The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

orban-800x450 [EPA/Szilard Koszticsak]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Γερμανική δεξιά εναντίον Orban. Ο Michael Grosse-Brömer (CDU), κοινοβουλευτικός ηγέτης της πτέρυγας του CDU/CSU στη γερμανική βουλή, επικρίνει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν μετά την απόρριψη του Manfred Weber (CSU) ως Spitzenkandidat του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Σύμφωνα με τον Grosse-Brömer, η απόφαση του Orban ήταν ένα «σοβαρό λάθος», προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει ποτέ να «εμποδίζετε έναν ταξιδιώτη από το να φύγει». Η δήλωση του Orban έδειξε ότι αυτός και το κόμμα του Fidesz δεν βλέπουν πλέον τον εαυτό τους ως μέρος της κοινότητας του ΕΛΚ.

Λίγο μετά την αναστολή της συμμετοχής του στο κόμμα Fidesz τον Μάρτιο, ο Orban δήλωσε ότι το EPP θα μπορούσε να οργανώσει μια ισχυρή εκστρατεία και να «συνεχίσει να υποστηρίζει τον κ. Weber ως Spitzenkandidat». Επιπλέον, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Orban δήλωσε ότι ο Σαλβίνι της Ιταλίας ήταν ο καλύτερος πολιτικός της ΕΕ.

«Αν τον απορρίψουμε, τον σπρώχνουμε στην αγκαλιά του Σαλβίνι», δήλωσε ένας πολιτικός του CDU στη EURACTIV.de το Φεβρουάριο.

«Grand Theft Europe». Οι φορολογικοί απατεώνες κλέβουν κάθε χρόνο από τους πολίτες της Ευρώπης 50 δις ευρώ σε φορολογικά χρήματα, αποκάλυψε κοινή έρευνα από 63 δημοσιογράφους σε 30 χώρες, υπό την ηγεσία των γερμανικού μη κερδοσκοπικού μέσου ενημέρωσης CORRECTIV.

Οι απώλειες επιδεινώνονται από την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τα ευρήματα, ενώ η Γερμανία είναι η χώρα που παρεμποδίζει τα κοινά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα είναι το μεγαλύτερο θύμα του μαζικού «καρουσέλ απάτης του ΦΠΑ». (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το UKIP υπό έρευνα: Η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τον αμφιλεγόμενο υποψήφιο του UKIP για τις ευρωεκλογές, Carl Benjamin, και τα αμφιλεγόμενα σχόλια του περι «βιασμού» που απευθύνονται στη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Jess Phillips.

Ο Benjamin, ακροδεξιός ακτιβιστής και YouTuber, υπερασπίσθηκε τον εαυτό του ενάντια σε προηγούμενους ισχυρισμούς σε πρόσφατο βίντεο, στο οποίο δήλωσε ότι «κανείς δεν έχει πιεί τόσο πολλή μπύρα», για να θέλει να επιτεθεί σεξουαλικά στη Phillips.

Το UKIP, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να υποφέρει από τις δημοσκοπήσεις, αφού έχασε περίπου το 80% των εδρών του Συμβουλίου που υπερασπίστηκε στις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Ο ηγέτης του κόμματος, Gerard Batten, πρόκειται να αποχωρήσει τον Ιούνιο. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Κόκκινη κάρτα στον Timmermans. Ο κοινός κατάλογος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της αριστερής Place Publique απέρριψε τον επικεφαλής υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES στις ευρωεκλογές. Αντί για τον Frans Timmermans, τον επίσημο Spitzenkandidat του PES, ο ηγέτης της κοινής λίστας, Raphaël Glucksmann προτιμά τον Βέλγο Paul Magnette, πρώην καθηγητή πολιτικών επιστημών, ο οποίος είναι σήμερα δήμαρχος του Charleroi.

«Χρειαζόμαστε έναν υποψήφιο που να αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα την αριστερά και τους Πράσινους, όπως ο Βέλγος υποψήφιος Paul Magnette», δήλωσε προσθέτοντας ότι ο Timmermans είναι υπερβολικά φιλελεύθερος στην οικονομία. (EURACTIV.fr)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πονοκέφαλοι κεφαλαίων. Όταν η νέα βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα κληρονομήσει έλλειμμα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα επόμενα χρόνια, το Βέλγιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος της γήρανσης και την ανάγκη να επενδύσει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Sophie Wilmès, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών Johan Van Overtveldt ότι δεν έλαβε επαρκή διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ανοιχτός διάλογος για την Καταλονία. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σαντσέζ συμφώνησε με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Pablo Casado (Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ) να ανοίξει διμερή διάλογο για την πολιτική κρίση στην Καταλονία, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο διάλογος αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι πριν από τις εκλογές, ο Casado είχε απορρίψει κάθε είδους διάλογο σχετικά με το θέμα εκτός του ισπανικού συνταγματικού πλαισίου. Την απόφαση αυτή αποδίδουν τώρα στη βαριά ήττα του ΡΡ στις πρόσφατες εκλογές, όπου έχασαν 71 έδρες. Ωστόσο, ο Casado προειδοποίησε ότι το ΡΡ θα παραμείνει «πολύ προσεκτικό» σε περίπτωση «οποιωνδήποτε παραχωρήσεων» προς τους Καταλανούς σεπαρατιστές από τους σοσιαλιστές. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Ελλείψεις. Η Ιταλία είναι η χώρα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ΕΕ για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση, σύμφωνα με την εαρινή οικονομική πρόβλεψη της Επιτροπής. Αν και η οικονομία δείχνει σημάδια ύφεσης στο το κατώτερο σημείο, η ασθενής ανάπτυξη και η χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά το 2019, οδηγώντας σε αύξηση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το έγγραφο. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Μέτρα ανακούφισης. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Τρίτη ένα πακέτο μέτρων ενάντια στη λιτότητα, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών και παροχών για συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο και ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές της, δίνοντάς της έτσι περιθώρια για τέτοια μέτρα κατά το εκλογικό έτος. Τα περισσότερα από τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 έως το 2021. (Θεόδωρος Καραουλάνης, EURACTIV.gr) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ο Duda πηγαίνει στις ΗΠΑ. Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Ιούνιο και αναμένεται να συναντηθεί με Πολωνούς στο Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Trump, δεδομένου ότι είναι να συζητηθούν πολλά, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της δυνατότητας μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην πολωνική επικράτεια.

Τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τα τελευταία αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Η EURACTIV.pl ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση, καθώς ο Duda θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη τον ίδιο μήνα για την ετήσια συνάντηση της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο φόρος για τον άνθρακα κερδίζει έδαφος. Αψηφώντας τη συμβατική γνώμη και τις κομματικές γραμμές, όλοι οι Σλοβάκοι υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΕ (EPP, S&D και ALDE), με μόνη αξιοσημείωτη απουσία αυτή του κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη (ECR), υποστηρίζουν τον μηχανισμό προσαρμογής του άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ.

Πυρηνικός «πόλεμος». Η πυρηνική ενέργεια της Σλοβακίας έχει προκαλέσει και πάλι φιλονικία με την Αυστρία. Ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την επέκταση του εργοστασίου της σοβιετικής εποχής, Μοχόβτσε, ενώ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελλεγκρίνι τον κατηγόρησε ότι πάει πολύ μακριά και παρεμβαίνει στην κυριαρχία της Σλοβακίας. Η Αυστρία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, τις οποίες η σλοβακική εταιρεία εκμετάλλευσης, η κυβέρνηση και ο πυρηνικός παρατηρητής απορρίπτουν ως αβάσιμες. (Pavol Szalai, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Καταπολέμηση της ξηρασίας. Τα επόμενα δέκα χρόνια, η τσεχική κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει σχεδόν 1 δισ. Ευρώ στη διασύνδεση των συστημάτων ύδρευσης και 0,2 δισ. ευρώ στην αποκατάστασή τους. Μαζί με τα κονδύλια της ΕΕ, θα μπορούσαν να διατεθούν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για λύσεις στην ανεπάρκεια νερού. Τα έργα αυτά εμπίπτουν στο υποσχεθέν Εθνικό Σχέδιο Επενδύσεων, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως «ψευδή υπόσχεση». (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Άνοιγμα πετρελαίου και φυσικού αερίου και o Αλλάχ. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έξω από την Κύπρο μια «δεύτερη εισβολή» και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι με απειλές, οι συνομιλίες για την επανένωση του νησιού δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Η Λευκωσία έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «ευχήθηκε ο Αλλάχ» να διαφωτίσει όσους δεν βλέπουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή και τις ενέργειες της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

 

ΣΟΦΙΑ

Ελευθερία λόγου σε παρακμή. Καθώς η σκηνή των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βουλγαρία είναι ένα συνονθύλευμα συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των συμφερόντων των ιδιοκτητών και την αποδυνάμωση των ανταγωνιστών, τα επαγγελματικά πρότυπα υποφέρουν, σύμφωνα με τον Δείκτης Βιωσιμότητας των Μέσων (Media Sustainability Index, MSI) της ΜΚΟ IREX. Οι δημοσιογράφοι ασκούν όλο και περισσότερο αυτολογοκρισία για να προστατευθούν από την πολιτική, εταιρική και ποινική πίεση, σύμφωνα με την έκθεση. (Dnevnik, Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Νέες προσκλήσεις για τις προσκλήσεις στο Sibiu. Η τελευταία διαμάχη μεταξύ του προέδρου Klaus Iohannis και του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος PSD επικεντρώνεται στις προσκλήσεις για σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Σίμπιου. Ο ηγέτης του PSD, Liviu Dragnea, δήλωσε ότι ο Ioannis δεν προσκάλεσε την πρωθυπουργό Viorica Dancila στην άτυπη σύνοδο κορυφής λόγω «έλλειψης πατριωτισμού» και «πολιτικής απληστίας».

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας απάντησε ότι όλες οι συζητήσεις θα διεξαχθούν με τη μορφή του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου ο πρόεδρος θα εκπροσωπήσει τη Ρουμανία, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να έρθει στη συναυλία στην Grand Place του Sibiu «για το διασκεδαστικό μέρος» (EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Κροατία απέτυχε στα απόβλητα. Η Mirela Holy, ανεξάρτητη υποψήφια του καταλόγου SDP (S&D) για τις ευρωεκλογές και πρώην υπουργός οικολογίας, δήλωσε ότι η Κροατία δεν έχει εκπληρώσει τους στόχους της οδηγίας για τα απόβλητα της ΕΕ. Το δεξιό κόμμα Most δήλωσε ότι η Κροατία ήταν ο ηγέτης της ΕΕ στη μη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ για τη διαχείριση αποβλήτων. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Πρόταση μομφής εναντίον Υπουργού Άμυνας. Το  κόμμα SDS (EPP) της αντιπολίτευσης ετοιμάζει μια πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Άμυνας Karl Erjavec (ALDE), ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών για να βρει στοιχεία για να απολύσει τον διοικητή του Σλοβενικού Στρατού (SV). Ο Πρωθυπουργός Μarjan Šarec (ALDE) δήλωσε ότι αναμένει μια εξήγηση μέχρι την Παρασκευή, αλλά δεν περιμένει από τον Erjavec να παραιτηθεί. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Προσφορές στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Siniša Mali και ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Σερβία Stephen Ndegwa υπέγραψαν τρεις συμφωνίες αξίας 127 εκατ. Ευρώ. Ο Mali δήλωσε για το συνολικό ποσό ότι 46 εκατ. Ευρώ προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, 44 εκατ. Ευρώ για τη βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και 35 εκατ. Ευρώ για την προώθηση των εμπορικών και μεταφορικών οφελών στα Δυτικά Βαλκάνια. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X