The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου: Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον ασκούν πίεση στην Τουρκία να μην προχωρήσει την απόφασή της να ξεκινήσει ερευνητικές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απέχει από οποιαδήποτε «παράνομη δράση» στην οποία η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υπενθύμισε στην Άγκυρα τα συμπεράσματα του Μαρτίου από το Συμβούλιο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Προσθέτοντας στις πιέσεις της ΕΕ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Morgan Ortagus, δήλωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας ήταν «εξαιρετικά προκλητική και κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Η Τουρκία απέρριψε τις δηλώσεις και επέμεινε ότι είχε «νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» για να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο της ΕΕ στο Σίμπιου, ενώ η Λευκωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει ενεργειακές συμφωνίες με τους γίγαντες Eni, Total και ExxonMobil.

Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή έχει φέρει κοντά την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Οι τρεις χώρες απολαμβάνουν αμερικανικής υποστήριξης για την EastMed, έναν αγωγό σχεδιασμένο για τη μεταφορά υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της ΕΕ. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com/ Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Άριστες συμμαχίες: Σε ομιλία της σε προεκλογική συνάντηση την Κυριακή στις Βρυξέλλες, η Γαλλίδα ακροδεξιά Marine Le Pen προέτρεψε τους «γαλλόφωνους των Βρυξελλών» να ψηφίσουν το κόμμα Vlaams Belang (ENF) και όχι τους φλαμανδούς εθνικιστές N-VA (ECR). «Το N-VA είναι ακριβώς όπως ο Νικολά Σαρκοζί. Πολλά λόγια, αλλά όταν έρχονται στην εξουσία, τίποτα δεν συμβαίνει πραγματικά».

Τα κόμματα Vlaams Belang και Rassemblement National στοχεύουν στην οικοδόμηση πάνω στην παλαιότερη Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ΕΝΡ) στο Ευρωκοινοβούλιο και προσελκύουν πιθανούς νεοεισερχόμενους όπως η ιταλική Lega και η Alternative für Deutschland της Γερμανίας. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Βερολίνο: Υπό το φώς της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo στη Γερμανία την Τρίτη, ο Richard Grenell, Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, επανέλαβε την έκκλησή του για μεγαλύτερες προσπάθειες της Γερμανίας στην άμυνα, ιδιαίτερα για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ. Οι προηγούμενες εκκλήσεις του συνάντησαν ευρεία κριτική στο Βερολίνο, με τον Αντιπρόεδρο της Φιλελεύθερης FDP, Wolfgang Kubicki (ALDE) να απαιτεί την απέλαση του αμερικανού διπλωμάτη.

41 λίστες για τις ευρωεκλογές: Σύμφωνα με τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD, 60.8 εκατομμύρια Γερμανοί και 3.9 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Γερμανία θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 41 κομμάτων στις 26 Μαΐου, 16 επιπλέον σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

33 λίστες: Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ανάμεσα σε 33 καταλόγους σε σύγκριση με μόλις 24 το 2014. Ωστόσο, ο νέος εκλογικός νόμος έχει συγχωνεύσει τις οκτώ περιφέρειες σε μία εθνική με εκλογικό όριο 5%, γεγονός που θα κάνει τη ζωή των μικρών κομμάτων πιο δύσκολη.

Ψευδείς ειδήσεις για τη «νοσοκομειακή επίθεση»: Λίγες μέρες μετά την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Κρίστοφερ Καστανέρ σε υπόθεση διαδηλωτών της 1ης Μαΐου που κατηγορούνται για επίθεση στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, οι 32 πολίτες που κρατούνται από την αστυνομία απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες.

Οι διαδηλωτές επέμειναν ότι αναζητούσαν καταφύγιο από τη δυσανάλογη βία και τα σύννεφα δακρυγόνων της αστυνομίας και δεν επιτέθηκαν στο νοσοκομείο. Ο υπουργός, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διέδιδε «ψεύτικα νέα» μέσω του Twitter, ενέκρινε τελικά το λάθος του και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με εκκλήσεις για παραίτηση.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πολεμάει τις ψεύτικες ειδήσεις και να λέει ψέματα ταυτόχρονα», δήλωσε ο πρώην υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Benoit Hamon. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ισπανική πρεσβεία στη Βενεζουέλα: Ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Josep Borrell δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα περιορίσει τις πολιτικές δραστηριότητες που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Leopoldo López μπορεί να πραγματοποιεί από την ισπανική πρεσβεία στη Βενεζουέλα, όπου διαμένει σήμερα με την οικογένειά του.

«Η Ισπανία δεν πρόκειται να επιτρέψει στην πρεσβεία της να γίνει κέντρο πολιτικού ακτιβισμού», δήλωσε ο σοσιαλιστής Borrell. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν ήταν ασυνήθιστο ένας «φιλοξενούμενος» σε μια πρεσβεία να αντιμετωπίζει περιορισμούς στον πολιτικό ακτιβισμό που μπορεί να ασκήσει.

«Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτές τις συνθήκες η Βενεζουέλα φυσικά θα σεβαστεί την ασυλία της επικράτειας της ισπανικής πρεσβείας», δήλωσε και κατέστησε σαφές ότι η Μαδρίτη δεν θα παραδώσει τον Λόπεζ στις αρχές της Βενεζουέλας, παρά την εντολή σύλληψης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ο Tusk επιτίθεται στην πολωνική κυβέρνηση: Σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας με την αφορμή της εθνικής ημέρας της Πολωνίας (3 Μαΐου), ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας και τρέχων Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Donald Tusk, υποστήριξε τον πρόσφατα διαμορφωμένο Ευρωπαϊκό Συνασπισμό εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR) . «Δεν γίνεται όσοι βρίσκονται στην εξουσία γιορτάζουν το σύνταγμα μία φορά το χρόνο και στη συνέχεια να δείχνουν έλλειψη σεβασμού σε καθημερινή βάση», δήλωσε. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Pellegrini άσκησε πιέσεις εναντίον των αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα: «Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είχε ιδέα και δεν γνώριζε ότι η Σλοβακία παράγει 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως, ότι πλησιάζουμε τα 1,4 εκατομμύρια, ότι είμαστε ο πέμπτος σημαντικότερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Peter Pellegrini μετά από συνάντηση με τον Donald Trump την περασμένη Παρασκευή.

«Για αυτό και χαίρομαι που ήμουν σε θέση να του πω ότι ο αντίκτυπος της επιβολής δασμών (στις εξαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ) δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γερμανία, αλλά και τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, δηλαδή τις χώρες της περιοχής που τον ενδιαφέρουν περισσότεορ σήμερα». «Ήρθαμε την κατάλληλη στιγμή και πιστεύω ότι θα λάβει υπόψη τα επιχειρήματα αυτά πριν ληφθεί η τελική απόφαση». (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή: Η Ρωσία είναι ο κύριος παράγοντας στις προσπάθειες επηρεασμού των εκλογών και των δημοκρατικών διαδικασιών, δήλωσε ο επικεφαλής της τσεχικής αντικατασκοπείας, Michal Koudelka, σε σεμινάριο για τις ευρωεκλογές και τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει ως στόχο να απειλήσει την ασφάλεια της ΕΕ και την ΕΕ στο σύνολό της. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Νέος Υπουργός: ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος του ΚΙΝΑΛ (S&D) μέχρι πριν από λίγους μήνες και πρόεδρος της σοσιαλιστικής ΔΗΜΑΡ, διορίστηκε νέος Υπουργός Τουρισμού από τον Αλέξη Τσίπρα. Διαδέχεται την ακραία δεξιά πολιτικό Έλενα Κουντουρά, μέχρι πρόσφατα βουλευτή των εθνισκιστών των ΑΝΕΛ, η οποία προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφια για τις ευρωεκλογές. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου σηματοδοτεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία.

Ώρα για κοινοβουλευτική πάλη: Η Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα πρόταση μομφής κατά του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μετά από επαίσχυντα σχόλιά του σχετικά με την αναπηρία υποψήφιου ευρωβουλευτή, γεγονός το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, το κοινοβούλιο, ακόμη και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τον υπουργό του και έχει ανακοινώσει ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να φέρει στο Κοινοβούλιο σήμερα ή αύριο ένα πακέτο προεκλογικών μέτρων ευνοϊκών για τον λαό – για το οποίο εκκρεμεί έγκριση από τους πιστωτές – αλλά μπορεί να καθυστερήσει λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Κοινωνικά κριτήρια της ΕΕ: «Οι μεσαίες τάξεις επιθυμούν καλύτερες θέσεις εργασίας, καλά σχολεία για τα παιδιά τους και καλά νοσοκομεία, ένα σταθερό πλαίσιο που δεν θα ‘φοβάται΄ τον κίνδυνο κοινωνικής υποβάθμισης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εξήγησε ότι η εισαγωγή τέτοιων κοινωνικών κριτηρίων σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα, ακριβώς επειδή θα έθετε τα κοινωνικά ζητήματα της ανισότητας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της έλλειψης προοπτικών για τις μεσαίες τάξεις στο ίδιο επίπεδο προτεραιότητας με τη δημοσιονομική σταθερότητα. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η USR κοιτάζει προς νέα πολιτική ομάδα: Μετά τις ευρωεκλογές, το κόμμα Save Romania Union (USR) θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στο κοινοβούλιο μαζί με το En Marche της Macron, το Ciudadanos της Ισπανίας, το NEOS της Αυστρίας και μέρος της σημερινής ομάδας του ALDE, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Dan Barna. Το USR θα τρέξει στις ευρωεκλογές σε συμμαχία με το PLUS, το κόμμα του πρώην Επιτρόπου της ΕΕ, Dacian Ciolos. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τη Βουλγαρία: Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Rumen Radev, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε: «30 χρόνια μετά το τέλος του ολοκληρωτικού καθεστώτος, η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μετανάστευσης περισσότερων από 2 εκατομμυρίων πολιτών που αναζητούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Ταυτόχρονα, όπως και πολλές άλλες χώρες, πρέπει να αντιμετωπίσει έναν καινούργιο χειμώνα – το δημογραφικό ζήτημα που έχει πέσει σαν κουρτίνα πάγου στην Ευρώπη λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη μετανάστευση, παρότρυνε τους Βουλγάρους να μην κλείσουν τα ενημέρωσης της EURACTIV, Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Μέρκελ και Βέμπερ στο Ζάγκρεμπ: Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του ΕΛΚ, Manfred Weber, θα είναι στο Ζάγκρεμπ στις 18 Μαΐου για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους του HDP για τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι θα είναι ο μόνος αγώνας στον οποίο θα παραβρεθεί η Μέρκελ εκτός Γερμανίας, ενώ η αντιπολίτευση «υπενθύμισε» ότι η Μέρκελ υποστήριξε επίσης τον πρώην Κροάτη πρωθυπουργό Ίβο Σανάντερ, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φυλακή λόγω διαφθοράς. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η ΕΕ είναι το καλύτερο πράγμα στην ιστορία: Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Marjan Šarec δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι το καλύτερο πράγμα στην ιστορία της χώρας, αλλά απέρριψε την ιδέα της διαηπειρωτικής ομοσπονδίας ως απαράδεκτη, προσθέτοντας ότι δεν απαιτείται «περισσότερη ΕΕ». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο αυταρχισμός και η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ: Η Υπηρεσία Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS) εκτιμά ότι, αν συνεχιστεί η διαδρομή της Σερβίας προς τον αυταρχισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την ένταξή της στην ΕΕ. Το EPRS ανέφερε ότι μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία θεωρείται πρωτοπόρος, αλλά οι πρόσφατες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ανησυχητικές μακροπρόθεσμες τάσεις.

Το EPRS ανέφερε ότι η ελευθερία του Τύπου έχει παραμείνει σε παρακμή για αρκετά χρόνια, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός μπλοκάρει συστηματικά σημαντικές συζητήσεις για νομοθετικές προτάσεις. Η κριτική για την κυβερνητική πολιτική πλαισιώνεται ως προδοσία των συμφερόντων της Σερβίας, πρόσθεσε η EPRS. (Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Υπεγράφη το εμπορικό πρωτόκολλο με την Τουρκία: Ο Πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν στην Άγκυρα εμπορική συμφωνία και πρωτόκολλο για τον αυτοκινητόδρομο Σαράγεβο-Βελιγράδι, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα τουρκικά τραπεζικά δάνεια. Ο Ντόντικ δήλωσε ότι ο Ερντογάν κατανοεί το διχασμό στο εσωτερικό της Β-Ε σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ (οι Σέρβοι είναι αντίθετοι, οι Κροάτες και οι Βόσνιοι είναι υπέρ). (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Sam Morgan]

X