The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστήριξαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου, την Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις της τελευταίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

«Είμαι Κύπριος [στο συγκεκριμένο θέμα]», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, έθιξαν το ζήτημα της «επιθετικότητας» της Τουρκίας στην περιοχή, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της. [Διαβάστε περισσότερα]

Το ζήτημα της Σένγκεν. Η Ρουμανία σύντομα θα γίνει μέρος της ζώνης Σένγκεν και ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) θα τερματιστεί, δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Ιωάννης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Sibiu. (EURACTIV.ro, EURACTIV.gr)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Κλιματικό σαμποτάζ». Τα κυβερνώντα κόμματα του Βελγίου (N-VA, MR, CD & V και Open VLD) «υπερέχουν στο σαμποτάζ ενάντια στο κλίμα», συμπεραίνει έκθεση της Greenpeace Belgium. Η ΜΚΟ ρώτησε τους υποψήφιους των κομμάτων στις ομοσπονδιακές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές για τις θέσεις τους σε σειρά κλιματολογικών θεμάτων, και ενώ τα περισσότερα κόμματα (εκτός από τα N-VA και Open Vld) υποστηρίζουν ένα «δεσμευτικό νόμο για το κλίμα», η πλειοψηφία αξίζει «κόκκινη κάρτα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Greenpeace, Juliette Boulet. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Δημόσια ψηφοφορία για το Brexit ως «διαδικασία επούλωσης» θέλει ο Corbyn. Μια επιβεβαιωτική ψηφοφορία σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το Brexit θα μπορούσε να «ενώσει τους ανθρώπους», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn. Μιλώντας κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στο Κεντ, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι το κόμμα είναι «έτοιμο να θέσει το ζήτημα σε δημόσια ψηφοφορία μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Λιγότερα φορολογικά έσοδα. Η Γερμανία μείωσε την εκτίμηση των φορολογικών εσόδων λόγω υποτονικής ανάπτυξης, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη (9 Μαΐου), αφήνοντας στην κυβέρνηση περιορισμένο περιθώριο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρώπης. Οι εκτιμήσεις εσόδων για το 2019 μειώθηκαν στα 793,7 δισ. Ευρώ από 804,6 δισεκ. Ευρώ. Κατά την περίοδο 2019-2023, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει περίπου 70,6 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι σοσιαλιστές μπροστά στις δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών. Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα κερδίσει τις εκλογές της ΕΕ στην Ισπανία με 17-18 έδρες, σε σύγκριση με τις 14 έδρες που έχει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το δημόσιο Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox θα κερδίσει 4-5 ευρωβουλευτές, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα φτάσει το 18-20% με 11-12 έδρες (τώρα έχει 16 βουλευτές). (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Πόλεμος κατά των ναρκωτικών. «Από σήμερα ξεκινάω πόλεμο στην κάνναβη, από δρόμο σε δρόμο, από κατάστημα σε κατάστημα, από γειτονιά σε γειτονιά, από πόλη σε πόλη», δήλωσε ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Lega, Ματέο Σαλβίνι μετά από συνάντηση με αντιπροσώπους από κέντρα επανένταξης.

Σε μια τηλεοπτική συζήτηση, ο Σαλβίνι δήλωσε επίσης ότι θα ήταν πρόθυμος να ρίξει την κυβέρνηση εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προσπαθήσει να νομιμοποιήσει τα ναρκωτικά. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Σύνοδος Κορυφής του Sibiu. Η Πολωνία θα επιδιώξει την ενίσχυση της κοινής αγοράς για να αποφύγει τις πολιτικές προστατευτισμού, ανέφερε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki στη σύνοδο κορυφής του Sibiu, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στον τρόπο αντιμετώπισης των φορολογικών παραδείσων.

Ο Morawiecki θέλει να δείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες σε επίπεδο ΕΕ, ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον της Ευρώπης. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Το μοναδικό πρόσωπο της ΕΕ στη Μόσχα. Ο πρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου και εθνικιστής Andrej Danko (SNS), ήταν ο μόνος φιλοξενούμενος από τα κράτη μέλη της ΕΕ που παρευρέθηκε στη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για την επέτειο του τέλους του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Danko, ο δεύτερος ανώτατος συνταγματικός αξιωματούχος της χώρας, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Danko προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, ο οποίος από το 2014 βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ για την προετοιμασία της προσάρτησης της Κριμαίας.

Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι «κανένας άλλος αξιοσημείωτος ξένος προσκεκλημένος» εκτός από τον πρώην πρόεδρο του Καζακστάν, Nursultan Nazarbayev δεν παρευρέθηκε στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

‘Καταστρεπτικά’ ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Τσεχία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει το κλίμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της βιομηχανίας της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, προσθέτοντας ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ένα βήμα «προς την αρχή του τέλους της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη».

Χώρα μη φιλική στους μετανάστες. Η Eurostat κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τσεχία έχει την πιο αυστηρή στάση απέναντι στους αιτούντες άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το 2018 απέρριψε το 90% των αιτούντων άσυλο (μόλις 155 από 1385 αιτήσεις έγιναν δεκτές, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 60%). (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στον οποίο είναι μέτοχος η State Grid της Κίνας, υπέγραψαν την Πέμπτη σύμβαση δανείου ύψους 178 εκατ. Ευρώ για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης με τα ηπειρωτικά και ευρωπαϊκά δίκτυα της Ελλάδας. Η Κρήτη εξαρτάται από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κομισιόν θα παράσχει άλλα κεφάλαια συνοχής ύψους 95 εκατ. Ευρώ.

Ασυνήθιστη ένταση. Η έντονη ​​αντιπαράθεση και οι προσωπικές κατηγορίες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης μονοπώλησαν την ημερήσια διάταξη. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιες προσωπικές επιθέσεις λαμβάνουν χώρα στο κοινοβούλιο μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Συμπεριλήφθησαν προσωπικές κατηγορίες και επιθέσεις περί ηθικής και οικογενειών, ενώ έγινε και χρήση σχεδόν γλώσσας του δρόμου.

Δεν είναι σαφές εάν η ΕΕ θα υποστηρίξει τη δέσμη κινήτρων του Τσίπρα. Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν ιδιαίτερα σαφή θέση όσον αφορά οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας για το πακέτο κινήτρων που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό. Οι πιστωτές «έλαβαν γνώση της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με κριτήριο τη συμμόρφωση με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στο Eurogroup», αναφέρει μια δήλωση. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Peter Dolman, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα ανακούφισης του Έλληνα πρωθυπουργού «κινούνται προς λάθος κατεύθυνση». (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΣΟΦΙΑ

Απόλυση τηλεοπτικής δημοσιογράφου λόγω μιας ερώτησης. Η δημοσιογράφος Viktoria Behar απολύθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Nova TV επειδή προχώρησε σε ερώτηση σχετικά με τον Delyan Peevski, τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το κόμμα DPS.

Το DPS ή αλλιώς το Κίνημα των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών είναι συνδεδεμένο με τη φιλελεύθερη ομάδα του ΑLDE. Ο Peevski χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα ως ένας από τους κύριους λόγους για την κακή κατάσταση των ΜΜΕ στη Βουλγαρία. Η χώρα είναι 111η στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης – τελευταία στην ΕΕ.

Πτώση στις εκπομπές. Η Βουλγαρία κατέχει την δεύτερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το 2018, η χώρα ανακοίνωσε μείωση κατά 8,1% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το 2017. (Dnevnik, εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Αύξηση του πληθυσμού των κρατών μελών. Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, η ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει ταχύτερη σύγκλιση ώστε να επιτευχθούν τα οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πρότυπα των δυτικών κρατών-μελών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό θα υπογραμμίσουν την ανάγκη εξασφάλισης υποστήριξης για τη δημογραφική αναζωογόνηση.

«Στις συνομιλίες μου με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ, Guenther Oettinger τόνισα την ανάγκη για δημογραφική αναζωογόνηση σε ορισμένες χώρες και θα επιμείνουμε σε αυτό».

Ο τελευταίος υποστηρικτής του ευρώ. «Πιθανότατα είμαι ο τελευταίος που θα προτείνει να υιοθετήσει το ευρώ, ενώ τρέχω τη νομισματική πολιτική και η υπογραφή μου είναι πάνω στα τραπεζογραμμάτια κούνα», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της χώρας, Boris Vujčić. Πρόσθεσε ότι υποστήριζε ακόμα το ευρώ, επειδή είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Υπάρχει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα ενάντια στο ενιαίο νόμισμα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Οι ευρωβουλευτές να επιλέξουν το νέο Επίτροπο. Η κεντροδεξιά Nova Slovenia πρότεινε ο νέος Επίτροπος της Σλοβενίας να επιλεγεί από τους ευρωβουλευτές. «Δεν πρόκειται για θέμα αριστεράς ή δεξιάς, αλλά για έναν καθρέφτη της Σλοβενίας στις Βρυξέλλες». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Διεύρυνση και γεωπολιτική. Σε σύνοδο κορυφής στα Τίρανα, εκπρόσωποι της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων κάλεσαν τις Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τη γεωπολιτική πτυχή των συνομιλιών για τη διεύρυνση. Η τελική δήλωση της σύσκεψης ζητεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων με την περιοχή να είναι «ευέλικτη και ταχύτερη». (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Benjamin Fox]

X