The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΠΡΑΓΑ

Spitzenkandidaten και προεδρία της Κομισιόν: o Spitzenkandidat του ECR, Jan Zahradil πιστεύει ότι η ομάδα του θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές. Είπε επίσης ότι ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκη να είναι ένας από τους Spitzenkandidaten. «Νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να επιλέξει ακόμα και κάποιον που δεν ανήκει στους υποψήφιους ηγέτες», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής.

Οι Τσέχοι έχουν κουραστεί από το Brexit: Περισσότεροι από τους μισούς Τσέχους αισθάνονται κουρασμένοι από τις συζητήσεις του Brexit, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσίευσε ο οργανισμός STEM / MARK. Επίσης, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θα ψηφίσουν εναντίον του Brexit εάν διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα στη χώρα. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η κλιματική εξέγερση φθάνει στο τέλος της: Μετά από εννέα ημέρες διαμαρτυριών και πάνω από 1.000 συλλήψεις, η «Εξέγερση εξαφάνισης» -μια διαδήλωση εναντίον της κλιματικής αλλαγής που έφερε το Λονδίνο σε στασιμότητα- θα λήξει την Πέμπτη, δήλωσαν ακτιβιστές.

Η εκστρατεία, η οποία βασίστηκε στη δημοσιότητα που προώθησε η 16χρονη αγωνίστρια Greta Thunberg, προέτρεψε την κυβέρνηση της Theresa May να «πει την αλήθεια για την κλιματική αλλαγή»,  να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2025 και να δημιουργήσει μια συνέλευση πολιτών για την επίβλεψη της προόδου στο ζήτημα. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Nέα συμφωνία μετανάστευσης της Γερμανίας: Η συντηρητική πτέρυγα του CDU/CSU «WerteUnion» έχει επικρίνει μια νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων για τη μετανάστευση, την οποία ενέκρινε το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα και επιθυμεί επαναδιαπραγματεύσεις.

Το πακέτο περιλαμβάνει τον λεγόμενο Νομοσχέδιο Ομαλής Επιστροφής (Geordnete-Rückkehr-Gesetz), που προωθήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer. Στόχος του είναι να καταστήσει δυσκολότερο για τα άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, να αποφύγουν την απέλαση. Ένα άλλο μέρος του πακέτου είναι το «Fachkräfteeinwanderungsgesetz», ένα νέο πρόγραμμα μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, το οποίο επιχειρεί να προσελκύσει ειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες για να εργαστούν στη Γερμανία. Το CDU/CSU είχε θέσει ως προϋπόθεση για την έγκριση του προγράμματος, την έγκριση του νομοσχεδίου από το SPD.

Ωστόσο, η «WerteUnion» ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει πολλές παραχωρήσεις στον εταίρο του συνασπισμού, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα μετανάστευσης εργατικού δυναμικού θα διευκόλυνε την πρόσβαση αλλοδαπών στη κοινωνική πρόνοια. Αυτό και πάλι θα αυξήσει τη μετανάστευση που προκαλείται από τη φτώχεια, υποστηρίζουν. (Alicia Prager, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Καταφύγιο για τους μετανάστες: Δήμαρχοι 13 μεγάλων πόλεων ζήτησαν από την κυβέρνηση να βρει καταφύγιο για τους μετανάστες που φιλοξενούν. Σε επιστολή τους, οι δήμαρχοι έγραψαν: «Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενη ένταση στις ρυθμίσεις φροντίδας». Καταγγέλλουν «μια ανθρωπιστική κατάσταση που επιδεινώνεται διαρκώς, με γυναίκες, παιδιά και εκατοντάδες άντρες που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες στην καρδιά των πόλεων μας λόγω έλλειψης κατάλληλων λύσεων».

Μια νέα ένωση στην αριστερά: Οι Σοσιαλιστές, η Place publique και η Nouvelle donne έκαναν ομάδα χθες με τους «αριστερούς ριζοσπάστες» ή αλλιώς Radicaux de gauche. Η βουλευτής Virginie Roziere είναι μέλος του κόμματος κοντά με τους Γάλλους σοσιαλιστές. Είναι γνωστή για τις μάχες της εναντίον της Google, της Amazon, του Facebook και της Apple στο θέμα της μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κατάλογος δεν θα κερδίσει πάνω από 4 ή 5 έδρες. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Πέντε πρώην υπουργοί στις ευρωεκλογές: ​​Η επίσημη εφημερίδα της ισπανικής κυβέρνησης δημοσίευσε τα ονόματα των υποψηφίων για τις προσεχείς εκλογές της ΕΕ. Παρόλο που δεν είναι πιθανό να εκλεγούν και πάλι πολλοί εκ των σημερινών ευρωβουλευτών, ο αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Esteban Gonzalez Pons και η πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Iratxe Garcia, πιθανότατα θα επιστρέψουν στην αίθουσα τον Ιούλιο. Μεταξύ των νέων προσώπων είναι ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell (S&D), καθώς και τέσσερις πρώην υπουργοί κυβερνήσεων του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της λίστας, Dolors Montserrat, που ασχολήθηκε με την Υγεία κατά τη διάρκεια της θητείας του Mariano Rajoy. (Beatriz Ríos, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Η στροφή του Σαλβίνι: «Τα τελευταία τέσσερα και έξι χρόνια, ο μέγιστος εκτιμώμενος αριθμός παράνομων μεταναστών στην Ιταλία είναι περίπου 90.000», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου. Οι αναλυτές παρατήρησαν ότι ο αριθμός ήταν πολύ χαμηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Salvini, περίπου 500.000-600.000 μετανάστες, γεγονός που συνέβαλε στην τροφοδοσία ενός αντιμεταναστευτικού αισθήματος. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Η Ελλάδα θα συστήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει νέο νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο αλλάζει την οργάνωσή του και συνιστά για πρώτη φορά την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στη χώρα. Τα περισσότερα κόμματα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το ρόλο του σε καταστάσεις κρίσης.

Ο Τσίπρας στην Κίνα: Στην τρίτη επίσκεψή του στην ανατολική χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει ξανά στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος». Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. Ευρώ, αναμένεται να προστεθούν στην ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις.

Ορισμένες κινεζικές εταιρείες εξέφρασαν επίσης έντονο ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, αλλά όσοι αντιτίθενται, ανησυχούν για την αντίδραση της ΕΕ στο άνοιγμα της Κίνας. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Οι Πολωνοί καθηγητές απεργούν: οι Πολωνοί δάσκαλοι βρίσκονται σε απεργία επί 18 ημέρες, ζητώντας μηνιαία αύξηση μισθών ύψους 250 ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, ο μέσος νέος δάσκαλος κερδίζει σήμερα 500 ευρώ ενώ ο ανώτερος καθηγητής 900 ευρώ. Εάν η απεργία συνεχίσει, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τελικές εξετάσεις (matura) τον Μάιο, ωστόσο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki εισήγαγε έναν νέο κανονισμό που παραλείπει de facto τους καθηγητές, προκειμένου να επιτραπούν οι εξετάσεις. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Δεινόσαυροι του κλίματος: Τα σλοβάκικα πολιτικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο αποδείχτηκαν «ανησυχητικά αδύναμα» στην πολιτική για το κλίμα, σύμφωνα με ανάλυση του Climate Action Network Europe (CAN) για την περίοδο 2014-2019. Τα συμβαλλόμενα μέρη του ΕΛΚ (Most-Híd, KDH, SMK) ανήκουν στην ομάδα των «δεινοσαύρων», τα οποία «δεν έχουν ακόμη καταλάβει την ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και δεν επιτρέπουν σε άλλους να κάνουν περισσότερα», ενώ τα κόμματα του ECR (NOVA, OĽANO , SaS) έδειξαν «πλήρη άρνηση της επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής». Το συνδεδεμένο με το PES κόμμα Smer-SD κατέληξε στην κατηγορία των «Αργοπορημένων». Κανένα κόμμα δεν προσδιορίστηκε ως «Υπερασπιστής». (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Αλλαγές στο ποινικό δίκαιο: Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας υιοθέτησε νέες αλλαγές στον ποινικό νόμο, οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές, θα ευνοήσουν μόνο τους ενόχους και όχι τα θύματα, καθώς θα κλείσουν αρκετές τρέχουσες υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου.

Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο έτος που το Κοινοβούλιο τροποποιεί τον ποινικό κώδικα, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας είχε προηγουμένως απορρίψει αλλαγές. Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει και τους νέους νόμους, αν και τα κυβερνώντα κόμματα δήλωσαν ότι έχουν εισαγάγει μόνο τις αναθεωρήσεις που είχαν ήδη ανατεθεί συνταγματικά. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι έτοιμοι: 318 Βούλγαροι θα θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Dnevnik.bg. Αυτό αντιπροσωπεύει 13 κόμματα με 17 υποψηφίους το καθένα (η Βουλγαρία έχει 17 βουλευτές με ή χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ), 8 συνασπισμούς και 6 επιτροπές πρωτοβουλίας, στις οποίες περιλαμβάνονται 5 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο δημοσκοπήσεων «Alpha research», μόνο τρεις δυνάμεις αναμένεται να περάσουν το όριο του 5,8% και να εκλέξουν ευρωβουλευτές στο ΕΚ: το κυβερνών κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ (ΕΛΚ), το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης (PES) και το ως επί το πλείστον εθνοτουρκικό DPS – Κίνημα δικαιωμάτων και ελευθεριών (ALDE). (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Γιατί η Κροατία υπέγραψε συμφωνίες με την Κίνα: «Το εμπόριο μεταξύ Κροατίας και Κίνας ανέρχεται σε 1 δισ. Ευρώ. Η Κροατία, όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες, έχει εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα. Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί αποσκοπούν στη μείωση της εμπορικής ανισορροπίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

Η Κροατία παρέχει βοήθεια στους μετανάστες: Το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) δήλωσε ότι οι κροατικές αρχές βοηθούν επαρκώς τους μετανάστες, αλλά η υφιστάμενη χωρητικότητα στέγασης είναι ανεπαρκής για τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών. Οι ΜΚΟ κατηγόρησαν επίσης την αστυνομία για την «απάνθρωπη» μεταχείριση των μεταναστών. Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Marija Pejčinović Burić είναι υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Τα κυρίαρχα κόμματα είναι υπεύθυνα: ο Σλοβένος πρωθυπουργός Marjan Šarec δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι οι κυριότεροι αξιωματούχοι και τα κόμματα της ΕΕ δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τις δεξιές ομάδες. Ο Šarec δήλωσε ότι οι λαϊκιστές είναι σε άνοδο, επειδή οι μετριοπαθείς ομάδες δεν προώθησαν ενεργά τη δική τους ατζέντα. «Το Brexit είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ως προς το πως γίνονται τα πράγματα στην ΕΕ. Ατελείωτες συζητήσεις, μετά έρχεται η ημερομηνία εξόδου, είμαστε αντιμέτωποι με αυτό και τελικά προχωρούμε ξανά σε παράταση», ανέφερε. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Google μέλος της Πρωτοβουλίας Digital Serbia: Η Google έγινε μέλος της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Digital Serbia, η οποία συγκεντρώνει 28 οργανισμούς και εταιρείες από διαφορετικούς τομείς γύρω από την ιδέα της μετατροπής της Σερβίας σε ψηφιακή κοινωνία. Η Google θα χρησιμοποιήσει τη διεθνή της εμπειρία στη στήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών οικονομιών για να βοηθήσει την Πρωτοβουλία. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

X