The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η BMW υπό συλλογική ιδιοκτησία: Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) διατήρησε τις αποστάσεις της από τον ηγέτη της νεολαίας του κόμματος, Kevin Kühnert, αφού ο δεύτερος κάλεσε μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η BMW να τεθούν υπό καθεστώς κολεκτιβοποίησης.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη μάρκα BMW. Το μόνο ερώτημα είναι γιατί η BMW πρέπει να ανήκει σε λίγους ανθρώπους που έχουν το μοναδικό δικαίωμα στα κέρδη», δήλωσε στον Die Zeit σε συνέντευξή του. «Η κατανομή των κερδών πρέπει να ελέγχεται δημοκρατικά. Αυτό αποκλείει τον καπιταλιστή κάτοχο. Χωρίς μια μορφή συλλογικότητας, είναι αδιανόητο να ξεπεραστεί ο καπιταλισμός», είπε.

«Τι κάπνιζε; Μάλλον δεν ήταν νόμιμο», σχολίασε στο Twitter ο Johannes Kahrs, βουλευτής του SPD.

Ο γενικός γραμματέας Lars Klingbeil δήλωσε ότι «Αυτό δεν προέρχεται από εμένα και δεν αποτελεί ζήτημα του SPD. Παρόλα αυτά, ζητώ μεγαλύτερη ηρεμία στη συζήτηση», ενώ η συντηρητική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) προέτρεψε τον Kühnert να ενταχθεί στη γερμανική αριστερά.

Ωστόσο, η Deutsche Welle (DW) ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις του Kühnert δεν πήγαν πολύ μακριά για ορισμένους αξιωματούχους του SPD. Η βουλευτής του Bundestag Hilde Mattheis είπε ότι «είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να συζητηθεί».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αυτοκινητοβιομηχανία που έχει εδραιωθεί στο βαθμό που τα λάθη της είναι εις βάρος των καταναλωτών. Πιστεύω ότι είναι απολύτως σωστό να ρωτάμε πώς να αποκτήσουμε περισσότερη δημοκρατία στην οικονομία», δήλωσε στη DW. «Ο σοσιαλισμός σημαίνει ότι θέλουμε να καταργήσουμε κάθε είδους αδικία και, κατ ‘αρχήν, να αλλάξουμε κάθε είδους ανισότητα», πρόσθεσε.

Οι Γερμανοί σε διαίρεση λόγω ΕΕ: Οι Γερμανοί ψηφοφόροι έχουν μικτή άποψη αναφορικά με τους μελλοντικούς δεσμούς με την ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ARD-Deutschlandtrend. Το 52% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να εμβαθύνει τους δεσμούς (-5% σε σχέση με τον Απρίλιο) και το 27% πιστεύει ότι η Γερμανία θα είναι καλύτερα μόνη της (+2%).

Η δημοτικότητα των γερμανικών πολιτικών κομμάτων έχει μετατοπιστεί επίσης από τον Απρίλιο, με το CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της CSU της Βαυαρίας να πέφτει στο 28%. Η στήριξη για τους Πράσινους παρέμεινε αμετάβλητη στο 20%, το κεντροαριστερό SPD στο 18%, το ακροδεξιό AfD στο 12%, το Κόμμα της Αριστεράς στο 9%, και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις FDP στο 8%. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Έργο «Battery Airbus»: Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί υπουργοί οικονομίας ανακοίνωσαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη μπαταριών αυτοκινήτων σε ένα κοινό σχέδιο με την ονομασία «Battery Airbus». Η πρωτοβουλία έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών αυτοκινήτων θα ξεκινήσει με εκτιμώμενη αρχική επένδυση ύψους 5-6 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτή η συμμαχία έχει στρατηγική σημασία για την Ευρώπη. Κάνει την Ευρώπη ανταγωνιστική έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε ο Bruno Le Maire.

Γαλλική ανάπτυξη: Το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, κυρίως λόγω της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Για το υπόλοιπο έτος, η γαλλική ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με τη Banque de France, η οποία ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα βελτιωθεί παγκοσμίως φέτος σε σχέση με τον ισχυρό Γερμανό γείτονά της, με ετήσια αύξηση 1,4% το 2019, τρεις φορές περισσότερο σχεδόν σε σχέση με το 0,5% που αναμένεται στη Γερμανία. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Σοσιαλιστές σε μια μειοψηφική κυβέρνηση; Το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα PSOE θα ήθελε να ηγηθεί μιας μειοψηφικής κυβέρνησης χωρίς να συνάψει επίσημο σύμφωνο συνασπισμού με το αριστερό Unidas-Podemos (UP), το οποίο έφτασε τέταρτο στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ανέφεραν σήμερα οι πηγές του PSOE. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Εξαναγκαστική παραίτηση Υπουργού: Σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει την ένταση μεταξύ της δεξιάς Lega και του αντι-συστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα ζητήσει την παραίτηση του Armando Siri, αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών (Lega), ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα για υποτιθέμενη δωροδοκία.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Siri φέρεται να έχει συνεννοηθεί με έναν επιχειρηματία αιολικής ενέργειας που συνδέεται με την Cosa Nostra, τον Vito Nicastri, σε αντάλλαγμα δωροδοκίας 30.000 ευρώ, όπως ανέφερε η ANSA τον Απρίλιο. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

CARDIFF

Ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την Ουαλία: Ο αρχηγός της Plaid Cymru, Adam Price δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι στην Ουαλία πρέπει να υποστηρίξουν το κόμμα του εάν θέλουν μια δεύτερη δημόσια ψηφοφορία για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι η Ουαλία έχει σημασία. Η Ουαλία έχει σημασία για εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Αλλά στους διαδρόμους της εξουσίας στο Westminster δεν έχει καθόλου», ανέφερε ο Price.

Τα σχόλια του έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο ίδιος έγινε πρωτοσέλιδο, λόγω της δήλωσης του ότι η Ουαλία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διεξάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αν δεν πραγματοποιηθεί η δεύτερη δημόσια ψηφοφορία για το Brexit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Αποθέματα πετρελαίου: Η Πολωνία άρχισε να χρησιμοποιεί τα δικά της αποθέματα πετρελαίου για την προμήθεια διυλιστηρίων, λίγες μέρες μετά την παύση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου επειδή ήταν μολυσμένο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, μια τοπική επιχείρηση μόλυνε σκόπιμα το πετρέλαιο. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σεπαρατιστικό Βέλγιο; Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, Jan Jambon, ανέφερε, κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκλογικής συζήτησης, ότι το κόμμα του Ν-VΑ θα θέσει ζήτημα «συνομοσπονδίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» κατά τη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν σήμαινε ότι «το τέλος του Βελγίου στο σύνολό του» δεν πρόκειται να συζητηθεί. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τραμπ: Ο Πρωθυπουργός Peter Pellegrini θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, στην Ουάσιγκτον. «Η επίσκεψη αυτή γίνεται με την ευκαιρία της 30ής επετείου της Βελούδινης Επανάστασης και της 15ης επετείου από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν ειδικά τη Σλοβακία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Το ανοιχτό ζήτημα είναι η διμερής Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία υπονομεύεται από τον εταίρο του συνασπισμού του Pellegrini, το κόμμα SNS, λόγω φόβων για «αμερικανικές βάσεις σε σλοβακικό έδαφος», τους οποίους το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει ως αβάσιμους. Πέρυσι, η Σλοβακία αγόρασε 14 αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ για 1,6 δισ. ευρώ. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Το μέλλον των δικτύων 5G: Οι τσεχικές επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας θα έχουν προθεσμία μέχρι το 2024, ώστε να ξεκινήσουν τα 5G κινητά δίκτυα για εμπορική χρήση, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Andrej Babis στο διεθνές συνέδριο της Πράγας. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου: Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βουλγαρία από τις 5 έως τις 7 Μαΐου. Στη Σόφια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, την Πρόεδρο της Βουλής Tsveta Karayancheva και τον Πατριάρχη Νεόφυτο, επικεφαλής της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έχουν τεθεί σε εφαρμογή ρυθμίσεις υψηλού επιπέδου ασφαλείας και κατά την επίσκεψή τους υπάρχει πιθανότητα περιορισμού της κυκλοφορίας. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Κυβερνοεπιθέσεις: Το υπουργείο επικοινωνιών της Ρουμανίας ανακοίνωσε την έναρξη τηλεφωνικού κέντρου όπου άτομα, επιχειρήσεις και δημόσια ιδρύματα μπορούν να αναφέρουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Οι πληγέντες μπορούν να καλέσουν το 1911 για να αναφέρουν τις επιθέσεις, και το τηλεφωνικό κέντρο θα μπορεί να παρέχει βασική βοήθεια για τη διάγνωση και την επιδιόρθωση. (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

Έγκριση ελάφρυνσης του χρέους: Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξίας άνω των 970 εκατ. ευρώ ενεργοποιήθηκαν την Πέμπτη μετά από απόφαση του EFSF και του ESM. (Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

4,3 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ: Η Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείων της ΕΕ Gabrijela Žalac δήλωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, η Κροατία υπέγραψε έργα από διαρθρωτικά, επενδυτικά και προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Οι δικαιούχοι έλαβαν συνολικά 1,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο αυτή. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Εάν η Ευρώπη δεν μας θέλει, κάποιος άλλος θα το κάνει: Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι η Σερβία έχει στρατηγικό προσανατολισμό για ένταξη στην ΕΕ, αλλά εάν η ΕΕ δεν επιθυμεί τη Σερβία και «υπάρχουν άλλοι που το κάνουν». Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Σερβία θα ενταχθεί σε οποιαδήποτε άλλη συμμαχία. «Δεν υπάρχει κανένας τόσο οργανωμένος όσο η ΕΕ», δήλωσε στην τηλεόραση του Βελιγραδίου, η οποία θεωρείται κοντά στις αρχές της χώρας. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

X