD δαπάνησε σχεδόν όσο το κόμμα της αντιπολίτευσης OĽaNO (ECR) και ο προοδευτικός συνασπισμός PS + SPOLU (ALDE / EPP) μαζί. Συνολικά, η TIS πιστεύει ότι αυτές οι προεκλογικές εκστρατείες είναι οι πιο διαφανείς στην ιστορία, καθώς για πρώτη φορά έγιναν υποχρεωτικοί οι διαφανείς τραπεζικοί λογαριασμοί. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Διαμαρτυρίες ενάντια στην υπουργό δικαιοσύνης. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Πράγας στις 21 Μαΐου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο διορισμό της δικηγόρου Marie Benešová ως νέας υπουργού Δικαιοσύνης. Η Benšová θεωρείται στενός σύμμαχος του Προέδρου Miloš Zeman.

Στο μεταξύ, η απόφαση του κρατικού εισαγγελέα σχετικά με το εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Πρωθυπουργού Andrej Babiš σχετικά με υποτιθέμενες απάτες με επιδοτήσεις της ΕΕ αναμένεται σύντομα. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Καμία συζήτηση για την ΕΕ, ξανά. Η συζήτηση για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί και πάλι σε εθνικά ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τις εκλογές της ΕΕ «ψήφο εμπιστοσύνης» για την κυβέρνησή του, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλει τις προτεραιότητες του κόμματός του ως νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων κυμαίνεται από 8,5% έως 4,9%.

Το Κοινοβούλιο υπό επίθεση: Οι ταραχές και η βία συνεχίζονται, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, καθώς μια ομάδα 15 ατόμων επιτέθηκε στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με φωτοβολίδες καπνού και έριξε κόκκινο χρώμα στην είσοδο και στους τοίχους του Σώματος. Οι επιθέσεις σεγραφεία και εκλογικά περίπτερα πολιτικών κομμάτων, σε δημόσια κτίρια, σε αστυνομικούς σταθμούς και σε γνωστά καταστήματα είναι σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και ταραχές γύρω από τα κεντρικά πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι επιθέσεις υποτίθεται ότι είναι ένας μηχανισμός αλληλεγγύης (ορισμένοι το αποκαλούν εκβιασμό) από αναρχικές ομάδες για τον καταδικασθέντα τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα – που εκτίει πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης για 11 φόνους που δέπραξε ως ηγετικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη – του οποίου η απόρριψη μιας άδειας από τις φυλακές συζητείται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι ανησυχίες του ΟΟΣΑ: Η κυβέρνηση έλαβε κίτρινη κάρτα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με το πακέτο οικονομικών κινήτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 8 Μαΐου, το οποίο δήλωσε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. Επίσης, στην εξαμηνιαία έκθεσή της, η πρόβλεψη ανάπτυξης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα για το 2019 είναι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτόν της κυβέρνησης. Ο ΟΟΣΑ εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό ιδιωτικοποιήσεων, τον νόμο για την προστασία των κατοικιών από τις κατασχέσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εναέριες επιτηρήσεις. Η Ελλάδα πραγματοποίησε την πρώτη της δοκιμαστική πτήση με μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία. Η επιτήρηση του εναέριου χώρου της χώρας εγκρίθηκε με τη συμφωνία της αλλαγής ονόματος που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι και αποτελεί μέρος της πολιτικής του ΝΑΤΟ για τα τελευταία 12 χρόνια. Η Ελλάδα ήδη πραγματοποιεί επιτήρηση του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Νέες γεωτρήσεις. Η Κύπρος θα πραγματοποιήσει οκτώ νέες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της για τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας έχουν κλιμακωθεί τελευταία, καθώς η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, τα οποία στηρίζουν πλήρως η ΕΕ και οι ΗΠΑ .

Πρωταθλητές στο κόστος του ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση (19,6%) στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2017 και του δεύτερου εξαμήνου του 2018 καταγράφηκε στην Κύπρο. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

 

ΣΟΦΙΑ

Άδειες παραμονής για πολίτες τρίτων χωρών. Η Βουλγαρία συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ με 41% υψηλότερο ρυθμό αύξησης του αποθέματος έγκυρων αδειών διαμονής που εκδίδονται σε πολίτες τρίτων χωρών, σύμφωνα με την Eurostat. (Συνεργάτης της EURACTIV, Dnevnik)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Περισσότεροι ψηφοφόροι της Διασποράς. Ο υπουργός διοίκησης Lovro Kuščević ανέφερε ότι σχεδόν 3,8 εκατομμύρια πολίτες θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές της ΕΕ, εκ των οποίων 154.358 ψηφοφόροι προέρχονται από τη Διασπορά, δηλαδή τριπλάσια αύξηση από τις εκλογές του 2014. Μόνο 13 πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ επιθυμούν να ψηφίσουν στην Κροατία, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Jutarnji list.

Προτεραιότητα στην ανακύκλωση πλαστικών. Ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Tomislav Ćorić δήλωσε ότι η ανακύκλωση πλαστικών και άλλων υλικών αποτελεί προτεραιότητα. Το 20% του ΑΕΠ της Κροατίας παράγεται από τον τουρισμό και η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές της μόνο εάν έχει ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον, δήλωσε ο Ćorić, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από το 37% της χερσαίας επικράτειας της Κροατίας καλύπτεται από το πρόγραμμα NATURA 2000. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η πιο αργή ανάπτυξη το 2019. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι η οικονομία της Σλοβενίας θα αυξηθεί φέτος κατά 3,4%, ελαφρά μείωση από την προηγούμενη προβολή της κατά 3,6%. Εκτιμά επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ του επόμενου έτους θα είναι 3,1% και όχι 2,7% όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία να αγοράσει χρυσό. Ο κυβερνήτης της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας είπε ότι το θησαυροφυλάκιο περιέχει 20,8 τόνους χρυσού και ότι οι αξιωματούχοι σκέφτονται να αγοράσουν περισσότερα. Από το 2012, η κεντρική τράπεζα αγόρασε σχεδόν επτά τόνους χρυσού. Η κυβερνήτης Jorgovanka Tabaković δήλωσε επίσης ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα ήταν σε επίπεδο ρεκόρ της τάξεως των 11,5 δισ. Ευρώ. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

[Επιμέλεια στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

X