The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

afde-800x450 [EPA/ALEXANDER BECHER]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο γερμανικός δεξιός λαϊκισμός: Το Ίδρυμα Friedrich Ebert, το οποίο συνδέεται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, δημοσίευσε μια νέα μελέτη, η οποία δείχνει ότι ο δεξιός λαϊκισμός στη χώρα έχει αυξηθεί. Το ένα τρίτο των πολιτών συμφωνεί με μη φιλελεύθερες δηλώσεις και αμφισβητεί το αν όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Οι αναλυτές σχολίασαν ότι η μεσαία τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τον δημοκρατικό της προσανατολισμό. (Alicia Prager, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Διαφωνίες με τη Γερμανία: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε επί 3 ώρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Elysée χθες, και διευκρίνισε τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν μετά την κρίση των Κίτρινων γιλέκων. Αναγνώρισε επίσης ότι η Γερμανία δεν έχει την ίδια θέση όσον αφορά το κλίμα με τους Γάλλους, καθώς ο Macron δεν επιθυμεί καμία εμπορική συμφωνία με χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ενώ για τη Γερμανία δεν φαίνεται τόσο σημαντικό.

5 Γάλλοι ευρωβουλευτές στο «ψυγείο» λόγω Brexit: Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, οι Γάλλοι πολίτες θα εκλέξουν 79 ευρωβουλευτές, αλλά μόνο 74 από αυτούς θα πάνε να εργαστούν, σύμφωνα με νέο νόμο. Οι άλλοι 4 θα περιμένουν να συμβεί το Brexit και στη συνέχεια να πάνε στο Στρασβούργο. (EURACTIV.fr)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ανθρωπιστικές θεωρήσεις: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επανεξέτασε πρόσφατα το αίτημα μιας οικογένειας από το Χαλέπι, η οποία υπέβαλε αίτηση στο βελγικό προξενείο στη Βηρυτό για ανθρωπιστική βίζα βραχείας διαμονής, αλλά απορρίφθηκε από το βελγικό γραφείο μετανάστευσης. Οι Βέλγοι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια ισχυρίστηκαν ότι, λόγω της άρνησής τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να παραβιάσουν τα δικαιώματά τους, τα οποία εγγυάται το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια οριστική απόφαση αναμένεται σε μεταγενέστερο στάδιο. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Hey big spender: Το Κόμμα Brexit του Nigel Farage ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα για πολιτική διαφήμιση στο Facebook κατά τη διάρκεια του Πάσχα, γεγονός που επιβάρυνε τις δαπάνες τόσο από το Εργατικό όσο και από το Συντηρητικό Κόμμα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσίευσε το Facebook. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Sánchez και Rajoy συζητούν την πρόοδο της ακροδεξιάς Vox: ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ότι πρόσφατα συζήτησε  με τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Mariano Rajoy για την αυξανόμενη επίδραση του ακροδεξιού κόμματος Vox στην ισπανική πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις για τις γενικές εκλογές της Κυριακής προβλέπουν νίκη για το PSOE του Sánchez, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Θα χρειαστεί μια μετεκλογική συμφωνία, ενδεχομένως με την αριστερή Unidas-Podemos. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Προειδοποίηση για υποαπασχόληση: Ο αριθμός των υποαπασχολούμενων εργαζομένων στην Ιταλία υπερδιπλασιάστηκε από το 2006, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Επιπλέον, η προσωρινή εργασία αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με μερίδιο 15,4% των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε σύγκριση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ κατά 11,2%. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ο Πούτιν «έσωσε» το Donetsk και το Luhansk: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με την παραχώρηση διαβατηρίων στους κατοίκους των ουκρανικών επαναστατικών περιοχών. Είπε ότι επρόκειτο για την ίδια περίπτωση με την Πολωνία, η οποία χορηγεί υπηκοότητα σε Ουκρανούς πολωνικής καταγωγής ή με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, οι οποίες δίνουν διαβατήρια στους Ουκρανούς. Ο Πούτιν είπε ότι η μόνη διαφορά ήταν ότι η κατάσταση στο Ντόνετσκ και το Λουάνσκ είναι πολύ χειρότερη, καθώς οι Ουκρανοί στις περιοχές αυτές δεν έχουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Προς υπεράσπιση των πραγματικών γυναικών: ο Dobromir Sośnierz, ανεξάρτητος Πολωνός ευρωβουλευτής, ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία, υποστηρίζοντας ότι η αποστολή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι ο αγώνας «κατά των φεμινιστών στην άμυνα των πραγματικών γυναικών». Ο Sośnierz υποστηρίζει το «Polexit», πιστεύοντας ότι η Πολωνία πρέπει να αναπτυχθεί ανεξάρτητα και πέρα ​​από την ΕΕ. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Το Τόκιο επαινεί τις οικονομίες του V4: «Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει το τεράστιο δυναμικό των χωρών του V4 πολύ γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe κατά τη διάρκεια συνάντησης με πρωθυπουργούς της ομάδας του Visegrad (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία) στη Μπρατισλάβα. Εταιρείες όπως η Toyota ή η MinebeaMitsumi λειτουργούν ήδη στην περιοχή. «Μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη ενισχύει τη σημασία των χωρών του Visegrad στην Ευρώπη και πολλές ιαπωνικές εταιρείες τοποθετούν εδώ τα κεντρικά γραφεία ή τα υποκαταστήματά τους», πρόσθεσε ο Abe. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Ενωμένοι ενάντια στην ΕΕ: Ο Τσέχος ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (SPD) της αντιπολίτευσης, Tomio Okamura συμφώνησε να ενώσει τις δυνάμεις του με την Marine Le Pen και τον Ολλανδό Geert Wilders, προκειμένου να μειώσει τις εξουσίες της ΕΕ και να ενισχύσει τον ρόλο των εθνικών κρατών. Η Le Pen και ο Wilders επισκέφθηκαν την Πράγα για να στηρίξουν το SPD πριν από τις ευρωεκλογές.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις: Το κυβερνών κόμμα ANO (ALDE) απολαμβάνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη (28%) λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ακολουθούμενο από τους Δημοκρατικούς Πολίτες (ECR) της αντιπολίτευσης με 12%, τους Πειρατές με 10,5% και τους Κομμουνιστές (KSCM) με 10%. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ερωτήσεις σχετικά με το δημοψήφισμα: Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis έχει ανακοινώσει τις ερωτήσεις του δημοψηφίσματος για τη δικαιοσύνη, το οποίο θα διεξαχθεί την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές. Οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν εάν θέλουν να απαγορεύσουν την αμνηστία και τη χάρη για τα εγκλήματα διαφθοράς ή να εμποδίσουν την κυβέρνηση από το να εκδώσει έκτακτα διατάγματα για την αλλαγή του ποινικού και δικαστικού δικαίου.

Ο Verhofstadt χτυπά το ALDE Ρουμανίας: «Δυστυχώς, η κατάσταση στη Ρουμανία συνεχίζει να υποχωρεί», είπε ο Guy Verhofstadt στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι φιλελεύθεροι πρέπει να αποκλείσουν το συντομότερο δυνατό το τάχα συμβαλλόμενο κόμμα τους στη Ρουμανία. (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

Η Νέα Δημοκρατία «λογοκρίνει» τον Weber: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία (EPP) ότι «λογόκρινε» τον Spitzenkandidat του ΕΛΚ, Manfred Weber κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η ΝΔ «έκοψε» τη δήλωση του Weber σε πρόσφατο δελτίο τύπου ότι «η Ευρώπη χαιρέτισε τη συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ΝΔ έχει αντιδράσει σθεναρά στη συμφωνία αλλαγής ονόματος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ενώ όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ ήταν αρκετά υποστηρικτικές. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΣΟΦΙΑ

Τα σκάνδαλα ιδιοκτησίας συνεχίζονται, με τη συμμετοχή των κοινοτικών κονδυλίων: Τις τελευταίες εβδομάδες, η Βουλγαρία έχει κλονιστεί από μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με πολυτελή ακίνητα που απέκτησαν σε πολύ χαμηλές τιμές Βούλγαροι πολιτικοί που βρίσκονταν στην εξουσία. Η τελευταία εξέλιξη ήρθε την Πέμπτη (25 Απριλίου), όταν οι Βούλγαροι εισαγγελείς απήγγειλαν τις πρώτες κατηγορίες, στο πλαίσιο έρευνας για την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλεξάντερ Μανόλεφ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποκάλυψη των ΜΜΕ ότι αυτός και η οικογένειά του ήταν οι μόνοι χρήστες μιας ενοικιαζόμενης κατοικίας κοντά στη πόλη του Σαντάνσκι, η οποία κατασκευάστηκε με επιχορηγήσεις της ΕΕ για ξενώνες σε αγροτικές περιοχές. Ο ερευνητικός ιστότοπος Bivol αποκάλυψε πρώτος την είδηση, δημοσιεύοντας τις πρώτες φωτογραφίες του ακινήτου. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Οι προσδοκίες για τις ευρωεκλογές: Το σκάνδαλο των πολυτελών διαμερισμάτων είχε αρνητικό αντίκτυπο στο κυβερνών κόμμα GERB (EPP) και το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να λάβει ελαφρώς περισσότερες ψήφους από το GERB στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η υπηρεσία Marketlinks και την τηλεόραση BTV κατά την περίοδο 12-22 Απριλίου. (Εταίρος του EURACTIV Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ελαφρά αύξηση της απασχόλησης: Ο υπουργός Εργασίας Μάρκο Πάβιτς δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας της Κροατίας είναι 7,5% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, αλλά το ποσοστό απασχόλησης είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ: 65,2% (1,6% περισσότερο από πέρυσι). (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία ηγέτης στον τομέα των γυναικών στη πληροφορική: η πρωθυπουργός Ana Brnabić δήλωσε ότι η Σερβία είναι ο περιφερειακός ηγέτης όσον αφορά τις γυναίκες στον τομέα της πληροφορικής και ότι τα μέλη της ΕΕ θα χρειαστούν δεκαετίες για να καλύψουν τη διαφορά. Σε συνέδριο, με την αφορμή της Διεθνούς Ημέρας για τα κορίτσια στην πληροφορική, αναφέρθηκε ότι η Σερβία έχει 26% γυναίκες στις σπουδές πληροφορικής και 36% στις μελέτες μηχανικής, σε σύγκριση με το 17% των γυναικών στις σπουδές πληροφορικής στην ΕΕ. (Beta-EURACTIV.rs)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Λύση για τα δημογραφικά προβλήματα: Η Σλοβενία ​​έχει τον 8ο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο. Ο Janez Janša, αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Σλοβενίας (SDS-EPP), πρότεινε όλα τα εθνικά τεκμήρια της Σλοβενίας να μεταφερθούν σε δημογραφικό ταμείο, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για τις συντάξεις. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η CIA στη Β-Ε: Ο Vaughn Bishop, υποδιευθυντής της CIA, βρίσκεται στο Σεράγεβο όπου θα μιλήσει με την Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών της Β-Ε (OSA). Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στους ξένους μαχητές και τις οικογένειές τους που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ, τη μετανάστευση και τις εσωτερικές εντάσεις στη Β-Ε συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

X