The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν, αλλά χωρίς σαφής πλειοψηφία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεζ (PSOE) έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές την Κυριακή, αλλά δεν πέτυχε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα πρέπει τώρα να αναζητήσει εταίρους για συνασπισμό, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Το PSOE κατέλαβε το 28,7% των ψήφων, που του χάρισαν 123 από τις 350 θέσεις της κατώτερης Βουλής, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 99,9% των ψήφων, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) της αντιπολίτευσης υπέστη ήττα με μόλις 16,7% και 66 θέσεις. (EuroEFE.EURACTIV.es) Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων με τη Μέρκελ και το Macron στο Βερολίνο: Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρίσκονται στο Βερολίνο στις 29 Απριλίου, σε μια συνάντηση που θα διοργανώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα από τα κύρια θέματα αναμένεται να είναι η διακοπή του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας. Ωστόσο, ούτε το Βελιγράδι ούτε η Πρίστινα περιμένουν πολλά από τη συνάντηση, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει. (Beta-EURACTIV.rs) Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι Συντηρητικοί εγκαινιάζουν αντι-εθνικιστική εκστρατεία: Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και το αδελφικό τους κόμμα στη Βαυαρία, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), ξεκίνησαν την πρώτη τους κοινή Ευρωπαϊκή εκλογική εκστρατεία με μια έκκληση για αντίσταση απέναντι σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση, είναι σε άμυνα», δήλωσε ο Manfred Weber της CSU σε συνέδριο των δύο κομμάτων στο Münster το Σάββατο. Πρέπει να «υπερασπιστούμε την Ευρώπη κόντρα στους εθνικιστές και τους εγωιστές», δήλωσε ο ίδιος.

Οι Πράσινοι θέτουν την πολιτική ατζέντα των Γερμανών Φιλελευθέρων: Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελεύθερης Δημοκρατίας (Christian Democrats – FDP), Christian Lindner, δεν κατορθώνει να καθορίσει το δικό του πολιτικό πρόγραμμα εξαιτίας της αυξανόμενης επιρροής των Γερμανών Πρασίνων, γράφει στις 28 Απριλίου ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Der Tagesspiegel, μετά τη σύνοδο του FDP για το Σαββατοκύριακο. «Το FDP ενεργεί σαν φοιτητής που πρέπει να προλάβει βιαστικά τις σχολικές του υποχρεώσεις επειδή έχει χάσει μαθήματα για μήνες», γράφει. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ο da Vinci για την ομαλοποίηση των σχέσεων Γαλλίας-Ιταλίας: Ο Πρόεδρος Macron και ο Πρόεδρος Mattarella θα τιμήσουν την 500η επέτειο από το θάνατο του Leonardo da Vinci την Πέμπτη, μια ευκαιρία προκειμένου να χαλαρώσουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά από επισκέψεις στο Βασιλικό Chateau του Amboise, όπου πέθανε ο Ντα Βίντσι και μεσημεριανό γεύμα στο Château du Clos-Lucé, οι δύο αρχηγοί κρατών θα μεταβούν στο Chambord, όπου θα συγκεντρωθούν 500 νέοι Γάλλοι και Ιταλοί προκειμένου να γιορτάσουν την Αναγέννηση.

Ο Jadot θέλει ένα καθεστώς προσφύγων λόγω κλίματος: Ο επικεφαλής της γαλλικής πράσινης λίστας για τις ευρωεκλογές, Yannick Jadot, κάλεσε την Κυριακή για ένα ευρωπαϊκό καταστατικό για τους πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός εκείνων που μεταναστεύουν σήμερα, είτε στη χώρα τους είτε εντός της περιφέρειας τους, ειδικά στις χώρες του Νότου, είναι περιβαλλοντικοί εξόριστοι» εξήγησε στη France Inter. «Για αυτό έχουμε και την ευθύνη. Αν καταπολεμήσουμε την αλλαγή του κλίματος στη δική μας κλίμακα, μειώνουμε την πίεση στην κατοικήσιμη γη και αφήνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν όπου γεννήθηκαν», επέμεινε. (EURACTIV.fr)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η γραμμή του συμφώνου μετανάστευσης συνεχίζεται. Αν το εθνικιστικό φλαμανδικό N-VA αποτελέσει μέρος της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν θα «συνεργαστεί ενεργά» στο πλαίσιο του Συμφώνου μετανάστευσης του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός μετανάστευσης Theo Francken κατά τη διάρκεια εκλογικής συζήτησης το Σαββατοκύριακο λίγο πριν τις περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Ο Francken είπε επίσης ότι το κόμμα δεν θα συμμετάσχει στην τακτική εξαμηνιαία αξιολόγηση για ασφαλή, τακτική και σταθερή μετανάστευση.

Το Βέλγιο υποστήριξε το σύμφωνο που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μαρακές, αν και ο Πρωθυπουργός Charles Michel, ανακοίνωσε αμέσως την παραίτησή του, έχοντας χάσει την πλειοψηφία μετά την «εγκατάλειψη του πλοίου» από τον αντι-μεταναστευτικό του εταίρο, N-VA. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ενίσχυση της ακροδεξιάς στις εκλογές της ΕΕ: ​​Ο πρώην ηγέτης της αντι-ισλαμικής ακροδεξιάς English Defence League, Tommy Robinson, ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς ευρωεκλογές. Σε μια δημοσίευση στην ιστοσελίδα του την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε: «Γελούν σε  βάρος μας. Όλοι τους – η Τερέζα Μέι, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι γραφειοκράτες της ΕΕ. 17.4 εκατομμύρια από εμάς ψήφισαν υπέρ του Brexit, αλλά δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπους σαν εμάς». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Νέοι, Ιταλοί και Καθολικοί; Η Lega θα πληρώσει για το γάμο σας: Ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε από 51 δεξιούς νομοθέτες της Lega του Salvini έχει σκοπό να συμβάλει στον γάμο των νέων ζευγαριών. Ωστόσο, οι προτεινόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις μέχρι 4.000 ευρώ θα ισχύουν μόνο για θρησκευτικές τελετές που θα γιορτάζονται στο ιταλικό έδαφος μεταξύ Ιταλών υπηκόων χαμηλού εισοδήματος και ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Το λεγόμενο «μπόνους γάμου» στοχεύει να «διευκολύνει τα νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να γιορτάσουν τον θρησκευτικό γάμο», λέει το νομοσχέδιο. Παρόλο που δεν διευκρινίζεται αν αυτό περιλαμβάνει και άλλα θρησκευτικά τελετουργικά, ο προτεινόμενος νόμος είναι προσαρμοσμένος στις καθολικές τελετές.

Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των θρησκευτικών γάμων μειώθηκε κατά 34% στην Ιταλία, ενώ σχεδόν ένα στα δύο ζευγάρια προτιμά τη πολιτική τελετή. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ρεκόρ προσέλευσης στις ευρωεκλογές; Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο από το Ινστιτούτο YouGov σε 12 χώρες της ΕΕ, το 68% των Πολωνών θέλει να ψηφίσει στις εκλογές της ΕΕ. Οι Δανοί (76%) και οι Γερμανοί (73%) δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις κάλπες. Το χαμηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος βρέθηκε στους Βρετανούς (56,7%) και στους Γάλλους (61%) ψηφοφόρους.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στην Πολωνία στις εκλογές της ΕΕ τείνει να είναι από τις χαμηλότερες. Το 2004, ήταν 20,9%, το 2009 24,5%, και το 2014 23,8%. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι μόνο το 15% των Πολωνών υποστηρίζει μεγαλύτερο ρόλο της ΕΕ στη μεταναστευτική πολιτική, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 26%.

Έξι κατάλογοι για τις ευρωεκλογές: Η Εκλογική Επιτροπή έχει καταγράψει έξι εκλογικούς καταλόγους σε εθνικό επίπεδο που θα συναγωνιστούν για τις 52 έδρες των βουλευτών (ή 51 εάν το Brexit δεν πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου). Υπάρχουν: η συνομοσπονδία KORWiN Braun Liroy Nationalists; Άνοιξη του Biedron (S&D); Ευρωπαϊκός Συνασπισμός – PO, PSL, SLD, .N και οι Πράσινοι (ΕΛΚ, S&D, ALDE, G/EFA); Νόμος και Δικαιοσύνη (ECR); Ενωμένη Αριστερά (DiEM 25); Kukiz’15 (συμμαχία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων). (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Κανονικοποίηση του ακραίου: Το 27% των Σλοβάκων δηλώνει ότι δεν θα ενοχληθεί από μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από το κόμμα νεοφασιστών Kotleba-ĽSNS, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Focus για την TV Markiza. Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας αναμένεται να αποφανθεί επί της υπόθεσης του γενικού εισαγγελέα για τη διάλυση του κόμματος του ĽSNS. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Φτάνοντας τη Δύση: Το βιοτικό επίπεδο στην Τσεχική Δημοκρατία αυξάνεται από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2004 και έπειτα, αλλά οι τιμές της Τσεχίας είναι πολύ πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ από ότι οι μισθοί. Η Τσεχική Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι μια από τις χώρες της ΕΕ με τα χαμηλότερα επίπεδα φτώχειας και μία από τις πιο επιτυχημένες στην κάλυψη της απόσταση με τη Δύση. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο Τσίπρας ευχαριστημένος με το ισπανικό αποτέλεσμα: Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού ΡΡ αποτελεί μήνυμα ελπίδας για την Ευρώπη. «Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη», είπε.

Ομοίως, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι το Λαϊκό Κόμμα «είχε πληρώσει» για τη στροφή του προς τα δεξιά. «Μια προοδευτική συμμαχία είναι ένας δρόμος μονής κατεύθυνσης», πρόσθεσε. Και οι δύο πολιτικοί πιέζουν για μια προοδευτική συμμαχία μετά τις ευρωεκλογές μεταξύ σοσιαλιστών, αριστερών και πρασίνων ενάντια στην ακροδεξιά. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Κροατία εξακολουθεί να είναι «ανεπιθύμητη» για επενδύσεις: η Moody’s άλλαξε τις προοπτικές της για την Κροατία σε θετικό από σταθερό, αλλά η κατάταξή της βρίσκεται ακόμη στο Ba2, στην κατηγορία των επενδύσεων. Η Moody’s αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ωφεληθεί από την υποψηφιότητα για ένταξη στη ζώνη του ευρώ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Συνδικάτα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης: Τα συνδικάτα άρχισαν να συλλέγουν υπογραφές για δημοψήφισμα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της εκστρατείας «τα 67 είναι πολύ». Το SDP (S&D) της αντιπολίτευσης υποστηρίζει το δημοψήφισμα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

14 λίστες για τις ευρωεκλογές: Η εκλογική επιτροπή έχει επαληθεύσει 14 καταλόγους για τις ευρωεκλογές. Μεταξύ αυτών και τα νέα κοινοβουλευτικά κόμματα, τέσσερα μη κοινοβουλευτικά και έναν κατάλογο ανεξάρτητων υποψηφίων. Η Σλοβενία ​​θα εκλέξει 9 ευρωβουλευτές, 8 αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει στην ΕΕ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η CIA συζήτησε την μεταναστευτική κρίση και την ασφάλεια: Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του αναπληρωτή διευθυντή της CIA, Vaughn Bishop, οι ΗΠΑ πρότειναν να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να απαιτηθεί από τη Β-Ε, όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Οι προκλήσεις ασφάλειας που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και αυτούς που επιστρέφουν από εξωτερικές ζώνες πολέμου συζητήθηκαν επίσης. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic και Benjamin Fox]

X