The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Delyan Peevski [EPA/STR]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com. 

 

ΣΟΦΙΑ

Το ALDE παραμένει σιωπηλό ως προς τον αδίστακτο Βούλγαρο υποψήφιο: Ο Delyan Peevski, η πιο αμφιλεγόμενη ίσως φιγούρα στη βουλγαρική πολιτική, θα τρέξει στις ευρωεκλογές με τον κατάλογο του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS, ALDE).

Ο Peevski ελέγχει σημαντικό αριθμό μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βουλγαρία και κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι των μέσων διανομής. Πριν λίγες μέρες ονομάστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα ως έναν από τους κύριους λόγους για την κακή κατάσταση των ΜΜΕ στη Βουλγαρία. Η χώρα είναι 111η στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης – τελευταία στην ΕΕ. (Georgi Gotev, EURACTIV.com) – Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Απειλείται η ουδετερότητα στον άνθρακα: Με την αναβολή – αντί για την προετοιμασία- του σταδιακού κλεισίματος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν κίνδυνο κοινωνικής έντασης, οικονομικών κινδύνων για τον κρατικό ενεργειακό τομέα και αυξημένο μελλοντικό κόστος, αναφέρει μελέτη του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας.

Χωρίς σοβαρή αναθεώρηση των στόχων που τίθενται στο σημερινό σχέδιο του Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Βουλγαρία δεν θα επιτύχει την «ουδετερότητα στον άνθρακα» μέχρι το 2050, προειδοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης. (Dnevnik.bg – Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Manfred Weber, ο Spitzenkandidat για το κεντροδεξιό EPP, έχει υποσχεθεί να αντιταχθεί στο έργο του αγωγού Nord Stream 2 εάν εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα αντισταθμίσει τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να οριστικοποιήσει τον αγωγό αερίου. Κατά την άποψη του Weber, το Nord Stream δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης, καθώς θα αυξήσει την εξάρτηση από φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ο Weber τόνισε ότι είναι Ευρωπαίος, όχι Γερμανός υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ωθήσει άλλα κράτη μέλη να δεχτούν το Nord Stream, ενώ κατέληξε σε συμβιβασμό με τη Γαλλία το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η Γερμανία συμφώνησε να εγκαταλείψει ορισμένες εξαιρέσεις σχετικά με το άρθρο 13 της οδηγίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ. (Florence Schulz, EURACTIV.de)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το «πράσινο» κύμα συνεχίζεται; Το γαλλόφωνο πράσινο κόμμα Ecolo ενισχύεται στις ψηφοφορίες ενώ όλα τα κεντροαριστερά κυβερνητικά κόμματα χάνουν έδαφος, σύμφωνα με το τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο που δημοσιεύτηκε από τους La Libre, De Standaard, RTBF και VRT.

Στις Βρυξέλλες, οι Πράσινοι είναι οι πρώτοι με 21,5%, ακολουθούμενοι από το σοσιαλδημοκρατικό γαλλόφωνο PS με 19% των ψήφων (-5,9%) και το συντηρητικό-φιλελεύθερο γαλλόφωνο MR με 15,5% (-7,6%), το οποίο συνεχίζει να παρακμάζει. Στη Βαλλονία, το PS έχει χάσει έδαφος, αλλά εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της δημοσκόπησης με 24,7%, ενώ το Ecolo είναι στο 22%.

Στη Φλάνδρα, το Φλαμανδικό εθνικιστικό N-VA παραμένει στην κορυφή με 27,9%, μπροστά από το χριστιανοδημοκρατικό CD&V (14,7%), το Groen (14,6%), το φιλελεύθερο Open VLD (14,2% 12,7%) και το δεξιό Vlaams Belang 9,3%. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Οι εγγυήσεις του Weber: Εν τω μεταξύ, ο Weber ξεκίνησε χθες την επίσημη εκστρατεία του στην Αθήνα και υπέγραψε την «Εγγύηση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Σύμφωνα με αυτήν, 10.000 νέοι φρουροί της Frontex θα ενεργοποιηθούν μέχρι το 2022 και όχι το 2027, όπως έχει προγραμματιστεί, και θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό FBI κατά της τρομοκρατίας.

Ο Weber δήλωσε ότι το ΕΛΚ θα υποστηρίξει έναν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Φόρο για τη χρηματοδότηση ενός Ταμείου Μετάβασης στη Τεχνολογία για όσους επηρεάζονται από τις τεχνολογικές αλλαγές. Υποσχέθηκε επίσης να αγωνιστεί για παγκόσμιες συνθήκες που θα απαγορεύουν τα πλαστικά απόβλητα μιας χρήσης και να επιβάλει παντού την απαγόρευση της παιδικής εργασίας. Μίλησε επίσης εναντίον της «γραφειοκρατίας των Βρυξελλών» λέγοντας ότι θα καταργήσει τουλάχιστον 1.000 παλαιότερα νομοθετικά κείμενα (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr) – Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι διασυνοριακές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Theresa May και του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn σχετικά με το Brexit βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, αφού οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση αναφορικά με τα βασικά αιτήματά τους, συμπεριλαμβανομένης μιας μόνιμης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Εικάζεται ότι η May σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλη μια ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit εντός των επόμενων δέκα ημερών σε μια τελική προσπάθεια να αποφύγει την διεξαγωγή ευρωεκλογών τον Μάιο. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Υπό επίθεση η Nathalie Loiseau: τα δεξιά και τα αριστερά κόμματα αντέδρασαν στην είδηση ότι το 1984 η Nathalie Loiseau, επικεφαλής της λίστας «Αναγέννηση» του Προέδρου Emmanuel Macron για τις ευρωεκλογές, ήταν υποψήφια σε φοιτητικές εκλογές με ακροδεξιά λίστα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το γιατί θέλει να συζητήσει μόνο με τον Jordan Bardella [εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού], μάλλον της θυμίζει τα νιάτα της», δήλωσε στο Twitter η Manon Aubry από την αριστερή La France insoumise (LFI).

«Θα πρέπει να δείχνουμε λίγη περισσότερη ταπεινοφροσύνη όταν έχουμε αυτές τις εμπειρίες του παρελθόντος», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός  ηγέτης François-Xavier Bellamy (LR) στο Radio Classique. Η βουλευτής Sonia Krimi από την La République En Marche δήλωσε ότι ήταν συγκλονισμένη αλλά το χαρακτήρισε ως «λάθος της νεανικής ηλικίας» (EURACTIV.fr)

 

ΡΩΜΗ

Η κυβερνητική ένταση αυξάνεται: Τα δύο κυβερνώντα κόμματα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα συγκρούστηκαν ξανά, αυτή τη φορά για το τμήμα της κεντρικής διοίκησης στο σύνολο των τεράστιων χρεών που έχει συσσωρεύσει το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο σήμερα κυβερνά την πρωτεύουσα της Ιταλίας, θέλει να μεταφέρει το χρέος ως μέρος ενός νέου νομοθετικού διατάγματος «Ανάπτυξης», ενώ ο ηγέτης της Λέγκα, Matteo Salvini, δεν θέλει να προσφέρει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Το Λονδίνο αγαπάει: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Jan Vincent Rostowski, ο οποίος επίσης έχει την ιθαγένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ο υπ ‘αριθμόν 2 υποψήφιος στο Λονδίνο για το κόμμα Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο συγκροτήθηκε από πρώην βουλευτές Συντηρητικών και Εργατικών. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Επιτήρηση δημοσιογράφων: Μαζική επιτήρηση πολλών Σλοβάκων δημοσιογράφων και πολιτικών για περίοδο περίπου έξι μηνών σημειώθηκε το 2017-2018, ανέφερε το Dennik N την περασμένη εβδομάδα. Ο επιχειρηματίας Marián Kočner, ο οποίος κατηγορείται ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jan Kuciak, διέταξε την επαγγελματική επιτήρηση για λόγους δυσπιστίας.

«Αναμένω αποφασιστική δράση εκ μέρους του πρωθυπουργού, την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων ώστε κάθε πολίτης αυτής της χώρας να αισθάνεται ασφαλής», δήλωσε ο πρόεδρος Andrej Kiska. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Η Πράγα υποστηρίζει τη Σερβία: Μετά από συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών Tomáš Petříček (S&D) δήλωσε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο διάλογο Σερβίας-Κοσόβου και ότι η ΕΕ στο σύνολό της θα πρέπει επίσης να επιταχύνει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία. «Η Τσεχία στηρίζει τη Σερβία στο δρόμο της προς την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τη διαδικασία ένταξης και την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Petříček. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Νέα κόντρα προέδρου-κυβέρνησης: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, απέρριψε τους προτεινόμενους υπουργούς Δικαιοσύνης, Ευρωπαϊκών Πόρων και Διασποράς, λέγοντας ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν την «σωστή στάση» και ότι περιγράφοντας το κυβερνητικό ανασχηματισμό ως μια «φάρσα».

Την περασμένη εβδομάδα, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα PSD ανάγκασε τρεις υπουργούς να παραιτηθούν, αλλά οι προτάσεις για αντικατάσταση τους προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ιδιαίτερα αμφισβητούμενος είναι ο υποψήφιος για το υπουργείο Δικαιοσύνης, Eugen Nicolicea, ο οποίος είναι ένας από τους υποστηρικτές των αλλαγών της νομοθεσίας περί δικαιοσύνης, οι οποίες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου στη χώρα.

Μετά την άρνηση του Ioannis, το PSD αναγκάστηκε να ορίσει προσωρινούς υπουργούς από την σημερινή κυβέρνηση. (EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το πλεόνασμα το 2018: Η κυβέρνηση της Κροατίας δήλωσε ότι σύμφωνα με την Eurostat το νέο πλεόνασμα του 0,2% το 2018 (μετά από πλεόνασμα 0,8% το 2017) είναι το «αποτέλεσμα της υπεύθυνης διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της τόνωσης των επενδύσεων». Το πλεόνασμα το 2018 θεωρείται πραγματικό επίτευγμα επειδή η κυβέρνηση έπρεπε να καταβάλει εγγυήσεις για το ναυπηγείο Uljanik. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 74,6% του ΑΕΠ, αλλά μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Προτεραιότητα στην πολυμέρεια: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Μίρο Κεράρ δήλωσε στους πρεσβευτές ότι για τη Σλοβενία, «η αποτελεσματική και βασισμένη στον νόμο πολυμέρεια, η οποία εξασφαλίζει σταθερότητα, προβλεψιμότητα και ρυθμιζόμενες σχέσεις», παραμένει προτεραιότητα. Τόνισε την ανάγκη για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά δήλωσε ότι η Λουμπλιάνα θα συνεχίσει να οικοδομεί καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οριοθέτηση μια από τις επιλογές: Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Jahorina, η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπράναβιτς δήλωσε ότι η οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο δεν ήταν ποτέ στην ημερήσια διάταξη, αλλά ότι είναι μία από τις επιλογές. Είπε ότι επί έξι χρόνια, η Πρίστινα δεν είχε συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, παρόλο που το Βελιγράδι είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του. Επέκρινε επίσης την ΕΕ, λέγοντας ότι παρόλο που ήταν εγγυητής της συμφωνίας, δεν είχε κάνει τίποτα προκειμένου η Πρίστινα να συμμορφωθεί με αυτήν. (Beta-EURACTIV.rs)

X