The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

lepen-800x450 [EPA/SEBASTIEN NOGIER]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Οι Γάλλοι και Σλοβάκοι εθνικιστές κάνουν ομάδα. Το σλοβακικό λαϊκιστικό κόμμα Sme rodina (Είμαστε οικογένεια) φιλοξένησε τα μέλη του ακροδεξιού κινήματος της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας στην Μπρατισλάβα.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Γαλλίας, Marine Le Pen αντιτάχθηκε στην ιδέα ενός «Frexit» και υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η Ευρώπη από μέσα. Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) και η Ελληνική Νέα Δεξιά συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini έστειλε ένα μήνυμα σε βίντεο.

Όλοι συμφώνησαν σε έναν κοινό αγώνα κατά της μετανάστευσης, των ολιγαρχών, των φιλελευθέρων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος προκειμένου να εμφανιστούν οι ρωγμές. (Pavol Szalai, EURACTIV.sk) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον. Το 34% των Γερμανών ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η προστασία του κλίματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ, ακολουθούμενη στενά από τη μετανάστευση (32%), σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που καλύπτει οκτώ χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, στις άλλες επτά χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία, Ουγγαρία, Βέλγιο), η μετανάστευση ήταν η πρώτη.

Σε όλες τις χώρες, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν ωφέλιμη για τα έθνη τους, ενώ η Γερμανία και η Πολωνία κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό έγκρισης (70%). (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Οι ευρωεκλογές ξεκινούν. Η επίσημη εκστρατεία για τις εκλογές της ΕΕ εγκαινιάστηκε επίσημα στις 13 Μαΐου στη Γαλλία και θα λήξει στις 25 Μαΐου τα μεσάνυχτα, όταν οι Γάλλοι θα  κληθούν να επιλέξουν 79 ευρωβουλευτές από 34 καταλόγους υποψηφίων.

Αρχεία της Monsanto. Η Bayer ανέθεσε σε εξωτερική δικηγορική εταιρεία να διερευνήσει το μυστικό αρχείο της Monsanto που «φακέλωνε» πολιτικούς, επιστήμονες και δημοσιογράφους στη Γαλλία, με βάση τις θέσεις τους σχετικά με τα φυτοφάρμακα. Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι αυτό είναι παράνομο, η Bayer δήλωσε ότι «μετά από μια πρώτη αναθεώρηση, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία δημιούργησε ανησυχίες και επικρίσεις. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο η Bayer επιδιώκει διάλογο με την κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους. Ζητούμε συγγνώμη για αυτή τη συμπεριφορά». (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι Podemos θέλουν σοσιαλιστές. Ο αρχηγός του κόμματος Unidas Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν πεπεισμένος ότι ο νικητής των εκλογών, το σοσιαλιστικό PSOE, θα κυβερνά «μαζί» με αυτούς και δεν θα διαπραγματευτεί με το κεντρώο Ciudadanos (Πολίτες), αναφέρει ο εταιρός ενημέρωσης της EURACTIV, EFE. Ο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι οι Podemos και το PSOE θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, στις 26 Μαΐου. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Παθητικό μέλος της ΕΕ. Η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Eπιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ελιζαμπέτα Μπιενκόφσκα, δήλωσε ότι η Πολωνία είναι επί του παρόντος ένα παθητικό μέλος της ΕΕ. «Η Πολωνία πρέπει να βγει από την παγίδα παθητικότητας. Σε επίπεδο ΕΕ, είμαστε παθητικοί σε αντίθεση με αυτό που λέει η κυβέρνηση πίσω στη χώρα. Η Πολωνία δεν μπορεί να βρει εταίρους, να οικοδομήσει συμμαχίες, είναι παθητική και σιωπηρή». Σύμφωνα με την ίδια, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των σημερινών προκλήσεων, «η Πολωνία πρέπει να είναι ένας από τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ήταν κάποτε». (EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Η Ρωσία θα επηρεάσει τις εκλογές στην ΕΕ. Οι ξένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, ιδίως από τη Ρωσία, επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στην ΕΕ, αξιοποιώντας τις σημερινές κοινωνικές διαφορές, προειδοποίησε τη Δευτέρα η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραμορφωθούν λόγω χειραγώγησης τα αποτελέσματα των εκλογών ακόμη και σε ένα μόνο κράτος μέλος», δήλωσε η Γιούροβα στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Στήθος με στήθος. Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στο κεντροδεξιό PNL (EPP) και το σοσιαλιστικό PSD, με ποσοστά 26,1% και 26,4% αντίστοιχα. Η Alliance 2020 USR-PLUS έλαβε 20,1%, ενώ η Pro Romania, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Victor Ponta, κατέλαβε την τέταρτη θέση (8,5%), ακολουθούμενη από το ALDE (μέρος της ομώνυμης ομάδας στην ΕΕ), με 8,2%.

Προειδοποίηση για το Άρθρο 7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Ρουμανία ότι θα «ενεργοποιήσει τη νομοθεσία για το κράτους δικαίου» λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και την αποδυνάμωση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς. Το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ δήλωσε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες «κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση de facto ατιμωρησίας για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων διαφθοράς». (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

40 λίστες. Σαράντα κατάλογοι κομμάτων και συνασπισμών θα λάβουν τελικά μέρος στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την τελική απόφαση του Άρειου Πάγου, ενώ εννέα ακόμη θα κοπούν από την κάλπη. Οι εκλογές στην ΕΕ συμπίπτουν με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα πρέπει να ψηφίσουν σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Οι επιθέσεις του Τσίπρα. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA, ο πρωθυπουργός προέβλεψε αγώνα στήθος με στήθος στις ευρωεκλογές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να είναι πρώτη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όμως, το χάσμα έχει μειωθεί σημαντικά σε μόλις 6%. Ο Τσίπρας αμφισβήτησε την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων και είπε ότι ο ηγέτης της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραμείνει ως ηγέτης του κόμματος πριν από τις εθνικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com).

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο θαλασσόλυκος της Τουρκίας. Η Τουρκία ξεκίνησε χθες μεγάλη ναυτική άσκηση, ως επίδειξη δυνάμεων, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων λόγω των σχεδίων της για έναρξη γεωτρήσεων πετρελαίου λίγο έξω από την Κύπρο. «Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να αποφύγει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην οποία η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», δήλωσε η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΣΟΦΙΑ

Χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ. Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ (74,8 έτη). Το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στην ΕΕ είναι 71,4 χρόνια, ενώ για τις γυναίκες είναι 78,4 χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας. (Dnevnik, εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV).

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Κατάρρευση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Μετά από μια μακροχρόνια κρίση χρέους, το δικαστήριο ξεκίνησε διαδικασίες πτώχευσης για το μεγαλύτερο και παλαιότερο ναυπηγείο της Κροατίας. «Από σήμερα, η Κροατία δεν θα έχει πλέον ναυπηγική βιομηχανία», ανέφερε επικεφαλής των συνδικάτων, προσθέτοντας ότι το κράτος την εγκατέλειψε. Και οι 1.118 εργαζόμενοι θα απολυθούν.

Οι αλλοδαποί να αγοράσουν γεωργική γη. Τον Ιούνιο του 2020, λήγει ένα επταετές μορατόριουμ για την πώληση κρατικής και ιδιωτικής γεωργικής γης σε αλλοδαπούς και ξένα νομικά πρόσωπα, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ. Θα μπορούσε να παραταθεί για άλλα τρία χρόνια, αλλά δεν έχει υποβληθεί καμία τέτοια αίτηση στην Επιτροπή της ΕΕ, ανέφερε η ημερήσια εφημερίδα της Κροατίας Večernji. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X