The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EURACTIV]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η AfD κερδίζει την υπόθεση εναντίον της υπηρεσίας κατασκοπείας: Το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD κέρδισε στις 26 Φεβρουαρίου τη δίκη εναντίον του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος (BfV), της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

Η AfD διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση είχε δυσφημίσει το κόμμα, αντιμετωπίζοντας το δημόσια ως μια «υπόθεση υπό δοκιμή», η οποία επιτρέπει στο BfV να διερευνήσει οργανώσεις που είναι ύποπτες για εξτρεμισμό. Το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας δήλωσε ότι η BfV υπερέβη την εντολή της και «μεταβίβασε αρνητικές επιπτώσεις στο κοινό». (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΡΑΓΑ

Έλεγχος επενδύσεων: Το υπουργείο εμπορίου της Τσεχίας προετοιμάζει έναν εθνικό μηχανισμό ελέγχου για την αποφυγή των κινδύνων ασφαλείας που συνδέονται με τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Σύμφωνα με την Τσεχική Υπηρεσία Τύπου, η αρχική πρόταση απαιτεί από το κράτος να εγκρίνει ξένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι υποδομές.

Πλούσιο κεφάλαιο: Η Πράγα ήταν μια από τις πλουσιότερες περιοχές στην κατάταξη του περιφερειακού κατά κεφαλήν ΑΕΠ (187%) το 2017, σύμφωνα με την Eurostat. Οι άλλες κύριες περιοχές ήταν η περιφέρεια του Inner London – West (626% του μέσου όρου), το Λουξεμβούργο (253%), η Νότια Ιρλανδία (220%), το Αμβούργο στη Γερμανία (202%) και η περιφέρεια των Βρυξελλών στο Βέλγιο (196%). (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η επέκταση του Brexit στο τραπέζι: Η Theresa May διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα παραχωρηθεί ψηφοφορία σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καθυστερήσει την αναχώρησή του από την ΕΕ, στην περίπτωση απόρριψης της συμφωνία της, καθώς και στη περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Εάν η Βουλή, έχοντας απορρίψει την τελική διαπραγμάτευση με την ΕΕ, απορρίψει την αποχώρηση στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία απόσυρσης και μελλοντικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου πρόταση σχετικά με το εάν το Κοινοβούλιο επιθυμεί να επιδιώξει σύντομη επέκταση στου άρθρου 50», δήλωσε η May την Τετάρτη (26 Φεβρουαρίου). (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Είμαι πολιτικός κρατούμενος»: ο Jordi Cuixart, ηγέτης πολιτιστικής οργάνωσης ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με το ρόλο του στην υποκίνηση διαμαρτυριών πριν από το παράνομο δημοψήφισμα της Καταλονίας, δήλωσε στο ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο ότι ήταν «πολιτικός κρατούμενος». Υποστήριξε με υπερηφάνεια την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017, λέγοντας ότι ήταν «η μεγαλύτερη άσκηση πολιτικής ανυπακοής στην Ευρώπη».

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Υποψήφιοι για την Επιτροπή: ο Πρόεδρος Andrzej Duda ανακοίνωσε ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου. Η εφημερίδα Rzeczpospolita ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει καταρτίσει κατάλογο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τον Jerzy Kwieciński, σημερινό υπουργό ανάπτυξης, τον Konrad Szymański, πρώην ευρωβουλευτή και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Adam Bielan, αναπληρωτή εκπρόσωπο της Γερουσίας, τον ευρωβουλευτή Tomasz Poręba και τον Joachim Brudziński, υπουργό εσωτερικών υποθέσεων. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

 

ΑΘΗΝΑ

Οι Σοσιαλιστές απορρίπτουν τον Τσίπρα: Το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι απέρριψαν πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για δημιουργία «προοδευτικής» συμμαχίας πριν από τις ευρωεκλογές. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αρνήθηκε επίσης δημοσιεύματα που τον θέλουν να δηλώνει υποψηφιότητα στις εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η κάνναβη προσελκύει την προσοχή: Η ιατρική κάνναβη, η παραγωγή της οποίας πρόσφατα επιτράπηκε στην Ελλάδα, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, αναφέρει ο εταίρος της EURACTIV στην Ελλάδα, Ypaithros.gr. Η Urban Select Capital Corporation υπέγραψε την πρώτη επένδυση ύψους 70 εκατ. Ευρώ. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Šefčovič δεν είναι πια πρωτοπόρος: Η λαϊκή υποστήριξη στη δικηγόρο Zuzana Čaputová μεγενθύνεται λίγο πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η Čaputová βρίσκεται πρώτη στην τελευταία δημοσκόπηση, με δεύτερο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Maros Šefčovič, ενώ ένας άλλος υποψήφιος, ο R. Mistrík, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον αγώνα για να υποστηρίξει τη δικηγόρο.

Το σοσιαλιστικό κόμμα Smer-SD, το οποίο πρότεινε τον Šefčovič, εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της Čaputová. «Οι υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλους, η καταχωρισμένη συμβίωση, οι αμβλώσεις … Αυτές είναι οι αξίες της Čaputová; (…) Δεν υπάρχει ιερό και όσιο για ανθρώπους όπως αυτή», έγραψε στο Facebook ο αντιπρόεδρος του κόμματος Smer-SD, Juraj Blanár. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ακροάσεις εισαγγελέων: Οι υποψήφιοι για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα αντιμετώπισαν τις απορίες των ευρωβουλευτών στις επιτροπές του ΕΚ για τη δικαιοσύνη και τον προϋπολογισμό. Η πρώην επικεφαλής της Ρουμανικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Laura Codruta Kovesi πήρε τις περισσότερες ψήφους από τα μέλη της επιτροπής CONT (12 συνολικά, ενώ ο Γάλλος υποψήφιος Jean-Francois Bohnert έλαβε 11). Η επιτροπή LIBE θα ψηφίσει σήμερα. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Σφοδρά πυρά εναντίον Βούλγαρου τηλεοπτικού επικεφαλής: Ο επικεφαλής της κρατικής δημόσιας τηλεόρασης, Konstantin Kamenarov, θα δικαστεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Για να ξεφύγει από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 18 Φεβρουαρίου, υπέβαλε ιατρικό πιστοποιητικό ασθένειας. Ωστόσο, ο Kamenarov συμμετείχε σε συνάντηση με επικεφαλής Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Φεβρουαρίου σε σχέση με τα fake news. Η αποκάλυψη ήρθε όταν η BNT έστειλε υλικό που έδειχνε ότι ο Kamenarov παρακολούθησε την εκδήλωση. Εάν καταδικαστεί, ο Kamenarov κινδυνεύει με έως και 3 χρόνια φυλάκιση. Θα χρειαστεί επίσης να παραιτηθεί από τη ΒΝΤ, καθώς ο επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι πρόσωπο που έχει υποστεί καταδίκη. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Σχίσμα στην κεντροδεξιά: Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Σλοβενία ​​(ΕΛΚ) αποφάσισε να προχωρήσει μόνο του στις ευρωεκλογές, χωρίς τον ομοϊδεάτη εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα της Σλοβενίας (που επίσης ανήκει στο ΕΛΚ). Ο συνασπισμός τους κέρδισε δύο έδρες το 2014. Το Κόμμα της Νέας Σλοβενίας θέλει να εξασφαλίσει το κεντροδεξιό χώρο της Σλοβενίας. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Πρόεδρος και λαϊκιστές λιγότερο δημοφιλείς: Μια νέα δημοσκόπηση επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Kolinda Grabar-Kitarović, του οποίου η πρώτη θητεία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, έχει τη στήριξη μονάχα του 48% των ψηφοφόρων. Επιπλέον, το λαϊκιστικό κόμμα της Ανθρώπινης Ασπίδας, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κίνημα των 5 Αστέρων, έχει πέσει στο 12,4%, μολονότι διατηρεί ισχυρή την υποστήριξη μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών. ((Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η νέα πρωτοβουλία για την εξωτερική πολιτική: το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σερβία και το Κέντρο Εξωτερικής Πολιτικής, παρουσίασαν τη Νέα Πρωτοβουλία για την Εξωτερική Πολιτική, η οποία απαιτεί συναίνεση για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της Σερβίας. Η πρωτοβουλία απαιτεί την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, την ώθηση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. (Simić Julija, Beta-EURACTIV.rs)

X